Jan Guillou tar fajten mot Skatteverket. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skatteverket vs företagen

Guillou tar striden för alla småföretagare: Har ett moraliskt ansvar

Stjärnförfattaren Jan Guillou åker på en tung skattesmäll men vägrar att vika ner sig. Istället inleder han en juridisk kamp. ”Vanliga småföretagare har inte råd att försvara sig mot Skatteverket. Jag har därför ett moraliskt ansvar att ta den här striden”, säger Jan Guillou i en intervju med fPlus.

Jan Guillou, 76, bor i en lägenhet i Stockholm där han också är mantalsskriven. Sedan nästan 30 år har han en skrivarstuga i Roslagen. Där sitter han varje år från januari till juni och jobbar med sitt aktiebolag – det vill säga han författar sina bästsäljande böcker.

– Jag måste arbeta intensivt i sex månader och det tål inga störningar. Jag vill inte ha några besök eller medverka i tv-paneler och annat. Då rinner tiden ifrån mig. Detta har fungerat alldeles utmärkt sedan 1991 utan några anmärkningar, säger Jan Guillou till fPlus.

Klassas som privatbostad

Men för en tid sedan hörde Skatteverket av sig och ville inspektera stugan. Det ledde till att skrivarstugan nu förmånsbeskattas eftersom myndigheten anser att stugan ska betraktas som privatbostad, bland annat för att den är vinterbonad. Stjärnförfattaren krävs därför på ytterligare 440 000 kronor i skatt för inkomståren 2017 och 2018.

Det är inte bara groteskt utan en ren förolämpning

– Skatteverket menar på fullaste allvar att jag bedriver fritid här för att huset är vinterbonat, vilket jag finner högst lämpligt eftersom jag skriver här januari till juni. Taxeringsintendenterna hävdade också att jag var för mycket i stugan och att jag därför var här på min fritid. Det är inte bara groteskt utan en ren förolämpning att säga att jag isolerar mig sex månader om året i en för ändamålet tjänlig lokal i syfte att bedriva fritid.

Jan Guillou i sin skrivarstuga. Dan Hansson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN

Jan Guillou accepterar alltså inte Skatteverkets bedömning. Därför har han bestämt sig för att överklaga upptaxeringen och inleda en rättsprocess.

– Jag uppfattar nämligen beslutet som trakasserier. När taxeringsintendenterna var här berättade de att Skatteverket genomför ett slumpmässigt stickprov på Sveriges 5 000 författare. Det uppfattar jag som ren lögn naturligtvis. Det är ingen slump att man tar ut just mig.

Ska börja skatteplanera

Jan Guillou konstaterar att rättsprocessen troligen kommer att ta flera år och att han under tiden tvingas ligga ute med pengarna för upptaxeringen. Han ska därför finansiera sin juridiska kamp mot Skatteverket genom – skatteplanering.

– Jag kommer nästa år att sänka min skatt med två miljoner för att lägga undan pengar till de 440 000 kronorna jag måste ligga ute med, utan att hänsyn tas till om jag invänder eller processar. Detta kommer att ta sin tid och jag får också extra kostnader för revisorsarbete, juristhjälp och annat. Så jag sänker min skatt för att gardera mig mot kostnaderna.

Med den ideologiskt motiverade och generösa skattepolitik jag bedrivit så har Skatteverket varken lidit förlust eller skattesmit på min verksamhet – tvärtom.

Jan Guillou har tidigare hållit en hög profil i skattedebatten genom att bland annat hävda att det svenska skattesystemet gynnar de rika och att han gärna betalar mycket i skatt. För fPlus hävdar Jan Guillou att han under årens lopp till och med avstått skattesänkande insatser för att få förmånen att betala mer i skatt, som den äkta socialist han är. Nu kan det anas en viss bitterhet i hans röst.

– Med den ideologiskt motiverade och generösa skattepolitik jag bedrivit så har Skatteverket varken lidit förlust eller skattesmit på min verksamhet – tvärtom. Jag vet inte exakt vad som provocerat Skatteverket den här gången men under senare år har jag klagat på skattesystemet med skattesänkningar för rika och det tycks ha retat upp dem, säger han.

”Sveriges företagare vet vad det innebär när man inte har samma uppfattning som myndigheterna”, skriver Tobias Wikström. CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Behöver inte känna sig ensam utpekad

I en krönika i Aftonbladet har Jan Guillou berättat om striden mot Skatteverket och att han riskerar att hängas ut som skattesmitare. Tobias Wikström skriver i en ledare i Dagens Industri att stjärnförfattaren i vart fall inte behöver känna sig ensam utpekad. Jan Guillou får nu känna på samma behandling som tiotusentals andra företagare.

”Sveriges företagare vet vad det innebär när man inte har samma uppfattning som myndigheterna. Att alla papper från de senaste fem åren ska fram, som i Jan Guillous fall, är helt normalt. Att man måste ligga ute med det ifrågasatta skattebeloppet till dess frågan är avgjord i domstol är inte heller ovanligt. Vissa typer av kostnader är ständigt granskade. Arbetsrum hemma, resor, mobiltelefon, annan utrustning och mycket mer som Skatteverket ibland bedömer som privata omkostnader. Många företagare undviker sådana avdrag för att slippa tjafs med Skatteverket. Och för att slippa framstå som skattesmitare, när man faktiskt inte är det”, skriver Tobias Wikström.

Jan Guillou säger att han är medveten om situationen och att fattigare kollegors villkor är motivet till att han tar upp kampen mot Skatteverket. Han har under åren i sin skrivarstuga omsatt cirka 280 miljoner kronor i sitt aktiebolag, Achilles Art o Media AB. Bolaget har en anställd och har de tre senaste åren gjort vinster på mellan 5 och 7 miljoner kronor efter finansnetto.

– Jag vet att andra företagare inte har det lika gott ställt som jag. Man får ju heller ingen rättshjälp i såna här fall. Man kan alltså bara försvara sig om man har tillräckligt med resurser. Därför undviker Skatteverket storföretagen och ger sig på småföretagare. Och vanliga småföretagare har inte råd att försvara sig mot Skatteverket. Jag har därför ett moraliskt ansvar att ta den här striden, säger han.

Risk för prejudikat

Jan Guillou menar att processen mot Skatteverket också handlar om en viktig princip.

– Jag är sannerligen inte den enda författaren i Sverige som har en skrivarstuga. Om det blir prejudicerande att det räknas som fritid om man befinner sig där för att skriva, skulle ekonomiskt sämre lottade författare drabbas väldigt hårt.

Så saken brukar vara avgjord i samma stund som Skatteverket beslutar sig.

Jan Guillou hävdar att svenska myndigheters attityd grundar sig i gammal socialdemokratisk politik och att myndigheter förr ”i det evigt socialdemokratiska Sverige” uppfattade att de också hade ett politiskt uppdrag.

– Detta hänger till viss del kvar än idag. Om enskilda skattmasar har en sån makt att de kan göra egna bedömningar är det naturligtvis i högsta grad en rättssäkerhetsfråga. Jag menar att småföretagare är illa rustade för att möta såna här skönsmässiga bedömningar från enskilda skatteintendenter. Det blir dyrare att slåss än att bara foga sig. Så saken brukar vara avgjord i samma stund som Skatteverket beslutar sig.

Skådespelaren Mikael Persbrandt, regissören Kathrine Windfeld och författaren Jan Guillou vid en pressträff inför premiären av nya Hamilton-filmen 2012. Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN

Jan Guillou uppger att han under sin tid i stugan skrivit 19 böcker, bland annat halva serien om Hamilton, Arnsviten och så nio delar i romanserien om 1900-talet. Han menar att det är denna produktion av bästsäljande böcker som kommer att avgöra rättsprocessen till hans fördel.

– Tänk dig att jag i en muntlig förhandling i kammarrätten radar upp 19 böcker och en omsättning på 280 miljoner. Jag bestrider påståendet att det är fritid utan hävdar att det handlar om hårt professionellt arbete. Jag har svårt att tänka mig en domstol som säger emot. Detta är den springande punkten som Skatteverket byggt sitt resonemang på. Jag kommer att vinna den här striden, säger Jan Guillou till fPlus.

fPlus har erbjudit Skatteverket möjlighet att bemöta uppgifterna. Myndigheten vill inte uttala sig i det enskilda ärendet utan hänvisar till de två offentliga besluten som fattats om Jan Guillous företag och hans privata deklarationer.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer