Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtidens pensioner

Guide: Så sparar du privat till pensionen

För att kunna leva på en pension som är mer än halva lönen gäller det att spara privat. I Di:s stora guide kan du läsa hur du bör spara, vilka faktorer att ta hänsyn till och hur man lyckas med placeringarna.

Ju tidigare i livet du börjar spara desto mindre behöver månadsbeloppet vara. Men med tiden kan man även ta större risker. Att placera sina pengar på börsen har historisk sett lönat sig, och ett ISK eller en kapitalförsäkring kan vara bra alternativ.

Gör man dessutom förändringar i sitt arbetsliv gäller det att förändra sitt sparande i takt med stora karriärskliv och löneökningar. Vill man ha 3.000 kronor extra i månaden under 15 år krävs ett månadssparande på 600 kronor, om man lyckas få 5 procent i avkastning och man börjar spara som 30-åring.

Toppnyheter

Kinesisk smittskyddspersonal. Xiong Qi / TT NYHETSBYRÅN
Sjukdomsutbrottet i Kina

Nytt virusfall i USA – kvinna i 60-årsåldern smittad

Ett andra fall av det nya kinesiska coronaviruset har bekräftats i USA, rapporterar amerikanska medier. Den smittade är en kvinna i 60-årsåldern i Chicago som reste till Kina i december och kom hem 13 januari.

Den första drabbade i USA var en man i 30-årsåldern som nu uppges på väg att friskna till, men är kvar på sjukhus.

De amerikanska smittskyddsmyndigheterna vidtar nu kraftfulla åtgärder för att förhindra en omfattande smitta.

Samtidigt meddelar Storbritannien att samtliga fjorton britter som misstänktes ha smittats inte visades sig ha drabbats av viruset.

5 tim
Anders Tegnell. CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Epidemiolog: "Viruset mindre farligt än sars"

Nya coronaviruset verkar vara mindre farligt än både sars och mers. Det säger statsepidemiologen Anders Tegnell, avdelningschef för Analys vid Folkhälsomyndigheten, till TT.

– Visst är det personer som dör, men i jämförelse med antalet exponerade är det förhållandevis få, om man jämför med sars och mers, säger han.

Tegnell menar att de som dött verkar ha varit väldigt sjuka redan innan de smittats av viruset. Han säger också att svenska sjukvården har god beredskap om coronaviruset når Sverige.

Idag 09:20
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer