Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Avtalsrörelsen

Här är arbetsgivarnas bud i industriförhandlingarna

1,4 procent. Det är budet som arbetsgivarna inom industrin ger sin fackliga motpart i årets avtalsförhandlingar och som presenterades på en presskonferens på fredagsförmiddagen, skriver Arbetsmarknadsnytt.

– Med hänsyn till det förhandlingsläge som vi är i har vi lämnat ett gemensamt bud. Det är första gången som Industriarbetsgivarna är med, säger Per Hidesten, vd på Industriarbetsgivarna.

Det är alltså Industriarbetsgivarna, tillsammans med Teknikföretagen, Gröna arbetsgivare, IKEM, Grafiska företagen, Livsmedelsföretagen och Trä- och Möbelföretagen, som står bakom budet, skriver Arbetsmarknadsnytt.

Just nu pågår förhandlingar för att landa det så kallade industriavtalet, kollektivavtalet som sätter märket, lönenormeringen på svensk arbetsmarknad. Innan jul växlade parterna krav. Facken inom industrin krävde då tre procents löneökningar och pensionsavsättningar motsvarande närmare ytterligare en procent.

– Vi har tittat på omvärlden och gjort bedömningar efter alla rapporter som kommit. Det här är vad som krävs för att vi ska ha en reallöneökning, sa Marie Nilsson, förbundsordförande vid IF Metall, när Facken inom industrin presenterade sina krav.

– Vi är förvånade. Det är en omfattning som ligger långt utanför det den konkurrensutsatta industrin kan bära, sa Klas Wåhlberg, vd på Teknikföretagen, då.

Det senaste avtalet, som tecknades 2017, låg på 6,5 procent över tre år, alltså knappt 2,2 procent. Sedan dess har produktiviteten vikit och Sverige fått ökad internationell konkurrens. Det ger mindre möjligheter att höja priser och därför också löner, menar arbetsgivarna, som nu alltså lägger budet om 1,4 procent i årstakt för de totala arbetskraftskostnadsökningarna.

– VI har ett besvärligt läge i konjunkturen. BNP faller och vi ser ett ökat antal varsel och uppsägningar. Därför är det här ett rimligt bud, säger Per Hidesten.

Det gällande industriavtalet löper ut sista mars i år. Förhoppningen är att parterna ska ha slutit ett nytt avtal till dess.

Fakta: Avtal 2020

2020 omförhandlas cirka 500 kollektivavtal för 2,8 miljoner anställda. Drygt 800 000 av dem arbetar inom industrin.

Avtalsförhandlingarna inom bland annat industrin inleddes den 1 januari i år.

Den 1 mars träder opartiska ordföranden in i förhandlingarna för att biträda parterna och bidra till en ökad samordning av industriförhandlingarna.

Ett nytt industriavtal ska vara på plats den 1 april och därefter förhandlas avtal efter hand under 2020, ända in på höstkanten.

Toppnyheter

Bornold och Bratt. Magnus Sandberg / AFTONBLADET / TT
Coronavirusets spridning

Ekonomer: Börsen fortsätter uppåt minst tre år till

Det låga ränteläget är en stor anledning till att världens börser fortsätter uppåt efter förra årets tjurrusning, säger analytiker till DN. Och uppgången är inte över, spår Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold.

– Vi kommer såklart ha nedgångar även i framtiden, men det finns förutsättningar för att börsen ska vara fortsatt stark de närmaste 3-5 åren åtminstone, säger han till tidningen.

Nordnets sparekonom Frida Bratt menar att coronaviruset kan utgöra ett kortsiktigt problem, eftersom vi redan befinner oss på höga nivåer. Men på lång sikt bör det se ljust ut för börsen, säger hon.

Igår 19:46
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Coronaviruset kan stoppa Scanias fordonsproduktion

Om Scanias kinesiska underleverantörer inte kommer igång med produktionen finns det risk för att fordonstillverkaren måste stoppa sin egen produktion i Sverige. Det säger Scanias vd Henrik Henriksson säger till Ekot, skriver SvD.

Scania har många underleverantörer i Kina vars fabriker står stilla. Det kan leda till brist på delar till produktionen i Sverige.

– Ja, det kommer vi förmodligen kunna se först om ett par veckor. Men den risken finns givetvis – att det kan påverka hela vårt produktionssystem. Men just nu känner vi att situationen är under kontroll, säger Scanias vd Henrik Henriksson.

Igår 13:19
Läs mer om Coronavirusets spridning
Demonstranter till stöd för Roger Stone. Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
Trumps Amerika

Trump om Stone: ”Har goda chanser till benådning”

USA:s president Donald Trump säger att hans vän och tidigare rådgivare Roger Stone har ”goda chanser att bli benådad” – bara timmar efter att Stone dömts till fängelse i 40 månader, skriver CNN.

Roger Stone dömdes bland annat för att ha ljugit för kongressen i samband med Rysslandsutredningen och för att ha hotat ett vittne.

Donald Trump flaggar dock samtidigt för att någon benådning inte kommer att ske snarast.

– Jag vill att hela processen avslutas först, säger presidenten, som tidigare sagt att hans vän behandlats ”orättvist”.

Igår 21:08
Roger Stone. Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Domaren: ”Sanningen finns och spelar fortfarande roll”

Roger Stone, vän och tidigare rådgivare till Donald Trump, har dömts till 40 månaders fängelse.

– Sanningen existerar fortfarande och spelar roll, sa domaren Amy Beckman när hon läste upp domen på torsdagen, enligt AFP.

Stone döms bland annat för att ha ljugit för den amerikanska kongressen i samband med Rysslandsutredningen.

– Roger Stones insisterade på att sanningen inte finns och hans stridslystnad och stolthet över sina egna lögner är ett hot mot våra mest fundamentala institutioner – och vår demokratis fundament, säger domaren.

Igår 18:08
Roger Stone på väg till rätten. Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Över tre års fängelse för Trumps rådgivare Stone

Donald Trumps vän och tidigare rådgivare Roger Stone döms till 40 månaders fängelse, bland annat för att ha ljugit för kongressen, rapporterar amerikanska medier.

Fallet kring Stone fick stor uppmärksamhet förra veckan när det amerikanska justitiedepartementet gick in och rekommenderade att Stone skulle få ett lägre straff än vad åklagarna ville. Agerandet fick alla fyra åklagare i målet att hoppa av.

Straffet ligger i linje med det som justitiedepartementet föreslog.

Stone är den sjunde personen som döms efter Robert Muellers utredning om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet.

Igår 17:37
Läs mer om Trumps Amerika
Illustrationsbild. Pontus Lundahl / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska arbetsmiljön

Regeringens förslag om skyddsombud kan få nej

Regeringens nya förslag om att ge regionala skyddsombud större befogenheter kan stoppas direkt i riksdagen, skriver TT. SD och C har sedan tidigare sagt att de är emot förslaget och nu meddelar även M och L att de säger nej i en gemensam debattartikel i Aftonbladet.

Enligt partierna handlar regeringens förslag om att säkra politiska egenintressen snarare än att värna arbetstagarna.

Enligt förslaget skulle regionala skyddsombud bland annat få rätt att verka på kollektivavtalsanslutna arbetsplatser utan fackliga medlemmar.

Igår 16:52
Amelie Berg. Pressbild. Svenskt Näringsliv
undefined

Arbetsgivarna sågar – vill ha lokala skyddsombud

Svenskt Näringsliv kritiserar regeringens nya förslag om att ge regionala skyddsombud större befogenheter.

”Det strider mot gällande ordning och är förenat med stora risker att gå fram med ett förslag utan att veta vilka effekter det har på arbetsmiljöarbetet”, skriver organisationens arbetsmiljöexperter Anna Bergsten och Amelie Berg i ett uttalande.

På Svenskt Näringslivs sajt Arbetsmarknadsnytt säger Amelie Berg att regionala skyddsombud inte har tillräckligt god lokalkännedom och tillägger att det vore bättre om regeringen underlättade för medarbetare som inte är fackmedlemmar att kunna bli lokala skyddsombud.

Igår 19:06
Läs mer om Den svenska arbetsmiljön

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer