TT
Den svenska konjunkturen

Här är företagen som blixtsnabbt ställer om i coronakrisen

För att hålla affärerna flytande i corona-tider tvingas många småföretagare uppvisa stor kreativitet och uppfinningsrikedom. fPlus listar flera exempel där företagare runtom i landet snabbt har ställt om sina verksamheter för att överleva.

I Stockholms krogbransch har exempelvis flera restauranger som vanligtvis bara serverar mat på plats ställt om till att också erbjuda avhämtning och hemleverans.

Bland dem finns köttrestaurangen Agnes, som har skalat upp sina tjänster för avhämtning i spåren av krisen.

– I söndags började vi rekommendera folk att hämta sin mat. Vi har sett att avhämtningen har ökat sen dess. Särskilt folk i området har varit jättestöttande, säger Emelie Svensson, delägare på Agnes.

Det här är ett sätt att rädda det som räddas kan, menar Svensson.

– Hela branschen har fullkomligt kraschat av det här så det handlar om överleva just nu. Om läget blir värre framöver kan vi också komma att behöva hemkörning. Men maten blir tyvärr inte lika bra om den levereras på cykel i 20 minuter. Helst föredrar vi att maten ska ätas direkt på restaurangen, då gör den sig bäst.

Liknande solidaritet mot den lokala krögaren syns på flera håll. På sociala medier rasar det in inlägg under hashtags som #stöddinlokalakrog och #stöttarestaurangbranschen, från privatpersoner som vill övergå till hämtmat för att hjälpa till. Till och med finansminister Magdalena Andersson (S) uppmanade i en intervju med Aftonbladet att hushållen kan stödja krogbranschen på detta sätt.

– Jag ger inte privatekonomiska uppmaningar. Men ur smittspridningssynpunkt så är väl hämtmat en bra möjlighet, vad jag kan bedöma, sade hon.

Även i handelsbranschen tar man nya grepp. På senare tid har flera butiksägare bestämt att ha öppet en timme tidigare på vardagar för äldre och riskgrupper. Tanken är att de ska kunna handla i fred utan att vara rädda för smittorisker.

- Vi känner att vi behöver göra något för våra kunder som behöver lite extra hjälp. Det här är ett första initiativ vi har tagit för att äldre och de inom riskgrupperna ska känna sig trygga att handla tidigt på morgonen utan att utsätta sig för att bli smittade. Vi jobbar också stenhårt för att hitta flera lösningar så klart, säger Marcus Nordevik, butikschef på Hemköp Stora Höga.

Initiativet började på onsdagen och tanken är att butikens ska fortsätta rulla på så länge det behövs.

Hur har det gått?

– Det har gått bra, de kunder som har kommit in har varit jättepositiva De tycker att det är ett fantastiskt initiativ som gör att de vågar sig ut, säger Marcus Nordevik.

I Umeå har krögaren Peter Sjöström, som bland annat är delägare i stadens O’Learys, dragit igång olika samarbeten mellan olika branscher för att på bästa sätt utnyttja alla resurser under krisen. I måndags tog till exempel Ica Kvantum in fyra personer från restaurangkedjan O'Learys. Vidare har närmare ytterligare ett dussin av Sjöströms personal fått i uppdrag av läkemedelsföretaget Tamro att packa mediciner för vidare distribution till olika apotek.

– Det var i helgen som jag fick en ganska klar bild av hur hårt den här krisen kommer att drabba oss. Så jag började ringa runt till olika branscher som skulle kunna behöva mer hjälp i dessa tider och berättade att jag har personal som kan jobba under obekväma arbetstider eller hoppa in om ett företag behöver gå upp i tvåskift. Hittills har Ica och Tamro nappat men vi jobbar febrilt på att få in personal på andra ställen också, säger han.

Alternativet hade varit att varsla personal, men det hade kostat verksamheten på lång sikt.

– Då hade vi några månader senare stått inför ett problem att bygga upp allt igen från 0 till 250 anställda, vilket har tagit oss fem år att uppnå. Jag tror det är bättre om vi hjälps åt i stället. När det här blåser över, för det kommer det att göra, om säg tre eller sex månader, tror jag att personalen kommer att komma tillbaka till oss, säger Sjöström.

I Uppsala har entreprenörerna Ida Lundén och Charlotte da Silva skapat Facebook-gruppen ”Uppsala Unite”.

Ett forum som samlar näringsliv, beslutsfattare, problemlösare och politiker för att hitta lösningar i vardagen.

– Vi hade till exempel dialog mellan en person som ville stödja sin lokala handlare men som inte var beredd att gå in i butiken. Då diskuterade vi i gruppen om inte företaget kunde gå och möta henne vid bilen med varorna, vilket sedan skedde. I ett annat inlägg i gruppen så meddelas det även att Uppsala Innovation Center har snabbdigitaliserat sina affärsutvecklingsprogram för att kunna möta sina kunder. Ett annat exempel är en fiskhandlare i Gottsunda centrum som efter diskussioner i gruppen beslutade att utöka sin verksamhet och erbjuda egna hemleveranser för sänka priset, säger Ida Lundén.

Fördelen med gruppen, som startade i lördags och nu har över 500 medlemmar, är att den kan ena flera samhällsaktörer på ett snabbt sätt så att beslut kan fattas mer effektivt.

– En vanlig organisation hade inte kunnat samla både näringsliv, beslutsfattare, politiker på en gemensam digital plattform där alla kan prata direkt med varandra i realtid. Men här kan vi diskutera öppet, branschöverskridande och hitta lösningar. Vi ser att det finns en stark dynamik och gemenskap i gruppen, säger Ida Lundén

Erik Sjölander, näringspolitisk talesperson på Småföretagarnas Riksförbund, tycker att det är helt rätt att många företag hittar lösningar under kristider.

– I dessa tider är det viktigt att företagen försöker vara uppfinningsrika och hittar nya affärsidéer. Det kan vara både smått och stort. Om till exempel taxibilar får för lite kunder kanske de kan erbjuda att köra ut mat till pensionärer som inte kan handla efter reglerna, säger han till EFN.

Toppnyheter

Person med munskydd.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Tegnell om munskydden: Stanna hemma istället

Statsepidemiolog Anders Tegnell tycker inte att munskydd passar in i den svenska coronastrategin, säger han till TT.

Det är hans kommentar efter att WHO ändrat sina rekommendationer om att allmänheten bör använda munskydd på platser där det är svårt att hålla en social distansiering.

– I Sverige har vi strategin att är du sjuk så ska du hålla dig hemma, i stället för att röra sig med munskydd, säger Anders Tegnell, till TT.

Han säger också att det är viktigt att vänta in den fullständiga rapporten från WHO, som uttalandena stödjer sig på.

1 tim
Äldre som cyklar. Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Byfors: Äldre bör vara försiktiga om de reser

Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, säger till SVT att de slopade reserestriktionerna även gäller dem som är 70 år och äldre. Men de måste vara extra försiktiga.

Enligt henne är det viktigt att man fortsätter att hålla avstånd och att man väljer sitt resmål med omsorg.

– Om man är äldre, speciellt om man har någon annan sjukdom så ska man tänka på att vården kan vara extra hårt belastad i vissa regioner, säger Byfors till SVT.

Från och med 13 juni hävs regeringens uppmaning om att avstå icke nödvändiga resor inom landet.

18 min
Johanna Sandwall. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Socialstyrelsen: Mer grönt än rött i vår lägesbild

Trenden med minskat antal avlidna i covid-19 per dygn fortsätter, skriver TT. Dessutom ser elva av Sveriges 21 regioner en förbättring på kort sikt och nio av dem på längre sikt.

– Det är första gången vi har mer grönt än rött i vår lägesbild på kort sikt. Det står ju för någonting i alla fall, Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Enligt Socialstyrelsen innebär kort sikt 48–72 timmar, och lång sikt 10–15 dagar.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Trump efter jobbsiffran: ”Mycket bättre än ett V”

Återhämtningen i den amerikanska ekonomin är ”mycket bättre än ett V”. Det sa USA:s president Donald Trump vid en pressträff på fredagen efter att den amerikanska sysselsättningen stigit med 2,5 miljoner jobb i maj.

– Innan ”Kinapesten” drog in hade vi den starkaste arbetsmarknaden för många olika grupper, sade han enligt Direkt.

Trump kommenterade också handelsavtalet med Kina.

– De köper mycket, det är bra att komma överens med Kina. Om det varar vet jag inte.

4 tim
En kvinna med ansiktsmask på Heathrows flygplats i London.  Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Storbritannien passerar 40 000 döda i covid-19

Under det senaste dygnet har ytterligare 357 dödsfall i covid-19 registrerats i Storbritannien vilket har fått dödssiffran i landet att passera 40 000. Det uppger brittiska myndigheter enligt nyhetsbyrån AFP.

Siffran är en ”fruktansvärd milstolpe” enligt hälsoministern Matt Hancock.

– Vi måste komma ihåg att varenda en av de döda påverkar familjer som aldrig blir desamma igen. Mina tankar går till alla dem, säger han till nyhetsbyrån.

2 tim
En person med anisktmask på T-centralen i Stockholm.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO:s nya linje: Använd munskydd på trånga platser

Världshälsoorganisationen WHO ändrar sig och rekommenderar nu munskydd på platser där det är svårt att hålla social distans.

Det uppger generaldirektören Tedros Adhanom Ghebreyesus på en pressträff.

– Med nya rön i åtanke råder WHO myndigheter att rekommendera allmänheten till att använda skyddsmasker där det finns stor smittorisk och dåliga möjligheter till social distansering, som i kollektivtrafik, affärer och andra instängda eller befolkade miljöer, säger han.

Tedros Adhanom Ghebreyesus betonar att munskydden bara ska ses som en del i den omfattande strategin kring bekämpningen av covid-19.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Donald Trump.  Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Polisvåldet i USA

Trump: ”Förhoppningsvis tittar George ner på oss nu”

Donald Trump tog upp George Floyds död när han under en presskonferens kommenterade de amerikanska arbetslöshetssiffrorna, rapporterar flera amerikanska medier.

Presidenten menar att en stark amerikansk ekonomi är det bästa som kan hända för att överbrygga rasmotsättningar i landet. Han sa även att alla amerikaner ska behandlas lika inför lagen oavsett etnicitet, hudfärg, kön eller trosuppfattning.

– Vi såg alla vad som hände förra veckan. Vi kan inte låta det ske. Förhoppningsvis tittar George ner på oss nu och säger att det är en fantastisk sak som händer i vårt land. Det här är en fantastisk dag för honom. Det här är en fantastisk dag för alla. Det här är en fantastisk dag för jämlikheten, sa Trump.

Floyd dödades i ett brutalt polisingripande i förra veckan och hans död har lett till omfattande demonstrationer mot polisens övervåld.

3 tim
Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski. Illustrationsbilder.
undefined

Klarna donerar pengar till stöd för protestvågen i USA

Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski sällar sig till raden av företagsledare som öppet tar ställning för protestvågen i USA och mot polisvåldet.

”Vi måste fördöma alla former av rasism. Det vi har sett går emot allt som vi som företag, och jag själv personligen, står för”, skriver han i ett blogginlägg på Klarnas hemsida.

Där framgår det att Klarna kommer donera pengar till organisationerna American Civil Liberties Union och The National Association for the Advancement of Colored People. Fintech-bolaget lovar även att matcha alla donationer som anställda gör.

Idag 11:51
Läs mer om Polisvåldet i USA

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer