Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Här är länderna som du kan åka till

Nu lättar UD på sin avrådan om icke nödvändiga resor. Från och med i dag vidgas vyerna för semestersugna svenskar. Men fortfarande finns restriktioner och oklarheter – exempelvis om Grekland verkligen tar emot direktflyg från Sverige.

Länderna som omfattas av UD:s beslut är Belgien, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Luxemburg, Portugal, Schweiz, Spanien och Ungern. Dessutom Monaco, San Marino och Vatikanstaten. Den slopade avrådan berör besöks- och turistresor.

Dagen efter beskedet från UD i förrförra veckan ökade trycket markant på researrangörernas bokningssajter. Populära semesterländer som Frankrike, Grekland, Italien och Spanien lockar, trots krångligare förhållningsregler under resan och varierande grad av restriktioner på resmålen.

Enligt medieuppgifter under måndagskvällen stoppas dock direktflyg från Sverige till Grekland. Hur det ligger till med resor från Sverige till Grekland är därför fortfarande på tisdagsförmiddagen oklart.

Resebolagen väntar på mer information om hur det egentligen ligger till med Greklandsplanen. Researrangören TUI har ett nästan fullt plan som ska avgå till Grekland torsdagen den 2 juli, och har inga besked att ge sina resenärer.

UD:s presstjänst uppger att ambassaden i Aten jobbar på att få klarhet i vad som gäller, men ännu strax före lunch fanns ingen information.

Avrådan till grannländerna

För resebranschen, en av de stora förlorarna på pandemin, innebär reselättnaderna åtminstone lite ljus i ett annars kompakt mörker.

Men förutom för de 14 länder som nu fått grönt ljus kvarstår UD:s avrådan för övriga länder inom EU, EES och Schengenområdet fram till den 15 juli. Avrådan gäller alltså fortsatt för Sveriges grannländer. Och avrådan till länder utanför Europa är förlängd till den 31 augusti.

En avrådan från icke nödvändiga resor är emellertid inte samma sak som ett förbud. Det är upp till resenären själv att besluta om sitt resande. Viktigt är att känna till att de flesta försäkringsbolag, med vissa undantag, exkluderar reseskyddet i hemförsäkringen så länge en avrådan från UD finns.

Försäkringsbolagen ställer krav

Även för resor till de tio "frisläppta" länderna bör försäkringsläget beaktas. För en virussjukdom som covid-19 krävs generellt att man varit symptomfri de senaste tre månaderna för att hemförsäkringens reseskydd ska gälla, enligt Gabriella Hallberg, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå.

– Man får inte åka med en pågående sjukdom eller pågående vårdbehov, säger hon.

Rättad: I en tidigare version angavs felaktigt antal länder som UD hävt reseavrådan för. Oklarheter råder om direktflyg från Sverige till Grekland.

Fakta: UD:s reseavrådan

Den 30 juni hävs utrikesdepartementet reseavrådan för resor till Belgien, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Luxemburg, Portugal, Schweiz, Spanien och Ungern, samt Monaco, San Marino och Vatikanstaten.

Avrådan gällande icke nödvändiga resor till övriga länder inom EU, EES och Schengen gäller fram till den 15 juli. UD ska ta presentera en ny bedömning för dessa länder i god tid före det datumet.

För resor till länder utanför EU, EES och Schengenområdet förlängs avrådan från icke nödvändiga resor till och med den 31 augusti.

Källa: Utrikesdepartementet

Fakta: Hemförsäkringens reseskydd

Vid akut sjukdom eller olycksfall under en resa täcker hemförsäkringens reseskydd nödvändiga och skäliga kostnader som uppstår på grund av det inträffade. Det kan handla om vårdkostnader, intensivvård eller hemtransport till Sverige om skadan är särskilt svår. Skyddet gäller vanligtvis i 45 dagar, men i vissa fall i 60 dagar.

Oftast innehåller reseskyddet också en betald hemresa om en nära anhörig blir allvarligt sjuk, eller skadad eller om egendom hemma skadats allvarligt.

Försäkringen gäller ofta försäkringstagaren och de som är skrivna på samma adress och delar hushåll. Vissa försäkringsbolag kräver att alla som ska omfattas av försäkringen ska finnas namngivna.

Reseskyddet ger också exempelvis ett visst skydd om du under en resa råkar ut för överfall, eller om bagaget försenas eller kommer bort.

Källa: Konsumenternas försäkringsbyrå

Toppnyheter

Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Uppgift: Scania trappar upp produktionen till hösten

Lastbilstillverkaren och en av Sveriges största arbetsgivare planerar att öka produktionen igen till hösten. Enligt uppgifter till Ekot beställs det fler lastbilar än väntat.

– Efterfrågan har ju varit lite större än vad man räknat med, säger IF Metalls klubbordförande i Oskarshamn, Mikael Johansson, till radion.

Den ökade produktionstakten innebär att Scania kan komma att återanställa personal som fått sluta i samband med coronakrisen, enligt IF Metall. Michael Lyngsie, ordförande för IF Metall på Scania i Södertälje, säger till Ekot att ingen vågade tro på scenariot att det skulle studsa tillbaka så snabbt.

Scanias pressavdelning vill inte kommentera uppgifterna om ökad produktion på grund av att bolaget släpper din delårsrapport om några veckor.

1 tim
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Flera skäl att se över stöden till företagen”

Artister som Petter och Sarah Dawn Finer har nyligen dragit tillbaka sin sina ansökningar om ekonomiskt stöd efter kritiken att de redan tjänar miljoner varje år.

Men när statsmakterna beslutar att stödja branscher under pandemin, ska det då spela roll hur sparsamma dessa företag har varit? undrar DI:s ledarskribent Tobias Wikström.

Han tycker det är olyckligt när stödsystem har villkor som gör att välskötta företag har sämre chanser.

"Motsvarigheten skulle vara att privatpersoner med mycket pengar på banken inte skulle få pengar från a-kassan", skriver han.

På samma sätt som en skattesänkning gäller alla slags bolag borde samma sak gälla när en stödåtgärd kanaliseras via en utbetalning.

Det gäller inte bara under pandemin. Svensk finanspolitik bör i framtiden handla om hur Sveriges ekonomi ska kunna växa igen, med bättre förutsättningar än före krisen, skriver Wikström.

Igår 20:18
HENRIK MONTGOMERY
undefined

Prognos: Sveriges ekonomi kan gå starkast genom krisen

Sverige väntas bli ett av de länder som kommer att drabbas minst ekonomiskt av coronakrisen, enligt Moodys, rapporterar Dagens PS.

Överlag har de nordiska länderna starka statsfinanser och kreditvärderingsjätten Moodys spår en relativt stark återhämtning för hela regionen. Men krisen väntas slå hårdast mot Finland. Där kan tappet nå 6,5 procent. Svenskt BNP väntas falla med 3,8 procent.

När EU gjorde en bedömning förra veckan hamnade Sverige även då högt på listan. I deras rapport väntas dock Sverige få ett större BNP-fall än Danmark.

Igår 12:54
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Illustrationsbild. TT
Coronavirusets spridning – Sverige

Ska kartlägga långtidssjuka med coronasymptom

Många vittnar om att de upplevt covid-19-symtom under lång tid, ibland flera månader. Nu får Socialstyrelsen och Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) i uppdrag från regeringen att kartlägga de långtidssjukskrivna, rapporterar TT.

Med kartläggningen vill man både hitta information om möjliga behandlingar och förbättra kunskapsläget inom sjukvården.

– Särskilt viktig information just nu är att inte automatiskt utgå från att utdragen feber i flera månader beror på covid-19. Det kan vara andra allvarliga sjukdomar som ligger bakom, Thomas Lindén, avdelningschef för kunskapsstyrning för hälso- och sjukvården vid Socialstyrelsen.

2 tim
Illustrationsbild. jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kraftig ökning av digitala vårdbesök i pandemin

Antalet besök hos digitala vårdgivare som Kry och Min doktor har under vissa månader dubblats sedan coronapandemin bröt ut, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

De privata vårdgivarna online har tagit emot totalt över 800 000 besök fram till i maj i år. Det kan jämföras med de 1,1 miljoner besök som gjordes där under hela förra året.

– Jag tror att många har fått upp ögonen för den här möjligheten. Dessutom har man en tillgänglighet man kanske inte alltid har i den fysiska vården, säger Kent Bobits, verksamhetsutvecklare för e-hälsa på Region Sörmland, där merparten av de digitala vårdgivarna är registrerade.

3 tim
Illustrationsbild, kvinna med munskydd framför flygplan. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SAS-resenärer: Kändes inte bra med fullbokade planet

Flera SAS-passagerare som SR Ekot pratat med kritiserar flygbolaget för fullbokade plan och att medresenärer tar av sig de munskydd som det är krav på att man bär.

– Vi satt tre och tre i stolraderna. Ja, det var ingen bra upplevelse, säger Anders Söderström från Stockholm som flög Stockholm–Skellefteå, tur och retur, i mitten av juni.

Men enligt Karin Nyman, kommunikationsdirektör på SAS, är det inga problem att boka alla platser så länge flygbranschens säkerhetsorganisations riktlinjer följs. Hon lyfter bland annat att ventilationssystemet är så bra att risken för smitta är liten.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Jair Bolsonaro talar i telefon utanför presidentpalatset i Brasilia. Eraldo Peres / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Bolsonaro: Hoppas kunna vara tillbaka inom en vecka

Jair Bolsonaro har tröttnat på karantänen och ska ta ett nytt test på tisdagen i förhoppning om att det ska visa att han är frisk från covid-19. Det säger den brasilianske presidenten till CNN.

– Jag vet inte om testet kommer att visa på smitta, men om allt ser bra ut återvänder jag till jobbet. Annars kommer jag förstås att vänta ytterligare några dagar, säger 65-åringen och tillägger att han hoppas kunna vara tillbaka på jobbet som vanligt inom max en vecka.

1 tim
Personal vid intensiven på Nyköpings Lasarett tar på sig skyddsutrustning vid arbetet med patienter med covid-19. Magnus Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kritiserade andningsskydd från Kina får nu grönt ljus

De kritiserade andningsskydden från Kina som tidigare har stoppats från att användas i vården får nu grönt ljus av Socialstyrelsen, rapporterar SVT Nyheter.

Tidigare under våren godkändes maskerna av Socialstyrelsen. Därefter visade ett annat test att maskerna släpper igenom sju gånger mer vattendroppar än tillåtet, vilket ledde till att användandet pausades.

– Regionerna har informerats om att den tillfälliga rekommendationen att inte använda maskerna nu hävs, säger Erik Magnusson, inköpschef för Socialstyrelsens särskilda organisation, i ett pressmeddelande.

Igår 15:01
Tedros Adhanom Ghebreyesus.  Christopher Black/WHO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO: Pandemin går åt fel håll – kan bli mycket värre

Coronapandemin kan bli ”mycket, mycket värre”, uppger WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus under en presskonferens på måndagen.

Adhanom Ghebreyesus uppger att utvecklingen i många länder ”går åt fel håll” och att pandemin fortsatt är det största nuvarande hotet mot samhället, skriver Reuters. Han menar att många länder inte vidtar tillräckliga åtgärder för att stoppa spridningen.

– Viruset är fortfarande samhällets största fiende, men reaktionerna från regeringar och människor speglar inte det, säger han.

Över 13 miljoner har rapporterats ha varit infekterade av viruset och över en halv miljon människor har avlidit, skriver nyhetsbyrån.

Igår 16:53
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer