TT
Den svenska våldsvågen

Här är brottsvågens nya offer – ”Kan sänka Sverige som land”

Bilbränder, grov brottslighet, skjutningar och mord. Nu varnar en rad industriföretagare för att personalen inte längre vågar gå själva till och från jobbet. Det här kan sänka Sverige som land, menar ekonomen Carl Eckerdal. ”Se det som ett varningsrop från en fjärdedel av svensk industri”, säger han till fPlus.

För första gången har Livsmedelsföretagen och IKEM undersökt hur deras medlemmar påverkas av det tilltagande gängvåldet och den allt grövre brottsligheten i samhället. Det blev en dyster respons. 32 procent av företagen har vidtagit eller planerar att vidta nya säkerhetsåtgärder och 27 procent beskriver den grova brottsligheten som mycket negativ för det lokala näringslivet.

– Vi har medlemmar i hela landet så detta är inte enbart lokala frågor. IKEM och Livsmedelsföretagen samlar tillsammans 25 procent av Sveriges totala industri, så det är inte något taget ur luften. Det är en övergripande negativ utveckling för svenskt näringsliv, säger Carl Eckerdal.

40 procent känner otrygghet till och från jobbet

Industriföretag är inte måltavlor för den grova brottsligheten, men drabbas ändå. Ofta ligger företagen i industriområden utanför stadskärnorna. Av Livsmedelsföretagens medlemmar svarar 39 procent att deras personal känner en ökad otrygghet på väg till och från jobbet på grund av den grova brottsligheten.

– Den typen av industriområden som våra medlemsföretag bedriver sin verksamhet i är ofta i närheten av platserna där bilar brinner, skottlossningar sker och bomber briserar. Även om det inte finns konkreta hot, så räcker det med att personal uttrycker en oro över att man inte vågar gå själv till eller från bussen på väg till ditt jobb, säger Carl Eckerdal.

De senaste åren har utländska medier rapporterat om bilbränder, skottlossningar, och det har rapporterats om upplopp i Sverige i utländska medier. Den amerikanske presidenten Donald Trump twittrade ut en uppmärksammad kommentar om kriminaliteten i Sverige, vilket inte direkt hjälper, menar Carl Eckerdal.

– Det är klart att det snackas och uppmärksammas när Trump twittrar. Utländska medier verkar närmast fascinerade över att det annars så säkra Sverige har drabbats av oroligheter på sistone, menar han.

Sveriges rykte har försämrats

IKEMs och Livsmedelsföretagens undersökning verkar bekräfta detta. 62 procent av medlemsföretagen upplever i sina kontakter med kunder och kollegor i andra länder att Sveriges rykte har försämrats till följd av den upptrappade våldsspiralen. Det är denna oro och synen på Sverige som måste stoppas, menar Carl Eckerdal.

– Det här kan ju sänka Sverige som land om vi inte får bukt med det. En av de tydligaste fördelarna med att driva företag i Sverige är vår rättssäkerhet och allmänna trygghet. Det gör att vi lyckas behålla en stor del av industri här trots att det ofta är dyrare att producera i Sverige än utomlands. Tullar vi på paradgrenen, då vet ingen var vi hamnar, säger han.

Svårt att attrahera kompetens

Han får medhåll av Anders Fröberg, vd för industriföretaget Borealis i Sverige. Han hör allt oftare hur kollegor och kunder från andra länder frågar vad som egentligen händer i Sverige. En fara med utvecklingen är att vi riskerar att mista spetskompetens som vi behöver i landet, menar han.

– Ser vi på parametrarna som behövs för att attrahera kompetent personal som utländska specialforskare, då är miljön och tryggheten i närområdet viktigt. Läser man då om bilbränder, grov brottslighet, skjutningar och mord så känns Sverige plötsligt inte lika attraktivt längre. Det är helt klart oroande.

Vad som slagit både Anders Fröberg och Carl Eckerdal är att utvecklingen har gått så fort. För bara två år sedan var det inte aktuellt för varken Livsmedelsföretagen eller IKEM att lyfta den här typen av frågor.

– Det är en ny typ av problematik och jag hoppas att man kommer till bukt med det så snart som möjligt. Jag vill inte låta alarmistisk, men det är läge att agera. Se det som ett varningsrop från en fjärdedel av svensk industri, det bör man ta på allvar, säger Carl Eckerdal.

”Inte vi som ska stoppa skjutningarna”

Vad som behöver göras får ansvariga myndigheter komma fram till, det är inte industrins ansvar, säger Carl Eckerdal.

– Det är inte vi som ska stoppa skjutningarna. Men staten måste kraftsamla och återta våldsmonopolet. Det ska inte råda några som helst tvivel att våld inte är accepterat i samhället, men det gör det nu. Hur man ska komma tillrätta med det här sitter vi inte på svaret till, men det måste ses som en central uppgift att sätta stopp för den oroande utvecklingen.

Anders Fröberg har en tydlig åsikt om vad som krävs, och det är inte att fastna i politiska samtal.

– De unga måste se att det finns andra vägar än kriminalitet, och att det finns möjligheter till jobb och framtid. Därför är bland annat etableringsanställningar viktigt. Det som krävs är arbete på gräsrotsnivå från polisen och sociala myndigheter, gå ut i dessa områden och var nära det, förstå varifrån oron kommer och därmed vilka åtgärder som behövs. Det är inga svar man får från politiskt håll i Rosenbad. Än finns det chans att ordna till det här, men då måste vi agera nu.

Toppnyheter

Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den vikande arbetsmarknaden

Nya chocksiffror: 18 433 varslade senaste veckan

Varslen om uppsägningar når nya rekordnivåer i coronakrisens spår, meddelar Arbetsförmedlingen på en pressträff.

Senaste veckan fördubblades antalet varslade till 18 433 personer, enligt myndighetens statistik. Hittills under mars har 36 800 personer varslats, att jämföra med tidigare rekordnoteringen på 22 217 från november 1992, enligt TT:s sammanställning.

– Det är de högsta siffrorna vi har sett någonsin, säger analyschef Annika Sundén.

– Hälften av varslen under mars lades under förra veckan, fortsätter hon.

Krisande hotell- och restaurangbranschen står för nästan 40 procent av varslen, uppger Arbetsförmedlingen.

– Vi har ännu inte sett att det har påverkat industrin i samma omfattning, säger Sundén.

3 tim
Eva Nordmark. Henrik Säll /TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ministern om jättevarslen: ”Prövande tid väntar oss”

Läget är mycket allvarligt. Det skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) i en kommentar till TT efter att Arbetsförmedlingen presenterat nya rekordhöga varselsiffror.

Hon säger att ytterligare åtgärder kommer att behövas.

”Samtidigt kommer inte skattebetalarna kunna rädda alla företag och alla jobb, hela samhället kommer att påverkas av krisen. Sverige har en tung och prövande tid framför sig och den ska vi ta oss igenom gemensamt som ett samhälle”, skriver Nordmark i kommentaren.

Under den senaste veckan varslades 18 433 personer om uppsägning och totalt i mars har 36 800 personer varslats.

2 tim
Annika Sundén, analyschef, och Maria Mindhammar, generaldirektör på Arbetsförmedlingen. Claudio Bresciani/TT
undefined

Jacke efter chocksiffrorna: Vi riskerar massarbetslöshet

Både varslen och antalet nya arbetssökande ökar historiskt snabbt, meddelar Arbetsförmedlingen.

– Vi riskerar massarbetslöshet, säger Jan-Olof Jacke, Svenskt Näringslivs vd, till Arbetsmarknadsnytt.

Under förra veckan varslades 18 433 personer om uppsägning, vilket kan jämföras med 13 700 veckan före, enligt Arbetsförmedlingen statistik. Normalt ligger antalet under 1 000 per vecka eller runt 3 000 per månad.

Totalt under mars har därmed hittills 36 800 personer varslats om uppsägning, vilket kan jämföras med de högsta nivåerna under finanskrisen hösten 2008 då knappt 20 000 varslades som mest under en månad.

– Vi ser nu historiskt stora varseltal senaste veckan, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar på en presskonferens, rapporterar TT.

Arbetslösheten börjar nu också stiga påtagligt. Förra veckan skrev drygt 14 200 personer in sig som nya arbetssökande hos Arbetsförmedlingen, vilket är mer än dubbelt så många som normalt.

– Den dramatiska ökningen av antalet nya arbetssökande visar hur allvarligt läget är, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke, som efterlyser ännu kraftigare åtgärder än det som hittills har kommit, skriver Arbetsmarknadsnytt.

1 tim
Läs mer om Den vikande arbetsmarknaden
Ett offer för coronasmittan begravs i Madrid. Olmo Calvo / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

812 nya dödsfall i Spanien – liten nedgång sedan i går

812 personer i Spanien har dött i covid-19 det senaste dygnet, meddelar spanska myndigheter enligt El País. Det är en liten nedgång jämfört med söndagens dygnssiffra på 838 som var landets högsta hittills.

Totalt har 7 340 personer i Spanien bekräftats döda i covid-19. Bara Italien, med 10 779, har en högre dödssiffra.

Landet har samtidigt gått om Kina i antal bekräftat smittade. Spanien har nu 85 195 bekräftade coronafall – att jämföra med Kinas 81 470.

Spanien införde på måndagen nya restriktioner som innebär att majoriteten av landets 47 miljoner invånare sätts i fullständig karantän för att förhindra coronavirusets fortsatta spridning.

2 tim
Människor i skyddsutrustning flyttar kroppen efter en person  Ebrahim Noroozi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dödstal i Iran stiger till 2 757 – över 40 000 fall

Antalet dödsfall orsakade av coronaviruset i Iran steg med 117 personer under det senaste dygnet och ligger nu på 2 757. Samtidigt har antalet bekräftat smittade nu passerat 40 000 personer.

Det meddelade Kianoush Jahanpour, som är talesperson för landets hälsodepartement, enligt nyhetsbyrån AFP.

Enligt Jahanpour vårdas 13 911 personer i landet på sjukhus, av dem uppges läget vara kritiskt för 3 511.

Trots att Iran är ett av de länder där coronautbrottet slagit till hårdast finns inget officiellt utegångsförbud. Landet har dock beslutat att förbjuda alla utlandsresor fram till den 8 april.

13 min
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Moderaternas ekonomiske talesperson Elisabeth Svantesson, till vänster, och Miljöpartiets ekonomiske talesperson Karolina Skog, till höger.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Utskott: Oförsvarligt att få stöd och även ge utdelning

Finansutskottet har enats om formuleringen att det inte är försvarligt att bolag som får statligt permitteringsstöd delar ut pengar till sina aktieägare, uppger SR:s reporter Fredrik Furtenbach på Twitter.

Formuleringen ska även gälla ”andra liknande utbetalningar”, enligt Furtenbach.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) uppmanade i helgen alla svenska bolag att slopa sin utdelning under den pågående krisen, enligt Dagens Industri.

2 tim
Illustrationsbild.  Karin Markhede / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Protest mot sänkta krav på skydd: ”Skapar enorm oro”

Regionerna ger numera grönt ljus för att arbeta med coronasmittade patienter i kortärmat och utan munskydd. Det har fått vårdpersonal runt om i landet att ilskna till och på kort tid har en Facebookgrupp, en namninsamling och ett nationellt upprop startats i protest, skriver TT.

Undersköterskan Sara Nordin på Karolinska säger att de sänkta skyddskraven känns som ett slag i ansiktet och att rapporterna om att italiensk vårdpersonal ”dog som flugor” skrämmer.

– Det är så nytt det här viruset, och det är olika bud hela tiden. Det skapar en enorm oro.

28 min
Magdalena Andersson och Romina Pourmokhtari.  TT och Willhelm Sundman.
undefined

”Magdalena Andersson ska inte lägga sig i utdelningar”

Socialdemokraterna har dålig koll på hur aktiebolag fungerar och finansminister Magdalena Andersson borde inte lägga sig i vad AB Volvos ägare ”gör med sina tillgångar”, skriver Romina Pourmokhtari, förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet, i en debattartikel för Expressen.

Andersson har kritiserat börsbolag som permitterat personal men samtidigt tänker dela ut pengarna till aktieägarna och ge höga bonusar till cheferna.

”Utdelningen är knappast ett tecken på ’girighet och egoism’ – det handlar snarare om god företagsstyrning att inte sitta på för mycket likvida medel”, skriver Luf-ledaren i debattartikeln.

Hon anser att det Andersson ”avkräver Volvo är dåligt underbyggda symbolåtgärder”.

I Ekots lördagsintervju uppmanade finansmarknadsminister Per Bolund (MP) börsbolag som permitterar anställda att slopa utdelningen.

Igår 04:48
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer