Berit Djuse/Sören Andersson
Företagsklimatet i Sverige

Här trivs företagen bäst – och sämst

Tydlig, tillgänglig och professionell. Så vill många företag att deras hemkommun ska vara. Och alla dessa egenskaper hittar vi hos – just det – Solna. Kommunen är bäst på företagande för tolfte gången i rad, enligt en färsk näringslivsranking.

En del av landets kommuner kanske är gröna av avund, någon till och med röd av ilska. Anledningen är att Solna har landets bästa företagsklimat för tolfte året i rad.

Låg kommunalskatt, hög andel entreprenader, många företagare och att flertalet av kommunens invånare förvärvsarbetar är några framgångsfaktorer, enligt årets kommunranking från Svenskt Näringsliv.

90 000 personer på 10 000 arbetsplatser, en besöksnäring som växer, inte minst tack vare Friends Arena och Mall of Scandinavia, är ett par kännetecken.

Solnas politiker är tydliga i sitt budskap. Näringslivet är en prioriterad fråga, och det finns en struktur som gör att alla förvaltningschefer jobbar aktivt med företagsklimatet, konstaterar Annika Bröms, regionchef för Stockholm. 

– Det märker företagen. De får ett professionellt bemötande, man lyssnar och får rätt information.

Har då kommunen ingen akilleshäl?

– Likt alla kommuner som växer och förändras är kommunikationen med företag viktig att se över, säger Annika Bröms.

Årets mätning visar att Höganäs och Staffanstorp skuggar Solna i toppen. 42 kommuner får betyget bra, en fyra på den sex-gradiga skalan. Den bästa noteringen hittills. 153 kommuner höjer sitt sammanfattande resultat, medan 137 sänker sina omdömen.

– De flesta kommuner rör sig framåt och presterar gradvis bättre, enligt företagen. Samtidigt är konkurrensen tuffare än någonsin, för att hamna högt i rankingen krävs att man presterar bra, säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer. 

Ett exempel är Malung-Sälen. Årets klättrare lämnar plats 256 för plats 98, en förbättring med 158 placeringar.

Ett minus på 31 miljoner kronor har förbytts till ett plus på 10-15 miljoner på bara några år. Etablerade företag står i kö för att investera, kommunen planerar för bostadsbyggande och fler industritomter. Hans Unander, socialdemokratiskt kommunalråd, tar personligen hand om företagarnas frågor.

– Det flyter på bra, kommenterar han.

I toppen av listan över kommuner som förbättrar sig mest, så återfinns ytterligare en dalakommun. Orsa förbättrar läget med 126 platser när man stiger från 206:e plats till 80:e. Gemensamt för de båda kommunerna är att de ökar mest i det sammanfattande omdömet, den tyngsta kategorin.

Vissa kommuner nöjer sig inte med en enstaka framskjuten placering utan är sugna på mer, och gör allt för att försvara sin tätposition och skapa långsiktigt bra förutsättningar för det lokala näringslivet.

Bäst lyckas Nordmaling i Västerbotten. En förbättring med 219 placeringar de senaste fem åren är ett kvitto på framgång. Skånska Skurup skuggar. Kommunen har snyggat till sin position med 181 platser, från 218 till 37 under samma period.

Lika uppåt är det inte i östgötska Boxholm. Den gamla bruksorten rasar genom rankinglistan och hamnar på plats 218, en tillbakagång på 116 platser. Årets ranking är inte heller någon munter läsning för Hällefors i Örebro län. De backar 106 placeringar, från 134 till 240. Kräftgången för förra årets stora förlorare Norrköping fortsätter. Kommunen hamnar på plats 253, en tillbakagång med ytterligare 87 platser.

Nytt för i år är en kommunindelning baserad på en SKL modell. Tre huvudgrupper är indelade efter tätortsstorlek, närhet till större tätort och pendlingsmönster. Därmed är det lättare för en kommun att jämföra sig med andra kommuner med likartade förutsättningar.

– Att vi gör just den här indelningen, är att det är en vedertagen modell som används i många andra sammanhang. säger Christer Östlund.

Om vi kliver ett steg bakåt och tar in en vidare blick, så konstaterar Christer Östlund att företagsklimatet kan beskrivas på många olika sätt och att varje modell har sina begränsningar.

– Vi har valt vårt sätt. Men det innebär inte att det är ristat i sten. Vi lägger till och drar ifrån för att ha en relevant undersökning. Vårt arbete fokuserar på att lyfta det goda exemplet, som inspirerar andra kommuner att följa efter, säger han.

Toppnyheter

Trump och Turkiets president Erdogan under Natomöte förra sommaren. Ludovic Marin / TT NYHETSBYRÅN
Kriget i Syrien

USA inför sanktioner och höjer ståltullar mot Turkiet

USA avbryter handelssamtalen med Turkiet efter Syrienoffensiven, meddelar president Donald Trump via Twitter. USA:s handelsdepartement kommer ”omedelbart” att avsluta förhandlingarna om handelsavtalet som är värt 100 miljarder dollar.

Dessutom höjs tullarna på turkiskt stål återigen till de 50 procent som de var innan tarifferna sänktes i maj, heter det i uttalandet.

”Jag är fullt beredd att snabbt krossa Turkiets ekonomi om turkiska ledare fortsätter den här farliga och destruktiva linjen”, skriver Trump.

USA inför också sanktioner mot tre turkiska ministrar. Det handlar om försvarsminister Hulusi Akar, inrikesminister Minister Suleyman Soyluoch energiminister Minister Fatih Donmez, skriver AFP.

Deras tillgångar i USA kommer nu att frysas och, liksom alla USA-relaterade transaktioner som rör dem.

Igår 20:05
Amerikanska styrkor i Manbij i december förra året. DELIL SOULEIMAN / AFP
undefined

Källa: USA hjälper Ryssland att etablera sig i Manbij

De amerikanska styrkorna är på väg att hastigt överge den strategiska viktiga staden Manbij i norra Syrien. Men en av de sista uppgifterna blir att hjälpa ryska trupper att etablera sig där, uppger militärkällor för Newsweek.

Enligt källan har de amerikanska trupperna, som har bättre kännedom om omgivningarna, guidat ryssarna genom farlig terräng.

– I praktiken är det en ren överlämning, om än en snabb sådan, säger källan.

Tidigare under måndagen uppgav syriska nyhetsbyrån Sana att även syriska styrkor är på plats i staden.

Igår 21:22
CHP-supportrar i Istanbul tidigare i år. Emrah Gurel / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Karaveli: ”S bör stödja den turkiska oppositionen”

Turkietkännaren Halil Karaveli anser att Socialdemokraterna i Sverige och andra delar av världen bör stödja den turkiska oppositionen. Det skriver han på DN Debatt med anledning av den turkiska offensiven i norra Syrien.

”Nu krävs en idépolitisk mobilisering för att bemöta och på sikt besegra den turkiska högernationalism som blivit ett gränsöverskridande hot”, anser han.

Karaveli menar att de turkiska socialdemokratiska partierna CHP och HDP behöver ”vägledning och ideologisk uppmuntran” från socialdemokrater.

Han skriver att den nyliberala ordningen i Turkiet de senaste fyrtio åren har gjort att ”det socialdemokratiska tänkandet förtvinat”. Enligt Karaveli kan dock S hjälpa Turkiet att bryta ”med sina konservativa, auktoritära arv”.

Igår 19:38
Läs mer om Kriget i Syrien
Elizabeth Warren. Marcio Jose Sanchez / TT NYHETSBYRÅN
Amerikanska valet 2020

Warrens stöd fortsatt störst inför sista debatten

Elizabeth Warren är fortsatt den demokratiska presidentkandidat som har det högsta väljarstödet, visar en ny opinionsmätning från Quinnipiac University.

Warren får 30 procent av stödet, en ökning med en procentenhet jämfört med en undersökning från förra veckan. Där bakom ligger Joe Biden på 27 procent. Även han ökar en procentenhet.

På tredje plats ligger Bernie Sanders som som får 11 procent, ett ras med fem procentenheter. Sanders ålder och hälsa har ifrågasatts sedan han nyligen fick en hjärtinfarkt.

Undersökningen kommer dagen före nästa stora debatt mellan kandidaterna som hålls på tisdagskvällen.

Igår 19:51
Det demokratiska startfältet i den förra debatten, som ägde rum den 12 september i Houston. David J. Phillip / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Största debatten i politiska historien väntar i morgon

Tolv demokrater gör i morgon upp i den största debatten i amerikansk politisk historia, skriver Time. Aldrig tidigare har så många kandidater stått på samma scen.

Sedan debatten i september har två politiker tillkommit: Tulsi Gabbard och Tom Steyer. För att kvalificera sig krävdes att kandidaterna samlat in donationer från minst 130 000 personer och att de fått över två procents väljarstöd i minst fyra mätningar mellan 28 juni och 1 oktober, något som både Gabbard och Steyer nu har klarat, enligt Vox.

Men frågan är om Gabbard ställer upp. Hon har hotat att bojkotta tillställningen för att ”medier försöker kapa hela valprocessen” genom att hålla debatter som är ”menade att underhålla, inte upplysa”.

Igår 04:56
Bernie Sanders och Elizabeth Warren. TT
undefined

Sanders: Hon är kapitalist in i märgen – det är inte jag

Den demokratiska presidentaspiranten Bernie Sanders avfärdar uppfattningen om att han och rivalen Elizabeth Warren i princip har identiska positioner, i en intervju med ABC News. Sanders menar att han är den enda som vill ta krafttag mot ”den styrande klassen” i USA.

– Elizabeth ser sig själv – om jag förstod citatet rätt – som kapitalist ända in i märgen. Det gör inte jag. Och skälet är att jag inte för en sekund kommer att tolerera den typ av girighet, korruption och ojämlikhet i inkomst och rikedom och allt lidande som pågår i det här landet, säger Sanders.

Han fick också frågor om sin hälsa, efter att han drabbats av en hjärtinfarkt tidigare i höst. ”Väldigt bra”, svarade Sanders när reportern frågade hur han mådde.

Både Sanders och Warren tillhör favoriterna i det demokratiska startfältet.

Igår 04:39
Läs mer om Amerikanska valet 2020

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer