Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Offentliga sektorns företagande

Här driver kommunen olaglig snusförsäljning – ”en service för kunderna”

Det är olagligt att sälja snus i Finland. Och det är olagligt att en svensk kommun säljer snus över huvud taget, menar experter som fPlus pratat med. Men det tycks inte spela någon roll för Umeå kommun och finska Vasa stad. Tillsammans har de i flera år ägt Peters snusbod, som används för att locka kunder till en helt annan verksamhet.

– Fullständigt olagligt.

Så säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, om Umeås och finländska Vasa kommuners gemensamma snusförsäljning i Umeås hamnterminal.

Under flera år har verksamheten pågått, trots vändor av kritik från såväl företagare som experter. Även i Finland, där det är olagligt att sälja snus, har frågan blivit allt mer infekterad. Inte minst eftersom snusandet ökar i rask takt bland unga finländare.

”Finns värre saker”

Men Umeå kommun vägrar att sluta med snuset.

– Det finns värre saker som kommuner kan konkurrera med, säger Mikael Öhlund, koncernchef på Umeå kommun.

Peters snusbod, som butiken heter, drivs av färjebolaget Wasaline och namnet kommer från bolagets vd. Bolaget ägs till 50 procent av Umeå kommun och 50 procent av Vasa stad. Då snus är förbjudet att sälja i grannlandet och på den finskregistrerade färjan som åker till och från Umeå var bolagets tanke att efterfrågan på produkterna borde vara hög. Vi tar det igen: finländska Vasa stad, som är en offentligt och till största delen skattefinansierad organisation, samdriver alltså verksamhet i Sverige som är olaglig i Finland.

– Det är en service för kunderna. Vi lockar framför allt resenärer från Finland, och de vill ju inte ta sig in till centrum. Det finns inga alternativ, säger Mikael Öhlund, som förutom att vara koncernchef på Umeå kommun är styrelseordförande i färjebolaget som driver Peters snusbod.

Mikael Öhlund, koncernchef på Umeå kommun. Pressbild

”Finländare hamstrar snus i hamnen”

Tobakshandlaren Siv Kvarnström som driver en butik inne i centrum är minst sagt upprörd. Hon menar att snusförsäljningen är en stor inkomstkälla för kommunen och att den stjäl kunder från övriga näringsidkare som säljer snus i närheten av terminalen.

– Finländare kommer in och hamstrar snus i hamnen. Det är tydligt när de kommer, och det påverkar vår försäljning och snedvrider konkurrensen. Det är klart att det skulle gynna oss småföretagare om kommunen la ner sin snusbod, säger hon.

Jurist: Verksamheten är olaglig

Olle Lundin är tydlig med vad han tycker om saken. Att kommunen driver lokala tobaksaffärer i konkurrens med privata aktörer är fel, punkt, säger han. Längre från kommunens kärnverksamhet och uppdrag är svårt att komma, menar han.

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet. Uppsala universitet.

– Det här handlar inte om allmännyttig verksamhet utan strider mot hela tanken med kommunal verksamhet. Det är ett brott mot kommunallagen, det finns inga som helst tveksamheter om det. Det finns faktiskt inget utrymme för olika tolkningarna i den här frågan, säger han.

Att färjebolaget Wasaline (som Umeå kommun alltså äger till hälften) är registrerat i Finland har mindre betydelse, enligt Olle Lundin. Kommunens verksamhet strider fortfarande mot kommunallagen.

– Det är fortfarande en kommunal verksamhet. Sedan om bolaget är registrerat på Bahamas, Sydafrika, Sverige eller Finland spelar ingen roll. Kommunens verksamhet är olaglig, säger Olle Lundin.

Konkurrensverket prioriterar annat

Att kommunens snusförsäljning fortsätter har egentligen bara två förklaringar, menar han. Dels att kommunen tjänar mycket pengar och att Konkurrensverket som är tillsynsmyndighet, inte har tillräckliga resurser för att sätta stopp för allt dumt som pågår. Myndigheten har egentligen öppet mål, förklarar han.

– Konkurrensverket har helt enkelt inte prioriterat fallet. Det här är ett vattentätt ”case”, det finns inget utrymme för olika tolkningar, säger Olle Lundin.  

Han lyfter också problematiken med att skapa praxis med den här typen av fall, eftersom få ärenden avgörs i domstol. I princip verkar det vara riskfritt för kommunen att bryta mot lagen, menar han.

– Ett av de första fallen som gick till domstol var Skellefteå buss som konkurrerade på den privata marknaden med beställningstrafik. De fick hålla på i 20 till 30 år innan något hände, säger han.

Svårt att skapa praxis

Ett problem med det specifika ”snusfallet” kan vara att det är för kassaskåpssäkert för att leda till praxis på området, enligt Olle Lundin. Han förstår att det kan låta konstigt, men om Konkurrensverket skulle sätta ned foten så skulle kommunen vara väldigt kvick med att backa, innan vare sig sanktionsavgifter eller domstolsprocesser hann inledas. Det skulle vara svårt att få till domstolspraxis och kommunen skulle komma billigt undan, menar han.

– Ingen skulle vara så galen att de skulle driva det här framåt då. Det är så uppenbart fel och kommunen skulle backa omedelbums, säger han. 

”Rena vilda västern”

Men kommunens Mikael Öhlund håller inte med. Han menar att verksamheten utgör en så liten del av verksamheten och att snusförsäljningen dessutom har stöd från de jurister han har kollat med.

– Det finns många åsikter och jurister kan ha olika åsikter. Det handlar om ett servicekoncept och är en biverksamhet. Men är det olagligt så backar vi, säger han.

Det finns kommuner som vill göra rätt och så finns det de som struntar i lagen, hävdar Olle Lundin.

– Det beror på kulturen i kommunpolitiken. I Umeå är det rena vilda västern, säger han.

Toppnyheter

Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sommarvädret

Rekordprognosen: Kan bli 37 grader i Hudiksvall

I Hudiksvall kan temperaturen visa hela 37 grader på tisdag, skriver Aftonbladet. Det skulle i så fall tangera det tidigare värmerekordet i landet på 38 grader.

– Sedan om det blir 37 är osäkert, men som det ser ut just nu i prognosen kan det bli så varmt i det området, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI, till tidningen.

Väderinstitutet går nu ut med ett så kallat meddelande om högra temperaturer i länen Stockholm, Uppsala, Västmanland, Gävleborg, Östergötland, Kalmar, Kronoberg, Jönköping och delar av Västra Götaland.

1 tim
Arkivbild Grøtt, Vegard Wivestad / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Värmen slår till – SMHI flaggar för klass 1-varning

Vi kan ha sommarens hittills varmaste vecka framför oss, skriver Expressen . Temperaturerna väntas stiga i hela landet under onsdagen och i helgen drar den ”spanska hettan” in över landet med förväntade temperaturer runt 30 grader.

I morgon kommer SMHI troligtvis utfärda en klass 1-varning för höga temperaturer i Västsverige. Det uppger väderinstitutet för P4 Väst. Det är i de inre delarna av Västra Götaland som temperaturerna väntas bli så höga att de kan ge problem för riskgrupper.

2 tim
Läs mer om Sommarvädret
Boris Johnson  TT
Storbritanniens framtid

Analys: ”Ingen i Europa är rädd för clownen BoJo”

Efter att Europa har skrattat åt Boris Johnson i åratal kan Toryledaren snart upptäcka att han byggt en politisk persona som gör det svårt för honom att tas på allvar , skriver Politicos Matthew Karnitschnig.

”Från Bryssel till Berlin verkar alla ha en ”Best of Boris”-lista” skriver Karnitschnig och påminner om hur Johnson, tidigare journalist, exempelvis fick sparken från the Times för att hittat på – något Johnson har ertappats med flera gånger.

”Över hela kontinenten har synen på Storbritanniens högsta ledare varit starkt förknippad med galghumor”, skriver han och jämför med Trump. Människor skrattar åt USA:s Donald Trump, men de är också rädda för den makt han har, menar Karnitschnig. ”Oavsett om man gillar det eller inte har Trump makt över Europa, ekonomiskt och säkerhetspolitiskt. Men ingen är rädd för Johnson”.

BBC: Laura Kuenssberg pekar också på en annan faktor som skiljer Johnson från Trump: ”Det finns inget mandat från folket – kom ihåg att Johnson bara har röstats fram av sitt partis medlemmar”.

31 min
Boris Johnson. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

”Johnson kan bli kortast sittande premiärministern”

Boris Johnson må ha segrat med över 60 procent av Tory-medlemmarnas röster för att bli Storbritanniens premiärminister – men hans löfte om att leverera brexit oavsett vilket den 31 oktober riskerar att göra hans tid som ledare till den kortaste i landets historia, menar DN:s Erik de la Reguera. Boris Johnson har bland annat gjort sig avskydd i den liberala och EU-vänliga falangen, vilket enligt de la Reguera kommer göra det svårt för honom att hålla ihop partiet i frågan om brexit. Oppositionen kommer också göra allt för att stoppa Johnsons planer.

Charlotta Buxton på SvD är inne på samma spår – och menar att det långa och utdragna bråket om brexit gjort Storbritannien ”närmast omöjligt att styra”. Torypartiets minimala majoritet i parlamentet har också krympt. Trettio av de konservativa parlamentarikerna säger sig vara redo att fälla regeringen för att stoppa en avtalslös brexit och ytterligare sex stycken har hotat med att byta parti – allt på grund av Boris Johnsons inställning till att vilja krascha ur EU.

Nu har Boris Johnson 60 dagar på sig att ena parlamentet – och på torsdag går alla dessutom på sommarledighet i drygt en månad.

Igår 20:56
Boris Johnson och demonstranter på tisdagen. Illustrationsbild: Ikea i Croydon, söder om centrala London.
undefined

”80 000 svenska bolag drabbas vid en hård brexit”

Att Boris Johnson blir ny premiärminister ökar risken för en brexit utan avtal – vilket kan få stora konsekvenser för svenska företag. Det menar branschorganisationen Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg, rapporterar SR.

Han säger att runt 15 procent av svenska företag handlar med Storbritannien, vilket blir uppemot 80 000 företag – och dessa påverkas direkt av en hård brexit.

– Men även leverantörer och underleverantörer till dessa företag kommer att drabbas, säger han till SR.

Igår 17:24
Läs mer om Storbritanniens framtid
Jeremy Hunt och Boris Johnson. STEFAN ROUSSEAU / POOL
Maktstriden efter May

Boris Johnsons rivaler kan få ministerposter

Efter att Boris Johnson segrat med nästan 20 procentenheter över utrikesminister Jeremy Hunt och nu blir Storbritanniens nästa premiärminister funderar Johnson på vad han ska göra med sin rival.

Enligt The Guardian uppger Hunts medarbetare att han inte kommer att gå med på någon degradering. Enligt BBC pågår samtal mellan de båda om Hunts framtid.

Även andra personer som ställde upp mot Boris Johnson kan komma att ingå i hans kabinett. Hälsominister Matt Hancock spekuleras vara hoppfull om att bli belönad för att han hoppade av och ställde sig bakom Boris Johnson. Även inrikesminister Sajid Javid, som var en av Johnsons motståndare, finns med bland spekulationerna.

Finansminister Philip Hammond, justitieminister David Guake och Rory Stewart, minister för internationell utveckling, har sagt att de inte kommer fortsätta under Boris Johnson.

1 tim
undefined

Brittisk press: Välkommen till brexits mörkaste timme

”Hey Dude”, ”Håll i hatten, här kommer Boris”, och ”Få inte panik!” är några av budskapen på de brittiska tidningarna – klädda av Boris Johnson – efter att Storbritannien fått sin nästa premiärminister.

”Det är verkligen inte roligt längre” skriver Daily Mirror och trycker upp fyra bilder på Johnson i roliga situationer. De flesta tidningar har valt en bild på Boris Johnson där han gör honnör med högerhanden och tummen upp med vänster.

The Independent pryder sin första sida med en undertext om att det är bara 99 dagar kvar till en brexit utan avtal och huvudrubriken: ”Välkommen till brexits mörkaste timme”.

4 tim
Boris Johnson. TT
undefined

”Morden i Midsomer-England röstade på BoJo”

Utrikespolitiken står i fokus på dagens ledarsidor efter att Boris Johnson i går valdes till det brittiska Torypartiets ledare och därmed landets premiärminister.

UNT varnar landet för en hård brexit, som de menar skulle orsaka dramatiska konsekvenser för landet. Dala-Demokratens Robert Sundberg anser att Johnson har skymt sin politik med sin karaktäristiska frisyr. Det är ”Morden i Midsomer-England som röstat fram Johnson som partiledare” skriver han och syftar framförallt på landsbygden.

DN lyfter blicken mot krisen i Hormuzsundet där de menar att EU behöver visa en stark, enad front för att stabilisera läget. Detta försvåras av valet av Johnson eftersom han vill att ”Storbritannien ska kasta loss från Europa”. Expressen skriver att vägen till en väpnad konflikt ligger öppen om spänningarna inte löser sig.

3 tim
Läs mer om Maktstriden efter May
Stena Bulk  HO / IRIB
Konflikten i Hormuzsundet

Rederi når fångad personal: ”Stor psykisk press”

Det svenska rederiet Stena Bulk, vars fartyg Stena Impero beslagtagits av Iran, har nu fått kontakt med besättningen, rapporterar flera medier.

– Vi fick ett kort samtal med kaptenen under gårdagskvällen. Han säger att de har behandlats väl och är vid god fysisk hälsa, men samtidigt att det är jobbigt för dem och en stor psykisk press, säger Stena Bulks vd Erik Hånell till DN.

Hånell hoppas snart också få träffa personalen, uppger han för Sveriges Radio, som först rapporterade om nyheten.

Stena Impero verkar under brittisk flagg och fartyget beslagtogs i Hormuzsundet efter att Storbritannien beslagtagit ett iranskt fartyg utanför Gibraltar. Det iranska fartyget misstänktes bryta mot EU:s sanktioner genom att leverera olja till Syrien.

2 tim
Reuters TV / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stena vädjar till Iran om kontakt med besättningen

Rederiet Stena Bulk har framfört en begäran till Iran om att få komma ombord på beslagtagna Stena Impero för att träffa de 23 besättningsmedlemmarna.

– Det vi har begärt av de iranska myndigheterna i Teheran är att själva kunna få komma till besättningen, inte bara få andra- och tredjehandsinformation, utan skaffa egen information, säger vd Erik Hånell till TT och lägger till att man ännu inte fått något svar.

Stena Impero beslagtogs i fredags i Hormuzsundet, passagen mellan Persiska viken och Omanbukten, när det var på väg till Saudiarabien.

21 jul
Ett av iranska revolutionsgardets båtar siktar mot den brittiskflaggade svenska fartyget.  Morteza Akhoondi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Expert: Sverige kan delta i flotta i Hormuzsundet

Sverige kommer sannolikt tillfrågas om att delta i den skyddsflotta som Storbritannien vill se i Hormuzsundet säger Niklas Granholm, forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, till SVT.

– Det skulle kunna vara ett patrullfartyg, en bordningsstyrka från amfibiekåren, kanske ett havsövervakningsflygplan. Jag kan tänka mig stabsofficerare och underrättelsetjänst, säger han om Sveriges eventuella bidrag.

Storbritannien har bland annat tillfrågat Danmark men på måndagskvällen hade svenska utrikesdepartementet inga uppgifter om någon brittisk förfrågan.

Igår 05:02
Läs mer om Konflikten i Hormuzsundet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer