Andreas Almquist, vd Ryfors Konfektyr
Den svenska kronan

Här är företagen som drabbas värst av kronraset

”Jag höjde priset med en krona, då tappade jag 40 ton i volym”, säger en företagare som har tvingats säga upp fyra medarbetare i spåren av kronraset. Även svenska exportjättar larmar nu för orimliga risker, visar fPlus genomgång.

Kronans kollaps må ha gett den svenska exportindustrin en ordentlig skjuts när svenska produkter blir relativt sett billiga utomlands. Men det talas mindre om konsekvenserna för svenska små- och medelstora företag.

I en undersökning som organisationen Företagarna nyligen genomförde uppgav sju av tio importerande företag utan export att de upplever en negativ påverkan av den svaga kronan.

– De har ofta inte en chans att parera de kostnadsökningar som den svagare kronan innebär för deras verksamhet, säger Daniel Wiberg chefsekonom på Företagarna.

Daniel Wiberg, chefsekonom Företagarna. Företagarna

Höjde priset en krona – tappade 40 ton

Andreas Almquist är vd på Ryfors Konfektyr som är stora importörer av godis och konfektyr. Han är en företagare som drabbats hårt av kronfallet.

– Det är mycket priskänsliga produkter och jag kan inte förändra min prisbild när kostnader stiger. Jag har ingångna avtal med mina kunder som gör att det tar tid att höja priserna.

– De stora livsmedelskedjorna arbetar till exempel med olika pristak och jag kan inte passera dem utan att förlora stora volymer och intäkter. När jag höjde priset med en krona på en vara mot en kedja, tappade jag 40 ton i volym, fortsätter han.

Raset har lett till uppsägningar

Andreas berättar också att han har varit tvungen att säga upp fyra stycken medarbetare i kronrasets spår.

– Det har varit en otroligt tuff tid och jag har varit tvungen att göra det för att kunna hålla priserna. Det är stenhård priskonkurrens som gäller i den här branschen, säger han.

– Det är bara ett bevis på att mindre företag inte har möjlighet att ta ut de ökande kostnaderna gentemot kunden. Större exportföretag har ju ofta helt andra marginaler, påpekar Daniel Wiberg.

Jan Holmerup, vd på företaget Entomed MedTech AB som importerar och säljer medicinsk mätutrustning, har samma problem men med skillnaden att hans kunder främst återfinns inom det offentliga.

– Vi förbinder oss till ett pris under avtalstiden och om kronkursen då försämras så kan vi inte höja priset och det slår rakt mot vår förtjänst, säger han.

– Vi försöker justera priserna efter hand, men vi har också konkurrenter att ta hänsyn till och kan så klart inte höja för mycket. Det är en svår balansgång, fortsätter Jan Holmerup.

Begränsad kunskap om valutamarknaden

När kronan svänger kraftigt kan större företag valutasäkra sina inköp och sin försäljning, men mindre företag har inte den möjligheten.

– Det är kostsamt i både tid och pengar. Kunskapen om valutamarknaden är även begränsad. Valutasäkring är ju också i viss mån en spekulation och går en säkring åt fel håll kan det bli kostsamt, påpekar Daniel Wirberg.

Just detta har Alf Ekström, vd på husvagns- och husbilsföretaget Kabe, fått uppleva. Kabe är ett relativt sett stort företag som har råd att valutasäkra, men Alf Ekström menar att det dels medför risker, samt inte är ett hundraprocentigt skydd mot valutasvängningar.

– Vi låser priserna mot återförsäljarna och får hela tiden ta smällen för att de ska veta vilket pris de ska sälja produkten till. Vi gör givetvis säkringar. Men när man ringer någon expert och rådet går fel är de lika bra expert igen dagen efter, sa han till tidningen Dagens industri nyligen.

Susanna Berlin, ansvarig för investerarrelationer Scania.  Scania

Även problem för de riktigt stora

Men kronans fluktuation orsakar även en hel del problem för de riktigt stora företagen. Lastbilsjätten Scania AB med en omsättning på 126 miljarder kronor uppger att de i nuläget får stark draghjälp av den svaga kronan eftersom merparten av företagets lastbilar betalas i kronor men säljs utomlands.

– Men i det omvända läget kan det innebära en stor negativ påverkan på resultatet. En procentenhets förändring av den svenska kronan mot övriga valutor innebär, baserat på 2018 års intäkter och kostnader i utländska valutor, ger en påverkan på rörelseresultat med cirka 490 miljoner kronor för oss, konstaterar Susanna Berlin, ansvarig för investerarrelationer på Scania.

Kerstin Hallsten, chefsekonom på Industriarbetsgivarna, menar även att den svaga kronan invaggat industrin i en falsk trygghet.

– Det finns en risk för att en tillfälligt svag växelkurs gör att omvandlingstrycket minskar. Det är därför problematiskt om exportsektorns konkurrenskraft bygger på en tillfälligt svagare växelkurs.  Företagen pressas inte till att göra nödvändiga anpassningar till en ökad internationell konkurrens.

Toppnyheter

Erik Svensson / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tog studenten förra veckan – nu utvisas Valeriia från Sverige

Valeriia Chyzhykova tog förra veckan studenten på en gymnasieskola i Lund och blev färdigutbildad stylist. Hon kom till Sverige från Ukraina som fjortonåring med sin mamma, pappa och lillebror för fem år sedan. Mamman jobbar som frisör i Malmö och pappan som svetsare, skriver Kvällsposten.

Men på fredag utvisas Valeriia Chyzhykova, medan hennes familj – mamma, pappa och lillebror – stannar kvar i Sverige.

Bakgrunden är att hon 2015 fick asyl som som barn i utlänningslagens mening och hon ansökte sedan om uppehållstillstånd när hon var 17 år. Men Migrationsdomstolen tog tid på sig och beslutet kom när hon hade fyllt 18 år, vilket var för sent.

– Jag har hela mitt liv här. Jag känner inte till något annat, säger hon till Kvällsposten.

Mamman Oksana Chyzhykova är förtvivlad:

– Jag känner att mitt hjärta är sönderrivet. De tar mitt barn från mig, som har levt med mig hela sitt liv.

I Migrationsverkets beslut står det att hon frivilligt måste åka tillbaka till Ukraina för att inte riskera ett återreseförbud till Sverige, rapporterar tidningen.

16 jun
Läs mer om Kompetensutvisningarna
Interrimspresident Jeanine Áñez.  Juan Karita / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Tre smittade i Bolivias regering på fyra dagar

Bolivias hälsominister Eidy Roca är sjuk i covid-19 och är därmed den tredje regeringsmedlemmen som bekräftats smittad de senaste fyra dagarna, rapporterar AFP.

Hälsotillståndet för Eidy Roca uppges vara stabilt och hon håller sig isolerad. Interrimspresident Jeanine Áñez, som uppges jobba från presidentbostaden, uttrycker på Twitter sitt stöd till Eidy Roca.

Även ministrarna Yerko Nunez och Jorge Fernando Oropeza har bekräftats smittade.

1 tim
Sjukhus i Melbourne, Victoria.  WILLIAM WEST / TT NYHETSBYR�N
undefined

Delstatsgräns i Australien stängs efter många nya fall

Gränsen mellan australiska delstaterna Victoria och New South Wales stängs tillfälligt efter att många nya fall av coronaviruset upptäckts, rapporterar ABC News.

Utbrottet i Victoria går att koppla till att det nu finns en pågående samhällsspridning av covid-19 enligt New South Wales premiärminister Gladys Berejiklian.

– Det som händer just nu i Victoria har inte hänt tidigare i Australien, det är ett nytt fenomen, säger hon under en presskonferens.

Endast medicinsk personal får lov att korsa delstatsgränsen.

2 tim
Arkivbild: Spaniens premiärminister Pedro Sanchez Ludovic Marin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nytt område isoleras i Spanien: Får inte slappna av

För andra dagen i rad inför Spanien restriktioner i ett område på grund av virusutbrott. Den här gången är det 70 000 invånare vid staden La Mariña i Galicien som förbjuds att lämna området och att samlas fler än 10 personer samtidigt.

– I nuläget har vi 106 positiva fall, vilket är en ökning från gårdagens 21 fall, säger Jesús Vázquez vid de lokala hälsovårdsmyndigheterna enligt AFP. Enligt Vázquez är det nödvändigt att skärpa restriktionerna för att isolera invånarna från möjligheten till en exponentiell tillväxt av viruset.

– Vilket är vad som brukar hända när det blir samhällsspridning.

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez uppmanade på söndagen sina landsmän att inte slappna av, samtidigt som han manade till lugn, rapporterar Reuters.

– Att vi upptäckt fallen tidigt visar att sjukvården är bättre förberedd än i mars

I går kom beskedet att omkring 200 000 människor i ett område i Katalonien skulle isoleras från omvärlden.

Igår 15:53
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer