Francois Lenoir / TT NYHETSBYRÅN
Italiens ekonomiska problem

Grönt ljus för Italiens nya budget

Förändringarna duger, tycker EU-kommissionen och ger nu grönt ljus till Italiens regering om landets budget, skriver TT.

– Italiens regering har kommit långt. Intensiva förhandlingar under de senaste veckorna har nått till en lösning för 2019 som innebär att vi undviker att inleda en överträdelseprocess just nu, säger eurokommissionären Valdis Dombrovskis på en presskonferens i Bryssel, enligt nyhetsbyrån.

EU-kommissionen har tidigare varslat om åtgärder mot Italien eftersom den föreslagna budgeten beräknats leda till kraftiga underskott under kommande år, trots att Italien redan har EU:s näst största statsskuld.

De senaste veckorna har dock tonläget mellan Rom och Bryssel mjuknat rejält, vilket bidragit till budgetfreden.

Toppnyheter

Mikko Lehtimäki / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Friskolor uppmanas publicera betygsstatistik

Friskolornas Riksförbund uppmanar sina medlemmar att själva publicera statistik om betyg och annat som kan vara av värde för allmänheten.

Uppmaningen är en följd av en dom där kammarrätten slog fast att vissa elevuppgifter gällande friskolor är affärshemligheter och inte ska offentliggöras. Domen ledde i sin tur till att Skolverket från och med i höst inte publicerar statistik om några skolor – varken fristående eller kommunala. Huvudmän måste behandlas lika, motiverade Skolverket.

Men nu råder alltså Friskolornas Riksförbund till publicering på eget initiativ och i egen kanal. Förbundet beskriver situationen som olycklig. "Det informationsglapp som blir resultatet av detta kan till viss del överbryggas genom att friskolehuvudmännen själva publicerar sin statistik på hemsidan", bloggar förbundets vd Ulla Hamilton ,

Kammarrättsdomen, som gav stöd åt en ny policy hos SCB, har inte mottagits positivt i skolsektorn och utbildningsdepartementet förbereder författningsändringar så att skolstatistiken kan göras offentlig igen.

30 jun
Mikko Lehtimäki / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skolverket stoppar skolstatistik – ”Olyckligt”

Skolverket slutar att publicera statistik om enskilda skolor efter en omtolkning av SCB, rapporterar Ekot. Det är olyckligt, anser Friskolornas Riksförbund.

”De som hävdar att friskolorna har drivit på för att SCB ska fatta detta beslut har helt fel”, skriver Ulla Hamilton, vd för Friskolornas Riksförbund, på Friskolebloggen.

Från och med september kommer Skolverket bara att publicera statistik på riksnivå, rapporterar Ekot. För många föräldrar är statistiken om enskilda skolor viktig eftersom det ger ett bra underlag i valet av skola.

Bakgrunden till Skolverkets bedömning är en juridisk process som slutade med en dom att uppgifter om friskolors elevsammansättning och betyg inte ska lämnas ut eftersom de anses vara affärshemligheter.

Domen är mycket olycklig, anser Friskolornas Riksförbund.

”Dessvärre har SCB:s tolkning bekräftats av Kammarrätten vilken gör att den gäller. För Skolverkets del får detta stora konsekvenser eftersom all den skolstatistik som de publicerar kommer via SCB och därmed påverkas av SCB:s förändrade sekretessbedömning”, skriver Ulla Hamilton som nu hoppas att frågan ska lösas inom kort.

Regeringen har i förra veckan gett Skolverket och SCB i uppdrag att se över statistiken så att den inte bryter mot sekretesslagstiftningen.

26 jun
Läs mer om Läget i svenska skolan
Arkivbild: Wuhans virologiska institut HECTOR RETAMAL / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Ex-spionchef tror att viruset kom från kinesiskt lab

Teorin att det nya coronaviruset, sars-cov-2, härstammar från ett laboratorium i Wuhan får inte avfärdas som en konspirationsteori. Det säger Richard Dearlove, tidigare chef för den brittiska underrättelsetjänsten MI6 till Sky News.

Dearlove säger att han tror att viruset skapats på laboratoriet, och sedan spritts av misstag, och han menar att frågan måste diskuteras öppet inom forskningssamhället.

– Jag säger inget annat än att det var följderna av en olycka, säger han.

De allra flesta inom forskarvärlden, såväl som den brittiska och amerikanska underrättelsetjänsten, menar att viruset inte är tillverkat av människor, skriver Sky News.

36 min
Hillary Clinton, arkivbild. BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
undefined

Clinton: ”Hade gjort ett bättre jobb med viruset”

Om Hillary Clinton hade vunnit presidentvalet hade hennes administration hanterat coronakrisen bättre än den sittande presidenten Donald Trump. Det säger hon i en intervju med Hollywood Reporters podcast ”Awards Chatter”.

– Vi hade inte kunnat stoppa pandemin vid gränsen, så som Trump påstod sig ha gjort i början, men vi hade helt klart gjort ett bättre jobb med att rädda liv, gjort bättre modeller och agerat mer ansvarsfullt.

Enligt Clinton är det frustrerande att befinna sig på sidlinjen.

3 tim
Barn i läger får hjälp med munskydd/turister anländer till Kreta. TT
undefined

Greklands två ansikten: Turister välkomnas medan läger hålls kvar i ”lockdown”

Samtidigt som Grekland öppnar upp för turism och näringsverksamhet kvarstår kritiserade restriktioner för de överfulla flyktinglägren.

Landet beslutar nu att förlänga nedstängningen av dessa till 19 juli. Detta trots anklagelser om att man utnyttjar pandemin för att begränsa migranters rörelsefrihet, skriver AFP.

Enligt SVT måste alla som vill komma ut söka tillstånd. Förlängningen av nedstängningen är den femte sedan mars och frustrationen växer. Restriktionerna har bland annat gjort att hjälporganisationer haft svårt att leverera förnödenheter.

Myndigheterna hävdar att restriktionerna handlar om att skydda lägren mot smitta, medan Läkare utan gränser och Human Rights Watch hävdar att det rör sig om diskriminering.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Trump/Demonstrationer inför talet vid Mount Rushmore TT
Amerikanska valet 2020

Analyser: ”42 minuter mörkt och splittrande tal”

I sitt nationaldagstal sa Donald Trump att 99 procent av covidfallen i USA är ”helt ofarliga”. Uttalandet, som saknar belägg, är presidentens senaste försök att tona ner hotet från coronaviruset, skriver CNN:s Maeve Reston i en analys. För att distrahera går Trump allt längre i sin kritik av protesterna som skakar landet, konstaterar hon.

Även NY Times Annie Karni och Maggie Haberman skriver i en artikel att Trump fokuserar på ”kulturkrig” i stället för coronavirusets spridning – detta för att mobilisera vita anhängare i slutet av sin första mandatperiod.

Att Trumps tal var allt annat än enande lyfts också fram av Washington Posts David Nakamura. I en analys kallar han det 42 minuter långa talet för ”mörkt och splittrande”. Presidenten gör inte längre någon hemlighet av att han inte stöttar de miljoner människor som på ett fredligt sätt kräver reformer för social rättvisa, enligt Nakamura.

”Det är inte längre invandrare eller omvärlden som är hotet. Det är andra amerikaner”, skriver han.

2 tim
Läs mer om Amerikanska valet 2020

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild. Salvatore Di Nolfi / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

WHO-chefen om svenska utvecklingen: ”Detta är mycket uppmuntrande”

Sverige har nått toppen för hur många som dör till följd av coronaviruset och är nu på väg i rätt riktning. Det säger WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus till SvD.

– Dödstalen i Sverige nådde sin kulmen i april. Sedan dess har de dalat stadigt, och var de lägsta under förra veckan. Detta är mycket uppmuntrande.

Han berömmer också initiativet till en coronakommission.

Även WHO:s chef för katastrofberedskap, Mike Ryan, ger beröm på vissa punkter, men understryker också att Sverige har höga dödstal och menar att man inte lyckats pressa ner det så kallade R-talet.

Idag 09:21
Bild från Karolinska institutet. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kritiken: Förlorad forskning gav misslyckad strategi

Den svenska coronastrategin kritiseras nu av ledande smittskyddsforskare, skriver Aftonbladet. I samband med att Smittskyddsinstitutet gick upp i Folkhälsomyndigheten kapades banden till forskarna som har sin bas på Karolinska institutet. Några av dem säger till tidningen att forskningstappet har påverkat den svenska strategin på ett negativt sätt.

– Omorganisationen blev olycklig. Det gick för bryskt till (...) Jag är övertygad om att det har spelat roll för hur pandemibekämpningen bedrivs nu, säger Mats Wahlgren, professor och parasitotolog, till tidningen.

6 tim
Illustrationsbild. Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Öl säljer bättre under krisen – festdrycker minskar

Systembolaget har ökat sin försäljning av ljus lager med sju procent sedan coronakrisen bröt ut, rapporterar GP.

– Att ljus lager har ökat tror jag till viss del har att göra minskat resande. Många av de som köper öl i samband med resande köper just ljus lager, säger Fredrik Arenander, inköpschef på Systembolaget.

Samtidigt har mousserande vin och alkoholfria alternativ minskat i popularitet. Detta har enligt Arenander sannolikt att göra med att dessa drycker är populära vid bjudningar och firanden, något som har minskat i och med pandemin.

Idag 09:09
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige