Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Offentliga sektorns företagande

Här driver kommunen olaglig snusförsäljning – ”en service för kunderna”

Det är olagligt att sälja snus i Finland. Och det är olagligt att en svensk kommun säljer snus över huvud taget, menar experter som fPlus pratat med. Men det tycks inte spela någon roll för Umeå kommun och finska Vasa stad. Tillsammans har de i flera år ägt Peters snusbod, som används för att locka kunder till en helt annan verksamhet.

– Fullständigt olagligt.

Så säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, om Umeås och finländska Vasa kommuners gemensamma snusförsäljning i Umeås hamnterminal.

Under flera år har verksamheten pågått, trots vändor av kritik från såväl företagare som experter. Även i Finland, där det är olagligt att sälja snus, har frågan blivit allt mer infekterad. Inte minst eftersom snusandet ökar i rask takt bland unga finländare.

”Finns värre saker”

Men Umeå kommun vägrar att sluta med snuset.

– Det finns värre saker som kommuner kan konkurrera med, säger Mikael Öhlund, koncernchef på Umeå kommun.

Peters snusbod, som butiken heter, drivs av färjebolaget Wasaline och namnet kommer från bolagets vd. Bolaget ägs till 50 procent av Umeå kommun och 50 procent av Vasa stad. Då snus är förbjudet att sälja i grannlandet och på den finskregistrerade färjan som åker till och från Umeå var bolagets tanke att efterfrågan på produkterna borde vara hög. Vi tar det igen: finländska Vasa stad, som är en offentligt och till största delen skattefinansierad organisation, samdriver alltså verksamhet i Sverige som är olaglig i Finland.

– Det är en service för kunderna. Vi lockar framför allt resenärer från Finland, och de vill ju inte ta sig in till centrum. Det finns inga alternativ, säger Mikael Öhlund, som förutom att vara koncernchef på Umeå kommun är styrelseordförande i färjebolaget som driver Peters snusbod.

Mikael Öhlund, koncernchef på Umeå kommun. Pressbild

”Finländare hamstrar snus i hamnen”

Tobakshandlaren Siv Kvarnström som driver en butik inne i centrum är minst sagt upprörd. Hon menar att snusförsäljningen är en stor inkomstkälla för kommunen och att den stjäl kunder från övriga näringsidkare som säljer snus i närheten av terminalen.

– Finländare kommer in och hamstrar snus i hamnen. Det är tydligt när de kommer, och det påverkar vår försäljning och snedvrider konkurrensen. Det är klart att det skulle gynna oss småföretagare om kommunen la ner sin snusbod, säger hon.

Jurist: Verksamheten är olaglig

Olle Lundin är tydlig med vad han tycker om saken. Att kommunen driver lokala tobaksaffärer i konkurrens med privata aktörer är fel, punkt, säger han. Längre från kommunens kärnverksamhet och uppdrag är svårt att komma, menar han.

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet. Uppsala universitet.

– Det här handlar inte om allmännyttig verksamhet utan strider mot hela tanken med kommunal verksamhet. Det är ett brott mot kommunallagen, det finns inga som helst tveksamheter om det. Det finns faktiskt inget utrymme för olika tolkningarna i den här frågan, säger han.

Att färjebolaget Wasaline (som Umeå kommun alltså äger till hälften) är registrerat i Finland har mindre betydelse, enligt Olle Lundin. Kommunens verksamhet strider fortfarande mot kommunallagen.

– Det är fortfarande en kommunal verksamhet. Sedan om bolaget är registrerat på Bahamas, Sydafrika, Sverige eller Finland spelar ingen roll. Kommunens verksamhet är olaglig, säger Olle Lundin.

Konkurrensverket prioriterar annat

Att kommunens snusförsäljning fortsätter har egentligen bara två förklaringar, menar han. Dels att kommunen tjänar mycket pengar och att Konkurrensverket som är tillsynsmyndighet, inte har tillräckliga resurser för att sätta stopp för allt dumt som pågår. Myndigheten har egentligen öppet mål, förklarar han.

– Konkurrensverket har helt enkelt inte prioriterat fallet. Det här är ett vattentätt ”case”, det finns inget utrymme för olika tolkningar, säger Olle Lundin.  

Han lyfter också problematiken med att skapa praxis med den här typen av fall, eftersom få ärenden avgörs i domstol. I princip verkar det vara riskfritt för kommunen att bryta mot lagen, menar han.

– Ett av de första fallen som gick till domstol var Skellefteå buss som konkurrerade på den privata marknaden med beställningstrafik. De fick hålla på i 20 till 30 år innan något hände, säger han.

Svårt att skapa praxis

Ett problem med det specifika ”snusfallet” kan vara att det är för kassaskåpssäkert för att leda till praxis på området, enligt Olle Lundin. Han förstår att det kan låta konstigt, men om Konkurrensverket skulle sätta ned foten så skulle kommunen vara väldigt kvick med att backa, innan vare sig sanktionsavgifter eller domstolsprocesser hann inledas. Det skulle vara svårt att få till domstolspraxis och kommunen skulle komma billigt undan, menar han.

– Ingen skulle vara så galen att de skulle driva det här framåt då. Det är så uppenbart fel och kommunen skulle backa omedelbums, säger han. 

”Rena vilda västern”

Men kommunens Mikael Öhlund håller inte med. Han menar att verksamheten utgör en så liten del av verksamheten och att snusförsäljningen dessutom har stöd från de jurister han har kollat med.

– Det finns många åsikter och jurister kan ha olika åsikter. Det handlar om ett servicekoncept och är en biverksamhet. Men är det olagligt så backar vi, säger han.

Det finns kommuner som vill göra rätt och så finns det de som struntar i lagen, hävdar Olle Lundin.

– Det beror på kulturen i kommunpolitiken. I Umeå är det rena vilda västern, säger han.

Toppnyheter

Mostphotos/TT
Utanförskapet på arbetsmarknaden

Malmö stad sparkar entreprenörer – ersätter olagligt med extratjänster

Malmö stad sparkar ut sina entreprenörer inom skötsel av parker, gator och torg. I stället tar de in de statligt supersubventionerade extratjänsterna – i strid mot Arbetsförmedlingen regelverk. ”Ett cyniskt spel för att skyffla över kostnaderna för arbetslösheten på staten”, säger Svenskt Näringslivs Edward Hamilton. ”De anställda på företaget hade kanske blivit arbetslösa i alla fall”, försvarar sig kommunalrådet Sedat Arif (S).

1 tim
Genrebild.  Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Arbetslösheten stiger: Värst för unga och utrikes födda

Arbetslösheten fortsätter att stiga trots flera optimistiska makrosignaler. I slutet av juni hade 466 000 personer skrivit in sig som arbetslösa, det är 9 procent av den svenska arbetskraften och 130 000 fler än samma månad i fjol. Det framgår av ett pressmeddelande från Arbetsförmedlingen.

Hårdast drabbade är de som står längst från arbetsmarknaden – unga och utrikes födda, skriver myndigheten. 71 000 ungdomar var inskrivna som arbetslösa i juni, vilket är en radikal ökning från i fjol då 27 000 färre sökte sig till Arbetsförmedlingen.

Arbetslösheten är ojämnt fördelad över landet: från Gotland där 6,7 procent av befolkningen var inskrivna som arbetslösa i juni, till 11,4 procent i Södermanland, Skåne och Gävleborgs län.

2 tim
Läs mer om Utanförskapet på arbetsmarknaden
Andrzej Duda/Rafal Trzaskowski TT7AP
Valet i Polen

Valkommissionen: Duda segrare i polska valet

Polens sittande president Andrzej Duda, som står regeringspartiet Lag och rättvisa (PiS) nära, ser av allt att döma ut att vinna presidentvalet, rapporterar flera medier med hänvisning till landets valkommission.

Duda får 51,2 procent av rösterna när totalt 99,7 procent av av valsedlarna har räknats. Utmanaren Rafal Trzaskowski, liberal borgmästare i Warszawa, ligger på 48,8 procent.

Enligt valkommissionen kommer de sista rösterna inte att påverka valutgången, skriver Politico.

2 tim
Personer i en polsk vallokal.  Czarek Sokolowski / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Ett splittrat Polen – ”det här kan gå riktigt illa”

Det är ett splittrat Polen som gick till presidentval under söndagen, vilket också visade sig i det oerhört jämna resultatet från den första vallokalsundersökningen. Det skriver DN:s utrikeskommentator Michael Winiarski.

Om den sittande presidenten Andrzej Duda, som har en knapp ledning vinner, kommer Polen bli ett allt mer auktoritärt land. En förlust för Rafal Trzaskowski skulle ändå betyda att han är en obestridlig ledare för den liberala oppositionen, skriver Winiarski.

The Guardians korrespondent i Polen, Christian Davies skriver på Twitter att han är rädd för att det jämna valresultatet kan leda till stora problem.

”Det är extremt spänt, i ett väldigt splittrat land och det finns inga oberoende institutioner. Det här kan gå riktigt illa.”

Igår 21:32
Andrzej Duda och Rafal Trzaskowski.  TT
undefined

Utlandsrösterna kan bli tungan på vågen i polskt val

Utlandsrösterna kan avgöra det polska presidentvalet. Det säger Stefan Ingvarsson, Sveriges tidigare kulturråd i Warszawa och Polenkännare till SVT.

– Det bor flera miljoner polacker utomlands, i första valomgången röstade ungefär en halv miljon. Det här är verkligen tungan på vågen, säger han.

När vallokalerna stängde klockan 21.00 på söndagskvällen hade Andrzej Duda fått 50,4 procent av rösterna och Rafal Trzaskowski 49,6 procent enligt den första vallokalsundersökningen.

Peter Johnsson, författare och Polenexpert, tror också att utlandsrösterna kan komma att avgöra valet, enligt TT. Den amerikanska journalisten Anne Applebaum skriver på Twitter att polacker boendes i andra länder har köat för att rösta.

Igår 20:16
Läs mer om Valet i Polen
Anna Hallberg/Öresundsbron vid 20-årsfirandet. TT
Coronavirusets spridning – Sverige

Samarbetet svajar i Norden: ”Står militärer vid gränsen”

Det nordiska samarbetet har fått sig en rejäl törn av coronakrisen, enligt Nordenminister Anna Hallberg (S).

– Vi har tagit den stabila plattform vi har i Norden för givet, och sedan plötsligt står det militärer vid gränsen mot Norge. Det är oerhört dramatiskt, säger hon till TT.

I Haparanda har den symboliska gränsen mot Torneå förvandlats till en effektiv mur och norrmän flockas inte på Västkusten som vanligt under sommaren. Inget grannland vill helt öppna gränsen till Sverige.

– Jag är orolig, det här måste vi ta tag i nu, säger Hallberg.

3 tim
Illustrationsbild. Roald, Berit / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sveriges äldre mår bättre – trots pandemi och isolering

Trots coronapandemin mår svenska äldre bättre än på många år, visar en undersökning från Göteborgs universitet som TT rapporterar om.

I undersökningen har personer mellan 65 och 71 år själva fått skatta sin hälsa, och de senaste åren har trenden varit nedåtgående. Men i år har kurvan vänt uppåt. Ett annat trendbrott är att de äldre nu är mer nöjda med sin ekonomi.

– Förra året jämförde man kanske sin ekonomiska situation eller hälsa med någon som har det bättre. I år jämför man med personer som har förlorat jobbet på grund av covid eller som ligger i respirator, säger Pär Bjälkebring som gjort undersökningen.

Igår 20:04
Katastrofövning på Karolinska sjukhuset. Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Katastrofmedicin bör bli obligatoriskt i utbildningen”

För att Sverige ska stå bättre rustat inför nästa kris måste katastrof- och försvarsmedicin bli en obligatorisk del av grundutbildningen för läkare och sjuksköterskor. Det skriver fyra debattörer från vården på DN Debatt.

De vill också bland annat att regionerna årligen genomför egenkontroller av den egna katastrofmedicinska beredskapen och att civil sjukvårdspersonal ges rätt till tjänstledighet för arbete under kriser utomlands för att bygga på sin kunskap.

Debattörerna vill också att offentlig finansiering av svensk katastrofmedicinsk forskning ses över.

Igår 19:33
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Vårdpersonal på ett sjukhus i Moskva. Arkivbild.  Pavel Golovkin AP/TT
Coronavirusets spridning – globalt

Amnesty: Över 3 000 arbetare i vården döda

Över 3 000 anställda inom vården har dött till följd av att ha smittats av coronaviruset. Det visar en kartläggning från Amnesty International, som samtidigt varnar för att mörkertalet kan vara högt, bland annat till följd av skillnader i rapporteringen av fall mellan länder.

USA toppar den mörka listan med totalt 507 dödsfall inom denna grupp. Därefter kommer Ryssland, Storbritannien och Brasilien.

Amnesty varnar också för att vårdpersonalen på många håll inte bara riskerar sin hälsa utan att många även har förföljts och straffats när de påtalat brister i virushanteringen.

3 tim
Virusprovtagning i Sydafrika. Themba Hadebe / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sydafrika inför utegångs- och alkoholförbud på nytt

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa meddelade på söndagen att landet på nytt inför nattligt utegångsförbud till följd av coronaviruset och att all försäljning av alkohol åter stoppas.

– När vi närmar oss toppen på smittspridningen är det viktigt att vi inte belastar vården med alkoholrelaterade skador, sa Ramaphosa i ett tv-tal

De senaste dagarna har antalet nya fall av smittan ökat kraftigt i landet, med runt 12 000 nya fall varje dag.

Igår 20:27
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt