Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den turbulenta bomarknaden

Här är hoten mot din boendeekonomi

De flesta svenskar ser hot mot sin boendeekonomi. Det visar en ny undersökning där Demoskop, på uppdrag av SEB, har frågat närmare 1 000 hushåll om vilka plånbokshot de ser framför sig.

Hela 70 procent av de intervjuade är oroliga, medan var femte inte ser några hot alls mot den egna ekonomin. De vanligaste farhågorna handlar om högre energiräkningar och bolåneräntor, men även skatteförändringar och amorteringskrav finns högt upp på listan.

– Hushållen verkar se kombinationsrisker med amorteringskrav och andra regelverk, rädslan för en lågkonjunktur och risken för marknadsförändringar när det gäller priser och räntor, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB, Di.

Att relativt många trots allt inte ser några hot mot sin bostadsekonomi förvånar Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar. Till Di understryker hon att det tyder på att hushållen inte står väl rustade för flera hot, såsom arbetslöshet eller dödsfall.

– Alla med stora bolån bör se till att det finns inkomstförsäkringar eller bolåneskydd som försäkrar privatekonomin mot dessa typer av chocker, säger hon.

Även energipriserna hamnar högt upp på listan över orosmoln. En väg framåt, enligt Emma Persson, är att göra smarta investeringar.

– Bor man i villa och oroar sig över uppvärmningskostnaderna är det kanske läge att fundera på att utnyttja det utökade investeringsstödet och slopade bygglovskravet för installation av solceller, säger hon till Di.

Inför ett bostadsköp bör du inte pressa din budget till max utan kanske acceptera att bo i ett annat kvarter än det du drömt om, skriver Jenny Pettersson i Di.

”För den som redan har gjort sin bostadsinvestering är rådet att lägga undan skillnaden mellan den nuvarande räntan och en ränta på cirka 4 procent. Då har man en buffert den dagen räntorna vänder upp”, fortsätter hon.

Så här svarade hushållen på frågan ”Vilken händelse innebär störst risk för att försämra din boendeekonomi?”

 • Avtrappade eller slopade ränteavdrag: 2 procent
 • Fallande bostadspriser: 2 procent
 • Något annat: 3 procent
 • Hårdare amorteringskrav: 5 procent
 • Höjda egendomsskatter (tex fastighetsskatt): 7 procent  
 • Stora kommande renoveringsbehov: 9 procent
 • Stigande boräntor: 13 procent
 • Ökade el- och uppvärmningskonstnader: 14 procent
 • Hyreshöjning/hyresavreglering: 16 procent
 • Ser inga hot: 19
 • Vet ej: 11 procent

(Källa: SEB, Di)

Toppnyheter

Adam Schiff. J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Trump

Schiff: Trumps agerande mycket värre än Watergate

Att villkora militärt bistånd till Ukraina mot gentjänster, såsom Demokraterna anser att Donald Trump gjort, är mycket värre än det Richard Nixon gjorde under Watergate-skandalen. Det säger den demokratiske ordföranden i underrättelseutskottet, Adam Schiff, som leder förhören i den pågående riksrättsutredningen, skriver AFP.

Han menar att Trump genom sitt agerande svikit en allierad, som dessutom ligger i krig.

– Det är betydigt värre än en tredje klassens inbrott i Demokraternas högkvarter, sa Schiff, när de öppna förhören i dag avslutades.

Igår 22:14
Joe Biden, Bernie Sanders, Kamala Harris, Andrew Yang och Tom Steyer. ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
undefined

Sanders: Trump är tidernas mest korrupta president

Under debatten mellan tio av Demokraternas primärvalskandidater i natt togs frågan om den pågående riksrättsutredningen mot president Donald Trump upp.

– Jag tror inte att det är en bra idé att vi rättar oss efter Trumps retorik och säger ”lås in honom”. Vi måste ena landet, sa den före detta vicepresidenten Joe Biden.

Bernie Sanders tryckte på vikten av att ingen amerikan står över lagen, men ville samtidigt betona att USA trots allt inte är så polariserat som det kan verka.

– Han är förmodligen den mest korrupta presidenten i modern tid, men vi kan inte bara fokusera på Donald Trump. Om vi gör det förlorar vi valet, sa han.

Elizabeth Warren gjorde en passning till gårdagens kongressutfrågning av EU-ambassadören Gordon Sondland, som tidigare ska ha bidragit med stora belopp till Trumps kampanj:

– Vi kommer inte att ge ambassadörsposter till den högst bjudande, sa hon.

Även Kamala Harris var på offensiven och kallade Trump för en brottsling som bor i Vita huset.

Igår 03:35
Läs mer om Anklagelserna mot Trump

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Jonathan Ernst / TT NYHETSBYRÅN
Frihandelns framtid

Källor: Utredning kan ge USA skäl till nya EU-tullar

Trumpadministrationen överväger att genomföra ytterligare en säkerhetsutredning av handeln med EU, för att kunna rättfärdiga strafftullar. Det uppger källor för Politico i ett skede där tidsfristen för de varslade biltullarna löpt ut.

I praktiken skulle det leda till att fordonstullarna – motiverade av att importen ses som ett säkerhetshot – inte längre blir aktuella. I stället skulle EU kunna bli föremål för en bredare utredning, som i förlängningen skulle kunna ge Donald Trump argument för strafftullar på import från EU inom flera sektorer.

– Vad det skulle göra är att skapa en situation där presidenten får ett övertag över EU det kommande året, säger en före detta tjänsteman vid administrationen.

Igår 20:18
Salvatore Di Nolf / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Snart kan WTO sluta fungera fullt ut

Om tre veckor kan världshandelsorganisationen WTO sluta fungera full ut, rapporterar Sveriges Radio.

Anledningen är att USA vägrar att utse en ny domare till organisationens appellationsdomstol.

Den nuvarande domaren pensioneras om knappt tre veckor och om det inte finns någon ny domare på plats då kommer en fungerande instans som kan upprätthålla internationella handelsregler att saknas.

Agerandet bottnar i USA:s kritik mot WTO som man menar inte fungerar då organisationen inte hindrar länder från att stjäla teknik från bolag i andra länder och att konkurrera på oschyssta villkor, rapporterar SR.

Igår 14:28
Läs mer om Frihandelns framtid