Montage TT
Nya höghastighetstågen

Handelskammare vill se t-bana till Malmö

En tunnelbana mellan Malmö och Köpenhamn. Det förslår Stockholms handelskammare som alternativ till höghastighetståg. I en färsk rapport argumenterar man för att tunnelbanesträckningen skulle vara en bättre investering.

– Höghastighetståg riskerar att endast bli högkostnadståg, säger handelskammarens chefsekonom Andreas Hatzigeorgiou i en kommentar.

Toppnyheter

Laura Cooper innan vittnesmålet 30 oktober. MANDEL NGAN / AFP
Anklagelserna mot Trump

Pentagontoppen: President Trump gav order om att frysa bistånd till Ukraina

Donald Trump beordrade berörda avdelningar på Pentagon att frysa biståndet till Ukraina under sommaren. Det framgår när vittnesförhöret från Pentagontoppen Laura Cooper blivit officiellt under måndagen, rapporterar amerikanska medier.

Cooper, som är högsta ansvariga tjänsteman på Pentagon för USA:s Ukrainapolicy, gav uppgifterna under sitt vittnesmål inför kongressen förra månaden, i samband med riksrättsprocessen som pågår mot president Donald Trump.

Så mycket som 400 miljoner dollar till Ukraina ska ha frusit inne, enligt Coopers vittnesmål. Uppgifterna kommer bara dagar innan riksrättsprocessen mot Trump går in i en ny fas. På onsdag och torsdag kommer förhör att hållas med fokus på Trumps förfrågan till Ukrainas president om att utreda rivalen Joe Bidens son.

Igår 22:55
Donald Trump. Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Trumps vänner vill lägga ut en rökridå

Donald Trump och hans republikanska vänner försöker lägga ut en rökridå med två dagar kvar till de tv-sända riksrättsförhören, skriver CNN:s Stephen Collinson i en analys. Genom att kräva att andra vittnen kallas in till förhör, och sedan högljutt klaga när det inte sker, hoppas partiet skapa förvirring kring anklagelserna mot presidenten.

Republikanerna befinner sig nu i en svår sits, skriver New York Times i en analyserande text. Landets politiker har svurit att i enlighet med konstitutionen granska att presidenten följer lagen, men tycks nu snarare skydda honom av ren reflex.

”Inte en enkel uppgift med tanke på de starka bevisen om oförlåtligt beteende”, tycker tidningen.

Fox News Andy Puzder håller inte med. Han lyfter i stället Trumps framgångar kring jobben och ekonomin, och menar att Demokraterna desperat försöker smutskasta honom.

”Det här handlar bara om att försöka skapa dålig publicitet för presidenten inför valet 2020. Punkt”, skriver han.

Igår 13:40
Donald Trump och Lindsey Graham i veckan. Patrick Semansky/AP/TT
undefined

Republikansk vrede efter att vittnesförslaget ratades

Flera tunga republikanska politiker reagerar kraftfullt på att Demokraterna inte kallar in de vittnen som partiet krävt i riksrättsutredningen av president Donald Trump. Republikanerna har bland annat krävt att visselblåsarens identitet offentliggörs och att denne förhörs.

Representanthusets underrättelseutskotts ordförande Adam Schiff bryr sig inte om sanningen, säger senatorn Lindsey Graham till Fox News. Även om ett möjligt riksrättsåtal får stöd i representanthuset menar Graham att det är omöjligt att driva frågan vidare i senaten om inte visselblåsaren har hörts.

– Det här handlar inte om att Schiff vill hitta sanningen, det här handlar om att Schiff försöker förstöra Trumps presidentskap, säger Graham till tv-kanalen.

Presidenten själv är inte heller nöjd. I en tweet kallar han Adam Schiff för ”korrupt” och menar att han bedriver en ”skamlig häxjakt” i vilken han inte kallar in någon av de vittnen som hans parti begärt.

Igår 05:03
Läs mer om Anklagelserna mot Trump
Justitieminister Morgan Johansson (S).  Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Oroligheterna i Malmö

Johansson: Övertygad om att utvecklingen kan vända

Justitieminister Morgan Johansson (S) skriver på Facebook att han noterat den misstroendeförklaring som SD riktat mot honom i samband med partiledardebatten på onsdag.

Johansson skriver att han är ”övertygad om att det går att vända utvecklingen, om vi alla hjälps åt” och att detta kräver uthållighet och beslutsamhet från polisen och övriga samhället.

Både Moderaterna och Kristdemokraterna säger att de kommer stödja misstroendeomröstningen mot justitieministern som Sverigedemokraterna riktat mot Johansson efter den senaste tidens våldsamheter i Malmö.

Igår 20:42
Polisen spärrade av ett stort område på platsen.  Andreas Hillergren/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Restaurangpersonal tog skydd under borden

Kvällens skottlossning i Malmö skedde nära en restaurang. Josefin Törnblom som arbetar på restaurangen berättar för Aftonbladet att personalen och gäster tog skydd under borden när de hörde skotten.

Hon var själv inte på plats men har varit i kontakt med sina kollegor som berättat om händelsen.

– De var skärrade men berättade att ingen kollega eller gäst hade skadats, säger hon.

En skadad person hittade i närheten efter skottlossningen.

Igår 20:00
Polisens tekniker arbetar på mordplatsen vid Möllevångstorget. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: Polisen har tre teorier om mordmotivet

Polisen i Malmö arbetar utifrån tre huvudteorier när det gäller mordet på en 15-åring, samt mordförsöket på en annan 15-åring i helgen, skriver Sydsvenskan.

Ett spår är att det handlar om hämnd för ett tidigare mord som 15-åringarna kopplas till. Men det kan också handla om att de hade obetalda skulder eller att dådet är en del i ett revirkrig när det gäller narkotikahandel i Malmö.

Kriminologen Manne Gerell, säger till SvD att det finns ett starkt samband mellan platser där det skjuts och där det säljs narkotika.

– Min personliga hypotes är att ungefär samma nätverk och personer är inblandade i den öppna narkotikaförsäljningen och i skjutningarna, säger han.

Polisen har tidigare sagt att båda 15-åringarna var kända sedan tidigare, trots sin unga ålder.

Igår 20:43
Läs mer om Oroligheterna i Malmö
Jeanine Anez Natacha Pisarenko / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oppositionspolitikern kan bli ny övergångspresident

Oppositionspolitikern Jeanine Áñez kan tillfälligt ta över presidentposten i Bolivia, skriver AFP. I samband med att Evo Morales lämnade presidentposten avgick även samtliga tre möjliga efterträdare. I det maktvakuum Bolivia hamnat i står Áñez, som är senatens vice talman, näst på tur enligt konstitutionen och hon lovade på måndagen att nya val ska hållas senast den 22 januari.

På tisdagen ska landets folkvalda samlas för att inleda samtal om en övergångsregering.

Igår 21:08
Upprorsstämning på gatorna i La Paz, Bolivia.  Carlos Garcia Rawlins / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump hyllar militären: Sänder en stark signal

USA:s president Donald Trump tycker att det är bra att Evo Morales tvingats avgå från presidentposten i Bolivia och hyllar militärens roll i det hela.

– Dessa händelser sänder en stark signal till de olagliga regimerna i Venezuela och Nicaragua att demokratin och folkets vilja alltid kommer att segra, säger Trump enligt AFP.

Bland annat brittiske oppositionsledaren Jeremy Corbyn kallat Morales avgång för statskupp. Efter att Evo Morales avgick i går fylldes gatorna i huvudstaden  La Paz av både jublande och upprörda invånare.

Igår 20:10
Läs mer om Valet i Bolivia
Jeff Chiu / TT NYHETSBYRÅN
Säkerheten på nätet

Google har i hemlighet samlat tiotals miljoners hälsodata i USA

Google har i hemlighet samlat in detaljerad hälsodata från tiotals miljoner amerikaner i 21 delstater till ett nytt projekt, rapporterar Wall Street Journal och hänvisar till dokument och källor.

De som ingår i ”Projekt Nightingale” har inte informerats om datainsamlingen, skriver tidningen.

I datainsamlingen ingår patienters hela sjukvårdshistorik med uppgifter som labb-resultat, diagnoser och dokumentation av inläggningar på sjukhus. Google uppges ha inlett samarbetet förra året med den katolska icke-vinstdrivande hälsovårdskedjan Ascension, som har USA:s näst största sjukvårdssystem, skriver tidningen.

Projektet verkar vara det största hittills i sitt slag även om också Amazon, Apple och Microsoft agerat aggressivt inom hälsoområdet, skriver WSJ.

Datan ska användas till en app som följer individers hälsa och ger förslag på behandling.

Igår 19:27
FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Pensionsmyndigheten utsatt för FB-bedrägeri

Bedragare utnyttjar Pensionsmyndighetens namn i sponsrade inlägg på Facebook för att komma åt och länsa pensionssparares bankkonton, skriver DN.

– Det har pågått ett tag nu och de byter skepnad med jämna mellanrum, säger Erik Fransson, chef för fondtorgsavdelningen på Pensionsmyndigheten, till DN.

Bedragarna lockar med högre pensioner och lurar sina offer att knappa in sina personuppgifter. I nästa steg blir den utsatte uppringd och uppmanad att identifiera sig via sin bankdosa. I själva verket passar bedragen då på att länsa offrets konto.

Igår 18:42
Läs mer om Säkerheten på nätet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Illustrationsbild.  TT
Privatekonomi

Miljonärernas val: Investor, H&M, Volvo och storbanker

Investmentbolag och storbanker dominerar bland aktieinnehaven hos Nordnets miljonärer. Även hos Nordea är storbanker populära bland miljonärerna – men det allra vanligaste innehavet är lastbilsjätten Volvo. Det visar statistik som bankerna tagit fram för Omni Ekonomi.

Bland Nordnets Private Banking-kunder – personer med minst 2,5 miljoner kronor i kapital – är Investor den vanligaste aktien före H&M och Swedbank. Faktum är att samtliga storbanker förutom Handelsbanken återfinns på topp tio-listan.

Om man i stället tittar på bankens samtliga svenska kunder är H&M den mest ägda aktien.

– Men här är det alltså Wallenbergarnas maktbolag som tar förstaplatsen. Även Kinnevik är populärt bland miljonärerna, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Bland Nordeas svenska kunder med minst en miljon kronor i aktier är Volvo den mest ägda aktien, före just Nordea.

Noterbart är att H&M, Investor, Ericsson, ABB, SEB och Telia är miljonärernas favoriter hos båda bankerna.

Igår 18:21
Illustrationsbild.  TT
undefined

Lista: Så går männens och kvinnornas favoritaktier

När 2018 blev till 2019 fanns det totalt 1,8 miljoner privatpersoner i Sverige som ägde aktier, enligt Euroclears senaste rapport.

Av dessa var knappt 1,1 miljoner män och 740 000 kvinnor. Mellan könen finns det skillnader i vilka aktier som främst ligger i portföljen.

Bland de bolag där andelen manliga aktieägare är högst fanns 5 av 20 aktier på Large cap. Bland kvinnornas favoriter fanns 75 procent av bolagen på storbolagslistan, skriver Euroclear i rapporten.

Här nedanför listar Omni Ekonomi hur det gått för aktierna där kvinnorna respektive männen dominerar i ägarlistorna. Männens bästa aktier är Powercell, Soltech och Starbreeze medan Anto gått sämre. För kvinnorna är ICA och H&M vinnaraktierna medan Swedbank och MQ gått tyngre.

10 nov
Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.  TT
undefined

Bornold: Barnbidraget kan bli miljon med investeringar

Den som investerar barnbidraget regelbundet under 18 års tid kan nå miljonbelopp, skriver Dagens Industri.

Om barnbidraget på 1 250 kronor i månaden ska växa till en miljon krävs en avkastning på lite mer än 12 procent per år. Den avkastningen är hög – men inte omöjlig att lyckas med, menar sparekonomen Joakim Bornold.

– Det går att hitta personer som har haft den avkastningen över tid, säger han.

Den som vill investera i aktier för sina barn bör satsa på både stabila bolag och spännande och lönsamma småbolag, anser Avanzas content manager Nicklas Andersson.

9 nov
Läs mer om Privatekonomi
Fredrik Lennartsson. HANS ALM
De ensamkommande flyktingarna

SKL: Får konsekvenser för individer och kommuner

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) är mycket kritiskt till att 750 unga ensamkommande inte längre får bo på Migrationsverkets boenden. Ungdomarna kan nu bli tvungna att vända sig till socialtjänsten om de inte lyckas hitta en egen bostad.

– Vi menar att det här är ett beslut som får stora konsekvenser för individer och för kommuner, säger Fredrik Lennartsson, chef för avdelningen för vård och omsorg hos SKL till Ekot.

Beslutet är en konsekvens av hur Migrationsverket tolkat en dom från i somras. Lennartsson tycker att verket borde ha vänt sig till regeringen och begärt en lagändring i stället för att tolka lagen på egen hand.

Igår 19:49
Illustrationsbild. Marcus Ericsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

750 unga ensamkommande kan bli utan bostad nästa år

750 ensamkommande ungdomar kommer att bli tvungna att lämna Migrationsverkets boenden i februari nästa år, rapporterar Ekot. Detta sedan verket tolkat en kammarrättsdom från i somras som att ungdomarna, som fått stanna i Sverige tack vare gymnasielagen, inte har rätt att bo på boendena.

– Vi förstår att det här är ett tungt besked att få, säger Veronika Lindstrand Kant, chef för nationella samordningsavdelningen på Migrationsverket.

Enligt lagtolkningen har personerna själva ansvar för att ordna sitt boende. Om de inte hittar bostad kan de tvingas vända sig till kommunernas socialtjänst.

Igår 19:40
Läs mer om De ensamkommande flyktingarna