Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den turbulenta bomarknaden

Här är bankerna som går vinnande i bolåneracet

De svenska bankerna ser en allt hårdare konkurrens i jakten på bolånekunder. Mest utmärkande är Swedbank vars marknadsandelar växer långsammare i spåren av penningtvättskandalen i början av året. Samtidigt ökar marknadsandelarna hos mindre banker. Det visar det nordiska kreditvärderingsinstitutet Nordic Credit Rating (NCR) i en ny rapport som tar tempen på bostadsmarknaden.

Enligt rapporten har SBAB och Länsförsäkringar Banks marknadsandelar vuxit med 12,7 respektive 14,7 procent kontra Swedbanks 12,1 procent de senaste tre månaderna.

Swedbank förblir dock alltjämt den största aktören på bolånemarknaden, med en marknadsandel på 24,1 procent. Det kan jämföras med SBAB och Länsförsäkringar Bank som har 8,4 respektive 6,9 procent.

En annan trend är det vacklande bopriset under 2019. Under första halvan av året, i synnerhet det första kvartalet, steg priserna kraftigt och raderade således ut tidgare marknadsnedgångar. Men resterande månader väntas marknaden återigen kylas ner och leda till en ny period av stagnerade prisökningar.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Personer i en polsk vallokal.  Czarek Sokolowski / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Polen

Analyser: Ett splittrat Polen – ”det här kan gå riktigt illa”

Det är ett splittrat Polen som gick till presidentval under söndagen, vilket också visade sig i det oerhört jämna resultatet från den första vallokalsundersökningen. Det skriver DN:s utrikeskommentator Michael Winiarski.

Om den sittande presidenten Andrzej Duda, som har en knapp ledning vinner, kommer Polen bli ett allt mer auktoritärt land. En förlust för Rafal Trzaskowski skulle ändå betyda att han är en obestridlig ledare för den liberala oppositionen, skriver Winiarski.

The Guardians korrespondent i Polen, Christian Davies skriver på Twitter att han är rädd för att det jämna valresultatet kan leda till stora problem.

”Det är extremt spänt, i ett väldigt splittrat land och det finns inga oberoende institutioner. Det här kan gå riktigt illa.”

Igår 21:32
Andrzej Duda och Rafal Trzaskowski.  TT
undefined

Utlandsrösterna kan bli tungan på vågen i polskt val

Utlandsrösterna kan avgöra det polska presidentvalet. Det säger Stefan Ingvarsson, Sveriges tidigare kulturråd i Warszawa och Polenkännare till SVT.

– Det bor flera miljoner polacker utomlands, i första valomgången röstade ungefär en halv miljon. Det här är verkligen tungan på vågen, säger han.

När vallokalerna stängde klockan 21.00 på söndagskvällen hade Andrzej Duda fått 50,4 procent av rösterna och Rafal Trzaskowski 49,6 procent enligt den första vallokalsundersökningen.

Peter Johnsson, författare och Polenexpert, tror också att utlandsrösterna kan komma att avgöra valet, enligt TT. Den amerikanska journalisten Anne Applebaum skriver på Twitter att polacker boendes i andra länder har köat för att rösta.

Igår 20:16
Rafal Trzaskowski .  Petr David Josek / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trzaskowski tror på seger: Rösterna måste bara räknas

Den liberala mittenkandidaten Rafal Trzaskowski tror att han kommer att gå segrande ur det polska presidentvalet.

– Allt vi behöver göra är att räkna rösterna. Det kommer att vara en spänd natt, men jag är säker på att när alla röster har räknats, då kommer vi att vinna, sa Trzaskowski under ett tal i en av Warszawas parker.

När vallokalerna hade stängt på söndagskvällen var det oerhört jämnt mellan de bägge kandidaterna. Andrzej Duda har en knapp ledning med 50,4 procent mot Rafal Trzaskowskis 49,6 procent, enligt en undersökning.

Den sittande presidenten Duda tackade sina supportrar när vallokalerna stängde.

– Jag vill tacka alla som röstade på mig, och även kritikerna, sa han.

Igår 20:55
Läs mer om Valet i Polen