Skridskoåkare vid Nämdöfjärden i Stockholm. Arkivbild.  Lars Pehrson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Höstvädret

Gråa november snart över – solchans lagom till advent

November har varit ovanligt mörk, med få soltimmar över hela landet. Men till första advent kan strimmor av ljus nå genom det kompakta mörkret.

– Det blir en vändning lagom till första advent, med lite riktig vinterkänsla, säger meteorologen Henrik Reimer till TT.

I morgon kan det bli chans till sol i norra Norrland och kyligare luft väntas till veckan över hela landet. Fram till nästa helg tror meteorologerna dock att det vänder, med chans till sol i Svealand.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Höstvädret Väder

Toppnyheter

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Exportindustrin lånar febrilt för att överleva

Svensk Exportkredit, SEK, ökar nyutlåningen i skuggan av en mörk prognos om det exportberoende näringslivet, skriver DI.

Enligt Exportbaromoetern räknar sex av tio företag med en minskad orderingång närmaste året. Samtidigt planerar tre av tio att minska sin personalstyrka kommande halvår.

”Det ser riktigt illa ut, givet att 1,5 miljoner människor jobbar i exportsektorn. Slår prognoserna in får det stora konsekvenser för svensk tillväxt. Risken finns dessutom att utfallet blir ännu värre än prognoserna med tanke på att ekonomin utvecklas sämre än väntat”, säger Catharina Henriksson,  ansvarig för Exportkreditbarometern på SEK.

Under första kvartalet ökade nyutlåningen med 20 miljarder kronor, från 13,3 miljarder under under samma period i fjol, till rekordsumman 33,3 miljarder kronor i år.

Den största delen av nyutlåningen handlar om rörelsefinansiering så att bolagetn kan stärka sin likviditetsberedskap.

20 maj
Läs mer om Svenska exporten

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer