Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Avtalsrörelsen

Här är arbetsgivarnas bud i industriförhandlingarna

1,4 procent. Det är budet som arbetsgivarna inom industrin ger sin fackliga motpart i årets avtalsförhandlingar och som presenterades på en presskonferens på fredagsförmiddagen, skriver Arbetsmarknadsnytt.

– Med hänsyn till det förhandlingsläge som vi är i har vi lämnat ett gemensamt bud. Det är första gången som Industriarbetsgivarna är med, säger Per Hidesten, vd på Industriarbetsgivarna.

Det är alltså Industriarbetsgivarna, tillsammans med Teknikföretagen, Gröna arbetsgivare, IKEM, Grafiska företagen, Livsmedelsföretagen och Trä- och Möbelföretagen, som står bakom budet, skriver Arbetsmarknadsnytt.

Just nu pågår förhandlingar för att landa det så kallade industriavtalet, kollektivavtalet som sätter märket, lönenormeringen på svensk arbetsmarknad. Innan jul växlade parterna krav. Facken inom industrin krävde då tre procents löneökningar och pensionsavsättningar motsvarande närmare ytterligare en procent.

– Vi har tittat på omvärlden och gjort bedömningar efter alla rapporter som kommit. Det här är vad som krävs för att vi ska ha en reallöneökning, sa Marie Nilsson, förbundsordförande vid IF Metall, när Facken inom industrin presenterade sina krav.

– Vi är förvånade. Det är en omfattning som ligger långt utanför det den konkurrensutsatta industrin kan bära, sa Klas Wåhlberg, vd på Teknikföretagen, då.

Det senaste avtalet, som tecknades 2017, låg på 6,5 procent över tre år, alltså knappt 2,2 procent. Sedan dess har produktiviteten vikit och Sverige fått ökad internationell konkurrens. Det ger mindre möjligheter att höja priser och därför också löner, menar arbetsgivarna, som nu alltså lägger budet om 1,4 procent i årstakt för de totala arbetskraftskostnadsökningarna.

– VI har ett besvärligt läge i konjunkturen. BNP faller och vi ser ett ökat antal varsel och uppsägningar. Därför är det här ett rimligt bud, säger Per Hidesten.

Det gällande industriavtalet löper ut sista mars i år. Förhoppningen är att parterna ska ha slutit ett nytt avtal till dess.

Fakta: Avtal 2020

2020 omförhandlas cirka 500 kollektivavtal för 2,8 miljoner anställda. Drygt 800 000 av dem arbetar inom industrin.

Avtalsförhandlingarna inom bland annat industrin inleddes den 1 januari i år.

Den 1 mars träder opartiska ordföranden in i förhandlingarna för att biträda parterna och bidra till en ökad samordning av industriförhandlingarna.

Ett nytt industriavtal ska vara på plats den 1 april och därefter förhandlas avtal efter hand under 2020, ända in på höstkanten.

Toppnyheter

Camilla Stoltenberg. Heiko Junge / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Norsk myndighetschef om svenska linjen: ”Liknar vår”

I Norge har 19 personer per en miljon invånare dött i covid-19 medan samma siffra är 79 i Sverige, rapporterar SVT:s Aktuellt. Trots det säger Camilla Stoltenberg, generaldirektör vid norska Folkehelseinstituttet, att det är för tidigt att säga om landet har lyckats i kampen mot viruset.

Att landet hittills ändå har hållit ner dödstalen mer än i Sverige tror hon bland annat beror på att man tidigare införde tvingande lagstiftning och mer omfattande åtgärder. Stoltenberg lyfter också att det var regeringen som fattade besluten, vilket gjorde att de fick stort genomslag bland befolkningen.

Men:

– Vi tror inte att det är så stor skillnad på Sveriges och Norges strategi som det ofta framställs som.

18 min
Illustrationsbild: Drottninggatan i centrala Stockholm. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Studie: 2,5 procent bar på coronaviruset i Stockholm

2,5 procent av stockholmarna bar på coronaviruset i en ny studie som gjordes i förra veckan, avslöjade Folkhälsomyndigheten under dagens pressträff enligt SVT Nyheter.

Men enligt statsepidemiologen Anders Tegnell har betydligt fler smittats sedan dess.

– Det vi vet är att dubbleringstiden är på sex, sju dagar så i dag bär mellan fem och tio procent på viruset, säger Anders Tegnell enligt SVT.

773 personer ingick i studien som gjordes mellan den 27 mars och den 3 april.

1 tim
Ann Linde och Stefan Löfven/Ulf Kristersson. TT
undefined

M: Nationell testning krävs – nu måste regeringen leda

Sverige måste genomföra storskaliga tester för covid-19, skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson på DN Debatt. Han är positiv till att fler tester ska utföras, men oroar sig för att det går för långsamt.

M-ledaren menar att det i nuläget saknas både kapacitet och organisation för att det ska bli verklighet i landet. Forskare, myndigheter, företag och civilsamhället måste nu gå samman i ett ”helt unikt nationellt arbete”, fortsätter Kristersson, som menar att hans parti kommer göra allt för att det ska bli verklighet.

”Men det är regeringen som måste ta ledningen för arbetet. Tiden går, Sverige kan inte vänta.”

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Flygbilder över Eskilstuna och Östersund. TT
Den svenska konjunkturen

Kommunernas krismiljarder är i praktiken redan borta

Om Konjunkturinstitutets nya ekonomiska prognos för året blir verklighet äts regeringens 15-miljarderssatsning till kommunerna upp av minskade skatteintäkter redan i år. Det skriver Dagens Samhälle.

Sajten har pratat med flera kommuntoppar, bland annat Uppsalas kommunstyrelseordförande Erik Pelling (S). Kommunen får 234 krismiljoner i regeringens satsning, samtidigt som man spår tappade skatteintäkter på 200 miljoner. Dessutom har man kraftigt ökade kostnader, bland annat för att undersköterskor anställs ”för glatta livet”.

– Det vore en katastrof om kommuner hängde på varselvågen, säger han.

2 tim
Utkörningsleverantören Foodora. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efterfrågan på hemkört ökar: ”En ny matkultur”

Coronapandemin har slagit hårt mot restaurangbranschen där tusentals svenskar har förlorat sina jobb. Samtidigt har efterfrågan på utkörd mat ökat.

Richard Tellström, docent i måltidskunskap vid Stockholms universitet, förutspår att coronakrisen kommer att bli starten på en ny matkultur, skriver DN.

– När allt återgår till det normala igen kan vi tänka oss att fler är vana vid att beställa hemkörd mat. Jag tycker mig även se en förskjutning av dagens huvudmål. Lunchen blir det tydliga huvudmålet för oss som stannar hemma, säger han till tidningen.

3 tim
Ibrahim Baylan.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringen inför rabatt på hyran för krisande företag

Regeringen inför tillfälliga hyresrabatter för fasta hyreskostnader i utsatta branscher, meddelade näringsminister Ibrahim Baylan (S) på en pressträff på torsdagen.

Stödet handlar om att hyresgäst och hyresvärd ska kunna komma överens om en sänkt hyra och staten kan då kompensera för hälften av den nedsatta hyran. Dock högst 25 procent av den ursprungliga fasta hyran.

– Det är inte i en överdrift att säga att vi är inne i en bred och djup kris. Vi jobbar intensivt från regeringens sida för att lindra konsekvenserna, säger Ibrahim Baylan.

Idag 11:09
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Kanadas Justin Trudeau.  DAVE CHAN / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Trudeau: Läget blir inte normalt på minst ett år

Kanada kan inte räkna med att återgå till ett normalläge förrän det finns ett vaccin mot coronaviruset, vilket kan ta minst ett år. Det säger landets premiärminister Justin Trudeau enligt AFP.

Enligt de kanadensiska myndigheternas prognoser väntas mellan 11 000 och 22 000 personer i landet dö till följd av viruset. Om landet skulle släppa på sina åtgärder kan den siffran stiga till 44 000.

Trudeau sa att toppen på den första vågen troligen kommer mot slutet av våren, men att nya utbrott är att vänta framöver.

1 tim
Boris Johnson. Pippa Fowles / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Boris Johnson har lämnat intensivvårdsavdelningen: ”Är vid extremt gott mod”

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har lämnat intensiven och flyttats tillbaka till en vanlig vårdavdelning, skriver Downing Street i ett uttalande, enligt Reuters. En talesperson för regeringen säger att Johnson fortsatt kommer att bevakas noga under återhämtningen från covid-19.

– Han är vid extremt gott mod, säger talespersonen.

Efter tio dagars sjukdom lades Johnson in på sjukhuset, och han flyttades snart till intensiven. Där har han tillbringat de senaste tre nätterna.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer