Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Penningtvätten i banksektorn

Göran Persson: Svårt och utsatt med Swedbank

Göran Persson talar i en lång intervju med Göteborgs-Posten ut om sitt nya uppdrag att bli styrelseordförande i Swedbank.

– Jag närmar mig uppdraget med stor ödmjukhet. Det är kul, svårt och utsatt, säger han och menar att Swedbank är ”i grunden fin och välskött bank men med ett stort problem med penningtvätten”.

Göran Persson funderar över att han vid fyllda 70 år är intressant för prestigejobbet som ordförande i Swedbank.

– Jag blev både förvånad och inte förvånad när jag blev tillfrågad om ordförandeposten. Men jag hade inte räknat med det, säger han.

Göran Persson tar också upp socialdemokraternas nuvarande kräftgång. Vid segervalet 2002 landade S på 39,9 procent. Stefan Löfven har lett S i de för partiet sämsta valen någonsin. Resultaten 28,3 procent i riksdagsvalet 2018 och 23,6 i valet till Europaparlamentet i maj i år är bottenrekord.

– Jag tror att socialdemokraterna måste återknyta till den grundläggande berättelsen, säger Göran Persson.

Han tror att en del väljare röstar på Sverigedemokraterna i protest mot att de inte känner sig sedda och respekterade.

Göran Persson menar att Ingvar Carlsson var en mästare på tajming vilket är bland det viktigaste som finns för en framgångsrik politiker, skriver GP.

Toppnyheter

Arkivbild på fartyget Stena Impero som har beslagtagits. Stena Bulk
Konflikten i Hormuzsundet

Stena Bulk: Kontakten med vårt fartyg är förlorad

Stena Bulk bekräftar att man har förlorat kontakten med sitt brittiskflaggade fartyg i Hormuzsundet.

”Vi lyckas för närvarande inte komma i kontakt med fartyget som nu rör sig norrut mot Iran”, skriver det svenska företaget i ett pressmeddelande.

Stena Bulk bekräftar också att det är 23 personer ombord på oljetankern. Det finns inga rapporter om att någon ska vara skadad.

”Deras säkerhet är av största vikt för både ägare och chefer”, skriver Stena Bulk, som för närvarande är i nära kontakt med den brittiska regeringen.

Erik Hånell, som är vd för Stena Bulk, säger till TT att det inte är några svenskar ombord på fartyget. Enligt rederiet förlorades kontakten med oljetankern omkring 17.00 svensk tid.

Igår 20:00
Läs mer om Konflikten i Hormuzsundet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer