Peter Handke. ALAIN JOCARD / AFP
Nobelpriset

”Handke behöver inte hjälp att hänga sig offentligt”

Valet att ge Nobelpriset i litteratur till den österrikiske författaren Peter Handke har väckt stor uppmärksamhet – för att han hållit tal vid Slobodan Milosevic begravning och gjort motsägelsefulla uttalanden om Jugoslaviska krigen.

Aftonbladet Kulturs Martin Aagård skriver att det inom ett dygn ansågs etablerat att Handke förnekat folkmordet i Srebrenica – trots att det är felaktigt. ”Det är både skrämmande och märkligt eftersom Handke knappast behöver hjälp med att hänga sig i offentligheten”, skriver Aagård som menar att Handkes status dalat sedan 1996 och att det inte kostar något att slå på honom: ”Fram tonar snarare en man utan politisk ryggrad och med synnerligen selektivt minne”.

Expressen Kulturs Victor Malm läser författarens texter om Jugoslavien och menar att Handke håller fast i ”tron på det poetiska och försonande” vid Milosevics grav. ”Handke är politisk. Och han är det, åtminstone här, på ett ganska fruktansvärt sätt. Jag ser inte hur man kan snacka sig runt det.”

Svenska Akademien har försvarat valet

Bakgrund

Fler opinionstexter om valet av Handke

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Justitieminister Morgan Johansson (S).  Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Oroligheterna i Malmö

Johansson: Övertygad om att utvecklingen kan vända

Justitieminister Morgan Johansson (S) skriver på Facebook att han noterat den misstroendeförklaring som SD riktat mot honom i samband med partiledardebatten på onsdag.

Johansson skriver att han är ”övertygad om att det går att vända utvecklingen, om vi alla hjälps åt” och att detta kräver uthållighet och beslutsamhet från polisen och övriga samhället.

Både Moderaterna och Kristdemokraterna säger att de kommer stödja misstroendeomröstningen mot justitieministern som Sverigedemokraterna riktat mot Johansson efter den senaste tidens våldsamheter i Malmö.

Igår 20:42
Polisen spärrade av ett stort område på platsen.  Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Restaurangpersonal tog skydd under borden

Kvällens skottlossning i Malmö skedde nära en restaurang. Josefin Törnblom som arbetar på restaurangen berättar för Aftonbladet att personalen och gäster tog skydd under borden när de hörde skotten.

Hon var själv inte på plats men har varit i kontakt med sina kollegor som berättat om händelsen.

– De var skärrade men berättade att ingen kollega eller gäst hade skadats, säger hon.

En skadad person hittade i närheten efter skottlossningen.

Igår 20:00
Polisens tekniker arbetar på mordplatsen vid Möllevångstorget. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: Polisen har tre teorier om mordmotivet

Polisen i Malmö arbetar utifrån tre huvudteorier när det gäller mordet på en 15-åring, samt mordförsöket på en annan 15-åring i helgen, skriver Sydsvenskan.

Ett spår är att det handlar om hämnd för ett tidigare mord som 15-åringarna kopplas till. Men det kan också handla om att de hade obetalda skulder eller att dådet är en del i ett revirkrig när det gäller narkotikahandel i Malmö.

Kriminologen Manne Gerell, säger till SvD att det finns ett starkt samband mellan platser där det skjuts och där det säljs narkotika.

– Min personliga hypotes är att ungefär samma nätverk och personer är inblandade i den öppna narkotikaförsäljningen och i skjutningarna, säger han.

Polisen har tidigare sagt att båda 15-åringarna var kända sedan tidigare, trots sin unga ålder.

Igår 20:43
Läs mer om Oroligheterna i Malmö