Vattnet står högt i Lagan i Laholm på söndagen.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Inrikes

Halland begär förstärkning efter unika vädervarningen

Halland begär nationell förstärkning till följd av översvämningar i länet, rapporterar TV4 Nyheterna. Beskedet kommer efter ett krismöte till följd av ovädret som har fått vattennivåerna att stiga.

Jonas Bergman (M), kommunstyrelsens ordförande i Halmstad, uppmanar privatpersoner att göra sig redo.

– Man har stort eget ansvar som fastighetsägare så det gäller att vara förberedd med bland annat pumpar, säger han till tv-kanalen.

SMHI har klass 3-varnat för de höga vattennivåerna i Lagan och Nissan. En sådan varning utfärdas i snitt en gång vart 50:e år, enligt SVT.

Toppnyheter

Stefan Löfven. MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Löfven: Är inte aktuellt nu, men vi kan inte utesluta att sätta Stockholm i karantän

Det är i nuläget inte aktuellt att sätta Stockholm i karantän, säger statsminister Stefan Löfven (S) till TV4 Nyhetsmorgon.

– Det är inget som diskuteras, men man kan aldrig utesluta det om det skulle bli en väldigt svår situation, säger Löfven i intervjun.

– Det kan komma en sådan situation. Eller andra geografiska områden, fortsätter han.

En sådan bestämmelse skulle vara oerhört svår att efterleva, enligt Löfven. Samtidigt menar han att han har ”full respekt” för det beslut som Finland har fattat, som handlar om att spärra av regionen Nyland där Helsingfors ligger.

28 min
Rick Bowmer / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Forskare vill masstesta – för att rädda svenska ekonomin

Testa alla som är osäkra på om de har covid-19 och som inte kan gå till jobbet eller konsumera olika varor. Den åtgärden skulle kunna vara värd 50 miljarder kronor, skriver ekonomiforskare från flera universitet i en ny rapport enligt SVT.

Forskarna vill att regeringen ska ta hjälp av bolag som tillverkar medicinsk utrustning och snabbt få igång en stor produktion.

Testerna krävs för Sveriges ekonomi att återgå till ”något slags normalläge”, säger nationalekonomen Daniel Spiro till SVT.

– Så att vi inte tvingar folk att vara hemma när de egentligen tagit sig igenom smittan, säger Daniel Spiro, nationalekonom vid Uppsala Universitet.

3 tim
Kryssningsfartyget Zaandam.  TT.
undefined

Svensk död på coronafartyg utanför Panamas kust

En svensk man i 70-årsåldern har dött ombord på ett coronadrabbat fartyg utanför Panama, bekräftar UD i ett mejl för Aftonbladet. Ytterligare minst 25 svenskar sitter isolerade ombord.

– Det är fruktansvärt att sitta fast här och inte kunna få någon hjälp, säger Ing-Marie Persson som är en av dem.

Under fredagen dog fyra personer ombord på kryssningsfartyget Zaandam, enligt Washington Post, och totalt 138 personer på båten är sjuka med influensaliknande symtom.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Begravning för en person som dog av covid-19 i Madrid i torsdags. Manu Fernandez / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Spaniens svaga sjukvård en förklaring till högt dödstal

Spaniens höga dödstal till följd av coronavirusutbrottet kastar ljus på landets svaga sjukvårdssystem. Under den senaste tioårsperioden har landet genom kraftiga åtstramningar monterat ner sjukvården, skriver Politico.

Landet lägger bara 5,9 procent av sin budget inom hälsosektorn, att jämföra med EU-snittet på 7,5 procent. Dessutom har en våg av privatiseringar dragit över landet, vilket har lett till problem när virushanteringen nu ska samordnas.

Även al-Jazira resonerar kring varför så många spanjorer har dött under pandemin. Förutom ett svagt sjukvårdssystem pekas också en äldre befolkning ut som en anledning. Över 5 000 spanjorer har nu dött i virusutbrottet.

13 min
New York, USA. TT
undefined

Brist på skyddsutrustning i New York-vården: ”Uruselt”

Vårdarbetare i hårt drabbade New York kämpar mot långa skift och ett stort behov av skyddsutrustning, rapporterar AFP.

Läkare och sjuksköterskor vittnar om brist på munskydd och skyddskläder.

– Det är uruselt. Det finns inte tillräckligt med pengar, inte tillräckligt med tester, inte tillräckligt med skydd för människor som arbetar med detta, säger en anonym läkare på ett New York-sjukhus till nyhetsbyrån.

Antalet bekräftade fall av coronavirus i USA översteg på fredagen 100 000.

4 tim
Statshuset i Belfast. JASON CAIRNDUFF / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Utegångsförbud i Irland – premiärministern vädjar

Irland är senaste europeiska land att beordra sina invånare att hålla sig hemma för att stoppa virussmittan, skriver AFP.

– Jag vädjar till varje man, kvinna och barn att göra dessa uppoffringar för kärleken till varandra. Visa att du bryr dig om din familj och dina vänner. Stanna hemma, sa landets premiärminister Leo Varadkar på en presskonferens på fredagen.

Restriktionerna gäller i ett första skede fram till 12 april. Irländarna får bara lämna hemmet för samhällsnödvändigt arbete, för att köpa mat eller besöka vården.

Landet har drygt 2 100 konstaterade fall och 22 dödsfall.

Igår 23:03
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer