Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Offentliga sektorns företagande

Här driver kommunen olaglig snusförsäljning – ”en service för kunderna”

Det är olagligt att sälja snus i Finland. Och det är olagligt att en svensk kommun säljer snus över huvud taget, menar experter som fPlus pratat med. Men det tycks inte spela någon roll för Umeå kommun och finska Vasa stad. Tillsammans har de i flera år ägt Peters snusbod, som används för att locka kunder till en helt annan verksamhet.

– Fullständigt olagligt.

Så säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, om Umeås och finländska Vasa kommuners gemensamma snusförsäljning i Umeås hamnterminal.

Under flera år har verksamheten pågått, trots vändor av kritik från såväl företagare som experter. Även i Finland, där det är olagligt att sälja snus, har frågan blivit allt mer infekterad. Inte minst eftersom snusandet ökar i rask takt bland unga finländare.

”Finns värre saker”

Men Umeå kommun vägrar att sluta med snuset.

– Det finns värre saker som kommuner kan konkurrera med, säger Mikael Öhlund, koncernchef på Umeå kommun.

Peters snusbod, som butiken heter, drivs av färjebolaget Wasaline och namnet kommer från bolagets vd. Bolaget ägs till 50 procent av Umeå kommun och 50 procent av Vasa stad. Då snus är förbjudet att sälja i grannlandet och på den finskregistrerade färjan som åker till och från Umeå var bolagets tanke att efterfrågan på produkterna borde vara hög. Vi tar det igen: finländska Vasa stad, som är en offentligt och till största delen skattefinansierad organisation, samdriver alltså verksamhet i Sverige som är olaglig i Finland.

– Det är en service för kunderna. Vi lockar framför allt resenärer från Finland, och de vill ju inte ta sig in till centrum. Det finns inga alternativ, säger Mikael Öhlund, som förutom att vara koncernchef på Umeå kommun är styrelseordförande i färjebolaget som driver Peters snusbod.

Mikael Öhlund, koncernchef på Umeå kommun. Pressbild

”Finländare hamstrar snus i hamnen”

Tobakshandlaren Siv Kvarnström som driver en butik inne i centrum är minst sagt upprörd. Hon menar att snusförsäljningen är en stor inkomstkälla för kommunen och att den stjäl kunder från övriga näringsidkare som säljer snus i närheten av terminalen.

– Finländare kommer in och hamstrar snus i hamnen. Det är tydligt när de kommer, och det påverkar vår försäljning och snedvrider konkurrensen. Det är klart att det skulle gynna oss småföretagare om kommunen la ner sin snusbod, säger hon.

Jurist: Verksamheten är olaglig

Olle Lundin är tydlig med vad han tycker om saken. Att kommunen driver lokala tobaksaffärer i konkurrens med privata aktörer är fel, punkt, säger han. Längre från kommunens kärnverksamhet och uppdrag är svårt att komma, menar han.

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet. Uppsala universitet.

– Det här handlar inte om allmännyttig verksamhet utan strider mot hela tanken med kommunal verksamhet. Det är ett brott mot kommunallagen, det finns inga som helst tveksamheter om det. Det finns faktiskt inget utrymme för olika tolkningarna i den här frågan, säger han.

Att färjebolaget Wasaline (som Umeå kommun alltså äger till hälften) är registrerat i Finland har mindre betydelse, enligt Olle Lundin. Kommunens verksamhet strider fortfarande mot kommunallagen.

– Det är fortfarande en kommunal verksamhet. Sedan om bolaget är registrerat på Bahamas, Sydafrika, Sverige eller Finland spelar ingen roll. Kommunens verksamhet är olaglig, säger Olle Lundin.

Konkurrensverket prioriterar annat

Att kommunens snusförsäljning fortsätter har egentligen bara två förklaringar, menar han. Dels att kommunen tjänar mycket pengar och att Konkurrensverket som är tillsynsmyndighet, inte har tillräckliga resurser för att sätta stopp för allt dumt som pågår. Myndigheten har egentligen öppet mål, förklarar han.

– Konkurrensverket har helt enkelt inte prioriterat fallet. Det här är ett vattentätt ”case”, det finns inget utrymme för olika tolkningar, säger Olle Lundin.  

Han lyfter också problematiken med att skapa praxis med den här typen av fall, eftersom få ärenden avgörs i domstol. I princip verkar det vara riskfritt för kommunen att bryta mot lagen, menar han.

– Ett av de första fallen som gick till domstol var Skellefteå buss som konkurrerade på den privata marknaden med beställningstrafik. De fick hålla på i 20 till 30 år innan något hände, säger han.

Svårt att skapa praxis

Ett problem med det specifika ”snusfallet” kan vara att det är för kassaskåpssäkert för att leda till praxis på området, enligt Olle Lundin. Han förstår att det kan låta konstigt, men om Konkurrensverket skulle sätta ned foten så skulle kommunen vara väldigt kvick med att backa, innan vare sig sanktionsavgifter eller domstolsprocesser hann inledas. Det skulle vara svårt att få till domstolspraxis och kommunen skulle komma billigt undan, menar han.

– Ingen skulle vara så galen att de skulle driva det här framåt då. Det är så uppenbart fel och kommunen skulle backa omedelbums, säger han. 

”Rena vilda västern”

Men kommunens Mikael Öhlund håller inte med. Han menar att verksamheten utgör en så liten del av verksamheten och att snusförsäljningen dessutom har stöd från de jurister han har kollat med.

– Det finns många åsikter och jurister kan ha olika åsikter. Det handlar om ett servicekoncept och är en biverksamhet. Men är det olagligt så backar vi, säger han.

Det finns kommuner som vill göra rätt och så finns det de som struntar i lagen, hävdar Olle Lundin.

– Det beror på kulturen i kommunpolitiken. I Umeå är det rena vilda västern, säger han.

Toppnyheter

Flygbild tagen i regionen Mato Grosso den 20 augusti/Macron. TT
Bränderna i Amazonas

Världsledare oroade: ”Vårt hus brinner, bokstavligen”

Bränderna i Amazonas regnskogar väcker nu allt fler reaktioner på högsta internationella nivå. FN:s generalsekreterare António Guterres skriver på Twitter att han är ”djupt orolig”.

”När vi är mitt i en global klimatkris har vi inte råd med fler skador på en viktig källa till syre och artmångfald”, skriver han på Twitter och tillägger att ”Amazonas måste skyddas”.

Frankrikes president Emmanuel Macron kallar bränderna en ”internationell krissituation” och uppmuntrar de andra länderna i G7 att ha Amazonas högst på agendan när de möts på lördag.

”Vårt hus brinner, bokstavligt talat”, skriver han på Twitter.

2 tim
Nedhuggna träd från Amazonas regnskog vid ett sågverk i Humaita. UESLEI MARCELINO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Miljöorganisationer skyller bränderna på jordbrukare som sporrats av Bolsonaro

Jordbrukare, skogshuggare och gruvägare som illegalt skövlar områden i Amazonas regnskog anklagas för att ligga bakom flertalet av de 9 500 bränder som rasat under den senaste veckan, skriver flera medier.

Flera miljöorganisationer, bland annat Världsnaturfonden, lägger skulden på illegal avverkning. Man är lika kritiska till Brasiliens president Jair Bolsonaro som uppmuntrat till utökad avverkning i regionen i ett försök att lyfta landet ur ekonomisk stagnation, skriver Washington Post.

– Jag kan inte minnas så här omfattande bränder. Det samspelar också tydligt med ökad avverkning, säger den brasilianske miljöforskaren Vitor Gomes till tidningen.

Så sent som för några veckor sedan fick chefen för Brasiliens rymdforskningsinstitut Inpes sparken sedan institutet släppt satellitbildsdata som visar att avverkningen ökat kraftigt sedan Bolsonaro tillträdde.

4 tim
Bild från en brand i Humaita i Brasilien. UESLEI MARCELINO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Expert: Bränder i Amazonas är ett globalt miljöproblem

Bränderna i Amazonas regnskog har långtgående effekter som når långt bortom Latinamerika – de är ett globalt miljöproblem, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén till TT.

Lektorn Torsten Krause har forskat i colombianska och ecuadorianska Amazonas och nämner några effekter som bränderna har.

– Bränderna avger inte bara kolmonoxid, de förstör också skog som absorberar koldioxid. De förstör hemvisten för en rad arter och ursprungsbefolkningar. De förorenar floderna.

Flera miljöorganisationer och experter menar att det är tydligt att majoriteten av bränderna har startats av människor, troligen av skogsarbetare och jordbrukare som ser en chans att tjäna pengar. Men det kan få motsatt effekt, menar Krause.

– Regnskog är en viktig faktor för att producera regn. Ju mer jordbruket avverkar skog desto mer äventyrar de sin egen verksamhet.

Idag 14:43
Läs mer om Bränderna i Amazonas
Arkivbild: Ardalan Shekarabi Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Förändringarna på spelmarknaden

Ministern: Det är dags för spelbolagen att vakna

Civilminister Ardalan Shekarabi riktar i DN en skarp varning till spelbolag och säger att om de inte följer den svenska spellagstiftningen så kan de kastas ut från marknaden. Han menar också att vissa spelbolag tycks tro att de kan bete sig som innan den nya spellagen trädde i kraft vid årsskiftet.

– Det är dags för spelbolagen att vakna. Det verkar som att det kommer som en överraskning för några av de här spelbolagen att svensk lag gäller, säger han till DN.

Han öppnar också för att de sanktionsmöjligheter som finns i dag kan behöva bli mer långtgående, och för att lagstiftningen kring spelreklam ska skärpas.

Tidigare i dag kom nyheten att fyra spelbolag, Come On, Hajper, Snabbare och Legolas, får böter, i några fall på flera miljoner kronor, och en varning från Spelinspektionen.

4 tim
Spelinspektionens generaldirektör Camilla Rosenberg.  Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Flera spelbolag får miljonböter och varningar

Spelinspektionen ger flera spelbolag miljonböter för att dessa ska ha erbjudit spel på matcher där en majoritet av utövarna varit under 18 år, enligt ett pressmeddelande.

Snabbare tvingas betala 9,6 miljoner kronor. Come On får böta sex miljoner kronor medan Hajper och Legolas tvingas böta 4,5 miljoner respektive 100 000 kronor.

Spelsinspektionen anser att bolagens överträdelser är allvarliga och ger bolagen en varning förutom bötesbeloppen, skriver TT.

Idag 07:32
Läs mer om Förändringarna på spelmarknaden
Finansminister Magdalena Andersson presenterar budgetprognosen på Harpsund Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Analyser: Dags att se över beredskapen för svacka

Efter att ha haft kraftig medvind under några år så säger nu finansminister Magdalena Andersson att vinden mojnat. Prognoserna för exakt hur ekonomin kommer att utvecklas spretar, men flera mediers kommentatorer tar upp hur finansministern kan agera om det blir lågkonjunktur:

DI:s Johanna Jeansson konstaterar att finansministern nu har möjlighet att spendera för att isolera det svenska huset inför den kommande snålblåsten. Statens finanser är goda och dessutom är räntorna låga. Reformutrymmet finns, skriver hon, ”för den som vill och vågar”.

DN:s Carl Johan von Seth menar att förutsättningarna för internationellt samordnade krisinsatser är sämre nu än under finanskrisen. Då ställde till exempel Fed upp med stora lån till utländska centralbanker, men numera heter det ”America first”.

SR:s Fredrik Furtenbach säger apropå de miljarder som finansministern anser finns kvar i reformutrymme att det är viktigt att komma ihåg att Anderssons beräkningar är politiska bedömningar av vad man kan göra av med utan att få kritik från utomstående bedömare.

SVT:s Mats Knutson slutligen, skriver att det även finns långsiktiga utmaningar. Bland annat att det, enligt finansministern, behövs satsningar inom välfärden på 90 miljarder fram till år 2026.

3 tim
undefined

"Sverige behöver en politik för nya jobb i fler och växande företag"

Trots flera år av högkonjunktur är utanförskapet stort. Och de som inte kommit in på arbetsmarknaden under brinnande högkonjunktur riskerar ett permanent utanförskap när tillväxten nu avtar. Det konstaterar Svenskt Näringslivs chefekonom Bettina Kashefi efter att finansminister Magdalena Andersson meddelat att regeringen skruvar därför ner sin prognos för BNP-tillväxten till 1,4 procent i år och 1,4 procent nästa år.

– Den stora klyftan i Sverige finns mellan de som har jobb och de som inte har. För att minska den behövs en politik som leder till nya jobb i fler och växande företag, säger hon till organisationens hemsida.

Hon betonar att det ökar behovet av åtgärder som gör det lättare att anställa och att få ett jobb.

Att vi står inför en nedgång i ekonomin gör att finanspolitiken bör vara neutral och försiktig. Ökade utgifter, finansierade med högre skatter, skulle minska förtroendet för svensk ekonomi och därmed hota många jobb. Det kan dessutom förvärra en konjunkturnedgång, konstaterar hon.

– Utvidgad ledighet genom familjevecka och en ny version av friåret genom en så kallad utvecklingsledighet minskar antalet arbetade timmar och drar ner tillväxten ytterligare. De är exempel på åtgärder som vi inte kan kosta på oss.

Idag 14:55
undefined

”Gasa med reformer när ekonomin bromsar in”

Regeringen borde möta den stundande avmattningen genom att gasa på med rejäla reformer.

Det säger Företagarnas vd Günther Mårder, i ett pressmeddelande, efter att finansminister Magdalena Andersson konstaterade det endast finns ett begränsat reformutrymme om 25 miljarder för statsbudgeten 2020.

– Förutsägbara villkor som underlättar och stödjer företagande blir då än mer avgörande för Sveriges långsiktiga konkurrenskraft. Arbetsmarknadsåtgärder, skattesystemets utformning och andra för konkurrenskraften viktiga frågor riskerar att hamna i långbänk med risk att nyinvesteringar skjuts på framtiden. Då riskerar konjunkturläget att förvärras ytterligare, säger han.

Han menar att det är främst inom tre områden som strukturreformer är nödvändiga; kompetensförsörjningen, skatteområdet och företagandet.

– Kompetensförsörjningen är en springande punkt. Där är företagens behov numera akuta. Utbildningssystemet måste hålla en högre kvalitet och anpassas efter arbetsmarknadens efterfrågan. Förslag som friår är helt fel väg att möta dessa utmaningar. Samtidigt vet vi att många företag upplever att kostnaderna för att anställa är för höga – vilket även regeringen delvis inser när man väljer att fortsätta med växa-stödet, säger han vidare.

3 tim
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Den turbulenta bomarknaden

Uppstickare chocksänker boräntan – priskrig kan vara på gång

Flera uppstickare försöker nu pressa priset på bolån för att locka kunder och ett priskrig på bolån kan vara under uppsegling, skriver SvD.

De fyra storbankerna Nordea, SEB, Handelsbanken och Swedbank dominerar bolånemarknaden men flera uppstickare försöker plocka marknadsandelar. På kort tid har två aktörer, Skandia och Landshypotek Bank, sänkt sina bolåneräntor till 1,09 procent.

– Bankerna har inte varit jätteduktiga med att skapa förtroende. Vi trycker på och vi tror att vi gör skillnad, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren, affärschef Landshypotek Bank.

Men Joakim Bornold, sparekonom Söderberg & Partners, tror att uppstickarna kommer att få det svårt.

– Det är väldigt svårt att komma in som ny aktör och konkurrera på den här marknaden. Trots rekordmarginaler är det svårt för uppstickarna att vara konkurrenskraftiga, säger han till SvD.

Skandia uppger att det är förändringarna på bostadsmarknaden som ligger bakom sänkningen.

– Man kan konstatera att de långa marknadsräntorna har gått ner kraftigt. Sedan har alltid varje bank sin egen finansieringsportfölj, som påverkar hur man kan dra nytta av de korta förändringarna, säger bankens vd Johanna Cerwall till DI.

Hon menar att det är positivt med nya aktörer som skakar om marknaden.

– Så länge det är lättförståeligt för kunderna. Det är där storbankerna inte följer med, säger Johanna Cerwall.

3 tim

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Krokodil på Skansen. Karin Wesslen/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krokodilincidenten på Skansen

Förundersökning inledd efter krokodilattacken

Åklagaren har inlett en förundersökning om vållande till kroppsskada efter att en äldre man tidigare i veckan blivit biten i armen av en krokodil på Skansenakvariet i Stockholm, rapporterar Aftonbladet. Förhör kommer att hållas och polisen ska undersöka olika förhållanden på platsen vid krokodildammen.

– Vi ska sondera vad det är som har hänt och om vi kommer fram till att det funnits brister i säkerheten så ska vi hitta vem som bär ansvar för det hela, säger åklagare Lukas Eriksson.

Mannen, som är i 80-årsåldern, blev biten när han lade sin arm över glasväggen som skärmar av krokodildammen.

4 tim
Skansenakvariets chef Jonas Wahlström visar platsen där mannen blev biten.  Karin Wesslen/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Akvariechefen: ”En oväntad och chockartad tragedi”

Stämningen är dämpad på Skansenakvariet två dagar efter olyckan då en man bets av en krokodil.

– Det känns tungt med tanke på vad som har hänt, säger akvariechefen Jonas Wahlström till TT.

Det var under en privat kräftskiva som en man i 80-årsåldern blev biten. Mannen skulle hålla ett tal och stod med ryggen mot krokodilerna och sträckte sin arm bakåt över skyddsbarriären när en av krokodilerna hoppade upp och bet honom.

Incidenten har skakat om personalen.

– De tycker att det är förskräckligt, det som har hänt, säger Wahlström, som beskriver det som ”en oväntad och chockartad tragedi”.

Mannen, vars läge är stabilt, ligger fortfarande kvar på sjukhuset.

Idag 09:16
Läs mer om Krokodilincidenten på Skansen