TT
Företagsklimatet i Sverige

Här är landets toppkommuner enligt företagen

Företagsklimatet i landets kommuner har aldrig varit så bra som nu. Samtidigt är skillnaderna stora mellan topp och botten visar årets företagarenkät. ”Fler kommuner presterar bättre, färre fastnar i botten”, konstaterar Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.

Oljan i det svenska maskineriet är företag. Drygt 300 000 tusen företag, med färre än 50 anställda, har mer än 1,3 miljoner anställda. Många vill växa och utvecklas. Därför är det viktigt att förutsättningarna är de rätta.

– Glädjande nog, så ser vi att företagen upplever ett förbättrat företagsklimat. Antalet kommuner som får omdömet bra från det lokala näringslivet når sin högsta nivå, 42 stycken. Det är en fördubbling sedan 2016, säger Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer. 

Under samma tid har antalet kommuner som inte når upp till det sammanfattande omdömet ”godtagbart” halverats till 34 stycken. Sammantaget höjer 153 kommuner sitt resultat, medan 137 sänker sina omdömen.

– Fler kommuner presterar bättre, färre fastnar i botten. Samtidigt är det stora skillnader mellan kommunerna, sammanfattar Christer Östlund.

Lägesbeskrivningen tar avstamp i Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning, där drygt 30 000 företagare svarar på frågor om företagsklimatet i sin hemkommun.

Kommunernas stora offentliga uppdrag påverkar företagen på många sätt

Att frågan vinner anklang i kommunleden beror på att de flesta politiker numera har viljan att förbättra företagens förutsättningar att växa och utvecklas, tack vare ett långsiktigt arbete från framför allt Svenskt Näringsliv men också Sveriges Kommuner och Landsting. Ett bra företagsklimat gör kommunen attraktiv att verka och bo i, skatteunderlaget ökar vilket ger bättre förutsättningar att upprätthålla god kommersiell service.

– Kommunernas stora offentliga uppdrag påverkar företagen på många sätt. Hur politiker och tjänstemän väljer att bemöta företagen är avgörande. Sju av tio näringsidkare har någon gång haft kontakt med sin kommun under det senaste året.

Politiska ledarskapet avgörande

Genomgående för de kommuner som får betyget bra eller högre är ett dynamiskt politiskt ledarskap. Bra förutsättningar för företagen är en prioriterad fråga, en politisk beställning som politikerna förväntar sig att tjänstemännen följer upp. Dessutom är de inte sällan långsiktiga i sitt arbete. Flera framgångsrika kommuner har haft ett högt omdöme under många år, förklarar Christer Östlund.

Han understryker att ett framgångsrikt företagsklimat är skört. Utan ständig tillsyn och förbättringar raseras det mödosamt uppbyggda arbetet.

– Det gäller att försvara sin position, annars halkar man snabb efter. I takt med att kommunerna blir bättre, så ökar förväntningarna i företagarleden.

Vartannat år skickas enkäten även till kommunpolitiker. Överlag är ledamöterna i kommunfullmäktige betydligt mer välvilligt inställda till företagsklimatet än näringslivet. Det framgår av årets rapport från Svensk Näringsliv.

– Bara i Karlsborg, Mörbylånga, Säffle, Västervik, Örnsköldsvik och Forshaga är företagarna mer positiva.

Christer Östlund hoppas att den påbörjade mandatperioden med nya styren och politiker gör skillnad.

– Ett gyllene tillfälle öppnar sig för kommuner att forma verksamheten tillsammans med de lokala företagen, säger han.

Ur innehållet från årets enkät framgår att Vårgårda tar över förstaplatsen från Munkfors, som den kommunen med högst sammanfattande omdöme. Nya på topp i tio är Timrå, Höganäs och Essunga.

Lägst sammanfattande betyg från företagarna får Pajala men Dorotea sjunker mest och går från 3,02 till 2,46 på den sex-gradiga skalan och får omdömet ”inte helt godtagbart”.

Norrköping den stora förloraren

Kräftgången för landets tre största kommuner gör halt. Den stora förloraren är Norrköping, som tappar mest av de större kommunerna och landar på 2,86. Andra större kommuner som går bakåt är bland annat Gävle, Borås och Örebro. Glädjeämnen är Uppsala, Jönköping och Lund.

För första gången på tio år stiger också näringslivets omdömen gällande företagsklimatet i Göteborg. Men det är från mycket låga nivåer.

Det som sticker ut är att det stora sorgebarnet under många år, ”kommunens upphandling”, kravlar sig upp ett pinnhål från sista platsen och ersätts av faktorn ”tillgång till kompetens”.

– Det är det område som företagen upplever som mest besvärligt. Frågan är komplicerad, med många aktörer. Men kommunerna kan se till att de utbildningar som erbjuds i regionen svarar mot företagens behov. Det gäller framför allt yrkesutbildningar, där problemen är störst, säger Christer Östlund.

Företagens prioriterade frågor:

Ökad förståelse

Bättre dialog med kommunen

Snabbare handläggning

Lägre skatter och avgifter

Politikernas prioriterade frågor:

Fler bostäder

Snabbare handläggning

Samverkan skola/näringsliv

Kompetensförsörjning

Källa: Svenskt Näringslivs företagarenkät

Toppnyheter

Erik Ullenhag. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Liberalernas framtid

Tung seger för Ullenhag – nomineras av Stockholm

Det tyngsta L-distriktet – Stockholmsdistriktet – har beslutat att stödja Erik Ullenhag som ny L-ledare, skriver SVT Nyheter. Han har sedan tidigare stöd av länsförbundet Uppsala, Liberala kvinnor och Liberala Ungdomsförbundet.

– Det blir Erik Ullenhag, säger Anna Lena Johansson, ordförande till TV4 Nyheterna.

De tunga länsförbunden Skåne och Västsverige har beslutat att nominera Nyamko Sabuni.

10 min
Nyamko Sabuni (L). Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Spelplanen har ritats om – till Nyamko Sabunis fördel

Medlemsomröstningarna i Liberalerna har ritat om spelplanen i partiets jakt på ny ledare – till Nyamko Sabunis fördel, menar Mathias Sundin (L) som låg bakom idén om direktdemokrati i valet. Det skriver DN.

Han menar att om det inte vore för medlemsomröstningarna hade Erik Ullenhag vunnit, men att nu har 17 av de 18 länsförbund som bestämt sig ställt sig bakom Sabuni.

– De flesta i partietablissemanget hade missat den här opinionen och trodde att Erik Ullenhag skulle vinna klart, säger han till tidningen.

3 tim
Olle Wästberg t.v. Nyamko Sabuni t.h. TT
undefined

L-profilen drar parallell till Trump i sluten grupp

L-profilen Olle Wästberg drar i en sluten Facebook-grupp paralleller mellan partiledarstriden i Liberalerna och valet av Donald Trump i USA, rapporterar Expressen. I ett inlägg pekar han på att de amerikanska valombuden var bundna att rösta på Trump även då han vunnit delstatsvalen med små marginaler.

”Det ledde till Trump. Något vi i L kan lära oss av?” skriver han.

På tidningens fråga svarar han att poängen inte är att jämföra Nyamko Sabuni med Donald Trump. Hans poäng är att partiet kan få en ledare som det inte vill ha, säger han.

– Ombuden till Liberalernas landsmöten ska ju kunna följa sitt samvete, och också ta hänsyn till den minoritet som finns i det egna länsförbundet, säger Wästberg till Expressen.

Idag 09:10
Läs mer om Liberalernas framtid
Ebba Busch Thor (KD). Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Migrationspolitiken i Sverige

Busch Thor ryter ifrån mot M och SD: ”Inte seriöst”

KD-ledaren Ebba Busch Thor kritiserar M-ledaren Ulf Kristersson och SD-ledaren Jimmie Åkesson för att handla oseriöst efter att regeringens lagförslag om utökad anhöriginvandring röstats igenom med KD:s stöd, skriver Expressen.

– SD och M ropar högt om att det här är fel beslut. Det är inte seriöst att föreslå något annat, säger hon och tillägger att deras förslag inte hade kunnat träda i kraft den 20 juli.

Busch Thor menar att ”en familj är en familj” och att man därför alltid ska ha rätt att återförenas. I stället menar hon att det är bättre att se till att det kommer färre migranter till Sverige.

1 tim
Ebba Busch Thor (KD). Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Riksdagen röstar ja till utökad anhöriginvandring

Riksdagen har röstat igenom förslaget om utökad anhöriginvandring till Sverige, skriver Expressen. KD stödde lagförslaget tillsammans med S, MP, C och L. SD och M röstade emot lagförslaget.

Förslaget innebar att även alternativt skyddsbehövande, på samma sätt som flyktingar, får rätt att återförenas med sina familjer i Sverige.

Riksdagen beslutade också att förlänga lagen om tillfälliga begränsningar för möjligheten att få uppehållstillstånd till 2021. V var det enda parti som röstade emot de hårdare reglerna för uppehållstillstånd.

4 tim
Paula Bieler (SD) Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M och SD besvikna efter KD-stöd i riksdagsbeslut

Riksdagen röstar i dag ja till ökad anhöriginvandring. Den nya lagen innebär att alternativt skyddsbehövande, på samma sätt som flyktingar, ska ha rätt att återförenas med sina familjer i Sverige. Dessutom förlängs den tillfälliga lagen om uppehållstillstånd som trädde i kraft år 2016.

M och SD är mot den nya lagen – men Kristdemokraterna ger den sitt stöd. SD-ledamoten Paula Bieler är besviken, rapporterar Expressen.

– Det är tråkigt och dåligt av dem att ha den här inställningen, säger hon till tidningen.

6 tim
Läs mer om Migrationspolitiken i Sverige
BEN STANSALL / AFP
Maktstriden efter May

Raab ute – Johnson leder efter andra omröstningen

Boris Johnson leder fortfarande stort striden om att ta över efter brittiska premiärministern Theresa May efter den andra omröstningen. I kvällens omröstning får Johnson 126 röster.

Kvar i kampen finns också Jeremy Hunt som fick 46 röster, Michael Gove som fick 41 röster och Rory Stewart som fick 37 röster. Sajid Javid klarade sig precis på håret med 33 röster.

Dominic Raab åkte ut med bara 30 röster.

Följ rapporteringen i länkarna nedan.

2 tim
Från övre raden vänster: Jeremy Hunt, Sajid Javid, Rory Stewart, Dominic Raab, Michael Gove och Boris Johnson.  TT
undefined

Minst en ska bort i strid om att bli premiärminister

I kväll väntar en ny omröstning i striden om att efterträda Theresa May som Storbritanniens premiärminister – och bara kort efter syns kandidaterna i en tv-debatt i BBC. Även Boris Johnson, som fått skarp kritik för att undvika medier och som duckade söndagens livedebatt i Channel 4, kommer att delta.

Minst en person av de sex nuvarande kandidaterna ska bort i kvällens omröstning. Alla kandidater som får mindre än 33 röster av de konservativa parlamentsledamöterna åker ur, och annars blir det den person får minst röster som avslutar sin kampanj.

I förra omgången vann Boris Johnson stort med 114 röster. Närmast efter var utrikesminister Jeremy Hunt med 43 röster och därefter miljöminister Michael Gove med 37.

Idag 07:18
Boris Johnson Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Johnson anklagas för motstridiga brexit-löften

Favoriten att ta över Torypartiet och därmed premiärministerposten, Boris Johnson, anklagas för att ha gett motstridiga löften till parlamentariker för att vinna stöd inför partiledarvalet. Det skriver Guardian.

Johnson ska ha sagt till euroskeptiska parlamentariker att han vill göra en grundlig omskrivning av Theresa Mays framförhandlade avtal med EU samtidigt som han kommer att hålla sig till EU:s stränga tidsfrist. Han ska också ha sagt i ett möte med konservativa att Mays deal ”är död”. Samtidigt ska den tidigare utrikesministern offentligt ha sagt att det finns en väldigt låg risk för en hård brexit under hans ledning.

Det sistnämnda budskapet ska Boris Johnson ha försökt försäkra mer moderata Tory-politiker om, skriver The Guardian.

– Boris har sagt till kollegor att ”självklart så river jag upp alltihop” samtidigt som han också säkrat röster från mittenpolitiker som Oliver Dowden, säger en anonym parlamentariker till tidningen.

Idag 07:19
Läs mer om Maktstriden efter May
Det svenska skattetrycket

Ullenhag: Gör upp med M och KD om skattereform

”Det är hög tid för en ny skattereform som slutar straffbeskatta arbete och utbildning, minskar miljöutsläpp och gör det lättare att bli rik genom hårt arbete”, skriver Erik Ullenhag, partiledarkandidat för Liberalerna, och Joar Forssell, skattepolitisk talesperson (L), i ett debattinlägg i DI.

Deras utgångspunkt är att skattetrycket ska sänkas. Men de skriver också att för att möjliggöra en långsiktigt stabil skattereform måste stödet i riksdagen vara brett.

Erik Ullenhags och Joar Forssells förslag är att höja miljöskatterna. De menar att det är välbeprövad metod att när man vill minska ett visst beteende så beskattar man det. Dessutom anser de att det är för dyrt och krångligt att anställa eller starta företag.

Erik Ullenhag och Joar Forssell stöder också breda skattesänkningar bortom värnskatten.

”Januariavtalet innebär att skattereformen också ska se till att färre betalar statlig skatt. Det är nödvändigt och rätt – principen om hälften kvar ska återupprättas”, skriver de i DI.

För att förankra skattereformen vill Erik Ullenhag och Joar Forssell att Moderaterna och Kristdemokraterna bjuds in att vara med i budgetarbetet.

2 tim
Illustrationsbild. Johan Nilsson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Beskedet: Ingen höjd skatt för skåningarna nästa år

Skattesatsen i Skåne blir oförändrad nästa år, skriver P4 Malmöhus. Det blev Alliansens budget som röstades igenom i Region Skåne och regionrådet Carl Johan Sonesson (M) är nöjd.

– Nu när vi ser att högkonjunkturen mattas av är det viktigt att hushållen har en köpkraft kvar, så man kan få hjulen att rulla, säger han till P4.

Oppositionsråd Henrik Fritzon (S) är å sin sida skeptisk och menar att med en S-MP-V-budget skulle det bli 400 miljoner kronor mer till sjukvården.

28 min
Läs mer om Det svenska skattetrycket

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Mörka moln tornar upp sig över Vita huset måndagen den 17 juni.  Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Trumps Amerika

Källor: Vita huset ville peta chefen för Federal Reserve

Vita huset ska tidigare i år ha undersökt möjligheterna att avsätta Jerome Powell, chef för den amerikanska centralbanken Federal Reserve. Det uppger källor för Bloomberg.

Enligt uppgiftslämnarna ska Trump-administrationen inte bara ha undersökt om det skulle vara möjligt på laglig väg utan också analyserat vilka potentiella följder en sådan petning skulle få, skriver Direkt.

Trumps rådgivare Larry Kudlow säger till CNBC att presidenten inte planerar att byta ut Powell som Fed-chef trots att han flera gånger riktat skarp kritik mot centralbankens penningpolitik. Samtidigt vill han varken bekräfta eller dementera Bloombergs uppgifter:

– Det är en gammal nyhet. Det hände för sex månader sedan, inte nu och därför har jag inget att säga om saken, säger Kudlow till sajten.

2 tim
Patrick Shanahan. Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Shanahan drar sig ur – Trump utser ny kandidat

USA:s president Donald Trump kommer inte att nominera tillförordnade försvarsminister Patrick Shanahan till ministerposten efter att han dragit sig ur, skriver CNBC News. I stället tar Mark Esper över posten om tillförordnad försvarsminister.

”Tillförordnade försvarsminister Patrick Shanahan, som har gjort ett jättebra jobb, har beslutat att inte gå vidare med godkännandet så han kan ägna mer tid åt sin familj...” skriver presidenten.

Shanahan har de senaste månaderna försökt hemlighålla en del våldsamma incidenter som inträffat i hans familj 2010 och 2011, skriver Washington Post. Hans fru greps för att ha slagit Shanahan i ansiktet, och hans son greps efter en annan incident då han slog sin mor med ett baseballträ.

1 tim
Läs mer om Trumps Amerika