Sveriges entreprenörer

Han är Entrepreneur of the year Sverige

Under torsdagskvällen delades det prestigefyllda priset EY Entrepreneur Of The Year ut i stadshuset i Stockholm.

Vinnare av huvudpriset EY Entrepreneur Of The Year blev Urban Edenström, Stronghold Invest AB.

Företaget grundades i Stockholm 1994, omsätter i dag 2 051 mkr och har 1616 anställda.

– Det är ett erkännande för allt slit man har lagt ned under åren. Man får en kick av det här, säger han direkt efter prisutdelningen till fPlus.

Urban Edenström kommer i juni att representera Sverige i den internationella tävlingen i Monaco.

– Det känns bra. Det är alltid trevligt att åka till Monaco, säger han.

Andra vinnare:

Årets kvinnliga stjärnskott: Moa Gürbüzer, MRG Wines.

– Det känns fantastiskt att få ljuset på en sådan viktig social fråga. Alkoholfria alternativ blir alltmer vanligt och att vilja avstå alkohol blir mer och mer avdramatiserat. Det känns bra att kunna bidra till detta, säger hon.

Årets manliga stjärnskott blev Alexander Blad, A-Plast AB.

– Det är en oerhörd stolthet jag känner. Det är väldigt många duktiga entreprenörer som tävlar om detta och det är hedrande för alla våra 65 anställda att kunna nå hela vägen fram, säger Alexander Blad.

Vinnare i kategorin bästa internationella tillväxt: Michael Byström och Fredrik Petersson, Ymer Technology AB.

– Det är såklart ett stort erkännande för oss men framförallt är det ett stort erkännande för vår personal, som trots att vi finns över hela vårt jordklot är sammansvetsade, säger Michael Byström till fPlus.

Fakta om Stronghold Invest:

Grunden lades 1999 när Urban köpte loss NewsSec från Wallenbergföretaget
Investor. I dag är Stronghold Invest norra Europas ledande fastighetsförvaltare och fastighetsrådgivare med verksamhet i nio länder.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Sveriges entreprenörer

Toppnyheter

Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Så mycket mer skatt drog staten in förra året

Förra årets deklarationer visar att staten fick in betydligt fler miljarder både från företag och privatpersoner jämfört med året innan, skriver Di.

Privatpersoners slutliga skatt blev närmare 12 miljarder kronor högre i deklarationerna 2019 än för deklarationerna 2018 och skatter från företag och juridiska personer ökade med 10 miljarder, visar statistik från SCB.

Di skriver att på den positiva sidan för löntagarna var att skattereduktionerna ökade med 10 miljarder.

Företag och andra juridiska personer hade en beskattningsbar inkomst på 662 miljarder, drygt 8 procent mer än för 2017. De betalade in 201 miljarder i skatter och avgifter, en ökning med 10 miljarder kronor. Den främsta förklaringen är att bolagsskatten ökade med 6 miljarder kronor, skriver Di.

12 jan
Nesvold, Jon Olav / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Plastpåseskatten – dyr symbolpolitik utan nytta

”Regeringens plastpåseskatt är ytterligare ett exempel på dyr miljöpolitik, som vare sig hjälper naturen eller vår ekonomi”, skriver Niklas Wykman (M) på Dagens Samhälles debattsida.

Han menar att den nya skatten på plastbärkassar innebär en skattehöjning på flera hundralappar per år för en vanlig barnfamilj.

Han kritiserar även att regeringen räknar med att den nya skatten ska ge flera miljarder kronor till statskassan – trots att syftet är att konsumtionen ska minska.

”Att bygga skattepolitiken på skattebaser som man avser fasa ut är inte en ansvarsfull ekonomisk politik”.

4 tim
Läs mer om Det svenska skattetrycket
Jonas Sjöstedt  Patrick Trägårdh/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vänsterpartiets framtid

Sjöstedt: Ambitionen borde vara att V sitter i regering

Vänsterpartiet borde ha ambitionen att sitta i nästa regering, säger den avgående partiledaren Jonas Sjöstedt i Ekots Lördagsintervju.

Han tror att läget i svensk politik kommer att tvinga Socialdemokraterna att förhandla med Vänsterpartiet.

– Det handlar alltid om politikens innehåll, men för mig är det helt självklart att vi vill genomföra så mycket som möjligt av vår politik, och det gör man bäst i en regering, säger han i intervjun.

Vänsterpartiet har hotat att fälla regeringen om de lägger fram förslag om en förändrad arbetsrätt och marknadshyror. I intervjun säger han även att han fått signaler om att statsminister Stefan Löfven inte kommer att utlysa ett extra val.

4 tim
Läs mer om Vänsterpartiets framtid

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
USA:s Donald Trump, Kinas Liu He på onsdagen. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
undefined

EU hotar att dra USA och Kina inför WTO efter avtalet

Om det nya handelsavtalet mellan USA och Kina sätter marknadskrafter ur spel och missgynnar andra länder kan EU anmäla parterna till WTO. Det sa EU:s nya handelskommissionär Phil Hogan under ett besök i Washington på torsdagen, rapporterar Financial Times.

– Vi har inte analyserat dokumentet i detalj, med vi ska göra det. Och om det finns problem med efterlevnaden av WTO-regler kommer vi självklart att vidta åtgärder, sa Hogan enligt tidningen.

Han tillade att EU inte är ”trigger-happy” med att ta fall till WTO, skriver Bloomberg.

– Men vi kommer att stå upp för våra intressen, sa han.

Igår 23:44
Liu He och Donald Trump. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Här är de viktigaste punkterna i fas ett-avtalet

Fas ett-avtalet mellan USA och Kina omfattar 86 sidor, här är några av de viktigaste punkterna, enligt Financial Times och Bloomberg.
• Både USA och Kina lovar att inte devalvera sina valutor och att upprätthålla en marknadsbaserad växelkurs.
• Kina går med på att utöka sin import av amerikanska varor och tjänster med 200 miljarder dollar under de närmaste två åren.
• Kina lovar att amerikanska företag inte ska tvingas att lämna över sin teknik i utbyte mot tillstånd för att bedriva verksamhet i landet.
• Kina går med på med på utökade skydd av immateriella rättigheter. Bland annat blir det lättare för amerikanska företag att stämma andra bolag för stöld av affärshemligheter.
• Kina åtar sig att genomföra en rad åtgärder för att öppna upp landets finansiella sektor för konkurrens. Vita huset ger motsvarande löften om att kinesiska finansiella tjänster ska få en icke-diskriminerande behandling i USA.

Igår 06:53
Läs mer om Handelskonflikten Kina-USA