Människor på Sergels torg efter attentatet 2017. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dådet på Drottninggatan

HD prövar inte skadestånd efter attacken i Stockholm

Högsta domstolen kommer inte att pröva frågan om skadestånd efter terrordådet på Drottninggatan 2017, skriver DN.

Pappan till 11-åriga Ebba Åkerlund som dödades i attacken överklagade till HD efter att hovrätten höjt tingsrättens belopp till 100 000 kronor. Tingsrätten dömde att terroristen Rakhmat Akilov skulle betala 60 000 kronor i skadestånd för psykiskt lidande till pappan.

Pappan yrkade på 300 000 kronor, varav hälften för kränkning, vilket han alltså inte får då hovrättens dom om 100 000 kronor står fast.

Toppnyheter

Militär på en stängd tågstation i Wuhan.  TT NYHETSBYRÅN
undefined

Wuhan-bor oroade för brist på mat när karantän inleds

Människor som hann lämna Wuhan innan karantänen vittnar om en stad av stängda butiker och tomma gator, rapporterar BBC News. Invånare uppmanas att inte lämna mångmiljonstaden och nu höjs oroade röster om matbrist.

– Det känns som världens undergång, säger en person enligt BBC News.

Samtliga plan och tåg från knutpunkten Wuhan är inställda, något som kommer precis innan den stora reshelgen inför att det kinesiska nyåret ska firas på lördag. Över 500 personer har smittats av coronaviruset och Wuhan har konstaterats vara utbrottets centrum.

1 tim
Passagerare från Wuhan. PETER PARKS / AFP
undefined

En av sista flighterna från Wuhan: ”Alla bar masker”

Ett av de sista planen från kinesiska mångmiljonstaden Wuhan landade i Sydney, Australien, under torsdagen. Efter att myndigheter beslutat att staden ska sättas i karantän för att förhindra spridningen av coronaviruset möttes samtliga passagerare av specialutbildad hälsopersonal med information om sjukdomen.

– Alla bar redan masker, till och med personalen ombord, säger resenären Kevin Ouyang till AFP.

Coronaviruset, som WHO gett namnet 2019-nCoV, har hittills orsakat 17 personers död och gjort över 440 personer sjuka.

5 tim
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina
Lars Schröder/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

"Sverige är illa ute som rättsstat"

Allt fler miljöaktivistiska tjänstemän har lett till en myndighetskultur med liten eller ingen förståelse för grundläggande spelregler i en rättsstatlig marknadsekonomi, skriver Claes Sjölin, jurist, i en debattext i Realtid.

Långa handläggningstider och komplicerade tillståndsprocesser är bara en del av vad som gör Sverige till en allt mindre attraktiv marknad för utländska företag, menar debattören. Processen kring Preem i Lysekil är ett exempel på Sveriges varför det krävs betydande lagändringar, så att alla har en effektiv möjlighet att överklaga myndighetsbeslut till domstol så fort staten kränker en konventionsrättighet och att man i den domstolen tillförsäkras en rättvis rättegång.

”Hela rättsordningen bygger på förtroendet för den offentliga förvaltningen. Det är det enda vi har. Det kan rakt inte betraktas som en harmlös socialism att under lång tid urholka Europakonventionenens äganderättsskydd. De regler vi vuxit upp med och som fortfarande lärs ut på högskolor och universitet måste få gälla”, skriver Claes Sjölin.

1 jan
Läs mer om De krångliga miljötillstånden
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bidragssystemet

Fick halv miljon för sjukbluffen – nu åtalas hon

Kvinnan gick på 100 procent sjukbidrag i fem år på grund av nedsatt arbetsförmåga. Nu åtalas hon för grovt bidragsbrott vid Södertälje tingsrätt för att ha lurat till sig 564 000 kronor från kommunens socialtjänst. Kvinnan förnekar brott, skriver Hem & Hyra.

Fusket uppdagades efter att polisen följde upp på en anmälan från socialtjänsten om misstänkt bidragsfusk.

Bland de samlade bevisen finns en video på Facebook som visar kvinnan dansa och röra sig obehindrat. Vid ett tillfälle lyfter hon även upp ett barn i luften. Detta trots att hon i läkarintygen har hävdat att hon har dålig balans, ramlar ofta och knappt kan röra sig på kryckor. Under bidragsåren ska hon också ha tjänat pengar vid sidan av genom att jobba i sonens butik och deltidsarbeta i en kiosk.

Anna Flink, chef för försörjningsstöd på Södertälje kommun tycker att åtalet är ett kvitto på kommunens arbete att komma åt bidragsfuskare.

– Bidrag ska gå till dem som bäst behöver det så vi är nöjda med åtalet. Det är ett kvitto på att vi gör rätt, säger hon.

Södertälje har lagt stort fokus på misstänkt bidragsfusk de senaste åren. Det har lett till en mängd polisanmälningar och samtidigt haft en avskräckande effekt.

Bidragsfusk förekommer i hela landet. Men till skillnad från Södertälje är det få kommuner som granskar misstänkt fusk på det här sättet, anser Flink.

– Generellt så tycker jag att många kommuner är flata mot de som fuskar, konsekvensen är att pengarna inte går till rätt personer, säger hon.

1 tim
Partiledaren Ulf Kristersson. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Moderaterna vill återkalla alla samordningsnummer

Samtliga samordningsnummer bör återkallas. Det skriver Moderaterna på Facebook efter den senaste tidens rapportering om missbruket av numren.

”Det gör att människor kan ha flera identiteter samtidigt och begära ut mer bidrag än de har rätt till. Hur många skattekronor som felaktigt betalas ut med anledning av detta är det ingen som vet”, skriver partiet.

Samordningsnummer är en identitetsbeteckning för personer som inte är folkbokförda i Sverige.

9 jan
Läs mer om Bidragssystemet
Johan Nilsson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Företagarnas villkor

16-årige företagaren vann kampen mot bankerna

Oscar Lindqvist, 16, som driver sitt eget drönarbolag, började i fjol leta efter en bank som kunde starta ett företagspaket. Men på grund av hans låga ålder möttes han med avslag på flera håll, skriver Företagarna.

Men trots det gav han inte upp och fann till slut en bank som efter noga överväganden hos ledningen slutligen gick med på att erbjuda honom sina banktjänster.

När Företgararna intevjuade Oscar Lindqvist i december förbluffades han av att en 16-åring anses tillräckligt gammal för att starta ett företag men samtidigt ansers vara för ung för att hantera banktjänster.

På frågan om vilka lärdomar Oscar Lindqvist har dragit av erfarenheten så är det att aldrig ge upp.

– Dessutom har jag blivit mer van vid att prata i telefon, säger han.

36 min
Jonas Gratzer / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kattcafé omfattas inte av djurparkernas reducerade skattesats

På ett kattcafé i Stockholm kan besökare, mot en avgift på 150 kronor, få sällskap av de nio inneboende katterna. Nu har bolaget som driver caféet fått beskedet att de inte kommer att inkluderas av den reducerade mervärdesskatt som gäller för entréer till djurparker, skriver Dagens Juridik.

Syftet med kattcaféet är att människor ska få känna den trygghet som sällskapet av katter ger, samt att djuren ska kunna omplaceras till nya hem.

Bolaget överklagade beslutet till Högsta förvaltningsdomstolen som nu slår fast att caféet inte kommer att få ta del av den reducerade mervärdesskatten om 6 procent.

Enligt Högsta förvaltningsdomstolen är det ”klart att caféet inte är en djurpark och att entréavgiften därmed inte omfattas av den lägre skattesats som gäller för tillträde till djurparker”.

21 jan
Läs mer om Företagarnas villkor
Mari Heidenborg. Arkivbild Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Samebyn mot staten

JK om domen: ”Grattis – nu en fråga för riksdagen”

Justitiekansler Mari Heidenborg drev målet mot Girjas Sameby för statens räkning men är trots förlusten ändå lättad över att den tioåriga processen är över.

– Det är väldigt skönt att vi har fått ett avslut. Jag säger också grattis till Girjas sameby, säger hon till TT.

Heidenborg anser det för tidigt att säga om det krävs lagändringar efter domen i Högsta domstolen. Hon konstaterar däremot att bestämmelsen om urminnes hävd har använts på ett sätt som den inte gjorts tidigare.

– Mitt uppdrag är slut nu, nu är det en fråga för regering och riksdag.

15 min
Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Läget för andra byar oklart – regeringen analyserar

Samernas riksförbunds ordförande Åsa Larsson Blind är nöjd med domen från Högsta domstolen där Girjas Sameby får ensamrätt till jakt och fiske på sitt område. Men hur domen påverkar andra samebyar är oklart i dagsläget, säger hon till TT.

Enligt landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) analyseras domen just nu inom Regeringskansliet.

”Först när denna är färdig kan regeringen ta ställning till om utgången kräver något initiativ från regeringens håll”, skriver hon i ett sms till TT.

Det finns totalt 51 samebyar i Sverige.

15 min
Girjas sameby vinner tvisten mot staten. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Reaktionen efter domen: ”Wow – vi fick rätt!”

”Wow vi fick rätt!” säger Matti Berg från Girjas till SVT om domen där samebyn får ensamrätt till jakt och fiske i samebyns område ovanför odlingsgränsen.

Detta kommer att påverka många samebyar, säger Eivind Torp, docent i juridik, till SVT. Före domen fanns en oro bland samer som inte tillhör en sameby att den kunde komma att påverka deras rätt till jakt och fiske, uppger han.

– Det utrymme som finns för jakt och fiske ska tillägnas den lokala jägarkåren, är Matti Bergs kommentar till oroliga jägare och fiskare.

44 min
Läs mer om Samebyn mot staten
Dagens börs

Bilia rusar på sur börs – Bonava rapportrasar

Stockholmsbörsen inleder torsdagens handelssession på minus. Efter en halvtimmes handel ligger indexen som följer:
• OMXS30: –0,4 %
• OMXSPI: –0,5 %
Det var små rörelser på Wall Street i går men under morgonen har Asiens ledande börser handlats ner brett till följd av ökad oro för coronaviruset i Kina.

Under morgonen har Bilia släppt en omvänd vinstvarning. Det preliminära resultatet i Q4 blir närmare 100 miljoner högre än samma period föregående år och även klart högre än marknadens förväntningar. Aktien rusar 9,6 procent.

Investmentbolaget Creades styrelse föreslår en extrautdelning till aktieägarna. Aktien stiger 7 procent.

Bonava rapporterar ett fallande resultat i fjärde kvartalet och även antalet sålda lägenheter minskade. B-aktien rasar 9,5 procent.

Mid cap-bolaget Eolus Vind lyfter vinsten rejält i första kvartalet i sitt brutna räkenskapsår. Aktien är upp 8,3 procent.

Bland dagens aktierekar märks bland annat dubbla köprekommendationer för Investor och att Morgan Stanley dragit upp sin riktkurs för Swedish Match från 540 till 610 kronor. Snusjätten stiger 1,1 procent och toppar OMXS30-indexet.

Autoliv och Boliden går sämst bland OMXS30-bolagen och backar 1,3 respektive 1,9 procent.

2 tim
Illustrationsbild från tunnelbanestation i Hongkong.  Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Breda börsnedgångar i Asien – oro för lungviruset prisas in

Asiens större börser handlades ner brett på torsdagsmorgonen. Vid 05.15, svensk tid, låg indexen som följer:
• Nikkei: –0,9 %
• Shanghai: –1,5 %
• Shenzhen: –1,7 %
• Hongkong: –1,7 %
• Kospi: –0,8 %
Investerarnas humör och riskvilja påverkas av att flera hundra personer i Kina insjuknat i coronaviruset, skriver CNBC.

Även Reuters och TT skriver att en ökad spridning av lungviruset får börserna att backa.

– Coronaviruset har skapat en viss försiktighet. Det finns ingen risk för en global pandemi just nu, men priserna på de finansiella marknaderna påverkas, säger Michael McCarthy, chefsstrateg på CMC Markets.

Viruset väntas påverka även flygresandet och det får i sin tur oljepriserna att backa något under morgonen, enligt Reuters. Vid 05.10-tiden är brentoljan ner 0,4 procent medan WTI-oljan handlas ner 0,3 procent.

5 tim
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Wall Street runt nollan – Tesla sprängde 100-miljardersvall

New York-börserna följde upp gårdagens nedgångar med att stiga i öppningen, för att sedan falla tillbaka något och avsluta kring nollan. Vid stängning såg de ledande indexen ut enligt nedan:
• S&P 500: +/-0 %
• Nasdaq: +0,2%
• Dow Jones: +/-0 %
Bland det som bidrog till den inledande optimismen fanns IBM, som rapporterade över förväntan och dessutom kom med oväntat positiv guidning för 2020.

Tesla fortsätter gasa på och stängde drygt 4 procent upp, på nära 570 dollar, efter att under dagen ha varit uppe över 590 dollar. Det innebär att elbilstillverkaren för första gången värderas till över 100 miljarder dollar, vilket är högre än alla världens biltillverkare utom Toyota.

Det sjunkande oljepriset slog mot energisektorn, Exxon Mobil föll 0,6 procent.

Hajpade Beyond Meat föll drygt 5 procent efter rapporter om att Burger King ska sänka priset på sin ”Impossible Whopper” på grund av svaga försäljningssiffror. Men som helhet är aktien fortfarande upp nästan 60 procent i år.

Rapportbolaget Netflix slutade till slut ner 3,6 procent. Detta trots att intäkter och vinst per aktie överträffade förväntningarna. Det som analytikerna oroar sig för här är hur konkurrensen från aktörer som Disney och Apple kommer att påverka den fortsatta tillväxten.

Boeing fortsätter att pressas, efter beskedet att det kommer att dröja åtminstone till sommaren innan 737 Max-planen flyger igen. Aktien stängde på minus 1,3 procent.

När rapportsäsongen nu kommit i gång så har än så länge 58 bolag på S&P 500-listan hunnit rapportera. 67,2 procent av dem har slagit analytikernas förväntningar, skriver Reuters med hänvisning till Refinitiv data.

Igår 16:25
Läs mer om Dagens börs
Stefan Löfven ser på när Ebba Busch Thor talar i riksdagen. Ett pappersflygplan tillverkat av en matchbiljett. TT
undefined

Ledare: Januariavtal dyker likt ett pappersflygplan

De senaste tidens sprängningar och den politiska striden om välfärdsmiljarderna får de svenska ledarskribenternas uppmärksamhet i dag. Det är rationellt att nästan halva befolkningen nu är oroad över brottsligheten med tanke på polisens maktlöshet, skriver DI:s Lotta Engzell-Larsson.

”Myndigheter och forskare bör inte försöka prata bort detta, eller som Brå ibland har gjort, blanda bort korten”, skriver hon.

Sydsvenskan fokuserar också på sprängningarna. Ledarsidan vill se färre politiska bråk och i stället fler politiska uppgörelser som säkerställer att antalet poliser ökar.

Även det faktum att M, KD, SD och V i går körde över januaripartierna om fler välfärdsmiljarder engagerar. Klart att de politiska spelarna på avbytarbänken gör vad de kan för att spela boll, skriver SvD:s Tove Lifvendahl. Expressen tycker att striden markerar att januariavtalet dalar mot marken som ett pappersflygplan. Men även om det är spännande att följa är det rådande politiska spelet inte bra för Sverige.

3 tim
Läs mer om Ledarsvepet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer