Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimatomställningen

Golvföretaget kan tvingas elda upp varor för miljoner

Golvföretaget Tarkett står inför att antingen återvinna 150 miljoner kvadratmeter golv eller att elda upp det. Nu efterlyser de vägledning. ”Vem tar på sig rollen att hitta rätt avvägning mellan klimatnytta och kemiska risker”, frågar sig Dag Duberg, nordisk hållbarhetschef på Tarkett.

Dag Duberg har varit nordisk hållbarhetschef på Tarkett sedan 4 år Han har arbeta med teknik- och miljöfrågor inom golvbranschen sedan slutet på 80-talet.

När fPlus Hållbarhet får en pratstund med honom så har företaget just fått ett av sina plastgolv certifierade enligt miljömärkningen Svanen.

– Det känns väldigt bra. Svanenmärkningen har en mer cirkulär inriktning med höga krav på återvunnet material och vi är faktiskt först i Sverige med ett svanenmärkt plastgolv.

150 miljoner kvadratmeter gammalt golv

Men nu har företaget ett dilemma. Återvinningscykeln för deras plastgolv är lång. Inte sällan uppåt 30 år eller mer vilket betyder att en stor andel av företagets golv tillverkades under en tid då kemikalielagstiftningen såg annorlunda ut. De golven innehåller kemikalier som inte bör återföras kretsloppet. Ett exempel är så kallade mjukgörande ftalater som bland annat misstänks vara hormonstörande.

För golv som är tillverkade efter 2011 är det inga problem. Här kan de flesta återvinnas genom en teknik som rensar bort lim och spackelrester. Men för de äldre golven är det som sagt svårare samtidigt som potentialen är stora. En utredning av IVL Svenska Miljöinstitut visar att det finns cirka 150 miljoner kvadratmeter gammalt golv i offentliga byggnader och bostäder runt om i Sverige.

– Vi har hittills sett till att återanvända relativt nya golv som vi vet är helt säkra från ett kemikalieperspektiv men vi är nu i ett läge då vi vill bli effektivare i vårt återvinningsarbete. Men vi vet inte om vi kan få bort alla kemikalier ur de här gamla mattorna, utan bara nästan allt. Frågan är om det kommer det att vara möjligt att sälja det? Kommer konsumenterna att acceptera det? Vi vet heller inte om det i huvud taget kommer att vara tillåtet, undrar Dag Duberg.

Avvägning mellan klimatnytta och kemiska risker?

Från Tarketts håll måste man också säkerställa att det finns en efterfrågan innan nödvändiga investeringar kan göras. Alternativet till att återvinna de gamla golven är nämligen att bränna upp dem med stora koldioxidutsläpp som följd för att sedan köpa jungfrulig råvara till nyproduktion.

Samtidigt riskerar företaget att komma i kläm och bli utpekade som antingen klimatbovar eller giftspridare.

– Det är ganska enkelt att tillverka golv som uppfyller alla upptänkliga krav och önskemål på kemikalieinnehåll så länge man köper nytillverkad junfrulig råvara – men hur gör vi när vi står med en jättelik mängd potentiell råvara i form av återvunnet material som inte är ”perfekt”? Vem tar på sig rollen att hitta rätt avvägning mellan klimatnytta och kemiska risker?

– Kan vi göra de riktigt stora investeringarna och lyckas tvätta ur gamla kemikalier och få ett giftfritt kretslopp kan vi till sist komma dit, där allt skräp blir till råvara igen, fortsätter han.

Offentlig marknad efterlyses

En åtgärd som skulle sätta fart på marknaden för återvunna cirkulära produkter är om det offentliga började ställa krav i sin upphandling.

– Skulle det offentliga med sina miljardupphandlingar börja ställa krav på en viss mängd återvunnet material så skulle det så klart ge marknaden en skjuts. Då skulle företag som vi till exempel våga göra de nödvändiga investeringarna i fabriker som renar och återvinner gamla golv.

På det stora hela. Vilket är den viktigaste hållbarhetsfrågan anser du?

– Det är den globala uppvärmningen utan tvekan. Det är en fråga om människans överlevnad på jorden på lite längre sikt. För företag som verkar här och nu är det avgörande att börja anpassa sig. Jag är tämligen säker på att det kommer flera larmrapporter, och på att stater och regeringar kommer bli mycket tuffare.

– Det kommer inte att gå över och vi kommer att få se mycket högre skatter på koldioxid, fossila bränslen och jungfruliga råvaror. Jag är personligen övertygad om att det är den utvecklingen som vi går till mötes. Och då kommer företag som förberett sig att ligga bättre till.

Toppnyheter

Bild från Kungens tal TT
Coronavirusets spridning – Sverige

Kungen: ”Jag tänker på alla barn som riskerar förlora sina mor- och farföräldrar”

Coronaviruset har Sverige och hela världen i sitt grepp, säger kung Carl XVI Gustaf i sitt tal till nationen på söndagskvällen. Han menar att han ser hur en ”civil mobilisering” har inletts i Sverige, och tänker på alla som jobbar inom vården under virusutbrottet.

– Trots en ansträngd situation och trots en risk för hälsan.

Inför påsk uppmanar han svenskarna att agera osjälviskt och undvika resor, och han säger att alla har ett ansvar för att skydda äldre och andra riskgrupper.

– Jag tänker på alla barn som riskerar att förlora sina mor- och farföräldrar.

När krisen väl är över kan vi dra nytta av all den omtanke som visats, menar han.

– Även om det kan kännas svårt, kom ihåg, du är inte ensam.

2 tim
Illustrationsbild TT
undefined

Gamla respiratorer tas i bruk – nya går på export

Socialstyrelsen har nyligen skrivit avtal med svenska Getinge om en leverans på 200 respiratorer. Samtidigt är medicinteknikbolagets målsättning att tillverka 16 000 respiratorer i år, skriver Expressen. De flesta av dem kommer att exporteras och alltså inte tas i bruk av den svenska vården som istället börjar använda sig av gamla respiratorer som uppges komma från Socialstyrelsens gamla beredskapslager.

– Det har inte samma funktioner och prestanda som moderna respiratorer men bedöms vara tillräckligt bra för användning under rådande omständigheter, säger Björn Persson, verksamhetschef på Karolinska sukhuset, till Expressen.

28 min
Inrikesminister Mikael Damberg, statsminister Stefan Löfven och socialminister Lena Hallengren. TT
undefined

Remissinstanserna om nya lagen: ”Motiverat just nu”

Tolv remissinstanser hade ett dygn på sig att granska lagförslaget som ger regeringen möjlighet att vidta åtgärder utan ett beslut från riksdagen. Klockan 18.00 på söndagskvällen gick tiden ut. Flera av instanser menar att förslaget är motiverat under den rådande coronakrisen, skriver TT. Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har dock vissa invändningar. Enligt förslaget ska regeringen kunna omfördela sjukvårdsmateriel och läkemedel mellan kommuner och regioner, något som organisationen invänder mot.

”SKR vill kraftfullt understryka att myndigheterna inte har kapacitet eller kompetens att hantera omflyttning av resurser mellan regioner och kommuner och att sådana åtgärder inte är ändamålsenliga för att säkerställa tillgång till läkemedel och utrustning”, skriver SKR i sitt remissvar.

Advokatsamfundet ingick inte i gruppen av remissinstanser men har ändå skrivit ett yttrande där organisationen riktar kritik mot den korta remisstiden.

”Remissinstanserna ges inte en reell möjlighet att överväga förslagen”, skriver Advokatsamfundet.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Nya H&M-vd:n om den första kaotiska tiden

Helena Helmersson tog över rodret vid H&M alldeles innan coronakrisen slog till på allvar i Sverige. Och även om det är en mardrömsstart så är hon fast besluten att vidta nödvändiga åtgärder för att klara företaget genom krisen, skriver Expressen.

– Vi kan visa på att vårt förändringsarbete verkligen gett resultat med lägre prisnedsättningar, lägre varulager och högre försäljning. Det är väldigt skönt att ha i ryggen när vi går in i sådan osäkerhet. Vi är nu i en allvarlig situation som vi måste handskas med där det är viktigt att snabbt ta till åtgärder för att komma ut på ett bra sätt, säger till Expressen.

Och trots rådande omständigheter, skriver DN, presenterar H&M ändå en förhållandevis stark rapport från det första kvartalet som får aktien att rusa på börsen.

– Vi står på en bra grund för att gå in i en så osäker period, säger Helena Helmersson till DN.

H&M har också svängt om delar av produktionen för att vara behjälpliga i krisen.

Klädjätten har i ett första skede producerat 100.000 skyddsmasker i sina fabriker i Kina, skriver DN.

2 tim
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lucas: Dessa sex lärdomar kan dras ur tidigare kriser

Under trettio års tid har DN:s ekonomijournalist Dan Lucas sett flera kriser komma och gå. I en krönika berättar han om vilka viktiga lärdomar han har dragit av dem.

Den första lärdomen, menar han är att kriser till sist inte handlar om aktiekurser, utan människors hälsa och liv. Det krossar drömmar och slår människors livsverk i kras.

”Den andra lärdomen är alltså att en kris i sin inledning allt för ofta underskattas”, skriver han.

Ytterligare en lärdom är att en ekonomisk kris inte med nödvändighet behöver betyda att ett samhälle i grunden förändras.

”När 90-talskrisen var som djupast var det lätt att tro att Sverige skulle vara ett annat land när krisen väl var över”, skriver han.

Men han menar att det efter den krisen skapades andra jobb och ledde till att Sverige är en välmående välfärdsstat med marknadsekonomi och demokrati, som innan krisen.

1 tim
Illustrationsbild.  Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Var tredje butik kan tvingas stänga före sommaren

Likviditetskrisen blir allt svårare för Sveriges sällanköpshandlare. Om nuvarande situation fortsätter riskerar tre av tio butiker att tvingas stänga sin verksamhet inom de närmaste två månaderna. Den skriver branschorganisationen Svensk Handel i en ny rapport.

Enligt Svensk Handels undersökning uppger varannan butik i sällanköpsvaruhandeln att de har tappat minst 40 procent av sin försäljning. Var tionde butik har tappat 80 procent.

– Läget är allvarligt och risken är uppenbar att vi står inför en utslagning av handelsföretag som saknar motstycke i modern tid, säger Svensk Handels vd Karin Johansson i en kommentar.

Igår 07:15
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Sjukvårdare tar hand om en patient i Italien. Claudio Furlan / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Italien planerar för nästa fas: ”Svåra månader”

Italiens hälsominister Roberto Speranza säger att man börjat skissa på hur nästa fas i coronavirusepidemin i landet kan se ut. Enligt honom är målet att skapa förutsättningar att kunna leva med viruset tills ett vaccin utvecklats, skriver Reuters.

När antalet dödsfall om dagen nu börjat sjunka i Italien, hoppas regeringen att epidemin nått en kulmen. Fas två skulle bland annat innebära lättnader i de hårda restriktioner som infördes för en månad sedan, samtidigt som social distansering och ansiktsmasker kommer fortsätta behövas ett bra tag framöver.

– De kommande månaderna kommer bli svåra, säger Roberto Speranza.

4 tim
Social distansering i Boston. Michael Dwyer / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Amerikaner uppmanas hålla sig hemma i veckan

Coronavirussmitthärdar som de amerikanska delstaterna New York och Louisiana, samt staden Detroit, kommer se en dramatisk ökning av dagliga dödsoffer den närmaste veckan. Det menar Deborah Birx, koordinator för Vita husets coronagrupp, enligt USA Today.

– Nu är det läge att inte ta sig till matbutiken eller apoteket, utan i stället göra allt som är möjligt för att skydda din familj och dina vänner, säger hon.

På en presskonferens i går varnade president Donald Trump för att den kommande veckan kommer bli den tuffaste för USA, med många dödsoffer.

2 tim
Sjukvårdare i New York. Mary Altaffer / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hälsovårdschef varnar för den ”sorgligaste veckan”

Den kommande veckan kommer bli den svåraste och sorgligaste i många amerikaners liv på grund av coronavirusets stora spridning i USA. Det säger landets hälsovårdschef Jerome Adams, enligt AP.

– Det här kommer bli vårt Pearl Harbor, vårt 11 september – men det kommer ske i hela landet och jag vill att USA förstår det, säger han.

Folkhälsochefen Anthony Fauci menar att sannolikheten är stor att viruset kommer fortsätta plåga landet på ett eller annat sätt resten av året.

– De kommande veckorna kommer bli chockerande för några, säger han.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Frankrikes president Emmanuel Macron. POOL / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Fullt rimligt att EU inte kan lösa coronakrisen

EU:s roll i coronakrisen och svenska beredskapslager är två ämnen som tas upp på söndagens ledarsidor.

Kritiken mot att EU inte lyckats hitta en gemensam strategi mot coronakrisen för sina medlemsländer är orimlig, skriver Adam Cwejman på GP:s ledarsida.

Cwejman pekar särskilt på att EU-länderna inte har en gemensam politik för frågor som rör sjukvård och försvar, vilket en majoritet av Europas invånare är nöjda med. Därför finns det också en logik i att exempelvis Frankrike sätter sin egen befolkning först och beslagtar skyddsutrustning.

”Att Macron, i strid med unionsregler, just nu gör allt för att skydda sina medborgare är därför inte konstigare än att vi vänder oss mot Rosenbad och inte Bryssel”, argumenterar Cwejman.

Sverige bör satsa på att återuppbygga beredskapslager för läkemedel och skyddsutrustning, anser Sydsvenskans osignerade ledare.

Detta betyder dock inte att apoteken borde återförstatligas, skriver man och hänvisar till Finland, som har både läkemedelsreserver och privata apotek.

Idag 05:30
Läs mer om Ledarsvepet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer