Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hamnkonflikten

”Hamnstrejken ett hot mot den svenska modellen”

”Hamnarbetarförbundet har startat konflikten och verkar ovilliga att medverka till att avsluta den. Därmed faller ansvaret för konflikten tungt på dem.” Det skriver en rad företrädare för basindustrin i en debattartikel i Hallandsposten.

De uttrycker djup oro inför Hamnarbetarförbundets strejker, som de hävdar underminerar den tillit och den samarbetsförmåga som har byggt Sverige.

”Högkvalitativ industri och effektiv export är avgörande för jobben och välfärden i Sverige. Många industriföretag exporterar upp till 90 procent av sin produktion i en allt hårdare global konkurrens. Vår utrikeshandel är ett komplicerat maskineri som är känsligt för störningar.”

Just nu råder flera orosmoment i världen, exempelvis kring Brexit och framtidens frihandel, och därför är det särskilt olyckligt med strejker som slår mot tryggheten och tilliten i vårt samhälle, skriver författarna.

”Hamnstrejken kan få vittgående konsekvenser för basindustrins konkurrensförmåga och alla våra medarbetare, för vårt hållbarhetsarbete och även för tilliten till vår svenska modell. Att vi kan lita på varandra är kittet som håller ihop ett modernt land.”

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer