Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Utanförskapet på arbetsmarknaden

Gudmundson: Extratjänster är bara dyra låtsasjobb

De av regeringen Löfven införda extratjänsterna är i själva verket bara låtsasjobb, skriver ledarskribenten Per Gudmundson i Svenska Dagbladet.

”Låtsasjobb kan låta som ett starkt ord, men det är faktiskt en viktig del av idén. Extratjänster ska, enligt avtalet med fackförbundet Kommunal, inte tillämpas för arbetsuppgifter som är budgeterade i den ordinarie verksamheten. Tanken är att beredskapsjobben inte ska konkurrera ut de riktiga jobben”, skriver han.

Extratjänsterna, som infördes av regeringen Löfven, är helt och hållet subventionerade av staten. Dessutom kompenseras arbetsgivaren med ett handledarstöd samt en särskild bonus till de kommuner som anlitar särskilt många extratjänster. Den i december genomklubbade budgeten fick Arbetsförmedlingen att dra in extratjänsterna från årsskiftet.

Per Gudmundson tar upp Malmö som exempel. Där har kommunen rekryterat 283 långtidsarbetslösa till extratjänster. Det gick så fort att själva jobben ännu inte fanns.

”Den korrekta benämningen vore merarbete. För det är just vad det gäller. Ordinarie anställda i det offentliga får avsätta tid och kraft för att handleda långtidsarbetslösa i utförandet av uppgifter som bedömts sakna värde. Resultatet blir alltså mindre välfärd. Och skattebetalarna får arbeta mer för att kunna finansiera det”, skriver Per Gudmundsson i SvD.

Toppnyheter

Sverigedemokraternas toppkandidat Peter Lundgren  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Turbulensen i SD

Kvinnan: Peter gjorde en misstolkning – sagt förlåt

Den kvinna som Peter Lundgren, SD:s toppnamn till EU-valet, ska ha tagit på brösten i samband med ett partiarrangemang förra året uttalar sig nu själv om händelsen.

”Peter gjorde en misstolkning och gick för långt”, säger SD-kvinnan i ett pressmeddelande från partiet, skriver Expressen.

Enligt kvinnan har Lundgren bett om ursäkt.

Både Lundgren och SD-ledaren Jimmie Åkesson förnekar att det skulle finnas en koppling mellan petningen av EU-politikern Kristina Winberg och uppgifterna om ofredandet. Winberg var vittne till händelsen och har bekräftat händelseförloppet.

2 tim
Arkivbild: Kristina Winberg under Sverigedemokraternas landsdagar i Lund 2015 Björn Lindgren/TT / TT NYHETSBYRÅN
Turbulensen i SD

Analys: SD ville aldrig att Winberg skulle väljas om

Om det är så att alla talar sanning, ”och det kan man verkligen inte vara säker på”, så är det en skandal av stora mått som utspelar sig i Sverigedemokraterna. Det skriver Aftonbladets Lena Mellin om det faktum att SD:s petning av Kristina Winberg från EU-valslistan kommer kort efter att toppnamnet på samma lista, Peter Lundgren, konfronterats med att han tagit en annan kvinna i partiet på brösten.

Men, sista ordet här är ännu inte sagt, tror Mellin. Vad hon däremot tror är att SD:s ledning aldrig velat att Kristina Winberg skulle väljas in på nytt till EU-parlamentet.

Ekots politikkommentator Tomas Ramberg säger i radions sändning att det som hänt är ett försök till krishantering. Det ligger nära till hands att dra slutsatsen att publiceringen från Expressen gjort att partiledningen ingripit mot Winberg, resonerar han.

– Man brukar säga att de är immuna mot personskandaler. Men jag tror ändå att det här är ganska besvärligt med så få dagar till valet

SVT:s politikreporter Pontus Mattsson säger i SVT att han framförallt tror att händelsen påverkar partiorganisationen.

– Historiskt sett har Sverigedemokraterna gått igenom hekatomber med sådana här skandaler och de har oftast gått skadefria från dem.

4 tim
Sverigedemokraternas EU-kandidat Peter Lundgren Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Turbulensen i SD

SD:s toppnamn anklagas för ofredande: ”Jag tog henne nog på brösten”

Kort före SD:s besked att EU-parlamentarikern Kristina Winberg stryks från partiets EU-valsedel konfronterade Expressen SD:s toppkandidat Peter Lundgren med uppgiften att han ska ha gjort närmanden mot en partikamrat förra året.

Kristina Winberg ska ha varit på plats i det hotellrum där närmandet skedde, och enligt läckta inspelningar av telefonsamtal mellan Winberg och kvinnan i fråga bekräftar Winberg vad som hände. Hon ska ha berättat för partiledningen om händelsen.

Lundgren nekar först när Expressen frågar honom om hotellkvällen, men medger sedan att han tog kvinnan på brösten.

– Jag tog henne nog på brösten när vi satt där, vi var ganska fulla den kvällen, och hon puttade undan händerna.

I en intervju med Ekot på måndagsmorgonen kallar Lundgren rapporteringen för ”otroligt överdriven”, och säger att man kommer att gå ut och bemöta den under dagen. Samtidigt förnekar han inte att han tafsat på kvinnan, men han menar att han och kvinnan fortfarande är vänner.

SD:s pressavdelning förnekar att Winberg plockats bort från listan på grund av uppgifterna om Lundgren. ”Kristinas påstående om att hennes redogörelse för oss skulle vara skäl för partiets agerande stämmer naturligtvis inte”, skriver de i ett mejl till Expressen.

Idag 04:42
Läs mer om Turbulensen i SD
Arkivbild: Erik Ullenhag. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Liberalernas framtid

Uppgifter: Erik Ullenhag vill bli ny partiledare för L

Den tidigare integrationsministern Erik Ullenhag kandiderar till partiledarposten för Liberalerna, rapporterar Sveriges Radio med hänvisning till ”flera källor med god insyn”. Ullenhag har själv inte bekräftat uppgifterna. Enligt Ekots källor väntar han med att offentliggöra beslutet tills efter EU-valet.

Ullenhag är i dag ambassadör i Jordanien. Han hör till dem som oftast pekats ut som möjlig partiledarkandidat efter att Jan Björklund tidigare i år meddelade att han ska avgå.

Den enda som i nuläget gått ut med att hon kandiderar till partiledarposten är Nyamko Sabuni, även hon tidigare integrationsminister. Även gruppledaren Christer Nylander har pekats ut.

3 tim
Nyamko Sabuni TT
Liberalernas framtid

Gräsrötter får rösta om ny ledare i flera L-distrikt

Flera tunga L-distrikt planerar att låta partiets gräsrötter avgöra hur man ska rösta i det stundande partiledarvalet, skriver Aftonbladet.

– Ju bredare och öppnare man gör partiledarprocessen, desto större legitimitet får den, säger Torkild Strandberg, ordförande i Skånedistriktet, partiets tredje största.

Även bland andra Västsverige- Östergötland- och Uppsaladistrikten kommer att låta medlemmarna bestämma. Däremot kommer det största distriktet, Stockholm, inte att göra det.

Hittills är Nyamko Sabuni den enda som meddelat att hon kandiderar som ny partiledare.

7 maj
Läs mer om Liberalernas framtid
Olivia (till vänster) och Clara (till höger) TT
Förföljelsen av htbq-personer i Tanzania

Hbtq-personer trakasseras: Rädd varje dag

Oliva och Clara har likt andra hbtq-personer i Tanzania utsatts för förnedrande kroppsundersökningar, hätska uttalanden och gripanden.

– Jag är rädd. Varje dag, säger Clara, till TT.

Olivia greps i slutet av 2018 i storstaden Dar es Salaam, där den hbtq-organisation hon är med i samlats för att diskutera säkerhetsrisker.

– Polisen hade bevakat mötet och tagit foton av oss. Så när de väl kom och grep oss kunde vi inte ens låtsas att vi höll på med något annat, säger Olivia, som är lesbisk och transperson.

Homosexualitet är olagligt i Tanzania och sex mellan två män kan ge livstids fängelse. Oliva och hennes vänner släpptes dock efter tio dagar.

41 min
Biståndsminister Peter Eriksson och SIDA:s general direktör Carin Jämtin.  TT
Förföljelsen av htbq-personer i Tanzania

Sverige hotar dra ner bistånd i Tanzania

Biståndsminister Peter Eriksson (MP) hotar med att krympa biståndet till Tanzania om situationen för hbtq-personer inte förbättras, skriver TT.

Ministern är nu i Tanzania för att bedöma situationen.

– Vi ska föra en dialog med regimen i Dar es Salaam. Det är en lång process som kan sluta med att biståndet minskar. Det är mycket som är negativt med utvecklingen just nu, säger han till TT.

2018 gav Sverige drygt en miljard kronor i stöd till landet, vilket gör Sverige till en av de större bilaterala givarna.

1 tim
Läs mer om Förföljelsen av htbq-personer i Tanzania

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Lu Kang. JASON LEE / TT NYHETSBYRÅN
Handelskonflikten Kina-USA

Skarpt svar från Kina: Vet inte vad Trump pratar om

Tonen höjs i ordkriget och Kina anklagar nu USA för att ha haft orimliga förväntningar på det handelsavtal som ännu inte blivit av.

I en intervju som sändes i amerikansk tv på söndagen upprepade president Donald Trump att ett avtal var färdigförhandlat och klart men att Kina sedan ville ändra på det.

– Vi vet inte vad det är för överenskommelse som USA pratar om. Kanske har de hela tiden haft orimliga förväntningar på en överenskommelse. Men det finns verkligen ingen överenskommelse som Kina har gått med på, säger talespersonen Lu Kang enligt Reuters.

Att förhandlingarna strandade berodde enligt Lu på att USA försökte få igenom orimliga krav genom extrem press vilket inte fungerar.

1 tim
Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Handelskonflikten Kina-USA

Trump: Tullarna bryter ner Kina – måste snart ge sig

Kina kommer förr eller senare att tvingas sluta ett handelsavtal med USA eftersom tullarna fullständigt bryter ner landet. Det säger Donald Trump till Fox News, enligt Reuters.

Den amerikanske presidenten hävdar att hans tullar får bra företag att flytta sin produktion från Kina till Vietnam och andra asiatiska länder.

Trump säger sig också ha gjort klart för Kinas president Xi Jinping att ett handelsavtal mellan länderna inte kan bli ”50–50”, det måste gynna USA mer eftersom Kina fått stora fördelar historiskt.

Idag 06:03
BRENDAN MCDERMID / TT NYHETSBYRÅN
Handelskonflikten Kina-USA

Ekonom om handelsoron: Som att tippa på lotto

De globala marknaderna lär fortsätta att präglas av handelskonflikten mellan USA och Kina under veckan.

– Men att tippa vad som sker på det området är som att tippa på lotto, säger Nordeas norska chefsekonom Kjetil Olsen till E24.

Twitterinlägg från USA:s president Donald Trump ger mer effekt på marknaderna än viktiga makrosiffror, menar Olsen. Trump har varit hård mot Kina under senaste tiden men har samtidigt försökt lugna marknaderna för att inte skada den amerikanska ekonomin.

Trumps vägval framåt blir alltså avgörande för marknadsveckan. Men det blir samtidigt spännande att se hur länge marknaderna tror på Trumps lugnande ord, säger Olsen till E24.

Idag 06:02
Läs mer om Handelskonflikten Kina-USA