Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Offentliga sektorns företagande

Här driver kommunen olaglig snusförsäljning – ”en service för kunderna”

Det är olagligt att sälja snus i Finland. Och det är olagligt att en svensk kommun säljer snus över huvud taget, menar experter som fPlus pratat med. Men det tycks inte spela någon roll för Umeå kommun och finska Vasa stad. Tillsammans har de i flera år ägt Peters snusbod, som används för att locka kunder till en helt annan verksamhet.

– Fullständigt olagligt.

Så säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, om Umeås och finländska Vasa kommuners gemensamma snusförsäljning i Umeås hamnterminal.

Under flera år har verksamheten pågått, trots vändor av kritik från såväl företagare som experter. Även i Finland, där det är olagligt att sälja snus, har frågan blivit allt mer infekterad. Inte minst eftersom snusandet ökar i rask takt bland unga finländare.

”Finns värre saker”

Men Umeå kommun vägrar att sluta med snuset.

– Det finns värre saker som kommuner kan konkurrera med, säger Mikael Öhlund, koncernchef på Umeå kommun.

Peters snusbod, som butiken heter, drivs av färjebolaget Wasaline och namnet kommer från bolagets vd. Bolaget ägs till 50 procent av Umeå kommun och 50 procent av Vasa stad. Då snus är förbjudet att sälja i grannlandet och på den finskregistrerade färjan som åker till och från Umeå var bolagets tanke att efterfrågan på produkterna borde vara hög. Vi tar det igen: finländska Vasa stad, som är en offentligt och till största delen skattefinansierad organisation, samdriver alltså verksamhet i Sverige som är olaglig i Finland.

– Det är en service för kunderna. Vi lockar framför allt resenärer från Finland, och de vill ju inte ta sig in till centrum. Det finns inga alternativ, säger Mikael Öhlund, som förutom att vara koncernchef på Umeå kommun är styrelseordförande i färjebolaget som driver Peters snusbod.

Mikael Öhlund, koncernchef på Umeå kommun. Pressbild

”Finländare hamstrar snus i hamnen”

Tobakshandlaren Siv Kvarnström som driver en butik inne i centrum är minst sagt upprörd. Hon menar att snusförsäljningen är en stor inkomstkälla för kommunen och att den stjäl kunder från övriga näringsidkare som säljer snus i närheten av terminalen.

– Finländare kommer in och hamstrar snus i hamnen. Det är tydligt när de kommer, och det påverkar vår försäljning och snedvrider konkurrensen. Det är klart att det skulle gynna oss småföretagare om kommunen la ner sin snusbod, säger hon.

Jurist: Verksamheten är olaglig

Olle Lundin är tydlig med vad han tycker om saken. Att kommunen driver lokala tobaksaffärer i konkurrens med privata aktörer är fel, punkt, säger han. Längre från kommunens kärnverksamhet och uppdrag är svårt att komma, menar han.

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet. Uppsala universitet.

– Det här handlar inte om allmännyttig verksamhet utan strider mot hela tanken med kommunal verksamhet. Det är ett brott mot kommunallagen, det finns inga som helst tveksamheter om det. Det finns faktiskt inget utrymme för olika tolkningarna i den här frågan, säger han.

Att färjebolaget Wasaline (som Umeå kommun alltså äger till hälften) är registrerat i Finland har mindre betydelse, enligt Olle Lundin. Kommunens verksamhet strider fortfarande mot kommunallagen.

– Det är fortfarande en kommunal verksamhet. Sedan om bolaget är registrerat på Bahamas, Sydafrika, Sverige eller Finland spelar ingen roll. Kommunens verksamhet är olaglig, säger Olle Lundin.

Konkurrensverket prioriterar annat

Att kommunens snusförsäljning fortsätter har egentligen bara två förklaringar, menar han. Dels att kommunen tjänar mycket pengar och att Konkurrensverket som är tillsynsmyndighet, inte har tillräckliga resurser för att sätta stopp för allt dumt som pågår. Myndigheten har egentligen öppet mål, förklarar han.

– Konkurrensverket har helt enkelt inte prioriterat fallet. Det här är ett vattentätt ”case”, det finns inget utrymme för olika tolkningar, säger Olle Lundin.  

Han lyfter också problematiken med att skapa praxis med den här typen av fall, eftersom få ärenden avgörs i domstol. I princip verkar det vara riskfritt för kommunen att bryta mot lagen, menar han.

– Ett av de första fallen som gick till domstol var Skellefteå buss som konkurrerade på den privata marknaden med beställningstrafik. De fick hålla på i 20 till 30 år innan något hände, säger han.

Svårt att skapa praxis

Ett problem med det specifika ”snusfallet” kan vara att det är för kassaskåpssäkert för att leda till praxis på området, enligt Olle Lundin. Han förstår att det kan låta konstigt, men om Konkurrensverket skulle sätta ned foten så skulle kommunen vara väldigt kvick med att backa, innan vare sig sanktionsavgifter eller domstolsprocesser hann inledas. Det skulle vara svårt att få till domstolspraxis och kommunen skulle komma billigt undan, menar han.

– Ingen skulle vara så galen att de skulle driva det här framåt då. Det är så uppenbart fel och kommunen skulle backa omedelbums, säger han. 

”Rena vilda västern”

Men kommunens Mikael Öhlund håller inte med. Han menar att verksamheten utgör en så liten del av verksamheten och att snusförsäljningen dessutom har stöd från de jurister han har kollat med.

– Det finns många åsikter och jurister kan ha olika åsikter. Det handlar om ett servicekoncept och är en biverksamhet. Men är det olagligt så backar vi, säger han.

Det finns kommuner som vill göra rätt och så finns det de som struntar i lagen, hävdar Olle Lundin.

– Det beror på kulturen i kommunpolitiken. I Umeå är det rena vilda västern, säger han.

Toppnyheter

Centerpartiets chefsekonom och arbetsmarknadspolitiske talesperson Martin Ådahl har utarbetat reformförslaget. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetsförmedlingens framtid

S-källor: Centern avgör januariavtalets öde

Det är bara Centerpartiet som kan förhindra en regeringskris. Det menar flera tunga S-företrädare som Expressen har pratat med. Men den omfattande reformen av Arbetsförmedlingen som lett till den politiska situationen, där arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) riskerar att avsättas, var också centralt för att släppa fram Stefan Löfven för knappt ett år sedan.

Partiet måste med andra ord backa från förslaget om att den nya modellen bygger på lagen om valfrihet, LOV, annars väntar regeringskris, enligt S-företrädarna som Expressen har pratat med.

– Då återstår att gå till talmannen eller utlysa nyval, säger en av S-källorna.

Igår 21:23
Stefan Löfven (S). Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Opinionsläget ett skäl till att S inte vill ha nyval”

Genom att stödja Vänsterpartiets misstroendehot, men samtidigt ställa två krav på regeringen försöker Ebba Busch Thor (KD) och Ulf Kristersson (M) att ta initiativet från Jonas Sjöstedt. Det menar Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg i en analys.

Den här metoden för att påverka i en politisk sakfråga är enligt honom också ovanlig. I vanliga fall försöker man gå ihop i riksdagen för att rösta igenom en förändring i sakfrågan, men nu tycker man det skulle ta för lång tid. I stället vill man att regeringen drar tillbaka förslaget om lagen om valfrihet – och som motprestation får man behålla sin arbetsmarknadsminister, menar Ramberg.

Ewa Stenberg på DN menar att hotet om ett extraval skulle kunna läggas fram de närmaste dagarna, men att det också finns flera faktorer som talar emot det – bland annat Socialdemokraternas opinionssiffror.

I stället tror hon att ”regeringens mästerförhandlare” kommer få ta plats på scenen över helgen.

Igår 17:06
Nyamko Sabuni (L). Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Liberalerna kan tänka sig att gå med på kraven

Liberalerna kan tänka sig att ändra på tidsplanen för reformeringen av Arbetsförmedlingen, samt ta bort kravet om att lagen om valfrihet, LOV, ska gälla vid reformeringen. Det säger partiledaren Nyamko Sabuni till TT.

– Vi tycker och tror att det kan behövas längre tid, så på det sättet hörsammar vi väldigt gärna det som M och KD lägger fram, säger hon.

Även Liberalerna är villiga att samtala med de andra januaripartierna för att komma fram till en lösning.

Igår 16:31
Läs mer om Arbetsförmedlingens framtid
Brittiska underhuset/montage.  TT
Valet i Storbritannien

Flera medier vägrar välja sida: ”Vi förtjänar bättre”

Flera tunga brittiska medier har publicerat sin politiska linje inför nyvalet om en vecka. Men det är inte med entusiasm som de går till valurnorna.

”Storbritanniens mardröm före jul”, skriver The Economist och noterar att Boris Johnsons regering är den mest impopulära i historien samtidigt som Jeremy Corbyn är den mest impopulära oppositionsledaren någonsin. Tidningen ställer sig bakom Liberaldemokraterna, men gör det utan förhoppningar.

”De kommer inte vinna. Så varför stötta dem? Det praktiska skälet är att de kan lägga band på den som hamnar på Downing Street.”

Financial Times skriver att alla alternativ är dåliga och väljer att inte stödja något parti.

”De konservativa och Labour har koloniserats av populister och lämnat mitten”, skriver man.

Magasinet New Statesman väljer också att inte stödja något parti men uppmanar väljarna att rösta taktiskt emot Torypartiet för att motarbeta Johnsons brexitlinje.

Igår 20:18
Jeremy Corbyn håller tal vid en Robin Hood-staty i Nottingham. Joe Giddens / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Visselblåsare larmar inifrån Labour – Corbyn pekas ut för elva fall av antisemitism

Larmen om antisemitism inom det brittiska partiet Labour ökar i styrka, skriver brittiska medier. Totalt 70 nuvarande och tidigare Labour-politiker har uttalat sig om saken i den pågående utredningen mot partiet, enligt The Times.

Partiledaren Jeremy Corbyn anklagas själv för elva fall av antisemitiska händelser, skriver Daily Telegraph. Corbyn ska regelbundet ha ”haft samröre, sympatiserat och engagerat sig i antisemitism”. Han ska bland annat ha gett sitt stöd till en Förintelseförnekare och skrivit förordet till en bok som argumenterar för att banker och medier kontrolleras av judar.

Det är organisationen The Jewish Labour Movement, som har haft en nära relation med moderpartiet i 100 år, som står bakom det senaste larmet. I akten anklagas partiet för att försvara förövare och för att mörklägga de problem som finns.

Igår 11:00
Läs mer om Valet i Storbritannien

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
FAYEZ NURELDINE / AFP
Dagens börs

Saudi Aramco blir tidernas största börsnotering

Den statliga saudiska oljejätten Saudi Aramco bekräftar på torsdagskvällen att teckningskursen blir 32 riyal, motsvarande 81 kronor, vilket är i topp av det intervall som tidigare har presenterats. Det rapporterar Reuters.

Prissättningen innebär att listningen av 1,5-procent av bolaget blir världens genom tiderna största börsnotering. 25,6 miljarder dollar kommer att tas in. Den hittills största börsnoteringen var Alibabas som uppgick till 25 miljarder dollar.

Kursen ger samtidigt Aramco ett marknadsvärde på 1 700 miljarder dollar vilket gör bolaget till världens överlägset högst värderade.

Aktien börjar handlas på inhemska börsen Tadawul senare i december.

Igår 19:39
TT NYHETSBYRÅN
undefined

Wall Street klättrade svagt – Signet lyfte på rapport

Wall Streets huvudindex rörde sig försiktigt kring nollan under torsdagen och hade vid stängning klättrat till grönt:
• S&P 500: +0,2%
• Nasdaq: +0,1%
• Dow Jones: +0,1%
På bolagsfronten har bland andra Tiffany & Co rapporterat delår. Bolagets resultat kom in lägre än väntat och aktien sjönk något.

Konkurrenten Signet slog däremot analytikernas förväntningar och juvelbutikskedjans aktie lyfte över 7 procent.

Slack, som rapporterade i går efter börsens stängning, slog analytikernas förväntningar – förlusten per aktie blev betydligt lägre än väntat och aktien tappade initialt men vände upp och stängde 5 procent högre.

Samtidigt är det nu bara tio dagar kvar tills Trumps nästa tullsalva sätts in mot Kina. Parterna jobbar nu mot klockan för att nå ett partiellt handelsavtal (fas ett-avtalet) innan den 15 december.

På makrofronten visar färska siffror att antalet nyanmälda arbetslösa sjönk med 10 000 personer förra veckan.

Färsk data visar även att USA:s handelsunderskott minskade mer än väntat i november. Analytiker hade räknat med ett underskott på 48,6 miljarder dollar men det landad på 47,2 miljarder dollar.

Igår 15:32
undefined

Börsen vände ner: SAS rasade – Systemair rusade

Stockholmsbörsen sjönk till minus efter gårdagens kraftiga uppgångar som gjorde onsdagen till den starkaste börsdagen på en månad.

Vid stängning visade ledande index:
• OMXS30 −0,1%
• OMXSPI +-0%
SAS aktie rasade över 15 procent och bolaget noterade sin sämsta börsdag på 10 år. Detta efter att ha rapporterat ett starkt fjärde kvartal men ett ”otillfredsställande” helår, enligt vd Rickard Gustafson.

Systemair rapporterade däremot bättre än väntat över hela linjen. Vinsten ökade med 50 procent i bolagets andra kvartal. Aktien steg runt 6 procent.

SSAB:s aktie stiger efter att marknaden smält informationen från gårdagens kapitalmarknadsdag som pekade mot goda utsikter.

Bland aktierekommendationer fick Bilia en köprekommendation av Nordea. Aktien lyfte runt 9 procent. Byggbolaget Peab steg 4,6 procent på en höjd rekommendation från SEB.

Texten uppdateras.

Igår 08:06
Läs mer om Dagens börs