Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Räntan och inflationen

Här är Riksbankens chockbesked till hushållen

Riksbanken står fast vid beslutet att höja räntan de närmsta åren. För dagens högt belånade hushåll blir det en rejäl kostnadssmäll när ränteutgifterna nästan fördubblas.

Riksbankens planer på att fortsätta höja reporäntan de kommande åren ligger fast. Det bekräftade Riksbankens förste vice chef Kerstin af Jochnick på ett seminarium arrangerat av Fastighetsägarna.

– Vi räknar med att kostnadstrycket i den svenska ekonomin fortsätter och med en inflation på cirka två procent. Som läget är nu räknar vi därför med att reporäntan kommer att vara en procent i slutet av år 2021.

En höjning av reporäntan som motsvarar en ökning av räntebetalningarna med en procent innebär en avsevärt högre kostnad för hushållen.

Enligt Riksbankens egna uträkningar för ett typiskt bostadsköp blir resultatet en höjning av räntekostnaden med cirka 60 procent per månad.

Det innebär att ett hushåll i Storstockholm med ett lån på fyra miljoner kronor, och med en ränta på 1,6 procent, som idag betalar 3 643 kronor i månaden i ränta, får en kostnadsökning med 2 351 kronor till totalt 6 000 kronor. Det innefattar inte heller amorteringar och beloppen är justerade för ränteavdrag.

För ett typiskt bostadsköp i Sverige ökar räntan från dagens nivå på 1 814 kronor med 1 161 kronor per månad räknat på en procentehets ökning av räntebetalningarna, enligt Riksbankens räkneexempel.

Påverkar konsumtion

De senaste tio årens allt snabbare skuldsättning i kombination med att allt fler bolån är tagna till rörlig ränta innebär att en sådan höjning slår mot hushållens kassaflöde och därmed påverkas konsumtionen mer än vid tidigare av ränteförändringar. Det betyder att risken har ökat avsevärt eftersom fallhöjden blivit högre, konstaterar Riksbanken.

– Det gäller främst de hushåll med högst skulder eftersom deras disponibla inkomst minskar med sex procent i vårt räkneexempel. Det är sannolikt att de måste dra ned på sin konsumtion eftersom de antagligen inte har ett stort tillgängligt sparande. Det är en risk som vi måste bevaka, sa Kerstin af Jochnick.  

Vi räknar också med att stigande löner i viss mån kompenserar för det

Men för hushållskollektivet som helhet är risken inte stor, anser hon.

– När bankerna godkänner ett bolån tar man rejäl höjd för stigande räntor. Därför anser vi inte att hushållssektorn som helhet skulle få betydande problem även om räntan skulle stiga betydligt i förhållande till dagens nivåer. Vi räknar också med att stigande löner i viss mån kompenserar för en räntehöjning.

Positiv syn på konjunkturen

Bakgrunden till Riksbankens stigande ränteprognos är att den är fortsatt positivt inställd till den svenska konjunkturen. En fortsatt hög ekonomisk aktivitet och låg arbetslöshet betyder att banken prognosisterar en tillväxt på 1,5 procent under 2019, vilket är högre än de flesta bankers prognoser.

– Vi har ett bra konjunkturläge, en väldigt stark arbetsmarknad och företagen är på det hela fortfarande positivt inställda även om vi naturligtvis ser att byggsektorn har det jobbigt just nu. Vi ser det som en nedgång i ekonomin och inte som en kommande lågkonjunktur.

Det som kan påverka den svenska ekonomin och därmed Riksbankens ränteprognos är framförallt globala händelser som ett utökat handelskrig mellan USA och Kina och Brexit.

– Vi är ett litet exportberoende land som är helt beroende av vår omvärld. Men vi kan givetvis också ändra vår syn på den inhemska ekonomin. Vi har alltså ingen autopilot mot högre räntor utan är beredda att omvärdera vår nuvarande analys, konstaterade Kerstin af Jochnick.

Toppnyheter

Zelenskij på valvakan. GENYA SAVILOV / AFP
Valet i Ukraina

Zelenskijs parti noterar bästa resultatet sedan 1991

Ukrainas president Volodymyr Zelenskijs parti Folkets tjänare får 43,9 procent av rösterna i parlamentsvalet, visar den första vallokalsundersökningen enligt AFP. Noteringen är den högsta för något parti i ett parlamentsval sedan Sovjetunionen föll 1991.

I ett första tal efter undersökningen säger Zelenskij att partiets huvudprioritet är att avsluta kriget i landet och att bekämpa korruptionen, enligt AFP.

Det proryska partiet För livet hamnar tvåa med 11,5 procent av rösterna.

Folkets tjänare saknar representation i parlamentet sedan tidigare. Men efter att Zelenskij valdes till president tidigare under våren upplöste han parlamentet och tidigarelade parlamentsvalet.

2 tim
Ukrainska medborgare röstar i parlamentsvalet. TT
undefined

”Det politiska landskapet har återigen blivit suspekt”

Söndagens parlamentsval i Ukraina handlar egentligen om en enda sak – huruvida den nyvalde presidenten Volodymyr Zelenskyj kommer få det parlamentariska stöd som krävs för att han ska kunna infria sina vallöften, skriver SVT:s korrespondent Bert Sundström. Det var ju det som gjorde ”att hela 73 procent av väljarna röstade på honom” – nämligen för att i första hand ”utrota korruptionen”, fortsätter han.

Alla Hurska på The Ukrainan Weekly noterar dock att de politiska rörelser som hoppas på en plats i Ukrainas parlament rymmer många välkända ansikten från tidigare regeringar – och att flera av rörelserna sponsras av en handfull av landets mäktigaste oligarker. I Zelenskyjs eget parti ”Folkets tjänare” återfinns flera bundsförvanter till en av dessa oligarker.

”Dagens politiska situation känns alltför lik den under mitten på 00-talet, när Ukraina liknande en ’oligarkernas republik’”, skriver Alla Hurska.

Idag 11:24
Läs mer om Valet i Ukraina
Cory Booker och Donald Trump. TT
Trumps Amerika

Presidentkandidaten om Trump: ”Värre än en rasist”

USA:s president Donald Trump är ”värre än en rasist”, säger den demokratiska presidentkandidaten Cory Booker i CNN:s tv-program ”State of the union”.

– Han använder rasistiska metaforer och rasistiskt språk för politisk vinning. Han försöker använda detta som ett vapen för att dela vår nation, säger Booker i programmet.

New Jersey-politikern ville inte beskriva nästa års presidentval som en folkomröstning om Trump utan kallade det i stället för ”en folkomröstning om det här landets hjärta och själ”, skriver Axios.

Uttalandena kommer till följd av det ordkrig som pågått sedan Trump uppmanat fyra demokratiska politiker att ”åka hem och hjälpa till att fixa de totalt förstörda och brottsdrabbade ställen därifrån de kom”. Tre av fyra är födda i USA.

5 tim
Donald Trump och Alexandria Ocasio-Cortez. TT
undefined

Ny attack från Trump: Ni kan aldrig förstöra vårt land

USA:s president Donald Trump går återigen till hårt angrepp mot Demokraternas Ilhan Ohmar, Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib och Ayanna Pressley.

”Jag tror inte att de fyra kongresskvinnorna är kapabla att älska vårt land. De borde be om ursäkt till USA (och Israel) för de hemska (hatiska) sakerna de har sagt”, skriver Trump på Twitter.

Han skriver att kvartetten, som kallas för ”the squad” och tillhör vänsterflanken inom Demokraterna, har förstört sitt parti.

”Men de är svaga och osäkra människor som aldrig kan förstöra vårt underbara land”, skriver han.

Ordkriget tog fart sedan Trump förra veckan uppmanat de demokratiska politikerna att ”åka hem” till länderna som de har påbrå från.

Idag 13:34
Donald Trump. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Kritikstorm mot Trump: ”Försöker starta raskrig”

Flera av Donald Trumps tidigare medarbetare och vänner anklagar nu presidenten för att vara rasist efter hans uttalande om att några kvinnliga kongresspolitiker borde åka tillbaka till de länder de kom ifrån. Det skriver New York Times i ett långt reportage där flera personer vittnar om att presidenten gjort en mängd rasistiska uttalanden i olika sammanhang.

– Donald Trump är en avskyvärd, småaktig rasist och han försöker att starta ett raskrig i det här landet, säger Manigault Newman, som tidigare sparkats från Vita huset efter en schism.

Fox News-korrespondenten och Trumps mångårige vän Geraldo Rivera säger att han tidigare alltid har stått upp för Trump men att presidentens ord denna gång inte går att försvara eller misstolka.

Idag 08:46
Läs mer om Trumps Amerika

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer