Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Offentliga sektorns företagande

Här driver kommunen olaglig snusförsäljning – ”en service för kunderna”

Det är olagligt att sälja snus i Finland. Och det är olagligt att en svensk kommun säljer snus över huvud taget, menar experter som fPlus pratat med. Men det tycks inte spela någon roll för Umeå kommun och finska Vasa stad. Tillsammans har de i flera år ägt Peters snusbod, som används för att locka kunder till en helt annan verksamhet.

– Fullständigt olagligt.

Så säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, om Umeås och finländska Vasa kommuners gemensamma snusförsäljning i Umeås hamnterminal.

Under flera år har verksamheten pågått, trots vändor av kritik från såväl företagare som experter. Även i Finland, där det är olagligt att sälja snus, har frågan blivit allt mer infekterad. Inte minst eftersom snusandet ökar i rask takt bland unga finländare.

”Finns värre saker”

Men Umeå kommun vägrar att sluta med snuset.

– Det finns värre saker som kommuner kan konkurrera med, säger Mikael Öhlund, koncernchef på Umeå kommun.

Peters snusbod, som butiken heter, drivs av färjebolaget Wasaline och namnet kommer från bolagets vd. Bolaget ägs till 50 procent av Umeå kommun och 50 procent av Vasa stad. Då snus är förbjudet att sälja i grannlandet och på den finskregistrerade färjan som åker till och från Umeå var bolagets tanke att efterfrågan på produkterna borde vara hög. Vi tar det igen: finländska Vasa stad, som är en offentligt och till största delen skattefinansierad organisation, samdriver alltså verksamhet i Sverige som är olaglig i Finland.

– Det är en service för kunderna. Vi lockar framför allt resenärer från Finland, och de vill ju inte ta sig in till centrum. Det finns inga alternativ, säger Mikael Öhlund, som förutom att vara koncernchef på Umeå kommun är styrelseordförande i färjebolaget som driver Peters snusbod.

Mikael Öhlund, koncernchef på Umeå kommun. Pressbild

”Finländare hamstrar snus i hamnen”

Tobakshandlaren Siv Kvarnström som driver en butik inne i centrum är minst sagt upprörd. Hon menar att snusförsäljningen är en stor inkomstkälla för kommunen och att den stjäl kunder från övriga näringsidkare som säljer snus i närheten av terminalen.

– Finländare kommer in och hamstrar snus i hamnen. Det är tydligt när de kommer, och det påverkar vår försäljning och snedvrider konkurrensen. Det är klart att det skulle gynna oss småföretagare om kommunen la ner sin snusbod, säger hon.

Jurist: Verksamheten är olaglig

Olle Lundin är tydlig med vad han tycker om saken. Att kommunen driver lokala tobaksaffärer i konkurrens med privata aktörer är fel, punkt, säger han. Längre från kommunens kärnverksamhet och uppdrag är svårt att komma, menar han.

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet. Uppsala universitet.

– Det här handlar inte om allmännyttig verksamhet utan strider mot hela tanken med kommunal verksamhet. Det är ett brott mot kommunallagen, det finns inga som helst tveksamheter om det. Det finns faktiskt inget utrymme för olika tolkningarna i den här frågan, säger han.

Att färjebolaget Wasaline (som Umeå kommun alltså äger till hälften) är registrerat i Finland har mindre betydelse, enligt Olle Lundin. Kommunens verksamhet strider fortfarande mot kommunallagen.

– Det är fortfarande en kommunal verksamhet. Sedan om bolaget är registrerat på Bahamas, Sydafrika, Sverige eller Finland spelar ingen roll. Kommunens verksamhet är olaglig, säger Olle Lundin.

Konkurrensverket prioriterar annat

Att kommunens snusförsäljning fortsätter har egentligen bara två förklaringar, menar han. Dels att kommunen tjänar mycket pengar och att Konkurrensverket som är tillsynsmyndighet, inte har tillräckliga resurser för att sätta stopp för allt dumt som pågår. Myndigheten har egentligen öppet mål, förklarar han.

– Konkurrensverket har helt enkelt inte prioriterat fallet. Det här är ett vattentätt ”case”, det finns inget utrymme för olika tolkningar, säger Olle Lundin.  

Han lyfter också problematiken med att skapa praxis med den här typen av fall, eftersom få ärenden avgörs i domstol. I princip verkar det vara riskfritt för kommunen att bryta mot lagen, menar han.

– Ett av de första fallen som gick till domstol var Skellefteå buss som konkurrerade på den privata marknaden med beställningstrafik. De fick hålla på i 20 till 30 år innan något hände, säger han.

Svårt att skapa praxis

Ett problem med det specifika ”snusfallet” kan vara att det är för kassaskåpssäkert för att leda till praxis på området, enligt Olle Lundin. Han förstår att det kan låta konstigt, men om Konkurrensverket skulle sätta ned foten så skulle kommunen vara väldigt kvick med att backa, innan vare sig sanktionsavgifter eller domstolsprocesser hann inledas. Det skulle vara svårt att få till domstolspraxis och kommunen skulle komma billigt undan, menar han.

– Ingen skulle vara så galen att de skulle driva det här framåt då. Det är så uppenbart fel och kommunen skulle backa omedelbums, säger han. 

”Rena vilda västern”

Men kommunens Mikael Öhlund håller inte med. Han menar att verksamheten utgör en så liten del av verksamheten och att snusförsäljningen dessutom har stöd från de jurister han har kollat med.

– Det finns många åsikter och jurister kan ha olika åsikter. Det handlar om ett servicekoncept och är en biverksamhet. Men är det olagligt så backar vi, säger han.

Det finns kommuner som vill göra rätt och så finns det de som struntar i lagen, hävdar Olle Lundin.

– Det beror på kulturen i kommunpolitiken. I Umeå är det rena vilda västern, säger han.

Toppnyheter

Vakter utanför Tora-fängelset i Kairo där domstolsförhandlingen mot Mursi hölls på måndagen.  MOHAMED ABD EL GHANY / TT NYHETSBYRÅN
Muhammad Mursis död

Amnesty vill se opartisk utredning efter Mursis död

Människorättsorganisationen Amnesty uppmanar egyptiska myndigheter att tillsätta en opartisk och rättvis utredning av landets förre president Muhammad Mursis plötsliga död, skriver Reuters.

Mursi ska ha svimmat under en domstolsförhandling på måndagskvällen och dött på sjukhus kort därefter. Ex-presidentens advokat Abd al-Menem Abd al-Maqsood klagar på den medicinska behandlingen som Mursi fått i fängelset. Enligt en icke färdigställd rapport från Human Rights Watch ska Mursi bland annat ha lidit av typ 2-diabetes och en leversjukdom, skriver TT.

Mursi tillhörde den religiösa och politiska organisationen Muslimska brödraskapet som nu manar till protester vid egyptiska ambassader utomlands. I ett uttalande på sin hemsida skriver brödraskapet att Mursis död är ett ”fullfjädrat mord”, skriver Reuters.

Igår 19:53
Amr Dalsh / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Egyptens förre president Muhammad Mursi är död

Egyptens förre president Muhammad Mursi har dött efter ett domstolsframträdande, rapporterar statlig egyptisk tv enligt Reuters.

Enligt nyhetsbyrån ska Mursi, som var en av företrädarna för den religiösa och politiska organisationen Muslimska brödraskapet, svimmat efter en förhandling och sedan avlidit.

– Han talade inför domarna i 20 minuter och blev sedan väldigt påverkad och svimmade. Han togs snabbt till sjukhus där han senare dog, säger en domstolskälla till AFP.

Mursi avtjänade ett livstidsstraff för spionage samt ett 20-årigt straff för en dom i samband med dödandet av demonstranter 2012, skriver Reuters. Han blev 67 år.

Igår 16:05
Mohamed Abd El Ghany / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Blev Egyptens förste folkvalda president

Muhammad Mursi, som dog på måndagen, går till historien som Egyptens förste folkvalda president. Han blir också ihågkommen som den president som endast satt ett år på makten och vars styre präglades av ekonomisk kris, splittring och dödliga demonstrationer, skriver AFP.

Mursi tillhörde Muslimska brödrarskapet och valdes till president 2012 efter att diktatorn Hosni Mubarak avsatts i samband med Arabiska våren. Året därpå störtades Mursi av landets militär efter att omfattande protester blossat upp mot honom och de reformer han skyndat igenom som gav honom större makt, skriver TT.

2015 dömdes Mursi till döden – en dom som senare drogs tillbaka. Han avtjänade flera fängelsestraff, bland annat för spionage. Han blev 67 år gammal.

Igår 17:21
Läs mer om Muhammad Mursis död
Arkivbild. Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Penningtvätten i banksektorn

Efter penningtvättshärvan: Swedbank sparkar både vd och finanschef i Estland

Swedbank sparkar vd:n och finanschefen i Estland som en konsekvens av bankens ”pågående interna undersökningar” i kölvattnet av penningtvättshärvan, enligt ett pressmeddelande.

Den nuvarande ordföranden och vd:n Robert Kitt och den nuvarande finanschefen Vaiko Tammeväli ”kommer båda att lämna sina uppdrag i banken och är avstängda tills vidare”, heter det.

– Som tidigare kommunicerat, har Swedbank initierat en fördjupad intern undersökning med hjälp av externa resurser för att undersöka historiska händelser kopplat till vår regelverksefterlevnad gällande penningtvätt. Swedbank kommer kontinuerligt att agera på undersökningarnas resultat, säger Charlotte Elsnitz, chef för Swedbanks baltiska bankverksamhet, i ett uttalande.

Olavi Lepp, nuvarande chief risk officer, utses till tillförordnad vd och Anna Kõuts, nuvarande head of treasury, blir tillförordnad finanschef.

Ytterligare en styrelsemedlem lämnar ledningen, skriver banken.

Igår 19:13
Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Göran Persson: Svårt och utsatt med Swedbank

Göran Persson talar i en lång intervju med Göteborgs-Posten ut om sitt nya uppdrag att bli styrelseordförande i Swedbank.

– Jag närmar mig uppdraget med stor ödmjukhet. Det är kul, svårt och utsatt, säger han och menar att Swedbank är ”i grunden fin och välskött bank men med ett stort problem med penningtvätten”.

Göran Persson funderar över att han vid fyllda 70 år är intressant för prestigejobbet som ordförande i Swedbank.

– Jag blev både förvånad och inte förvånad när jag blev tillfrågad om ordförandeposten. Men jag hade inte räknat med det, säger han.

Göran Persson tar också upp socialdemokraternas nuvarande kräftgång. Vid segervalet 2002 landade S på 39,9 procent. Stefan Löfven har lett S i de för partiet sämsta valen någonsin. Resultaten 28,3 procent i riksdagsvalet 2018 och 23,6 i valet till Europaparlamentet i maj i år är bottenrekord.

– Jag tror att socialdemokraterna måste återknyta till den grundläggande berättelsen, säger Göran Persson.

Han tror att en del väljare röstar på Sverigedemokraterna i protest mot att de inte känner sig sedda och respekterade.

Göran Persson menar att Ingvar Carlsson var en mästare på tajming vilket är bland det viktigaste som finns för en framgångsrik politiker, skriver GP.

Igår 19:29
Arkivbild: Unni Jerndal. Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Presschefen: Finns ingen misstanke om brott

Swedbank vill inte kommentera om banken upptäckt något brott mot interna eller externa regler vid sin egen utredning av dem misstänkta penningtvättshärvan i Estland. Det uppger presschefen Unni Jerndal för DI på måndagskvällen.

– Vi har informerat våra lokala och europeiska granskande myndigheter om situationen. Såvitt vi vet finns ingen misstanke om brott, säger hon till tidningen.

Den interna utredningen ledde till att vd:n och finanschefen i Swedbanks estniska verksamhet fick sparken.

Igår 21:09
Läs mer om Penningtvätten i banksektorn
Nyamko Sabuni.  ERIK MÅRTENSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Liberalernas framtid

Örebro nominerar Sabuni – går emot medlemmarna

I kväll har ytterligare tre liberala länsförbund gett sitt stöd till Nyamko Sabuni som Jan Björklunds efterträdare.

Liberalerna i Örebro valde Nyamko Sabuni och ratade Örebropolitikern Johan Pehrson på måndagskvällen.

Det lokala förbundet går därmed emot sina medlemmar som röstade för Erik Ullenhag, skriver Expressen. I omröstningen fick Ullenhag 62 röster, Pehrson 53 röster och Sabuni 45 röster.

På måndagen står det också klart att Liberalerna i Kronobergs län och Västmanlands län också väljer Sabuni. I Kronoberg vann hon efter en medlemsomröstning med 74 procent, rapporterar P4 Kronoberg.

Sabuni har hittills fått stöd i de flesta av förbunden men det tunga Stockholmsförbundet har ännu inte valt sin favoritkandidat och den nya partiledaren utses först den 28 juni.

Igår 18:53
Cecilia Malmström Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Malmström sluter upp bakom Erik Ullenhag

Den svenska EU-kommisionären Cecilia Malmström (L) ställer sig bakom Erik Ullenhag som Liberalernas näste partiledare, rapporterar nyhetsbyrån Direkt. Hon säger att hon under många år haft åsikter som legat nära Ullenhags.

– Personligen har jag valt att lägga min röst på Erik Ullenhag, sa hon till journalister på måndagen.

Nyamko Sabuni har varit favoriten i de flesta rådgivande medlemsomröstningar som har hållits i landet. Den nya ledaren utses den 28 juni.

Igår 11:45
Erik Ullenhag. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Källor: Stockholm ser ut att backa Ullenhag

Hela det tunga länsförbundet i Stockholm lutar åt att ställa sig bakom Erik Ullenhag i striden om ledarskapet i Liberalerna, uppger källor till Dagens Nyheter.

Källor nära Ullenhag pekar också på att ombuden själva väljer vem de ska rösta på. Detta kan bli fallet med ombuden från Göteborg som har haft Ullenhag som favorit, till skillnad från medlemmarna i länsförbundet som ställde sig bakom Sabuni.

Tidningen skriver också att Ullenhag inte uppges ha några planer att kasta in handduken, trots de stora framgångarna för Nyamko Sabuni i medlemmarnas rådgivande omröstningar på flera håll i landet.

Igår 11:32
Läs mer om Liberalernas framtid

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer