Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Halloumidebatten

”Halloumi-skam” gav uppsving för svenskt mejeri

I somras briserade nyheten om att Cypern har högst förekomst av antibiotika i sin djurhållning i hela EU sett till antalet djur och deras vikt – nära fyrtio gånger mer än i Sverige, enligt siffror från Europeiska läkemedelsmyndigheten.

Halloumi-skammen som uppkom efter nyheten gav dock skjuts åt det svenska företaget Nablus mejeri i Malmö, som tillverkar en liknande ost, fast gjord på komjölk, producerad i närområdet. Nu går produktionen på högvarv, skriver Dagens Nyheter.

– Tiden är vår största utmaning just nu. Att hinna med och kunna möta kundernas efterfrågan, säger Rawi Godeh, marknads- och försäljningsansvarig på Nablus mejeri, till DN.

Men att deras ost skulle få ett uppsving visste han redan före den stora halloumidebatten.

– Dels har vi känt till antibiotikaanvändningen på Cypern länge. Dels finns det ett stort intresse för att köpa mer svenskt framför allt när det gäller kött och mejeriprodukter efter fjolårets torra sommar och värma väder. Det är en tydlig trend, säger han till DN.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer