Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet - regeringsbildningen

”Grundlagarna måste ändras för att underlätta regeringsbildning”

Partier ska inte kunna förhala den regeringsbildande processen, så som skedde i höstas. De svenska grundlagarna funkar inte och kräver en förändring, så att de ger stöd när vi inte är överens om spelreglerna, skriver Mikael Sandström, tidigare rådgivare till Ulf Kristersson, på DN Debatt.

Sandström presenterar fyra förslag på hur vi kan minska risken för en så utdragen process som regeringsbildningen resulterade i förra hösten. Bland annat måste lösningar som sätter press på partierna implementeras, i form av lagstadgade tidsgränser och att valet flyttas från höst till vår. På så sätt kan man även ge regeringen mer tid att skriva budgetpropositionen.

Dessutom föreslår Sandström att det måste ske förändringar i när talmannen väljs och vem som kan väljas. Detta för att denna då kan ha möjlighet att höja sig över partipolitiken.

”Jag tror att hela vårt konstitutionella system bör ses över i detta perspektiv. Den aningslösa synen på vilka konflikter som kan uppkomma kring tolkningar av grundlagarna gör att det är oklart hur Sverige ska styras när det politiska läget är oklart”, skriver Sandström.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Lars Adaktusson. Arkivbild. PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i KD

Adaktusson lämnar KD:s partistyrelse – saknar stöd

Kristdemokraten Lars Adaktusson lämnar partistyrelsen och posten som andre vice partiledare, berättar han för Expressen. Detta då han kände att han saknade stöd från partiledningen när abortdebatten bröt ut.

– Jag lämnar varken partiet eller riksdagen, säger han i Studio Ett:s direktsändning och fortsätter:

– Jag tycker det är rätt i en situation som denna att låta någon annan ta över i stället för mig.

Enligt källor till Aftonbladet ska en enig valberedning saknat förtroende för Adaktusson och ville därför peta honom från partistyrelsen och rollen som andre vice partiledare. Han själv säger till Ekot att det inte varit någon som uppmanat honom att ta det här beslutet.

Adaktusson hamnade i fokus inför EU-valet efter DN:s granskning om hur KD-toppen röstat i ett antal voteringar kring abortfrågan.

Igår 20:45
Arkivbild: Lars Adaktusson och Ebba Busch Thor i samband med att de båda presenterades som KD:s toppnamn inför EU-valet 2014. HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: Intern KD-kritik mot Lars Adaktusson

Det finns en växande intern kritik mot Lars Adaktusson inom Kristdemokraterna. Det rapporterar Svenska Dagbladet med hänvisning till källor.

Anledningen ska vara hur Adaktusson röstat i abortfrågan i EU-parlamentet.

– Han saknar en politisk fingertoppskänsla. Folk är jättearga. Hans position är i fara på rikstinget i höst, säger en person som beskrivs som en tung KD-topp.

Adaktusson säger till tidningen att han och partiet utsatts för en kampanj, men att man alltid ska ta kritik på allvar.

Oron inom KD ska enligt SvD vara sammankopplad med att partiet tappat i de senaste opinionsmätningarna. Även migrationspolitiken och specifikt partiets linje när det gäller familjeåterföreningar lyfts fram som en faktor.

16 jun
Läs mer om Krisen i KD