Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Störningarna i tågtrafiken

Godståg stoppade trafik mellan Umeå och Stockholm

Det rådde stopp i tågtrafiken mellan Umeå och Stockholm under delar av tisdagskvällen, skriver SVT Västerbotten.

Stoppet orsakades av ett godståg som havererat norr om Kramfors och prognosen var att stoppet skulle pågå fram till klockan 21, men redan vid 19 var trafiken igång igen.

Stationerna som drabbades av stoppet var Sundsvall, Härnösand, Husum, Hörnefors, Kramfors, Nordmaling, Sundsvall V, Timrå, Umeå östra, Västeraspby, Örnsköldsvik, Örnsköldsvik norra och Umeå.

Toppnyheter

Arkivbild. Tobisvik Camping i Simrishamn.  Anders Bjurö/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Norge ändrar reseregler för flera svenska regioner

Det norska utrikesdepartementet ändrar sina rekommendationer för resor till flera svenska regioner, rapporterar Aftenposten.

Enligt tidningen kommer resande som återvänder från Skåne och Kronoberg återigen tvingas sitta i karantän i tio dagar. Samtidigt öppnar man upp för resor till Dalarna, Södermanland, Uppsala och Västerbotten, utan krav på karantän, rapporterar norska TV2. Reglerna gäller från den 8 augusti.

Norge inför också karantänkrav för resande som återvänder från Frankrike, Monaco, Schweiz och Tjeckien.

1 tim
Vy över Oslo/Person som grillar.  TT
undefined

Coronaspridning bland unga på stora fester i Oslo

Ytterligare en fest med coronasmitta har uppdagats i Oslostadsdelen Vestre Aker, säger stadsdelsdirektör Elizabeth Vennevold till norska VG.

Grillfesten hölls i helgen och 51 personer i 20-årsåldern deltog. I går blev det känt att fyra personer bekräftats smittade efter tre fester i samma stadsdel den senaste veckan.

– Den smittade personen som deltog på den här festen var också på minst en av de andra festerna, säger Vennevold.

6 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

OECD: Svenskar blev rikare – trots det historiska raset

De disponibla inkomsterna för hushållen i västvärlden steg 0,1 procent per capita under första kvartalet. Detta trots att BNP per capita samtidigt föll med 2 procent i coronakrisen, enligt den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD.

Stödpaket i många länder förklarar skillnaden.

Gapet mellan tillväxten för hushållsinkomster och fallande BNP på 2,1 procentenheter är enligt OECD det största sedan fjärde kvartalet 2008, då finanskrisen slog till med full kraft mot västvärldens ledande ekonomier.

Att hushållsinkomsterna inte sjönk lika mycket som BNP under årets första kvartal hänger enligt en OECD-rapport ihop med att många regeringar lanserade stödpaket under kvartalet.

I Sverige steg hushållsinkomsterna per capita med 1,3 procent under första kvartalet, enligt OECD. Det var en av de högsta tillväxtnivåerna bland OECD-länderna.

Bland de sju största OECD-länderna var det bara USA som hade en positiv utveckling för hushållsinkomsterna under kvartalet, vilket återspeglar att covid-19-pandemin då ännu inte hade slagit till med full kraft där.

I Italien och Tyskland föll hushållsinkomsterna per capita med 1,8 respektive 1,2 procent under första kvartalet. I Storbritannien och Frankrike var nedgången något mindre, minus 0,7 respektive minus 0,3 procent.

2 tim
Arkivbild.  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Undersökning: 8 av 10 reseanställda permitterade

Ny statistik från resebyrå- och arrangörsföreningen SRF visar att resebranschen är den sektor som drabbats allra hårdast i coronapandemin. Där ligger permitteringsgraden på 83 procent, att jämföra med svenska genomsnittet på 12 procent. Det framgår av ett pressmeddelande.

– Tillväxtverkets och våra siffror visar med all önskvärd tydlighet att resebranschen är värst drabbad. Dessutom har drygt en tredjedel av de anställda inom resebyråer och arrangörer blivit uppsagda eller varslade, säger Didrik von Seth, generalsekreterare för SRF, i ett uttalande.

Hotell- och restaurangbranschen är enligt undersökningen den sektor som drabbats näst hårdast. Där är permitteringsgraden dock betydligt lägre på 42 procent.

Idag 06:27
TT
undefined

SCB: Aktiviteten i svensk ekonomi vände upp i juni

Aktiviteten i svensk ekonomi vände upp i juni och ökade med 2,4 procent ifrån maj, visar SCB:s aktivitetsindikator. Det framgår av ett pressmeddelande.

Det efter fyra månader av nedgång med det djupaste fallet mellan mars och april på 7,2 procent. Jämfört med fjolårets junimånad minskade aktiviteten med 6,5 procent.

Hushållens svaga konsumtion pekas ut som den drivande faktorn till den minskade aktiviteten på årsbasis.

– Det kraftiga fallet i hushållskonsumtionen sticker ut i juni liksom de två föregående månaderna jämfört med samma månader 2019, säger Mattias Kain Wyatt, statistiker på SCB, i pressmeddelandet.

Idag 08:13
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Lind. Arkiv. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Allt annat än ändrade regler ger bitter besvikelse”

Under torsdagen inleds kultur- och idrottsminister Amanda Linds samtal med Riksidrottsförbundet om framtida besked kring publikgränser.

”Skulle supportrar släppas in på arenorna skulle det inte vara i den utsträckning som behövs för att läka de ekonomiska såren (...) Kompensationspaketen från bland annat regeringen behöver med andra ord bli större och skräddarsys för fotbollen”, skriver Noa Bachner i en krönika i Sportexpressen.

Lind har även lovat att ett nytt besked till kultur- och nöjesbranschen ska komma ”inom några veckor”.

”Allt annat än en justering av reglerna som möjliggör kulturevenemang med större publik, under smittsäkra former, kommer att ses som en bitter besvikelse och ett sakpolitiskt misslyckande”, skriver Per Andersson i en analys på SVT Kulturnyheterna.

5 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Manifestation för offren i Beirut i Paris, Frankrike.  Michel Euler / TT NYHETSBYRÅN
Explosionen i Libanon

Libanons diaspora samlar in pengar och hedrar offren

Världen över kraftsamlar Libanons diaspora för att hjälpa hemlandet efter de två enorma explosionerna som förstört delar av huvudstaden Beirut, rapporterar AFP.

– Jag har suttit i telefon hela morgonen med våra samarbetspartners för att sätta upp en stödfond efter explosionerna, säger George Akiki vid den ideella organisationen Lebnet i USA.

I Paris samlades många människor utanför basilikan Sacré-Cœur på onsdagskvällen för att hedra de minst 137 personer som miste livet i explosionerna.

– Vi grät hela natten hemma i varsin lägenhet, här vill vi träffas och vara ledsna tillsammans, säger Krystel Tabet till Radio France.

3 tim
Människor och militär på gatorna när Frankrikes president Emmanuel Macron kom till Beirut.  Hassan Ammar / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenskar uppmanas att själva ta sig hem från Beirut

Utrikesdepartementet uppmanar svenskar i Beirut som vill ta sig hem att göra det på egen hand, rapporterar Ekot.

– Det UD och ambassaden gör är framför allt är att informera, säger Anton Dahlquist, presskommunikatör på Utrikesdepartementet.

Radion har pratat med Joe Abdul Ahad från Trollhättan som har försökt ringa svenska ambassaden flera gånger men han säger att det inte är någon som svarar.

– Jag kan inte lämna min fru och min dotter här. Och jag vet inte om det blir krig igen eller inte, säger Joe Abdul Ahad som är den enda i familjen som har svenskt medborgarskap.

3 min
Militärer vid Beiruts hamn. Hussein Malla / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Hamn var sargade Libanons ”sista pulsåder”

Hamnen var ”en sista pulsåder för Libanons sargade ekonomi” och nu när dammet börjar lägga sig blir omfattningen av katastrofen tydlig, skriver SVT:s Lina Malers i en analys.

”Även om korruptionen är stor är tullintäkter och skatter från hamnen en av statens få inkomstkällor”, skriver Malers.

Även CNN:s Tamara Qiblawi skriver att hamnen var en enormt viktig och välfungerande verksamhet i ett i övrigt krisande land.

”I ett land som plågades av en av de värsta ekonomiska härdsmältorna någonsin var hamnen en av få platser där det förekom aktiv kommersiell verksamhet”, skriver Qiblawi.

Katastrofen kommer att påverka Hizbollahs möjligheter att verka i landet långt framöver, skriver Zvi Bar'el i en analyserande text i israeliska tidningen Haaretz.

”Den stora skada explosionen orsakat kommer att väcka frågor om att förvara ammunition, missiler, vapen och sprängämnen i befolkade områden”, skriver han.

Idag 09:29
Läs mer om Explosionen i Libanon
Illustrationsbild Bertil Enevåg Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska utbildningen

Myndighet: Höstens högskoleprov bör ställas in

Universitets och högskolerådet, UHR, anser att höstens högskoleprov inte bör genomföras.

”Bedömningen är att ett genomförande riskerar att bidra till spridning av coronaviruset och att möjligheterna att skydda provdeltagare och provpersonal är små”, skriver myndigheten på sin hemsida.

– Slutsatsen har nåtts efter ”nära dialog med de 21 universitet och högskolor som ansvarar för genomförandet på själva provdagen, säger Karin Röding, generaldirektör för UHR.

Tidigare under dagen kom beskedet att giltighetstiden för redan gjorda högskoleprov förlängs från fem till åtta år. Förlängningen gäller vårens antagningar till universitet och högskolan.

Även vårens högskoleprov ställdes in på grund av coronapandemin.

4 tim
Ernkrans Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Högskoleprovets giltighet förlängs till åtta år

Giltighetstiden för högskoleprovet förlängs från fem till åtta år. Det säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, på regeringens sommarfika under torsdagen.

Förlängningen gäller vårens antagningar till universitet och högskolan.

– Vi kommer också att se över möjligheterna att ta fram två olika prov till våren så att högskoleprovet ska kunna genomföras vid fler än ett tillfälle ifall vi av smittskyddsskäl behöver ta hänsyn till Folkhälsomyndighetens råd, säger Ernkrans på pressträffen.

Under dagen kommer Universitets- och högskolerådet, UHR, att redovisa ifall de gör bedömningen att högskoleprovet kommer att kunna genomföras under hösten.

Vårens högskoleprov ställdes in.

Idag 08:53
Läs mer om Den svenska utbildningen
Rummet hemma hos föräldrarna där Esmeralda hittades död. Polisens förundersökning
Treåringens död i Norrköping

Expert: Realistiskt med fängelsestraff på runt två år

Att ”Lilla hjärtats” mamma fick ett kortare fängelsestraff var ”väntat”, enligt Dennis Martinsson, doktor i straffrätt.

– Valet för rätten stod mellan kontraktsvård eller ett fängelsestraff, och det var det sistnämnda som var realistiskt, ett fängelsestraff på omkring två år, säger han till SVT Nyheter.

Expressens kriminalkrönikör Fredrik Sjöshult säger i tidningens tv-sändning att han tror att fallet kommer att tas vidare till hovrätten.

– Jag hoppas att det kommer att innebära ett skärpt straff, säger han.

2 tim
Esmeralda. TT/Polisen.
undefined

”Lilla hjärtats” mamma döms till fängelse

Mamman till Esmeralda döms till fängelse i ett år och nio månader för vållande till annans död och narkotikabrott. Det meddelade Norrköpings tingsrätt i dag.

Tingsrätten, som var helt enig, underkänner åklagare Anna Landers yrkande på 14 års fängelse för mord då de höga beviskrav som finns i brottmål inte uppfyllts.

– Många vill ha svar på vad som hänt i bostaden. Men händelserna har inte kunnat klarläggas, säger rådmannen Fredrik Lenter på en pressträff.

Försvaret hade yrkat på kontraktsvård, men tingsrätten menar att det inte fanns någon annan påföljd än fängelsestraff. Mamman ska även betala skadestånd till ”Lilla hjärtats” två syskon på vardera 30 000 kronor.

4 tim
Treåriga Esmeralda Polisens förundersökning
undefined

Fostermamman: Domen är ytterligare ett svek

Tingsrättens dom mot ”Lilla hjärtats” mamma, på ett år och nio månaders fängelse, är ett ytterligare svek mot flickan. Det skriver flickans fostermamma Melinda Jacobs i ett sms till Expressen.

”Det här visar på hur rättsväsendet ser på barns rätt till trygghet i samhället”, skriver Jacobs och tillägger att hon hoppas att domen överklagas.

Flickan, som senare fick namnet Esmeralda, omhändertogs efter födseln och placerades i ett familjehem. De biologiska föräldrarna fick tillbaka vårdnaden i april förra året och i januari hittades den treåriga flickan död.

2 tim
Läs mer om Treåringens död i Norrköping

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer