Berit Djuse/Sören Andersson
Företagsklimatet i Sverige

Här trivs företagen bäst – och sämst

Tydlig, tillgänglig och professionell. Så vill många företag att deras hemkommun ska vara. Och alla dessa egenskaper hittar vi hos – just det – Solna. Kommunen är bäst på företagande för tolfte gången i rad, enligt en färsk näringslivsranking.

En del av landets kommuner kanske är gröna av avund, någon till och med röd av ilska. Anledningen är att Solna har landets bästa företagsklimat för tolfte året i rad.

Låg kommunalskatt, hög andel entreprenader, många företagare och att flertalet av kommunens invånare förvärvsarbetar är några framgångsfaktorer, enligt årets kommunranking från Svenskt Näringsliv.

90 000 personer på 10 000 arbetsplatser, en besöksnäring som växer, inte minst tack vare Friends Arena och Mall of Scandinavia, är ett par kännetecken.

Solnas politiker är tydliga i sitt budskap. Näringslivet är en prioriterad fråga, och det finns en struktur som gör att alla förvaltningschefer jobbar aktivt med företagsklimatet, konstaterar Annika Bröms, regionchef för Stockholm. 

– Det märker företagen. De får ett professionellt bemötande, man lyssnar och får rätt information.

Har då kommunen ingen akilleshäl?

– Likt alla kommuner som växer och förändras är kommunikationen med företag viktig att se över, säger Annika Bröms.

Årets mätning visar att Höganäs och Staffanstorp skuggar Solna i toppen. 42 kommuner får betyget bra, en fyra på den sex-gradiga skalan. Den bästa noteringen hittills. 153 kommuner höjer sitt sammanfattande resultat, medan 137 sänker sina omdömen.

– De flesta kommuner rör sig framåt och presterar gradvis bättre, enligt företagen. Samtidigt är konkurrensen tuffare än någonsin, för att hamna högt i rankingen krävs att man presterar bra, säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer. 

Ett exempel är Malung-Sälen. Årets klättrare lämnar plats 256 för plats 98, en förbättring med 158 placeringar.

Ett minus på 31 miljoner kronor har förbytts till ett plus på 10-15 miljoner på bara några år. Etablerade företag står i kö för att investera, kommunen planerar för bostadsbyggande och fler industritomter. Hans Unander, socialdemokratiskt kommunalråd, tar personligen hand om företagarnas frågor.

– Det flyter på bra, kommenterar han.

I toppen av listan över kommuner som förbättrar sig mest, så återfinns ytterligare en dalakommun. Orsa förbättrar läget med 126 platser när man stiger från 206:e plats till 80:e. Gemensamt för de båda kommunerna är att de ökar mest i det sammanfattande omdömet, den tyngsta kategorin.

Vissa kommuner nöjer sig inte med en enstaka framskjuten placering utan är sugna på mer, och gör allt för att försvara sin tätposition och skapa långsiktigt bra förutsättningar för det lokala näringslivet.

Bäst lyckas Nordmaling i Västerbotten. En förbättring med 219 placeringar de senaste fem åren är ett kvitto på framgång. Skånska Skurup skuggar. Kommunen har snyggat till sin position med 181 platser, från 218 till 37 under samma period.

Lika uppåt är det inte i östgötska Boxholm. Den gamla bruksorten rasar genom rankinglistan och hamnar på plats 218, en tillbakagång på 116 platser. Årets ranking är inte heller någon munter läsning för Hällefors i Örebro län. De backar 106 placeringar, från 134 till 240. Kräftgången för förra årets stora förlorare Norrköping fortsätter. Kommunen hamnar på plats 253, en tillbakagång med ytterligare 87 platser.

Nytt för i år är en kommunindelning baserad på en SKL modell. Tre huvudgrupper är indelade efter tätortsstorlek, närhet till större tätort och pendlingsmönster. Därmed är det lättare för en kommun att jämföra sig med andra kommuner med likartade förutsättningar.

– Att vi gör just den här indelningen, är att det är en vedertagen modell som används i många andra sammanhang. säger Christer Östlund.

Om vi kliver ett steg bakåt och tar in en vidare blick, så konstaterar Christer Östlund att företagsklimatet kan beskrivas på många olika sätt och att varje modell har sina begränsningar.

– Vi har valt vårt sätt. Men det innebär inte att det är ristat i sten. Vi lägger till och drar ifrån för att ha en relevant undersökning. Vårt arbete fokuserar på att lyfta det goda exemplet, som inspirerar andra kommuner att följa efter, säger han.

Toppnyheter

Ann Hartvig/TT
Coronavirusets spridning – Sverige

Forskare: Så växer vänsternationalismen under krisen

När statsvetaren Nicholas Aylott ska analysera den svenska coronastrategin finner han en hel del förväntat och mycket som påminner om tidigare kriser, inte minst migrationskrisen 2015, men också sådant som överraskar. Vänsternationalismen som växte fram under våren i Sverige skiljer sig markant från andra länders nationalistiska tendenser, beskriver han. ”Interna kritiker är suspekta, eftersom de riskerar att skada nationens intresse”.

4 tim
Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skånetrafiken börjar med biljettkontroller igen

Skånetrafiken valde att pausa sina biljettkontroller när coronapandemin bröt ut. Men nu börjar man kontrollera igen, meddelar man i ett pressmeddelande.

”Vi har fått indikationer på att fusket har ökat den senaste tiden. Men eftersom våra kontrollanter inte har kunnat arbeta på samma sätt som vanlig har vi just nu inga bra siffror”, säger Mikael Thomasson, chef företag & partners på Skånetrafiken, i pressmeddelandet.

Skånetrafiken ska nu utföra sina kontroller som vanligt ”så länge det kan göras på ett säkert sätt som inte orsakar trängsel”.

Det senaste halvåret har antalet resenärer minskat med 40 procent.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Erna Solberg. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Norge rödlistar sex nya svenska regioner

Sex nya svenska regioner rödlistas i Norge. Det meddelar regeringen på en tidigarelagd pressträff.

Resenärer från Östergötland, Blekinge, Värmland, Uppsala, Dalarna och Örebro måste sitta i tio dagars karantän innan de får komma in i landet. Ändringarna börjar gälla från midnatt på lördag.

Rekommendationerna kommer från den norska folkhälsomyndigheten FHI. Norge avråder från alla resor utomlands och alla hittills gröna länder kommer att ses som gula.

– Just nu är det bäst att hålla sig hemma i Norge, säger Erna Solberg vid presskonferensen.

3 tim
Spanska ridskolan i Österrikes huvudstad Wien. Lilli Strauss / TT NYHETSBYRÅN
undefined

UD häver avrådan från resor till två europeiska länder

Utrikesdepartementet avråder från och med i morgon inte längre från resor till Österrike och Liechtenstein, skriver man på sin hemsida.

Samtidigt meddelar UD att reseavrådan för en rad europeiska länder förlängs fram till 26 augusti. För länder utanför Europa förlänger man avrådan till 31 augusti.

Avrådan från utlandsresor har sedan tidigare hävts för 20 europeiska länder, däribland Frankrike, Grekland, Tyskland och Ungern.

2 tim
Erna Solberg. Håkon Mosvold Larsen / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Solberg: Inga stora beer pong- och shotstävlingar

Oslopolisen har vid flera tillfällen tvingats upplösa nollningsfester på grund av coronapandemin – nu uppmanar statsminister Erna Solberg alla festsugna studenter att ta mer ansvar, skriver Dagbladet.

Det är viktigt att festerna inte blir för stora och att avstånden hålls, menar statsministern. Hon lyfter bland annat att många ungdomar är asymtomatiska smittbärare och att de rör sig i stora kretsar vilket gör att smittan riskerar att spridas mer.

– Studenter och andra ska kunna ha en trevlig vecka och lära känna universitetet och varandra, men de största beer pong- eller shotstävlingarna borde inte hållas i år.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Barack Obama, Kamala Harris och Hillary Clinton. TT
Amerikanska valet 2020

Toppdemokrater hyllar valet: ”Mer än förberedd”

Flera tunga demokrater stöttar Joe Bidens val av Kamala Harris som vicepresidentkandidat. USA:s förre president Barack Obama skrev på Twitter att Harris ”är mer än förberedd för jobbet. Det här är en bra dag vårt land.”

Även Hillary Clinton tog till Twitter för att kommentera valet av Harris. Den förre presidentkandidaten skriver att Harris redan har bevisat sig vara en otrolig statstjänsteman och ledare.

Kongressledamoten Alexandra Ocasio-Cortez var däremot fåordig kring valet av Harris. Till USA Today sa hon att Harris kompletterar Biden bra och fyller ut hans kandidatur på ett bra sätt.

4 tim
Joe Biden och Kamala Harris. Paul Sancya / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Harris och Biden gör sitt första framträdande i natt

Kamala Harris och Joe Biden kommer att göra sitt första publika framträdande i Wilmington i Bidens hemstat Delaware, rapporterar amerikanska CBS News.

Framträdandet sker sedan Biden presenterade Harris som sitt val till vicepresidentposten.

Valet av Harris har fått blandade reaktioner runtom i landet. Flera experter pekar på att Harris är den första svarta och asiatiska kvinnan som blir nominerad till ämbetet och att det därmed är historisk. Dessutom väntas hon få ta ett stort ansvar om Biden vinner valet.

5 tim
undefined

Harris – stabil personlighet men svängig i sakfrågorna

En pappa från Jamaica och en mamma från Indien. Men Kalifornien-senatorn Kamala Harris kallar sig själv helt enkelt för ”en stolt amerikan”.

– Jag är den jag är. Jag är nöjd med det, har Harris tidigare sagt.

Flera medier berättar i detalj om Harris liv sedan Joe Biden gjort henne till vicepresidentkandidat inför höstens USA-val. Hon blir den första svarta kvinnan som kandiderar till ämbetet, och Vox påtalar att 55-åringen skrivit ny historia varje gång hon har valts till en position.

Politiskt beskrivs hon som progressiv, men ändå något av en mittenkandidat, långt ifrån en utpräglad vänsterpolitiker. Enligt New York Times handlar mycket av hennes politik om att lyfta marginaliserade grupper som kvinnor, icke-vita och låginkomsttagare, utan att för den sakens skull vända upp och ner på ekonomin.

Hennes personlighet och debattinsatser brukar lyftas som styrkor. Ibland har Harris dock skapat förvirring genom att svänga mellan olika politiska positioner – och hon har kritiserats för att hon som praktiserande åklagare vid olika tillfällen kämpat för uppenbara politiska motsägelser.

Idag 07:13
Läs mer om Amerikanska valet 2020