Aida Hadzialic. Arkivbild. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i sjukvården

Hadzialic: Moderaterna bär ansvaret för Karolinska

Aida Hadzialic (S), oppositionsråd i Stockholm, riktar hård kritik mot finansregionsrådet Irene Svenonius (M) för att en tjänsteman får ta ansvaret för vad som händer på Karolinska universitetssjukhuset, skriver DN.

– När ska Moderaterna, som har styrt regionen i 13 år, ta ansvar för situationen? säger hon till tidningen med anledning av beskedet om varslet på sjukhuset.

Svenonius har tidigare sagt till DN att det är sjukhusledningens ansvar att leda den operativa verksamheten – inte politikernas. Hadzialic tycker det är ett ”orimligt” resonemang då de högst ansvariga har mer makt än någon annan att påverka både verksamheten och den ekonomiska politiken i regionen.

Toppnyheter

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Exportindustrin lånar febrilt för att överleva

Svensk Exportkredit, SEK, ökar nyutlåningen i skuggan av en mörk prognos om det exportberoende näringslivet, skriver DI.

Enligt Exportbaromoetern räknar sex av tio företag med en minskad orderingång närmaste året. Samtidigt planerar tre av tio att minska sin personalstyrka kommande halvår.

”Det ser riktigt illa ut, givet att 1,5 miljoner människor jobbar i exportsektorn. Slår prognoserna in får det stora konsekvenser för svensk tillväxt. Risken finns dessutom att utfallet blir ännu värre än prognoserna med tanke på att ekonomin utvecklas sämre än väntat”, säger Catharina Henriksson,  ansvarig för Exportkreditbarometern på SEK.

Under första kvartalet ökade nyutlåningen med 20 miljarder kronor, från 13,3 miljarder under under samma period i fjol, till rekordsumman 33,3 miljarder kronor i år.

Den största delen av nyutlåningen handlar om rörelsefinansiering så att bolagetn kan stärka sin likviditetsberedskap.

20 maj
Läs mer om Svenska exporten

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer