Företagarhjältarna under coronakrisen

Här är branscherna som söker folk mitt i krisen

Nästan vart tionde företag skriker efter personal trots rådande coronakris, visar färska siffror från Svenskt Näringsliv. En snabb lösning är att vända sig till nyligen varslad personal från andra branscher, berättar rekryteraren Nina Thoren Forsanker på omsorgsföretaget Ambea. ”Det blir en win-win situation”, säger hon till Arbetsmarknadsnytt.

Nyheter om varsel och permitteringar har blivit ett stående inslag i medierna i spåren av coronaeffekten. Men mitt i krisen finns det också företag som inte behöver varsla utan snarare är i behov av mer personal än tidigare.

Enligt Svenskt Näringslivs Företagspanel rapporteras personalbrist i 47 av totalt 661 (nästan var tionde) tillfrågade företag. Företagen återfinns inom tillverkning, vård och omsorg, jord- och skogsbruk, bygg, transport och utbildning.

Ett av dessa är Arta Plast, som bland annat tillverkar komponenter och förbrukningsvaror för respiratorer inom vården.

– De senaste veckorna har vi sett ett rejält uppsving i ordrarna från våra kunder. Fram tills nu har vi klarat av arbetet genom att vår befintliga personal jobbar övertid. Men nu ökar vi vår personalstyrka och lägger in flera skift. Nu söker vi tio nya medarbetare som kan jobba på vår monteringslinje, säger produktionschef Alexandra Fromme till Arbetsmarknadsnytt.

Går väldigt snabbt

Söktrycket har varit stort. På en vecka har det kommit in 1 000 ansökningar, bland annat från personer med bakgrund i krisdrabbade branscher.

– Vi har haft intervjuer med personer som jobbar inom restaurang så det är kul om vi kan hjälpa dem under dessa tider. Det går väldigt snabbt nu, vi har några kandidater som vi är redo att gå vidare med och som kan börja jobba nu på tisdag, säger Alexandra Fromme.

Med tanke på rådande situation förväntar sig bolaget att produktionsnivån kommer att hålla i sig stabil för resten av året.

– Sen ska man vara ödmjuk för vad som händer. Situationen förändras ju från dag till dag. Det är inte vanligt att vi anställer tio personer på ett bräde, utan oftast brukar det handla om en period på några månader. Men det här är en väldigt speciell situation, säger hon.

Samarbete med SAS

En annan bransch som rekryterar i kristider är vård och omsorg. På omsorgsföretaget Ambea har man ingått samarbeten flygbolaget SAS, men även hotell- och restaurangkedjor för att ta emot nyligen varslad eller permitterad personal. Initiativet uppskattats av såväl arbetsgivarna som tvingas friställa personal som de anställda som får ett nytt jobb.

– Nu jobbar vi hela dagarna med att rekrytera bra personer som vill jobba inom äldreomsorgen. Jag ser det som en win-win situation. Vi får låna personal när de behövs som mest, och sen när samhället börjar vakna till så kan de komma tillbaka till sina tidigare arbetsplatser. Och under tiden håller sig personalen sysselsatt. Vi tycker det är viktigt att man snabbt kan gå från ett jobb till ett annat så att man inte hamnar i arbetslöshet för länge. Ingen vill ju sitta hemma och rulla tummarna, säger Nina Thoren Forsanker, kompetens- och mångfaldsstrateg på Ambea.

Toppnyheter

Johanna Sandwall. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Socialstyrelsen: Mer grönt än rött i vår lägesbild

Trenden med minskat antal avlidna i covid-19 per dygn fortsätter, skriver TT. Dessutom ser elva av Sveriges 21 regioner en förbättring på kort sikt och nio av dem på längre sikt.

– Det är första gången vi har mer grönt än rött i vår lägesbild på kort sikt. Det står ju för någonting i alla fall, Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Enligt Socialstyrelsen innebär kort sikt 48–72 timmar, och lång sikt 10–15 dagar.

1 tim
Stefan Löfven. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M KU-anmäler Löfven: ”Felaktigt om testning”

Moderaterna KU-anmäler statsminister Stefan Löfven för att ha misslett allmänheten i en intervju i Sveriges Radio, rapporterar Aftonbladet.

I intervjun sa Löfven att det är regionerna som ansvarar för testningen av alla de fyra prioritetsgrupperna, något som M anser vara missledande.

“Statsminister Stefan Löfven (S) har i uttalanden till media misslett åhörarna till en felaktig uppfattning avseende testning för covid-19”, skriver Edward Riedl, riksdagsledamot för M, i anmälan.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Vindkraftslobbyn går utländska ärenden”

Vindkraften är inte bara en oberäknelig energikälla, utbyggnaden får även konsekvenser för besöks- och fiskenäring. Att begränsa lokala politikers veto är att gå ärenden åt utländska investerare, skriver William Elofsson (M) i en replik på SvD debatt.

Frågan handlar inte om ja eller nej till vindkraft, utan ja till havsbaserad vindkraft där parkerna inte kan störa turistnäringen och närmiljön kring boenden, och nej till kustnära vindkraft.

Sverige kan fortfarande göra samma bidrag till miljömålen, utan att gå ärenden åt de utländska investerarna som vill  tjäna pengar på vindkraftsparker i Sverige, menar debattören.

”Ska kusten för många år framåt förändras – sannolikt i generationer – med allt vad det innebär i inskränkningar av Gävlebornas kustnära boende och livsmiljö utan att de lokala politikerna har möjlighet att stoppa etableringen?”, skriver William Elofsson.

3 jun
Läs mer om Den svenska vindkraftsutbyggnaden