TT
De olika momssatserna

Hårda kritiken mot momsplikten – kräver rättspraxis

Från första juli gäller momsplikt för inhyrd vård- och omsorgspersonal. Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, Svenskt Näringsliv, Vårdföretagarna och Läkarförbundet anser att det är en för snäv tidsram för berörda aktörer att anpassa sig till nya förutsättningar, skriver Dagens Samhälle.

I en skrivelse till Skatteverket begär de fyra organisationerna att den nya momsplikten inte ska börja tillämpas förrän det har utformats en rättspraxis på området.

– Detta är en stor och komplex omställning, vi behöver få reda på rättspraxis och parterna behöver tid på sig att omförhandla avtal, säger Karin Liljeblad på Vårdföretagarna.

Enligt henne är det viktigt att regionerna förstår att momsplikten på bemanningspersonal får stor påverkan på våra medlemsföretags möjlighet att leverera vård.

Vårdföretagarna uppmanar därför sina medlemsföretag att gå igenom sina avtal med regioner och kommuner för att se vad momsplikten för inhyrd vård- och omsorgspersonal betyder för ekonomin, enligt Dagens Samhälle.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Lars Adaktusson. Arkivbild. PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i KD

Adaktusson lämnar KD:s partistyrelse – saknar stöd

Kristdemokraten Lars Adaktusson lämnar partistyrelsen och posten som andre vice partiledare, berättar han för Expressen. Detta då han kände att han saknade stöd från partiledningen när abortdebatten bröt ut.

– Jag lämnar varken partiet eller riksdagen, säger han i Studio Ett:s direktsändning och fortsätter:

– Jag tycker det är rätt i en situation som denna att låta någon annan ta över i stället för mig.

Enligt källor till Aftonbladet ska en enig valberedning saknat förtroende för Adaktusson och ville därför peta honom från partistyrelsen och rollen som andre vice partiledare. Han själv säger till Ekot att det inte varit någon som uppmanat honom att ta det här beslutet.

Adaktusson hamnade i fokus inför EU-valet efter DN:s granskning om hur KD-toppen röstat i ett antal voteringar kring abortfrågan.

Igår 20:45
Arkivbild: Lars Adaktusson och Ebba Busch Thor i samband med att de båda presenterades som KD:s toppnamn inför EU-valet 2014. HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: Intern KD-kritik mot Lars Adaktusson

Det finns en växande intern kritik mot Lars Adaktusson inom Kristdemokraterna. Det rapporterar Svenska Dagbladet med hänvisning till källor.

Anledningen ska vara hur Adaktusson röstat i abortfrågan i EU-parlamentet.

– Han saknar en politisk fingertoppskänsla. Folk är jättearga. Hans position är i fara på rikstinget i höst, säger en person som beskrivs som en tung KD-topp.

Adaktusson säger till tidningen att han och partiet utsatts för en kampanj, men att man alltid ska ta kritik på allvar.

Oron inom KD ska enligt SvD vara sammankopplad med att partiet tappat i de senaste opinionsmätningarna. Även migrationspolitiken och specifikt partiets linje när det gäller familjeåterföreningar lyfts fram som en faktor.

16 jun
Läs mer om Krisen i KD