studiophenix
Det globala entreprenörskapet

Han är världens främsta entreprenör

Vinnaren i årets upplaga av EY World Entrepreneur of the Year är amerikanaren Brad Keywell, vd på Uptake Technologies. ”Jag trodde inte att jag skulle vinna”, sa han efter prisutdelningen.

Under lördagskvällen delades priset EY Entrepreneur of the year ut. Vinnaren i år blev Brad Keywell, som är vd på Uptake Technologies.

– Jag trodde inte jag skulle vinna. Det var så många beundransvärda entreprenörer som var med i tävlingen. Det är knappast en tävling då alla som deltog är vinnare, sa han efter att priset delats ut.

– Jag vill dela detta priset med alla entreprenörer där ute. Entreprenörer är speciella. Jag tror att alla entreprenörer känner att de gör något som de känner att de behöver göra. Entreprenörer tror på att skapa – inte att acceptera. De tror på möjligheter och de för mänskligheten framåt. Men entreprenörer gör detta utan att ta sig själva på så stort allvar.

Brad Keywell har tidigare grundat sex företag, däribland Groupon, innan han 2014 startade Uptake Technologies, som fokuserar på analytisk programvara och AI.

På fyra år har företaget gått från 50 till 450 anställda.

Uptake Technologies affärsidé är att göra det möjligt att utvärdera industriutrustning genom att analysera data från sensorer på maskiner och övrig utrustning.

Därefter använder man datavetenskap för att förutse problem innan de uppstår. Teknologin kan spara företag miljontals dollar.

– Kort och gott ska det hjälpa företag att nå nya nivåer av produktivitet, tillförlitlighet och säkerhet, konstaterar Brad Keywell.

Han och hans fru startade tillsammans Keywell Foundation 2015 för att stödja sociala entreprenörer.

De undertecknade även The Giving Pledge i 2016, vilket betyder att de ska donera en del av sin förmögenhet till filantropi.

Det är 19:e året i rad som det prestigefyllda priset EY Entrepreneur of the year delas ut.

Tidigare vinnare är bland annat kanadensaren Guy Laliberté, som grundat Cirque du Soleil och den brasilianska fastighetsmagnaten Ruben Menin.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer