Stefan Westerberg, Mattias Askerson (M) och Daniel Danielsson (C).
Den svenska konjunkturen

Här är kommunerna som drabbas värst av coronakrisen

120 kommuner har minst fördubblat antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen under coronakrisen. ”Det är bara en kommun som har sett en nedgång”, säger Stefan Westerberg på Stockholms Handelskammare till Arbetsmarknadsnytt. Nu vill han se en rad åtgärder för att rädda jobben i hela landet.

Nästan hälften, 40 procent, av Sveriges kommuner har sett minst en dubblering av antalet arbetssökande jämfört med förra året. Det visar siffror från Stockholms Handelskammare som har undersökt veckorna 10–16 och tittat på hur många personer som skrev in sig på Arbetsförmedlingen jämfört med samma period i fjol. 120 av landets 290 kommuner har minst dubblerat inskrivningstakten.

Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare, säger att resultatet är i linje med annan makrostatistik men att han ändå blev förvånad.

– Det är egentligen bara en kommun, Norsjö i Västerbotten, som har sett en nedgång av nya arbetslösa, men det är en mindre förändring. Coronakrisen har slagit hårt mot alla delar av Sverige – ingen går helskinnad ur den.

Stockholms Handelskammare har gjort en topplista med de 30 värst drabbade kommunerna, utifrån procentuell ökning av nya arbetslösa. Högst upp befinner sig Åre kommun. Där ökade antalet inskrivna med 496 procent jämfört med förra året. På andra plats kommer Vadstena med 373 procent och på tredje plats Älvdalen med 269 procent.

En tredjedel av topp 30-listan utgörs av kommuner i Stockholms län. Stefan Westerberg säger att han inte hade förväntat sig att så många kommuner från Stockholms län skulle hamna så högt upp. Bland Stockholmskommunerna har Sigtuna ökat mest, med 228 procent. Med den siffran ligger kommunen på fjärde plats bland alla svenska kommuner. Därefter kommer Lidingö, med en ökning på 215 procent. Andra Stockholmskommuner med i 30-topplistan är Nacka, Danderyd, Sundbyberg och Stockholm.

– Det är naturligt att större städer ligger i topp när det kommer till antalet inskrivna personer. Men nu är det många Stockholmskommuner som också hamnade i topp när det kommer till procentuell ökning, säger Stefan Westerberg och tillägger:

– Sannolikt har det att göra med att Stockholm har en högre täthet av många människor och företag på en liten yta. Stockholm har också en utpräglad tjänstesektor som har drabbats väldigt mycket.

Toppnyheter

En stor del av de äldre är noga med att undvika andra. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

70-plussare duktiga på att följa rekommendationerna

Personer över 70 är duktiga på att följa myndigheternas rekommendationer om att hålla sig för sig själva under coronapandemin. Det visar en undersökning från Göteborgs universitet där människor själva har fått skatta hur för väl de följer riktlinjerna.

Åtta av tio 71-åringar i undersökningen uppger att de undviker sociala kontakter.

– Det är ganska oschysst att säga att de äldre inte följer myndighetens rekommendationer för det ser vi klart i vår forskning att de faktiskt gör, säger Pär Bjälkebring, en av forskarna bakom undersökningen.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Arkivbild. JOSH EDELSON / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Gilead: Remdesivir minskar risk att dö i covid-19 kraftigt

Behandling med substansen remdesivir minskar kraftigt risken att dö i covid-19 för svårt sjuka patienter, uppger läkemedelsbolaget Gilead i ett pressmeddelande. Enligt data från en studie som bolaget presenterade på fredagen minskade risken att dö med 62 procent jämfört med personer som fick standardbehandling.

Samtidigt uppger Gilead att det krävs fler kliniska studier för att utvärdera hur effektivt läkemedlet är.

Aktien tappade något efter nyheten men var ändå upp runt 2 procent i den tidiga handeln i New York.

3 tim
Arkivbilder, bröstoperationer. TT
undefined

Plastikkliniker ser rusning i coronapandemins spår

Plastikkliniker runt om i världen rapporterar en ökning av antalet skönhetsbehandlingar, rapporterar BBC.

Orsaken tros vara att personer som genomgår operationer under pandemin kan passa på att dölja ingreppen bakom ansiktsmasker – eller stanna hemma – utan att det uppfattas som märkligt.

Aaron Hernandez i Los Angeles har gjort en fillerbehandling.

– Att fixa läpparna är inte något som alla män gör, en del tycker att det är avvikande. Därför stannade jag hemma och återhämtade mig, och när jag går ut igen kommer ingen se vad jag gjort, säger han.

Idag 06:27
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer