Illustrationsbild. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Opinion & debatt

Häktespräst: ”Varje häktad bör få en personlig coach”

Att sitta häktad får ofta en mängd praktiska konsekvenser för den häktade, som att man inte kan sköta sin hyra eller andra betalningar, inte ha kontakt med myndigheter eller helt enkelt inte ta hand om ett husdjur, skriver häktesprästen Mats Hulander på SvD Debatt.

Detta gör att det blir mycket svårare för den häktade att återgå till ett vanligt liv när denne släpps. Hulander föreslår därför att varje häktad tilldelas en särskilt coach som, med fullmakt från den häktade, kan sköta olika praktiska saker.

”Det skulle bespara den intagne mycket sömnlöshet och ångest”, skriver Hulander, som också påpekar att det skulle skapa ett antal hundra nya arbetstillfällen.

Om debattören

Mats Hulander, häktespräst, Falun

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Arkivbild: Spaniens premiärminister Pedro Sanchez Ludovic Marin / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Nytt område isoleras i Spanien: Får inte slappna av

För andra dagen i rad inför Spanien restriktioner i ett område på grund av virusutbrott. Den här gången är det 70 000 invånare vid staden La Mariña i Galicien som förbjuds att lämna området och att samlas fler än 10 personer samtidigt.

– I nuläget har vi 106 positiva fall, vilket är en ökning från gårdagens 21 fall, säger Jesús Vázquez vid de lokala hälsovårdsmyndigheterna enligt AFP. Enligt Vázquez är det nödvändigt att skärpa restriktionerna för att isolera invånarna från möjligheten till en exponentiell tillväxt av viruset.

– Vilket är vad som brukar hända när det blir samhällsspridning.

Spaniens premiärminister Pedro Sanchez uppmanade på söndagen sina landsmän att inte slappna av, samtidigt som han manade till lugn, rapporterar Reuters.

– Att vi upptäckt fallen tidigt visar att sjukvården är bättre förberedd än i mars

I går kom beskedet att omkring 200 000 människor i ett område i Katalonien skulle isoleras från omvärlden.

Igår 15:53
Hillary Clinton, arkivbild. BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
undefined

Clinton: ”Hade gjort ett bättre jobb med viruset”

Om Hillary Clinton hade vunnit presidentvalet hade hennes administration hanterat coronakrisen bättre än den sittande presidenten Donald Trump. Det säger hon i en intervju med Hollywood Reporters podcast ”Awards Chatter”.

– Vi hade inte kunnat stoppa pandemin vid gränsen, så som Trump påstod sig ha gjort i början, men vi hade helt klart gjort ett bättre jobb med att rädda liv, gjort bättre modeller och agerat mer ansvarsfullt.

Enligt Clinton är det frustrerande att befinna sig på sidlinjen.

Igår 12:39
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt