Poliser vid brottsplatsen. Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mordet i Botkyrka

Grannar om dådet: ”Kunde ha träffat vem som helst”

Sorg, förtvivlan och rädsla. Så beskriver de som bor i närheten av brottsplatsen i Botkyrka sina känslor. I natt sköts en flicka under 15 år ihjäl i Stockholmsförorten.

– Det är hemskt. Min dotter är 12 år. Den kulan kunde ha träffat vem som helst, säger Anod Samir, till Aftonbladet.

Det var vid 03.30-tiden på söndagsmorgonen som polisen larmades till en bensinmack i Botkyrka efter flera samtal om höga smällar. Utanför macken hittade de flickan, som var skottskadad. Strax efter klockan 10 bekräftade polisen att hon hade dött.

Toppnyheter

Människor köar för att rösta i Minsk.  Sergei Grits / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Belarus

Lukasjenko vinner kritiserade valet i Belarus

Den sittande presidenten Aleksandr Lukasjenko vinner presidentvalet i Belarus med 79,7 procent av rösterna. Det visar landets offentliga vallokalsundersökning, rapporterar AFP.

Lukasjenko säkrar därmed sin sjätte mandatperiod sedan han kom till makten 1994. Oppositionens främste kandidat Svetlana Tichanovskaja kom på andraplats med 6,8 procent av rösterna, enligt vallokalsundersökningen.

Flera oppositionella kandidater hade gripits inför valet, däribland Tichanovskajas man. I makens ställe axlade hon rollen som utmanare till Lukasjenko och tiotusentals Minskbor har de senaste veckorna gett sig ut på gatorna till stöd för Tichanovskaja.

1 tim
Svetlana Tichanovskaja. Arkivbild från 30 juli. Sergei Grits / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Utmanaren kräver rättvist val: Kommer godta resultat

Oppositionens huvudkandidat Svetlana Tichanovskaja kräver att valet i Belarus blir rättvist. Det sa hon då hon la sin röst i huvudstaden Minsk på söndagen, skriver AFP.

– Jag vill verkligen att valet ska vara hederligt, för om myndigheterna inte har något att frukta, om folket är för Aleksandr Lukasjenko, då kommer vi att hålla med om det, sa hon, enligt AFP.

Enligt CNN, vågade Tichanovskaja inte sova i sitt eget hem kvällen före valet, utan valde att spendera natten på en hemlig plats av säkerhetsskäl. Flera av 37-åringens medarbetare har gripits av polis och en av hennes allierade, Veronika Tsepkalo, flydde i går till Moskva, rapporterar AFP.

5 tim
Väljare i Minsk under söndagen. Efrem Lukatsky / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Röstningen i gång i Belarus – stora internetstörningar

Stora störningar i internettrafiken har rapporterats från Belarus under valdagen, rapporterar AFP. Sajter med kopplingar till oppositionen går inte att nå, och krypterade meddelandetjänster som Telegram går inte att använda.

SR Ekot rapporterar om ett spänt läge i huvudstaden Minsk på valdagen, då president Aleksandr Lukasjenko står inför sin största utmaning sedan 1994.

– Den unga generationen har slutat att vara rädda, och de vill leva i ett annat slags samhälle, ett mer öppet samhälle, ett europeiskt samhälle, säger väljaren Jekaterina till Ekot.

Idag 11:03
Läs mer om Valet i Belarus
Svarshäften till högskoleprovet.  Bertil Enevåg Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska utbildningen

Sveriges elevråd: Ställ inte in högskoleprovet

Det är fel att ställa in högskoleprovet för andra gången till följd av pandemin. Det menar Jennie Gustafsson, förbundsordförande för Sveriges elevråd, på SvD Debatt.

”När samhället försvagas blir utbildning ännu viktigare och högskoleprovet bör därför hållas i gång som andra samhällsfunktioner”, skriver hon.

Sveriges elevråd uppmanar Universitets- och högskolerådet att tänka till om vilka signaler ett inställt högskoleprov sänder ut. De menar att provet för många är den enda chansen att komma in på en högre utbildning.

24 min
Illustrationsbild Bertil Enevåg Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Myndighet: Höstens högskoleprov bör ställas in

Universitets och högskolerådet, UHR, anser att höstens högskoleprov inte bör genomföras.

”Bedömningen är att ett genomförande riskerar att bidra till spridning av coronaviruset och att möjligheterna att skydda provdeltagare och provpersonal är små”, skriver myndigheten på sin hemsida.

– Slutsatsen har nåtts efter ”nära dialog med de 21 universitet och högskolor som ansvarar för genomförandet på själva provdagen, säger Karin Röding, generaldirektör för UHR.

Tidigare under dagen kom beskedet att giltighetstiden för redan gjorda högskoleprov förlängs från fem till åtta år. Förlängningen gäller vårens antagningar till universitet och högskolan.

Även vårens högskoleprov ställdes in på grund av coronapandemin.

6 aug
illustrationsbild. Gunnar Lundmark / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kritik mot att höstens högskoleprov ställs in

Beskedet att även höstens högskoleprov ställs in får nu kritik av bland annat Sveriges elevråd, SVEA. Det rapporterar Sveriges Radio.

– Det borde ha gått att hitta lokaler eller ha en begränsning på 50 personer. Jag tycker inte att man ansträngt sig och det sänder signaler om hur mycket man prioriterar utbildning och ungdomar, säger Jennie Gustafsson ordförande på SVEA.

Från Universitets- och högskolerådets sida menar man dock att det var just svårigheter med lokaler och utbildning av den personal som krävs som satte stopp för provet.

7 aug
Läs mer om Den svenska utbildningen
Hassan Ammar / TT NYHETSBYRÅN
Protesterna i Libanon

Kaotiska scener i Beirut: ”Regeringen måste avgå”

Tusentals demonstranter har gett sig ut på gatorna i Libanons huvudstad Beirut för andra dagen i rad, för att protestera mot regeringen, rapporterar Reuters.

Enligt nyhetsbyrån är scenerna som utspelar sig i staden kaotiska. Många kastar stenar och avfyrar fyrverkerier mot poliser som blockerar en väg in mot parlamentet, och polisen svarar med tårgas.

– Vi vill att hela regeringen avgår nu. Vi vill ha val nu, säger demonstranten Yusef Dour till Reuters.

Många libaneser anklagar regeringen för att bära ansvar för den massiva explosion i Beiruts hamn i tisdags som tog över 150 människors liv.

3 tim
Demonstration och Stefan Löfven.  TT
undefined

Löfven: Strukturella reformer behövs i Libanon

Statsminister Stefan Löfven (S) säger i en skriftlig kommentar till TT att Sverige redan under de första dagarna efter explosionen i Beirut skickat hjälp till Libanon men att behoven är fortsatt stora.

”Internationellt stöd kommer att behövas för att stödja en långsiktig demokratisk och fredlig utveckling i Libanon. Inte minst visar de senaste dagarnas protester behovet av omfattande strukturella reformer i Libanon”, skriver Löfven.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har skickat experter till Beirut och Svenska Röda Korset har skickat akut bistånd. Efter att explosionen ägde rum har det varit stora protester mot landets regering.

2 tim
En demonstrant i Beirut/Bitte Hammargren. TT
undefined

Expert: Extremt farligt läge – kan bli som Libyen

Läget i Libanon riskerar att eskalera ytterligare och kan i värsta fall leda till en total kollaps. Det säger Mellanösternexperten Bitte Hammargren till TT.

– Det är ett fruktansvärt farligt läge, säger hon.

Hammargren pekar bland annat på att den humanitära krisen kommer att förvärras, samtidigt som länder som Iran och Kina försöker dra nytta av krisen för att flytta fram sina positioner i regionen.

– Libanon kan i värsta fall bli som Libyen, en huggsexa där det finns många olika parter som vill utnyttja läget.

Expressens Mellanösternkorrespondent Kassem Hamadé påpekar även han allvaret i situationen.

– Libanon är på väg in i en djupare ekonomisk kris, med mer politisk splittring och myndigheterna är förlamade, säger han till Expressen TV.

5 tim
Läs mer om Protesterna i Libanon
Frankrikes president Emmanuel Macron under givarkonferensen.  Christophe Simon / TT NYHETSBYRÅN
Explosionen i Libanon

Givarländer utlovar 2,6 miljarder i stöd till Libanon

Flera länder donerar tillsammans motsvarande 2,6 miljarder kronor för att hjälpa Libanon efter de massiva explosioner som förstörde huvudstaden Beirut i tisdags och tog över 150 människors liv. Det beslutades under en givarkonferens anordnad av Frankrikes president Emmanuel Macron, rapporterar AFP.

Enligt ett gemensamt uttalande från deltagarländerna kommer den ekonomiska hjälpen att levereras ”direkt till det libanesiska folket”, rapporterar al-Jazira.

Under konferensen, som anordnades som en videokonferens, uppmanade USA:s president Donald Trump regeringen i Libanon att utföra en ”komplett och transparent” utredning av explosionerna. Enligt ett uttalande från Vita huset sa han också att USA står redo att hjälpa till.

1 tim
En soldat i Beirut/Frankrikes president Emmanuel Macron.  TT
undefined

Macrons vädjan: ”Libanons framtid står på spel”

Frankrikes president Emmanuel Macron säger att Libanons framtid står på spel och att landets ledare måste agera för ta till vara på den strävan efter förändring som folket ger uttryck för på Beiruts gator.

Macrons uttalande gjordes under inledningen av en virtuell hjälpkonferens för Libanon under söndagen, som väntas samla ledare för flera av världens största länder, rapporterar AFP.

– Vår uppgift är att agera snabbt och effektivt och koordinera vår hjälp på marken så att den når ut så snabbt som möjligt till det libanesiska folket, sa Macron.

Kostnaden för att återuppbygga Beirut efter tisdagens förödande explosioner väntas landa på miljarder dollar, skriver Reuters. Ekonomer förutspår att explosionerna kan leda till ett fall av landets bnp på uppemot 25 procent.

Idag 12:59
Demonstranter på Martyrtorget i Beirut / Manal Abdul Samad TT
undefined

Libanesiska ministrar avgår efter explosionen i Beirut

Två libanesiska ministrar avgick under söndagen, mot bakgrund av tisdagens stora explosion i huvudstaden och de efterföljande protesterna, rapporterar al-Jazira.

Under förmiddagen meddelade informationsminister Manal Abdul Samad att hon lämnar regeringen, samtidigt som hon bad om ursäkt för att ha svikit det libanesiska folket.

Senare under dagen bekräftade miljöminister Damianos Kattar att även han hoppar av.

I går protesterade runt 10 000 personer i Beirut mot de styrande i landet och under söndagen utbröt nya våldsamma protester.

Idag 08:49
Läs mer om Explosionen i Libanon
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den turbulenta bomarknaden

Bostadsmarknaden glödhet – rekordmånga affärer i juli

Antalet bostadsaffärer på Hemnet ökade med 35 procent i juli jämfört med samma månad i fjol. I Stockholms län var ökningen hela 50 procent. Det är den hetaste julimånaden i bostadssajtens historia, skriver TT.

Även Länsförsäkringar fastighetsförmedling vittnar om rekordsiffror. Där ökade försäljningarna i hela landet med 25 procent medan det i Stockholms län nästan skedde en fördubbling.

Mäklarfirmans vd Marcus Svanberg är överraskad av den stora ökningen men tror att det är en effekt av att många affärer uteblev i maj och juni, samt att folk varit hemmavid.

Hemnets analytiker Erik Holmberg är inne på samma linje och menar även att oron för fortsatta problem och prisnedgångar har minskat.

– Det är en väldigt tydlig vändning i hur folk uppfattar att marknaden kommer att påverkas framåt, säger han.

4 tim
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Extremt låga” räntor drar upp bopriser till ny topp

De svenska bostadspriserna steg till en ny rekordnivå i juni efter en uppgång med 0,4 procent över hela landet, enligt morgonens siffror från Valueguard. Därmed har hela nedgången under den mest akuta coronakrisen återhämtats, skriver Direkt.

Mäklarhuset Bjurfors har noterat att temperaturen stiger igen på bostadsmarknaden.

”Våra visningar lockar allt fler och det finns redan signaler om förbättringar i konjunkturen. För den fortsatta utvecklingen på bostadsmarknaden är det också positivt att de extremt låga räntorna väntas bestå under överskådlig tid”, skriver vd Sven-Erik Kristensen i en kommentar.

17 jul
Illustrationsbild: Norra Tornen i Stockholm.  Marko Säävälä / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bopriserna fortsätter öka: ”Ingen större coronaeffekt”

Coronakrisen verkar inte bita på bostadspriserna: den senaste månaden steg priserna på lägenheter i samtliga regioner, förutom i Storstockholm där priserna sjönk med 0,3 procent. Det visar SBAB Booli housing price index, som TT skriver om.

– Det är svårt att prata om några stora coronaeffekter, säger bankens chefsekonom Robert Boije till nyhetsbyrån.

Störst var prisökningen i Stormalmö under juli, med 3,4 procent, enligt statistiken.

2 aug
Läs mer om Den turbulenta bomarknaden

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Arkivbild: Barn testas för covid-19 i Wuhan i mars. Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
Jakten på ett coronavaccin

Saudiarabien gör fas 3-test med kinesiskt vaccin

Saudiarabien inleder inom kort en fas 3-studie av en coronavaccinkandidat utvecklad av det kinesiska bolaget Cansino Biologics. Det uppger en talesperson för det saudiska hälsodepartementet på söndagen, rapporterar Reuters.

Kandidaten ad5-ncov har utvecklats av Hongkongnoterade Cansino Biologics i samarbete med en militär kinesisk forskningsenhet och verkar enligt forskare vara ett säkert preparat som gett immunitet hos de flesta av försökspersonerna, skriver nyhetsbyrån.

3 tim
Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Astra Zeneca nära Japan-avtal om 100 miljoner doser

Astra Zeneca har tecknat ett avtal med Japan om att leverera 120 miljoner doser av det coronavaccin som bolaget utvecklar, skriver flera medier.

Läkemedelsjätten har tidigare meddelat att man kommer leverera sitt covid-19-vaccin utomlands i september och förväntas inleda kliniska prövningar i Japan senare denna månad.

Astra Zeneca har fört diskussioner med bland annat Japan, Ryssland och Brasilien om att leverera sitt potentiella vaccin, som går under namnet AZD1222, skriver Finwire.

7 aug
Läs mer om Jakten på ett coronavaccin