Andreas Almquist, vd Ryfors Konfektyr
Den svenska kronan

Här är företagen som drabbas värst av kronraset

”Jag höjde priset med en krona, då tappade jag 40 ton i volym”, säger en företagare som har tvingats säga upp fyra medarbetare i spåren av kronraset. Även svenska exportjättar larmar nu för orimliga risker, visar fPlus genomgång.

Kronans kollaps må ha gett den svenska exportindustrin en ordentlig skjuts när svenska produkter blir relativt sett billiga utomlands. Men det talas mindre om konsekvenserna för svenska små- och medelstora företag.

I en undersökning som organisationen Företagarna nyligen genomförde uppgav sju av tio importerande företag utan export att de upplever en negativ påverkan av den svaga kronan.

– De har ofta inte en chans att parera de kostnadsökningar som den svagare kronan innebär för deras verksamhet, säger Daniel Wiberg chefsekonom på Företagarna.

Daniel Wiberg, chefsekonom Företagarna. Företagarna

Höjde priset en krona – tappade 40 ton

Andreas Almquist är vd på Ryfors Konfektyr som är stora importörer av godis och konfektyr. Han är en företagare som drabbats hårt av kronfallet.

– Det är mycket priskänsliga produkter och jag kan inte förändra min prisbild när kostnader stiger. Jag har ingångna avtal med mina kunder som gör att det tar tid att höja priserna.

– De stora livsmedelskedjorna arbetar till exempel med olika pristak och jag kan inte passera dem utan att förlora stora volymer och intäkter. När jag höjde priset med en krona på en vara mot en kedja, tappade jag 40 ton i volym, fortsätter han.

Raset har lett till uppsägningar

Andreas berättar också att han har varit tvungen att säga upp fyra stycken medarbetare i kronrasets spår.

– Det har varit en otroligt tuff tid och jag har varit tvungen att göra det för att kunna hålla priserna. Det är stenhård priskonkurrens som gäller i den här branschen, säger han.

– Det är bara ett bevis på att mindre företag inte har möjlighet att ta ut de ökande kostnaderna gentemot kunden. Större exportföretag har ju ofta helt andra marginaler, påpekar Daniel Wiberg.

Jan Holmerup, vd på företaget Entomed MedTech AB som importerar och säljer medicinsk mätutrustning, har samma problem men med skillnaden att hans kunder främst återfinns inom det offentliga.

– Vi förbinder oss till ett pris under avtalstiden och om kronkursen då försämras så kan vi inte höja priset och det slår rakt mot vår förtjänst, säger han.

– Vi försöker justera priserna efter hand, men vi har också konkurrenter att ta hänsyn till och kan så klart inte höja för mycket. Det är en svår balansgång, fortsätter Jan Holmerup.

Begränsad kunskap om valutamarknaden

När kronan svänger kraftigt kan större företag valutasäkra sina inköp och sin försäljning, men mindre företag har inte den möjligheten.

– Det är kostsamt i både tid och pengar. Kunskapen om valutamarknaden är även begränsad. Valutasäkring är ju också i viss mån en spekulation och går en säkring åt fel håll kan det bli kostsamt, påpekar Daniel Wirberg.

Just detta har Alf Ekström, vd på husvagns- och husbilsföretaget Kabe, fått uppleva. Kabe är ett relativt sett stort företag som har råd att valutasäkra, men Alf Ekström menar att det dels medför risker, samt inte är ett hundraprocentigt skydd mot valutasvängningar.

– Vi låser priserna mot återförsäljarna och får hela tiden ta smällen för att de ska veta vilket pris de ska sälja produkten till. Vi gör givetvis säkringar. Men när man ringer någon expert och rådet går fel är de lika bra expert igen dagen efter, sa han till tidningen Dagens industri nyligen.

Susanna Berlin, ansvarig för investerarrelationer Scania.  Scania

Även problem för de riktigt stora

Men kronans fluktuation orsakar även en hel del problem för de riktigt stora företagen. Lastbilsjätten Scania AB med en omsättning på 126 miljarder kronor uppger att de i nuläget får stark draghjälp av den svaga kronan eftersom merparten av företagets lastbilar betalas i kronor men säljs utomlands.

– Men i det omvända läget kan det innebära en stor negativ påverkan på resultatet. En procentenhets förändring av den svenska kronan mot övriga valutor innebär, baserat på 2018 års intäkter och kostnader i utländska valutor, ger en påverkan på rörelseresultat med cirka 490 miljoner kronor för oss, konstaterar Susanna Berlin, ansvarig för investerarrelationer på Scania.

Kerstin Hallsten, chefsekonom på Industriarbetsgivarna, menar även att den svaga kronan invaggat industrin i en falsk trygghet.

– Det finns en risk för att en tillfälligt svag växelkurs gör att omvandlingstrycket minskar. Det är därför problematiskt om exportsektorns konkurrenskraft bygger på en tillfälligt svagare växelkurs.  Företagen pressas inte till att göra nödvändiga anpassningar till en ökad internationell konkurrens.

Toppnyheter

En kurdiska kvinna under en demonstration i tyska Köln.  David Young / TT NYHETSBYRÅN
Kriget i Syrien

Analyser: Drömmen om ett fritt Kurdistan är begravd

Det var Donald Trump som gav Turkiet grönt ljus att inleda offensiven i norra Syrien – därför är det ”lätt absurt” att han genom sanktioner straffar Turkiet för den. Det skriver DN:s Michael Winiarski i en analys.

Han skriver vidare att det är den hårda kritiken på hemmaplan som nu tvingat Trump att i efterhand ”visa sig tuff” mot Erdogan. Men Trumps beslut har redan fått till effekt att Ryssland och Syrien nu kontrollerar det tidigare kurdledda området.

”Drömmen om en kurdisk autonomi i norra Syrien, för att inte tala om ett fritt Kurdistan, är begravd för lång tid framåt”, konstaterar han.

Sky News Dominic Waghorn skriver att det han kallar ”sveket mot kurderna” kommer att svärta ner västvärldens trovärdighet i åratal. Kurderna var infanteriet på marken i kampen mot IS, skriver Waghorn:

”Och med ett telefonsamtal gav deras närmsta allierade den värsta fienden grönt ljus att invadera och krossa dem.”

24 min
Turkiska armén i Syrien. Emrah Gurel / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sverige stoppar export av krigsmateriel till Turkiet

Alla gällande utförseltillstånd för krigsmateriel till Turkiet stoppas. Det har Inspektionen för strategiska produkter, ISP, beslutat, rapporterar TT.

– Det är två gällande tillstånd som återkallas, säger Carl Johan Wieslander, tillförordnad generaldirektör på ISP.

Beslutet har tagits med anledning av händelseutvecklingen i norra Syrien.

– Det är en samlad bedömning av de omständigheter som föreligger, med uttalanden från regeringen, och riksdagen som ställer sig bakom att Sverige ska verka för ett vapenembargo inom ramen för EU, säger Wieslander till TT.

Sverige har enligt honom ingen omfattande export av krigsmateriel till Turkiet, och inga nya affärer har godkänts till landet sedan april 2017.

5 tim
SDF-soldater, som tidigare backades upp av USA. Maya Alleruzzo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ilska inom USA:s försvar: ”SDF gjorde allt vi bad om”

Känslan av frustration och ilska är stor inom den amerikanska militären till följd av president Trumps beslut att lämna Syrien och överge sina kurdiska allierade, rapporterar CNN.

Källor uppger för kanalen att flera högt uppsatta militärer är rasande över hur kurderna har behandlats.

– Kurdiskledda SDF slåss nu mot en styrka som vill förinta dess folk för att vi gav grönt ljus för operationen, säger en källa.

Andra frågar sig vilka följder beslutet kommer att få för USA:s framtida möjligheter att bygga allianser.

– De gjorde allt vi bad dem om, detta är verkligen inte bra, säger en källa.

4 tim
Läs mer om Kriget i Syrien
Illustrationsbild. TT
De krisande kommunerna

Flera kommuner tvingas till nedskärning nästa år

Fyra av fem kommuner uppger att de kommer tvingas göra nedskärningar på den kommunala verksamheten nästa år. Det visar en enkät som DN har gjort. Neddragningarna rör skola, äldreomsorg och socialtjänsten.

Orsaken är ofta det demografiska trycket men även minskat statsbidrag.

I enkäten svarar även var tionde kommun att man planerar att höja skatten nästa år då den ekonomiska situationen blivit mer ansträngd. Pengarna räcker inte längre till för den ordinarie verksamheten, skriver tidningen.

Totalt 197 av Sveriges 290 kommuner har svarat på enkäten.

43 min
Annie Lööf (C) och Jonas Sjöstedt (V) TT
undefined

Lööf: Fel av Vänstern att skylla kommunkris på C

Vänsterpartiets politik gör det dyrare att anställa, spara och investera i kommunerna. Det skriver Centerpartiets ledare Annie Lööf i en replik till Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt på Expressens debattsida.

”Vi har länge drivit på för generella stöd för att stärka den kommunala ekonomin, inte minst i små kommuner. Nu blir det verklighet tillsammans med en ny kostnadsutjämning” skriver C-ledaren och kritiserar samtidigt Vänsterpartiet för att inte ha gjort något för att underlätta för kommunerna när partiet hade inflytande över budgeten.

Sjöstedt riktade för ett par dagar sedan kritik mot regeringens prioriteringar i höstbudget och skrev att Sveriges kommuner går på knäna samtidigt som regeringen tar bort värnskatten.

Idag 11:28
Läs mer om De krisande kommunerna
Anti-brexit-supportrar utanför parlamentet i London. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Uppgifter: Brexit-utkast kan vara klart vid midnatt

EU och Storbritannien kämpar för att komma överens om hur ett brexitavtal ska se ut före midnatt på tisdagen, rapporterar Bloomberg. Enligt unionens chefsförhandlare Michel Barnier är det nödvändigt för att de 27 medlemsländerna ska kunna ta ställning till förslaget innan EU-toppmötet inleds i Bryssel på torsdagen.

– Även om det kommer att bli svårt att nå ett avtal – vilket ärligt talat blir svårare och svårare – är det fortfarande möjligt den här veckan, sa Barnier till reportrar på tisdagen enligt Bloomberg.

Storbritanniens premiärminister måste å sin sida kunna presentera ett förslag för det brittiska parlamentet på lördag för att undvika kravet på att be EU om uppskov med utträdet en tredje gång.

5 tim
EU:s chefsförhandlare Michel Barnier.  Virginia Mayo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Källor: Barnier ger tummen ner för nya brexitförslag

De nya brexitförslag som Storbritannien har lagt fram för EU-ledarna är inte tillräckligt bra i sin nuvarande utformning. Det är unionens chefsförhandlare Michel Barniers inställning, uppger tre diplomatkällor för Reuters.

Enligt källorna ska Barnier även ha krävt att förslag ska finnas i slutet av dagen, om något avtal ska hinna godkännas av EU-ledarna under toppmötet på torsdag och fredag.

I annat fall kommer Barnier att rekommendera fortsatta diskussioner med Storbritannien efter toppmötet, enligt källorna.

Idag 12:19
Hans Dahlgren (S). Arkivbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dahlgren: Tror ett avtal kan nås det närmaste dygnet

Svenska EU-ministern Hans Dahlgren (S) är försiktigt optimistisk efter att EU:s förhandlare Michel Barnier i dag gått igenom förhandlingsläget med Storbritannien inför brexit på ett ministermöte, rapporterar Ekot.

Dahlgren anser att det blivit ett annat klimat efter mötet mellan den brittiske premiärministern Boris Johnsson och hans irländske kollega.

– Nu är det så pass i alla fall att det inte är alls uteslutet att det kan bli en överenskommelse. Kanske till och med det närmaste dygnet, säger han.

Kravet från Barnier är att britterna tar fram nya förslag i form av lagtexter senast i dag för att det ska bli möjligt att nå en uppgörelse innan toppmötet som hålls i Bryssel torsdag och fredag, skriver Ekot.

6 tim
Läs mer om Brexit - förhandlingarna
Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

”Utan Trumps tullkrig skulle ekonomin kunna blomstra”

IMF:s prognos över den globala tillväxten är dyster läsning. Hade politikerna kunnat hålla sig i skinnet hade grundförutsättningarna för en god ekonomisk utveckling varit mycket bättre, skriver Martin Liby Troein på DN:s ledarsida.

Flera stora ekonomier står på randen till recession och tillväxten bromsar in rejält. Samtidigt befinner sig världen i en teknologisk guldålder, vilket hade kunnat innebära ett helt annat ekonomiskt världsläge.

Istället ökas protektionismen, med Trump i spetsen, vars tullkrig IMF ser som hösta prio att avsluta för att stärka det ekonomiska läget.

”Framtiden borde se ljus ut. Att den just nu inte gör det får skrivas på politikens konto”, skriver Martin Liby Troein.

5 min
Jose Luis Magana / TT NYHETSBYRÅN
undefined

IMF: Tillväxten i år den sämsta sedan finanskrisen

Den globala tillväxten är i år den sämsta sedan finanskrisen, skriver IMF i sin höstprognos. Osäkerhet kring handelspolitik är en bidragande faktor till den dystra prognosen, rapporter DI.

Enligt IMF är handelsbarriärer och förhöjda geopolitiska spänningar anledningen till den tröga tillväxten, och varför det finns stora risker det sker ytterligare hämningar av investeringar och tillväxt. 2019 och 2020 förväntas tillväxten bromsas med 1,7 procent.

Inbromsningen har framförallt påverkat tillverkningsindustrin medan tjänstesektorn har kunnat ge stöd till arbetsmarknaden och hållit löneökningarna på hälsosamma nivåer i de utvecklade ekonomierna.

IMF menar nu att det är viktigt att handelskonflikter löses med avtal och att man prioriterar arbetet för att minska geopolitiska spänningar.

4 tim
Läs mer om Den globala konjunkturen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Sjukvårdsmaterial. Arkivbilder. TT
Krisen i sjukvården

Sjukhusen får vänta – ingen leverans på onsdag

Apotekstjänst AB kommer inte att kunna leverera sjukvårdsmaterial till regionerna på onsdag, rapporterar SVT Nyheter Örebro.

I går sa företagets vd Tomas Hilmo att man beräknade att leveransen kunde komma igång igen på onsdag.

– Tyvärr är det inte så, jag kan inte säga exakt varför, det har uppstått komplikation och vi måste prioritera de akuta beställningarna, säger Eric Aronson, talesperson på Apotekstjänst, till SVT.

Apotekstjänst, som nyligen tog över som distributör i flera regioner, menar att leveransen dröjer på grund av logistikproblem, där regionerna krävt stora beställningar då det redan var tomt på hyllorna när de tog över.

Det är oklart när den ordinarie leveransen kan komma igång.

4 tim
Akademiska Sjukhuset. Arkivbild. Fredrik Persson /TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Region Uppsala ska utreda om priset gått före kvalitet

Region Uppsala ska utreda om priset kan ha gått före kvalitet när upphandlingen av leverantör av sjukvårdsartiklar gjordes, rapporterar P4 Uppland. Apotekstjänst AB, som vann upphandlingen, har ett lägre pris än den förra leverantören.

– Jag hoppas verkligen inte att det är det som hänt och jag tror inte det, men det är en sak som måste utredas, säger Erik Weiman (M), ordförande i regionstyrelsen, till radion.

Apotekstjänst AB har inte lyckats leverera material sedan företaget tog över som distributör i oktober. Fyra andra regioner har också drabbats.

4 tim
Läs mer om Krisen i sjukvården