Andreas Almquist, vd Ryfors Konfektyr
Den svenska kronan

Här är företagen som drabbas värst av kronraset

”Jag höjde priset med en krona, då tappade jag 40 ton i volym”, säger en företagare som har tvingats säga upp fyra medarbetare i spåren av kronraset. Även svenska exportjättar larmar nu för orimliga risker, visar fPlus genomgång.

Kronans kollaps må ha gett den svenska exportindustrin en ordentlig skjuts när svenska produkter blir relativt sett billiga utomlands. Men det talas mindre om konsekvenserna för svenska små- och medelstora företag.

I en undersökning som organisationen Företagarna nyligen genomförde uppgav sju av tio importerande företag utan export att de upplever en negativ påverkan av den svaga kronan.

– De har ofta inte en chans att parera de kostnadsökningar som den svagare kronan innebär för deras verksamhet, säger Daniel Wiberg chefsekonom på Företagarna.

Daniel Wiberg, chefsekonom Företagarna. Företagarna

Höjde priset en krona – tappade 40 ton

Andreas Almquist är vd på Ryfors Konfektyr som är stora importörer av godis och konfektyr. Han är en företagare som drabbats hårt av kronfallet.

– Det är mycket priskänsliga produkter och jag kan inte förändra min prisbild när kostnader stiger. Jag har ingångna avtal med mina kunder som gör att det tar tid att höja priserna.

– De stora livsmedelskedjorna arbetar till exempel med olika pristak och jag kan inte passera dem utan att förlora stora volymer och intäkter. När jag höjde priset med en krona på en vara mot en kedja, tappade jag 40 ton i volym, fortsätter han.

Raset har lett till uppsägningar

Andreas berättar också att han har varit tvungen att säga upp fyra stycken medarbetare i kronrasets spår.

– Det har varit en otroligt tuff tid och jag har varit tvungen att göra det för att kunna hålla priserna. Det är stenhård priskonkurrens som gäller i den här branschen, säger han.

– Det är bara ett bevis på att mindre företag inte har möjlighet att ta ut de ökande kostnaderna gentemot kunden. Större exportföretag har ju ofta helt andra marginaler, påpekar Daniel Wiberg.

Jan Holmerup, vd på företaget Entomed MedTech AB som importerar och säljer medicinsk mätutrustning, har samma problem men med skillnaden att hans kunder främst återfinns inom det offentliga.

– Vi förbinder oss till ett pris under avtalstiden och om kronkursen då försämras så kan vi inte höja priset och det slår rakt mot vår förtjänst, säger han.

– Vi försöker justera priserna efter hand, men vi har också konkurrenter att ta hänsyn till och kan så klart inte höja för mycket. Det är en svår balansgång, fortsätter Jan Holmerup.

Begränsad kunskap om valutamarknaden

När kronan svänger kraftigt kan större företag valutasäkra sina inköp och sin försäljning, men mindre företag har inte den möjligheten.

– Det är kostsamt i både tid och pengar. Kunskapen om valutamarknaden är även begränsad. Valutasäkring är ju också i viss mån en spekulation och går en säkring åt fel håll kan det bli kostsamt, påpekar Daniel Wirberg.

Just detta har Alf Ekström, vd på husvagns- och husbilsföretaget Kabe, fått uppleva. Kabe är ett relativt sett stort företag som har råd att valutasäkra, men Alf Ekström menar att det dels medför risker, samt inte är ett hundraprocentigt skydd mot valutasvängningar.

– Vi låser priserna mot återförsäljarna och får hela tiden ta smällen för att de ska veta vilket pris de ska sälja produkten till. Vi gör givetvis säkringar. Men när man ringer någon expert och rådet går fel är de lika bra expert igen dagen efter, sa han till tidningen Dagens industri nyligen.

Susanna Berlin, ansvarig för investerarrelationer Scania.  Scania

Även problem för de riktigt stora

Men kronans fluktuation orsakar även en hel del problem för de riktigt stora företagen. Lastbilsjätten Scania AB med en omsättning på 126 miljarder kronor uppger att de i nuläget får stark draghjälp av den svaga kronan eftersom merparten av företagets lastbilar betalas i kronor men säljs utomlands.

– Men i det omvända läget kan det innebära en stor negativ påverkan på resultatet. En procentenhets förändring av den svenska kronan mot övriga valutor innebär, baserat på 2018 års intäkter och kostnader i utländska valutor, ger en påverkan på rörelseresultat med cirka 490 miljoner kronor för oss, konstaterar Susanna Berlin, ansvarig för investerarrelationer på Scania.

Kerstin Hallsten, chefsekonom på Industriarbetsgivarna, menar även att den svaga kronan invaggat industrin i en falsk trygghet.

– Det finns en risk för att en tillfälligt svag växelkurs gör att omvandlingstrycket minskar. Det är därför problematiskt om exportsektorns konkurrenskraft bygger på en tillfälligt svagare växelkurs.  Företagen pressas inte till att göra nödvändiga anpassningar till en ökad internationell konkurrens.

Toppnyheter

Illustrationsbild. Petra Älvstrand/TT
Den svenska arbetsmiljön

Bristande arbetsmiljö på ny arbetsmiljömyndighet

Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak, som har funnits i ett år, har stora arbetsmiljöproblem, skriver DN. Myndighetens syfte är just att skapa förutsättningar för ett ”friskt, glädjefyllt och hållbart arbetsliv”.

Sedan myndigheten upprättades har sex stycken av myndighetens 17 anställda slutat eller aldrig tillträtt sina tjänster.

Skyddsombudet på myndigheten uppger för Du & Jobbet att arbetsbelastningen är för hög och att det brister i både rutiner och arbetsmiljön. Ombudet har även lämnat in en anmälan om brister i arbetsmiljön till arbetsgivaren.

1 tim
Nader Ahmadi. Arkivbild. HENRIK MONTGOMERY
undefined

Generaldirektör anklagas: Inte varit min avsikt

Nader Ahmadi, generaldirektör vid Myndigheten för arbetsmiljökunskap, har anklagats av personal och facket för att vara hierarkisk i sitt ledarskap och för att han sagt kränkande kommentarer, skriver DN.

Ahmadi, som har kallats till ett möte hos arbetsmarknadsdepartementet, säger till tidningen att välkomnar att detta kommer ”upp på bordet”.

– Det är bekymmersamt. Jag har inte haft för avsikt att fälla stötande kommentarer eller kritisera medarbetare inför andra. Har det uppfattats som så, tar jag ansvar för det. Det har varit klumpigt, säger han till DN.

10 min
Illustrationsbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Anställd på myndigheten: Kunde inte utföra mitt jobb

Arbetsmiljön är bristande på den nyinrättade Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak, som funnits sedan juni förra året, skriver DN.

Totalt har sex anställda slutat, fyra av dem är chefer.

– Jag sade upp mig för att jag kände att jag inte kunde utföra mitt jobb under de förutsättningarna som rådde, säger en av de tidigare toppcheferna till DN.

I en 15 sidor lång skrivelse, som skickats till arbetsmarknadsdepartementet, beskriver anställda hur det är frustrerade, har låg arbetsglädje och är stressade.

38 min
Läs mer om Den svenska arbetsmiljön
Joacim Olsson, vd Aktiespararna.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Penningtvätten i banksektorn

Perssons dubbla stolar väcker kritik: ”Felaktigt”

Trots att Göran Persson valts till ny ordförande för Swedbank tänker han sitta kvar som styrelseledamot i Ålandsbankens största ägare Wiklöf Holding, skriver Dagens Industri.

Nu kritiserar Aktiespararnas vd Joacim Olsson den tidigare statsministerns beslut och kallar det för ”jättekonstigt”. Enligt honom är det lika principiellt felaktigt som om Swedbanks ordförande skulle sitta i styrelsen för exempelvis Investor som är största ägare i SEB.

– Göran Persson kan i sin roll som styrelseledamot i detta bolag utöva i alla fall indirekt ägarstyrning av en konkurrerande bank, säger Olsson till DI.

Persson ser i sin tur ingen risk för intressekonflikter, säger han till tidningen.

2 tim
Per Bolund (M) Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringen skärper regler för att stoppa penningtvätt

Regeringen inför nya skärpta regler mot penningtvätt, skriver Svenska Dagbladet. Bland annat gäller det skärpta åtgärder för kundkännedom och att banker blir skyldiga att lämna uppgifter vidare till Säpo. Detta efter en rad uppmärksammade skandaler, senast gällande Swedbank.

– Vi tar rejäla kliv framåt och täpper till de luckor som funnits i den tidigare lagstiftningen. Det gäller att hela tiden ligga steget före de kriminella, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till tidningen.

Finansinspektionen ska också få nya direktiv som tvingar dem till att i större utsträckning samarbeta med Europeiska Centralbanken och tillsynsmyndigheter i Europa.

Idag 06:18
Läs mer om Penningtvätten i banksektorn
TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
AI-utvecklingen

Forskare: AI-utvecklingen förstör inte jobb

AI-utvecklingen förstör inte jobb, utan bidrar till en omorganisering av arbete med ett ökat behov av anpassningsförmåga, skriver tre forskare i ett debattinlägg i SvD.

Vad ska vi göra om robotarna inte tar alla jobb? Den frågan ställer Joakim Wernberg, forskningsledare, Entreprenörskapsforum, Fredrik Heintz, AI-forskare och docent Linköpings universitet och Niklas Lavesson, AI-forskare och professor Jönköping University och Blekinge Tekniska Högskola. Det brukar i debatten varnas för att digitaliseringen och AI-utvecklingen riskerar att radera ut många jobb och kan leda till massarbetslöshet.

Men de tre forskarna menar att arbetsfördelningen mellan människor och maskiner genom historien har skapat mer arbete och högre välstånd.

”AI-utvecklingen förstör inte jobb, utan bidrar till en omorganisering av arbete – arbete delas upp i arbetsuppgifter som i sin tur kombineras ihop till jobb”, skriver de.

Forskarna föreslår därför tre politiska åtgärder för att möta framtiden. Det första är att förbättra arbetsgivares förutsättningar för kompetensförsörjning. Det andra är att SCB bör få i uppdrag att utveckla statistiken för näringslivets teknikupptagning och koppla den till företagens kompetensförsörjning. Det tredje är att det borde bli möjligt att skriva av investeringar i utbildning och humankapital på samma sätt som investeringar i fysiskt kapital kan skrivas av idag, skriver forskarna i SvD.

1 tim
Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Förstå sambandet mellan företagande och skatteintäkter

”Att beskriva landets 400 000 företagare som ’en liten privilegierad grupp höginkomsttagare’ är okunnigt och stötande. Detta handlar om byggfirmor, butikerna på orten”, skriver bokförläggaren och entreprenören Bertil Wahlström i en replik till Marika Lindgren Åsbrink på Dagens Samhälle.

I en krönika på Dagens Samhälle skriver LO-ekonomen Marika Lindgren Åsbrink att ändringarna i 3:12 reglerna sker ”på majoritetens bekostnad” och bidrar till en ekonomisk börda för landets kommuner.

Det är en felaktig bild, menar Wahlström. Framgångsrika företag leder till fler jobb vilken i sin tur bidrar till ökade intäkter till kommunerna.

”Inte en enda gång nämns företagande och jobbskapande” skriver Bertil Wahlström, som lyfter att att de ägarledda bolagen sysselsätter över 800 000 människor.

14 jun
Läs mer om Företagsklimatet i Sverige
Ryske presidenten Vladimir Putin.  Alexei Nikolsky / TT / NTB Scanpix
Nedskjutningen av MH17

Ryssland: Anklagelserna om MH17 ”helt ogrundade”

Anklagelserna mot de tre ryska medborgare som misstänks för nedskjutningen av flygplanet MH17 över Ukraina år 2014 är ”helt ogrundade”, menar Rysslands utrikesdepartement.

Internationella utredare namngav i dag fyra personer som kommer att ställas inför rätta i Nederländerna för nedskjutningen. Tre av dem ska vara ryska medborgare och en är ukrainare.

Ukraina uppmanar Ryssland att ta ansvar för att ha tillhandahållit de vapen som gjorde att flygplanet sköts ned och att 289 personer dödades, rapporterar AFP.

2 tim
Räddningspersonal på plats efter olyckan år 2014 Mstyslav Chernov / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tre ryssar bland de åtalade för nedskjutningen

Internationella utredare har namngett de fyra personer som anklagas för nedskjutningen av flygplanet MH17 över Ukraina år 2014, skriver AFP. Tre av dem ska vara ryska medborgare och en ukrainare.

Internationella utredare har tidigare slagit fast att planet träffades av en rysktillverkad BUK-robot som förts in i Ukraina från Ryssland. Den ska ha avfyrats från territorium som stod under pro-ryska rebellers kontroll.

Männen har nära kopplingar till rysk underrättelsetjänst, skriver New York Times.

6 tim
Montage TT
undefined

Fyra inför rätta efter nedskjutningen av MH17

Fyra personer kommer att ställas inför rätta i Nederländerna misstänkta för nedskjutningen av flygplanet MH17 över Ukraina år 2014, rapporterar internationella medier.

Internationella utredare har tidigare slagit fast att planet träffades av en rysktillverkad BUK-robot som förts in i Ukraina från Ryssland. Den ska ha avfyrats från territorium som stod under pro-ryska rebellers kontroll.

På tisdagen uppgav Ukrainas vice utrikesminister Olena Zerkal att bland de misstänkta fyra personerna finns högt uppsatta personer inom den ryska militären.

Idag 10:58
Läs mer om Nedskjutningen av MH17

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Fackens framtid

Regeringen: Mer makt till facket – för skattepengar

I arbetslivet finns idag regionala skyddsombud med uppgift aktivera arbetsmiljöarbetet på främst mindre arbetsplatser. Verksamheten finansieras av staten med 125 miljoner kronor årligen, pengarna går direkt från Arbetsmiljöverket till fackförbunden.

Hittills har inspektioner och arbetsplatsbesök enbart fått ske på företag där det finns fackanslutna medlemmar och där det inte finns någon skyddskommitté. Men det vill regeringen nu ändra på, rapporterar Arbetsmarknadsnytt.

I ett lagförslag som ska presenteras i höst ges de regionala skyddsombuden tillträde till alla arbetsplatser med ett kollektivavtal, även om facket inte har några medlemmar där.

– Jag har ju lyssnat på parterna och det här är en av de åtgärder som lyfts fram väldigt tydligt av de fackliga företrädarna, och jag tycker därför att vi ska gå fram med det förslaget, säger Ylva Johansson till Ekot, och betonar att det bland annat handlar om att få tillträde till utländska företag verksamma i byggbranschen.

”Helt fel väg att gå”

Men lösningen möter nu kritik från flera håll.

– Arbetsmiljöarbetet ska i första hand bedrivas av dem som finns i verksamheten, alltså av arbetsgivaren tillsammans med medarbetarna, säger Amelie Berg, arbetsmiljöexpert på Svenskt Näringsliv, till Arbetsmarknadsnytt.

Även Susanne Pripp, vid på Hotell Ett i Östersund, är kritisk till förslaget.

– Regeringens förslag är helt fel väg att gå. Ett bättre sätt att lösa detta är att ge företagen utbildning och stöttning i sitt arbete för att förstå vikten av att någon på arbetsplatsen tar rollen som skyddsombud. Då får vi fler skyddsombud men också skyddsombud som känner den arbetsplats de är på. Och vi ska komma ihåg att även om ett företag idag inte har ett skyddsombud betyder inte att man inte aktivt jobbar med frågorna, säger hon till Arbetsmarknadsnytt.

5 tim
Karl-Petter Thorwaldsson t.v. TT
undefined

LO-basen kritisk till AW: ”Medarbetare kan fara illa”

I en intervju med Aftonbladet berättar LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson om sitt beslut att inte dricka alkohol. Han berättar bland annat om hur den alkoholkultur han växt upp med i Småland, med fokus på fylla, blev en belastning när han kom till Stockholm.

LO-basen är också kritisk till konceptet after work, AW, när kollegor dricker tillsammans efter arbetsdagens slut. Särskilt när pressen kommer uppifrån.

– När chefen bjuder in sätter det press på närvaro och att inte vara tråkig, men du vet aldrig vilka medarbetare som kan fara illa av alkoholen, säger Karl-Petter Thorwaldsson till tidningen.

11 jun
Läs mer om Fackens framtid