Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Företagsklimatet i Sverige

Göteborg får bottenbetyg i upphandlingsenkät

I en årlig enkät från Svenskt Näringsliv ger företagen en ljummen respons när de tillfrågas hur upphandlingen fungerar i deras respektive kommun. För hela landet landar medelbetyget på 2,7 på en sexgradig skala, vilket indikerar ett tufft företagsklimat, skriver Svenskt Näringslivs Ellen Heldahl och Birgitta Laurent på sajten Upphandling24.

Det kan röra sig om brister i en fungerande marknadsdialog, information om planerade upphandlingar för företagare, anbudsskola, lyhördhet. Dessutom gör många offentliga inköpare misstaget att utesluta de mindre företagen genom alltför stora kontrakt.

Företagsklimatet skiljer sig dock runtom i landet och det är inte alltid kommunens storlek som avgör kvaliteten vid upphandlingar, visar enkäten.

Medan de södra delarna av Vättern och Vänern har ett mycket gott företagsklimat hamnar Sveriges andra största stad Göteborg på en bottenplacering, på plats 285 av 290 kommuner.

”Vi är övertygade om att en nedåtgående trend går att vända. Vår önskan är att alla kommuner ska få godkänt, det vill säga över 3,0 i betyg”, skriver Heldahl och Laurent.

Toppnyheter

Brexit
Theresa May och Nederländernas premiärminister Mark Rutte när de träffades i Haag tidigare i dag.  PIROSCHKA VAN DE WOUW / TT NYHETSBYRÅN
Brexit

Mays besked: Omröstning om brexit senast 21 januari

Storbritanniens parlament kommer att få rösta om premiärminister Theresa Mays framförhandlade brexitavtal senast den 21 januari. Det uppger en talesperson för May, rapporterar brittiska medier.

Omröstningen var egentligen tänkt att hållas i eftermiddag, men i går meddelade Theresa May att hon skjuter upp den.

I dag reser May till flera europeiska huvudstäder för att träffa regeringschefer och EU-representanter i förhoppningen att få försäkringar som hon tror kan göra avtalet mer aptitligt för parlamentet i London.

38 min
Jean-Claude Juncker talar i EU-parlamentet på tisdagen FREDERICK FLORIN / AFP
Brexit

Juncker: Inget utrymme kvar för omförhandling

Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker upprepade på tisdagen att det inte finns ”något som helst utrymme för omförhandling” av brexitavtalet, rapporterar The Guardian.

– Men självklart finns det utrymme om det används intelligent. Det finns utrymme för att ge ytterligare förtydliganden och ytterligare tolkningar utan att öppna utträdesavtalet.

Han fortsätter: – Detta kommer inte att hända: Alla måste notera att utträdesavtalet inte kommer att öppnas på nytt.

2 tim
Theresa May PARBUL / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit

”May undvek förnedring – men landet är kvar i limbo”

Premiärminister Theresa May sköt inte upp voteringen av brexitomröstningen för att hon ville, utan för att hon och hennes team försöker undvika ett fasansfullt nederlag, skriver BBC:s Laura Kuenssberg.

May köper sig lite mer tid, men beslutet att skjuta upp omröstningen leder till ytterligare en törn i hennes trovärdighet. Samtidigt hänger den stora frågan i luften – hur kunde hon någonsin tillåta att det fick gå så här långt, fortsätter Kuenssberg.

Premiärministerns beslut bekräftar det alla redan visste, skriver Jen Kirby i en analys i Vox. May saknar stöd för sitt utträdesavtal och omröstningen skulle leda till ett sådant förnedrande nederlag att hela hennes regering skulle kunna äventyras.

Storbritannien är nu kvar i limbo i ytterligare en tid och då May verkar sakna en plan B vet ingen vad som kommer hända härnäst, konstaterar både Kuenssberg och Kirby.

5 tim
Läs mer om Brexit
Stefan Löfven (S) och Jan Björklund (L). Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet - regeringsbildningen

Källa: S-planen är att få Liberalerna ur riksdagen

Socialdemokraterna och LO har redan börjat förbereda sig för ett extra val, enligt uppgifter till Expressen. I ett sådant val skulle Moderaterna och Centerpartiet göras till partiets huvudmotståndare.

– Beviset för att högern vill slita isär Sverige blir Centerpartiets kravlista som ska läckas, säger en källa till tidningen.

Partiet skulle enligt samma uppgiftslämnare även satsa på att försöka få Liberalerna att ramla ur riksdagen. Det skulle bidra till att det rödgröna blocket stärks ytterligare.

2 min
Annie Lööf (C). Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet - regeringsbildningen

Ledare: Lööfs självbild tyder på storhetsvansinne

Att förhandlingarna mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet slutade i en kraschlandning har få svenska ledarskribenter missat. Värmlands folkblads Peter Franke funderar på vilka eftergifter Annie Lööf (C) egentligen gjorde i förhandlingarna.

”Lööfs självbild tyder på ett visst mått av storhetsvansinne. Vem tror hon att hon är?” frågar han sig.

Ett extra val och en M+KD-regering med stöd av SD är de två alternativ som nu återstår, tror Västerbotten-Kurirens Ola Nordebo.

”Det vore onekligen bedrövligt, om månaders sonderingar efter ett förutsägbart valresultat landar i någon av de två desperata nödlösningarna”, skriver han.

Oavsett vilket måste talman Andreas Norlén sluta prata och börja öppna för voteringar, även om det snabbare bidrar till det extra val som Norlén sagt att han vill undvika, skriver Fredrik Haage i Smålandsposten.

”Det finns ingen grundlagsparagraf som behandlar problemet med talmannens eftermäle.”

Idag 06:27
Annie Lööf i dag. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet - regeringsbildningen

Uppgifter: Stämningen blev sämre ju längre tiden gick

De fyra partier som förhandlade om ett regeringssamarbete står längre ifrån varandra nu än tidigare, enligt uppgifter till DN. De fem dygn långa förhandlingarna inleddes lovande men ju längre tiden gick desto sämre blev stämningen, enligt källorna.

Centerledaren Annie Lööfs agerande ifrågasätts av företrädare för de olika riksdagspartierna, efter dagens besked att hon säger nej till S-samarbete.

– Det är svårt att avgöra om det här är ett spel som ska landa i något annat eller inte, säger en källa.

Igår 22:14
Läs mer om Valet - regeringsbildningen
Donald Trump och Xi Jinping under mötet i Argentina i december.  Kevin Lamarque / TT NYHETSBYRÅN
Handelsbråket Kina-USA

Efter Trumps tweet: Kina uppges sänka biltullar

Kina är på väg att sänka tullarna på bilar tillverkade i USA. Det rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor.

De sänkta tullarna var något som Donald Trump twittrade om redan efter sitt möte med Kinas president Xi Jinping i samband med G20-mötet i början av december.

Enligt Bloombergs uppgifter, som inte bekräftats från officiellt håll, ska ett förslag ha lämnats in som innebär att importtullarna på USA-tillverkade bilar sänks från nuvarande 40 till 15 procent.

20 min
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Handelsbråket Kina-USA

Svarta moln över bilbranschen

Handelskrig mellan USA och Kina, hot om amerikanska tullar på europeiska bilar och Brexit. Molnen hopar sig över den globala bilbranschen.

– Om det blir biltullar och om fri global handel ifrågasätts kan det mycket väl trigga en lågkonjunktur, säger Håkan Samuelsson, vd på Volvo Cars, till TT.

För Volvo Cars har handelskriget mellan USA och Kina så här långt resulterat i att den nyöppnade fabriken i North Carolina inte kommer att expandera så snabbt som tidigare planerats.

Håkan Samuelsson ser dock ljusglimtar i mörkret. Volvo Cars slår försäljningsrekord i år igen och skulle det värsta hända under 2019 så kan hans bolag tjäna på att vara en av de mindre tillverkarna av premiumbilar, påpekar han.

2 tim
Läs mer om Handelsbråket Kina-USA
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Slasktratt-skatt döljer sig i arbetsgivaravgifterna

Enligt Statens Resultaträkning 2017 så betalar vi företagare ungefär 530 miljarder kronor i arbetsgivaravgift till statskassan. Det motsvarar 12 procent av BNP. Vad får vi egentligen för det? Det undrar välfärdsföretagaren Minna Fröjdholm i en debattartikel på sajten Företagande.se.

”Förutom att vi genom sociala avgifter betalar en del till allmänna pensionen och socialförsäkringarna, så betalar vi enorma belopp till okända utgifter som inte har någon koppling till arbete eller arbetstagare”, skriver hon.

Enligt Minna Fröjdholm utgörs 23 procent av den sociala avgifterna en okänd slasktratt-skatt, som inte allas är ”Sociala avgifter”.

Det borde därmed finnas utrymme för att sänka arbetsgivaravgifterna, menar debattören.

3 tim
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

”De dolda skatterna ett demokratiskt problem”

Debatten om att den allmänna löneavgiften, som upptar en stor del av arbetsgivaravgiften egentligen är en ”dold” skatt, har fått nytt fäste på Blekinge Läns Tidningars opinionssida.

Där skriver ledarskribenten Anders Gustafsson att den allmänna löneavgiften inte ger löntagarna några som helst förmåner utan det är en ren skatt som arbetsgivaren betalar in till staten. Dessutom väntas den öka om den rödgröna övergångsbudgeten går igenom.

”Från att ha legat på 1,5 procent av den anställdes inkomst 1995, kommer den allmänna löneavgiften, om regeringens budgetförslag går igenom, att uppgå till 11,62 procent”, skriver han.

Gustafsson menar därmed att Sverige har ett icke-transparent skattesystem, där medborgarna tror att skattetrycket i själva verket är lägre än vad det faktiskt är.

”Att hundratals miljarder kronor benämns avgift när de i själva verket är skatt är givetvis ett demokratiskt problem.”

5 dec
Läs mer om Det svenska skattetrycket
Gula västarna demonstrerar i Paris. Michel Euler / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Protesterna i Paris

Gula västar övertygas inte av Macrons utsträckta hand

Den franske presidenten Emmanuel Macrons tal till nationen på måndagskvällen har inte lyckats övertyga proteströrelsen Gula västarna, skriver TT.

– Det är ren teater, han tar inte itu med de verkliga problemen, säger cykelreparatören Thierry, som hängde på sig sin gula väst för två veckor sedan.

Nära 150 personer samlades i sydfranska Le Boulou för att lyssna på talet. ”Nonsens”, ”en charad” och ”en bluff” var några av de många omdömena.

Mindre än en timme efter det att Macron avslutat sitt tal var vägtullsstationen på motorvägen A9 mellan Spanien och Frankrike helt igenkorkad på grund av Gula västarnas blockad.

23 min
Demonstranter följer Macrons tal. PASCAL ROSSIGNOL / TT NYHETSBYRÅN
Protesterna i Paris

Analys: EU bör kollektivt hålla tummarna för Macron

Inte bara Emmanuel Macron utan liberala ledare över hela Europa bör hålla tummarna för att den franske presidentens löften om höjda minimilöner och skattelättnader lyckas blidka protesterna på gatorna, skriver The Guardians Jon Henley i en analys.

I sin valkampanj talade Macron om att han ville blåsa nytt liv i EU-projektet och den europeiska sammanhållningen, skriver Henley. Gula västarna å sin sida hejas ivrigt på av högerpopulister och nationalister som Italiens Matteo Salvini och tidigare Trump-medarbetaren Steve Bannon, konstaterar han.

”Fyra månader före EU-valet, som spås bli en framgång för nationalistiska krafter är en försvagad Macron som har fullt upp med ett kaotiskt och upproriskt Frankrike det sista Europa behöver”, skriver Henley.

Igår 21:07
POOL / TT NYHETSBYRÅN
Protesterna i Paris

Macron ber om ursäkt och utlovar höjda minimilöner

Den franske presidenten Emmanuel Macron talade i dag till nationen efter den senaste tidens våldsamma protester i landet.

– Våldet är inte till nytta för någon, sa Macron i inledningen av sitt tal.

Han sa sig också förstå den ilska människor känner.

– Jag har sett er, jag förstår er, sa Macron, riktat till alla de som känner sig orättvist behandlade och ber också om ursäkt till de som känner sig drabbade av hans förslag.

Macron levererade också ett antal löften, bland annat att övertidsarbete ska bli skattefritt, och att minimilönerna ska höjas med 100 euro i månaden. Den höjda skatten för vissa pensionärer ska också slopas.

Han sa också att hans reformagenda kan ha varit för omfattande och att han ”med alla medel” ska återställa lugnet i landet.

Igår 19:02
Läs mer om Protesterna i Paris
Elisabeth Svantesson (M). TT
Höstbudgeten

Budgetomröstning blir av i morgon som planerat

I morgon kommer riksdagen att rösta om Sveriges nästa budget. Det finns inga planer på att skjuta upp omröstningen, rapporterar TT.

– Finansutskottet har justerat sitt betänkande och det är det som ligger till grund för debatten i kammaren, säger riksdagens kammarsekreterare Johan Welander.

Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budgetreservation, som får stöd av Sverigedemokraterna, går mot seger. Både Centerpartiet och Liberalerna har meddelat att de kommer att lägga ned sina röster.

2 tim
Karolina Skog.  Hanna Franzén/TT / TT NYHETSBYRÅN
Höstbudgeten

Skog (MP) kritisk: Flyget återigen ett skattefrälse

Moderaternas och Kristdemokraternas budgetalternativ kommer troligen att röstas igenom i riksdagen med stöd av Sverigedemokraterna. Partierna vill bland annat ta bort flygskatten.

Miljöminister Karolina Skog är mycket kritisk till flera förslag.

– Ett exempel är att de vill ta bort flygskatten, och då ser till att flyget återigen blir ett skattefrälse och det blir enklare för den delen att släppa ut. Och då minskar ju också det proaktiva klimatarbetet i Sverige, säger hon.

Idag 06:07
Debatt mellan Jimmie Åkesson (SD) och Annie Lööf (C). Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Höstbudgeten

Ledare: C låter SD avgöra den ekonomiska politiken

Trots att Sverigedemokraterna stödjer M-KD-budgeten kommer Centerpartiet att släppa fram den.

”Annie Lööfs besked i går innebär nämligen att hon överlåter åt Jimmie Åkesson att avgöra Sveriges ekonomiska politik”, skriver Aftonbladets Anders Lindberg.

Frågan är varför samma princip inte gäller i statsministeromröstningen, skriver Lydia Wålsten i Svenska Dagbladet. Hon tycker att Centerpartiet ger ”sladdriga motiveringar” och att det är svårt att förstå vad som styr om Centerpartiet röstar ja eller nej.

”Uppdelningen mellan aktivt och passivt stöd är fiktiv”, skriver Wålsten.

5 tim
Läs mer om Höstbudgeten

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer