Morry Gash / TT NYHETSBYRÅN
After Work

Här får du inte bo om du har bil

En plats där du bara får bo om du inte har bil. Dessutom i den bilburna världens Mecka, USA. Kan det vara verklighet? Ja, i allra högsta grad. I år blir Culdesac Tempe, Arizona, det redan från början bilfria grannskapet i USA.

Området Culdesac har kostat 140 miljoner dollar att bygga, rymmer 1000 personer och kommer att innehålla såväl restauranger som marknadshall, livsmedelsbutik och gym. Dessutom kommer det finnas transport till flygplatsen, den närliggande staden Tempe och Arizona State University, skriver sajten Fast Company.
Liknande områden finns redan i Freiburg, Oslo, Barcelona och Köpenhamn. Anledningarna är att trafiken blivit värre och medfört ökade utsläpp som påverkar hälsan, skriver Fast Company.

– Städernas historia och urbana utveckling är väldigt mycket en berättelse om göra något nytt och att andra platser sedan har återskapat det och till och med gjort det bättre, säger en av grundarna Jeff Berens till sajten.
Han fortsätter:
– Vi förväntar oss att det vi gör i Tempe blir ett prejudikat för en annan typ av utveckling och många städer har redan hört av sig till oss och velat inkorporera vissa av de sakerna som vi har gjort i Tempe.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer