TT
Den svenska våldsvågen

Här är brottsvågens nya offer – ”Kan sänka Sverige som land”

Bilbränder, grov brottslighet, skjutningar och mord. Nu varnar en rad industriföretagare för att personalen inte längre vågar gå själva till och från jobbet. Det här kan sänka Sverige som land, menar ekonomen Carl Eckerdal. ”Se det som ett varningsrop från en fjärdedel av svensk industri”, säger han till fPlus.

För första gången har Livsmedelsföretagen och IKEM undersökt hur deras medlemmar påverkas av det tilltagande gängvåldet och den allt grövre brottsligheten i samhället. Det blev en dyster respons. 32 procent av företagen har vidtagit eller planerar att vidta nya säkerhetsåtgärder och 27 procent beskriver den grova brottsligheten som mycket negativ för det lokala näringslivet.

– Vi har medlemmar i hela landet så detta är inte enbart lokala frågor. IKEM och Livsmedelsföretagen samlar tillsammans 25 procent av Sveriges totala industri, så det är inte något taget ur luften. Det är en övergripande negativ utveckling för svenskt näringsliv, säger Carl Eckerdal.

40 procent känner otrygghet till och från jobbet

Industriföretag är inte måltavlor för den grova brottsligheten, men drabbas ändå. Ofta ligger företagen i industriområden utanför stadskärnorna. Av Livsmedelsföretagens medlemmar svarar 39 procent att deras personal känner en ökad otrygghet på väg till och från jobbet på grund av den grova brottsligheten.

– Den typen av industriområden som våra medlemsföretag bedriver sin verksamhet i är ofta i närheten av platserna där bilar brinner, skottlossningar sker och bomber briserar. Även om det inte finns konkreta hot, så räcker det med att personal uttrycker en oro över att man inte vågar gå själv till eller från bussen på väg till ditt jobb, säger Carl Eckerdal.

De senaste åren har utländska medier rapporterat om bilbränder, skottlossningar, och det har rapporterats om upplopp i Sverige i utländska medier. Den amerikanske presidenten Donald Trump twittrade ut en uppmärksammad kommentar om kriminaliteten i Sverige, vilket inte direkt hjälper, menar Carl Eckerdal.

– Det är klart att det snackas och uppmärksammas när Trump twittrar. Utländska medier verkar närmast fascinerade över att det annars så säkra Sverige har drabbats av oroligheter på sistone, menar han.

Sveriges rykte har försämrats

IKEMs och Livsmedelsföretagens undersökning verkar bekräfta detta. 62 procent av medlemsföretagen upplever i sina kontakter med kunder och kollegor i andra länder att Sveriges rykte har försämrats till följd av den upptrappade våldsspiralen. Det är denna oro och synen på Sverige som måste stoppas, menar Carl Eckerdal.

– Det här kan ju sänka Sverige som land om vi inte får bukt med det. En av de tydligaste fördelarna med att driva företag i Sverige är vår rättssäkerhet och allmänna trygghet. Det gör att vi lyckas behålla en stor del av industri här trots att det ofta är dyrare att producera i Sverige än utomlands. Tullar vi på paradgrenen, då vet ingen var vi hamnar, säger han.

Svårt att attrahera kompetens

Han får medhåll av Anders Fröberg, vd för industriföretaget Borealis i Sverige. Han hör allt oftare hur kollegor och kunder från andra länder frågar vad som egentligen händer i Sverige. En fara med utvecklingen är att vi riskerar att mista spetskompetens som vi behöver i landet, menar han.

– Ser vi på parametrarna som behövs för att attrahera kompetent personal som utländska specialforskare, då är miljön och tryggheten i närområdet viktigt. Läser man då om bilbränder, grov brottslighet, skjutningar och mord så känns Sverige plötsligt inte lika attraktivt längre. Det är helt klart oroande.

Vad som slagit både Anders Fröberg och Carl Eckerdal är att utvecklingen har gått så fort. För bara två år sedan var det inte aktuellt för varken Livsmedelsföretagen eller IKEM att lyfta den här typen av frågor.

– Det är en ny typ av problematik och jag hoppas att man kommer till bukt med det så snart som möjligt. Jag vill inte låta alarmistisk, men det är läge att agera. Se det som ett varningsrop från en fjärdedel av svensk industri, det bör man ta på allvar, säger Carl Eckerdal.

”Inte vi som ska stoppa skjutningarna”

Vad som behöver göras får ansvariga myndigheter komma fram till, det är inte industrins ansvar, säger Carl Eckerdal.

– Det är inte vi som ska stoppa skjutningarna. Men staten måste kraftsamla och återta våldsmonopolet. Det ska inte råda några som helst tvivel att våld inte är accepterat i samhället, men det gör det nu. Hur man ska komma tillrätta med det här sitter vi inte på svaret till, men det måste ses som en central uppgift att sätta stopp för den oroande utvecklingen.

Anders Fröberg har en tydlig åsikt om vad som krävs, och det är inte att fastna i politiska samtal.

– De unga måste se att det finns andra vägar än kriminalitet, och att det finns möjligheter till jobb och framtid. Därför är bland annat etableringsanställningar viktigt. Det som krävs är arbete på gräsrotsnivå från polisen och sociala myndigheter, gå ut i dessa områden och var nära det, förstå varifrån oron kommer och därmed vilka åtgärder som behövs. Det är inga svar man får från politiskt håll i Rosenbad. Än finns det chans att ordna till det här, men då måste vi agera nu.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer