Hanna Franzén/TT / TT NYHETSBYRÅN
Räntan och inflationen

Globala räntesänkningar ökar pressen på Ingves

En kavalkad av räntesänkningar i USA, Nya Zeeland, Indien och Thailand och allra senast i Filippinerna, kan sätta press på riksbankschefen Stefan Ingves att sänka räntan tidigast i höst, skriver DI.

I Nya Zeeland, Indien och Thailand hänvisade man till en bromsande global konjunktur i spåren av handelskonflikten mellan USA och Kina.

I USA var tonläget mer optimistik. Då utgick amerikanska centralbankschefen Jerome Powell från att spänningarna mellan Kina och USA dämpats igen och att sänkningarna handlade snarare om en "justering i mitten av cykeln". Men dagen efter var handelskriget tillbaka i fokus efter att USA:s president Donald Trump hotat med nya tullar på kinesiska varor, vilket ändrar förutsättningarna.

Detta har ökat sannolikheten för att fler räntesänkningar är att vänta i USA och även i Europa där förväntningarna om en räntesänkning hos ECB har ökat från 50 till 86 procent sedan räntebeskedet i juli, enligt data från Bloomberg.

Samtidigt tror fler analytiker att Ingves också tvingas sänka räntan tidigast i oktober.

En teori som förstärks av att inflationen sannolikt kommer att komma in under Riksbankens prognos, skriver Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson i ett kundbrev.

”Räntesänkningar kan inte uteslutas”, skriver han.

Toppnyheter

Social distansering mellan människor som väntar på bussen i Solna centrum. Illustrationsbild. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

MSB: Färre uppger att de följer myndigheternas rekommendationer

Omkring en av tio följer myndigheternas rekommendationer i lägre grad än tidigare, enligt en Sifo-undersökning som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) presenterade på dagens pressträff om coronaläget.

Fortfarande svarar åtta av tio att de följer rekommendationerna i lika hög grad som för ett par veckor sedan.

– Fortsätt med det, håll ut, håll avstånd, håll kontakten med någon som kan behöva det och var en del av lösningen, säger Svante Werger, rådgivare på MSB.

1 tim
Anders Tegnell/illustrationsbild. TT
undefined

Tegnell vill se fler undantag från äldres besöksförbud

Smittspridningen bland de allra äldsta har inte minskat till följd av besöksförbudet på äldreboenden, som Folkhälsomyndigheten förväntat sig. Därför vill nu statsepidemiolog Anders Tegnell tillåta fler undantag från förbudet, rapporterar TT.

– Man har kanske varit lite för restriktiv (...) Är det personer som mår väldigt dåligt av att vara isolerade tycker jag verkligen att man ska fundera på att medge undantag.

Han menar dock att det fortsatt är viktigt att vara väldigt försiktig med kontakter med den här gruppen.

3 tim
Almedalsveckan i Visby/Peter Lindvall.  TT
undefined

Regiondirektör: ”Gotland får inte samma spelregler”

Reserestriktionerna är orimliga för Gotlands del, anser regiondirektören Peter Lindvall. I en intervju i P1-morgon säger han att riktlinjerna om att resa maximalt två timmar i bil från hemmet gör att Gotland inte ses som en del av Sverige.

– Alla vet att det tar mer än två timmar att ta sig med bil till Gotland om man också ska ta färjan.

Han tycker att regeringens linje gör att Gotland inte får samma spelregler som övriga landet. Gotland har under våren sett en total inbromsning av antalet besökare.

5 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
De svenska krispaketen

Utdelningsförbud kullkastar företagens krisplaner

Tillväxterkets skärpta utdelningsförbud tvingar företagen att riva upp sina krisplaneringar, skriver DI.

Ett av dem är it-konsultbolaget Biolit som innan utdelningsdebatten briserade permitterade sina anställda på 60 procent och samtidigt tog ut den minsta utdelningen på tre år.

– Tyvärr behöver vi hålla extra möten för att gå igenom uppsägningar. Vi måste se över lönsamheten eftersom permitteringsstödet dras in, säger Martin Östling, som är vice vd till tidningen.

Som sten på bördan gäller det indragna permittierngsstödet vid utdelningar retroaktivt från den 16 mars. Samtidigt förblir många frågor besvarade. Tillväxtverket är exempelvis förtegna om företag fortfarande har rätt till stödet om man drar tillbaka utdelningarna.

Bemanningsföretaget Veterankraft, som har permitterat större delen av den fasta personalen, har också fått rita om krisplanerna. Peter Ahlberg, vd och grundare av bemanningsbolaget Veterankraft riktar skarp kritik mot regeringens kappvändning vad gäller företagsstöd.

– Våra politiker har begränsad insikt i och förståelse för hur det är att bedriva små och medelstora företag. Det är oerhört svårt att navigera i system, när det kommer nya besked efterhand, säger Ahlberg.

1 tim
Eriksson och Lövin. Arkivbild. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Biståndspaket på 380 miljoner ska dämpa krisen

Ett nytt stödpaket på sammanlagt 380 miljoner kronor som ska stödja det internationella arbetet mot covid-19 har presenterats av vice statsminister Isabella Lövin och ministern för internationellt utvecklingssamarbete Peter Eriksson (båda MP).

– Det här är möjligt genom en omfördelning inom biståndet. Coronakrisen ställer nya krav på biståndet. Konsekvenserna av pandemin har ofta blivit allvarliga innan själva pandemin har drabbat. Sveriges ledande roll inom biståndet blir ännu viktigare nu, säger Lövin.

Pengarna fördelas över flera olika organ. FN:s fond för katastrofbistånd, Världslivsmedelsprogrammet och Sida får 100 miljoner kronor vardera. 50 miljoner kronor har öronmärkts för WHO och 30 miljoner kronor till IMF:s katastroffond för skuldavskrivningar.

3 tim
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Scania riskerar att bli utan permitteringsstöd

På lastbilsbolaget Scania växer oron för att bolaget kan bli utan permitteringsstöd från den svenska staten och att stora personalneddragningar kan vara att vänta, rapporterar DI.

Anledningen är att den tyska ägaren Traton kan tvinga till sig aktieutdelning.

– Vårt huvudspår är att arbeta för att ägarna fattar beslut om att Scania inte ska lämna koncernbidrag, säger Lisa Lorentzson, ordförande för akademikerfacket på Scania till DI.

I förra veckan kom beskedet att bolag som gör aktieutdelningar eller ger koncernbidrag inte får permitteringsstöd.

Igår 19:12
Läs mer om De svenska krispaketen
Illustrationsbild Vidar Ruud / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Norska experter: ”För tidigt att öppna svenskgränsen”

Norge planerar att öppna gränserna mot omvärlden i mitten av juni, något som mötts av kritik inom landet.

I en debattartikel i VG skriver professorerna Gunnar Kvåle och Dag Svanaes att de ”starkt avråder” från öppning eftersom smittosituationen i Sverige enligt dem inte är ”under kontroll”.

”Det finns inga tecken på en väsentlig nedgång i Sverige. Vi får därför räkna med att skillnaden i antalet smittade mellan Norge och Sverige länge kommer att vara så stor att det inte är aktuellt med en öppning i början av sommaren”, skriver de.

4 tim
Kö till Danmark/Emojis på telefon.  TT
undefined

Dansk polis kan få granska kärleks-sms vid gränsen

Rikspolisen i Danmark föreslår att gränspolisen ska kunna granska inresandes sms, mejl eller bilder – för att bedöma om personen har ett förhållande med någon dansk, rapporterar DR.

Är man i en relation med någon som är bofast i Danmark anses det vara ett giltigt skäl för inresa, när gränserna i dag öppnas mot Tyskland och Norden.

Enligt rikspolisen ska var och en få avgöra hur mycket information man vill dela med sig av.

3 tim
Tokyo, maj.  Eugene Hoshiko/TT
undefined

Japan lyfter nödläge – förbereder nytt stödpaket

Japans regering överväger ett nytt stimulanspaket på 929 miljarder dollar, vilket motsvarar 9 000 miljarder kronor. Stödet ska främst gå till företag som drabbats hårt under coronakrisen, skriver Reuters.

Samtidigt lättar karantänen i Tokyo och fyra andra provinser, rapporterar nyhetssajten Nikkei. Stora delar av Japan började öppna upp redan 14 maj, men nu lyfts undantagstillståndet i hela landet.

– När undantagstillståndet hävs är det viktigt att utöka den ekonomiska aktiviteten stegvis, medan vi anpassar oss till ett nytt sätt att leva, säger Japans ekonomiminister Yasutoshi Nishimura.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).  Ali Lorestani/TT
Diskussionen om LAS

”Tar inte lättvindigt på att ändra i arbetsrätten”

Fack och arbetsgivare bör komma överens om förändringar i arbetsrätten – annars väntar en hård debatt med samarbetspartierna. Det säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) till TT.

1 juni ska Nordmark ta emot den utredning som regeringen och Centerpartiet och Liberalerna har tillsatt. Turordningsreglerna väntas ändras och arbetsgivare ska lättare kunna välja vem som sägs upp vid arbetsbrist.

– Att ändra i arbetsrätten är inget som jag tar lättvindigt på, säger Eva Nordmark.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt anser att förslaget bör gå ”direkt i papperskorgen” och hotar med misstroendeförklaring.

2 tim
Kristersson, Busch och Sjöstedt TT
undefined

Analys: ”Svårt för M och KD – gäller en lag de gillar”

SR Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg konstaterar att Vänsterpartiets hot om att fälla regeringen på grund av de nya föreslagna las-reglerna är svåra att hantera för Moderaterna och Kristdemokraterna.

– Om förslaget dras tillbaka eller omarbetas och regeringen sedan kommer tillbaks igen med V:s hjälp så har M bara medverkat i V:s projekt att stoppa en lag som Moderaternas väljare egentligen gillar, säger Ramberg.

SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson beskriver förslaget som en ”krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen”. Samtidigt konstaterar han att förslaget kanske aldrig kommer att läggas fram för riksdagen.

”Parallellt med utredningen har förhandlingar nämligen inletts mellan fack och arbetsgivare. Lyckas de träffa ett avtal med bland annat utvidgade undantag från turordningsreglerna kommer dessa regler att gälla”, skriver Knutson.

4 tim
Sjöstedt, Stefan Löfven och Magdalena Andersson.  TT
undefined

V hotar fälla regeringen om las-förslag läggs fram

V-ledaren Jonas Sjöstedt hotar nu att fälla regeringen på grund av de förslag till förändringar av lagen om anställningsskydd som januaripartierna kommit överens om. Sjöstedt gör bedömningen att partiet skulle kunna nå en riksdagsmajoritet med kravet.

– Det här kommer vara Moderaternas och Kristdemokraternas sannolikt enda chans att få till ett nyval i Sverige under mandatperioden – den kommer de att ta, säger han till P1 Morgon.

Enligt förslaget ska företag bland annat kunna göra undantag i turordningsreglerna för fem personer i samband med uppsägning.

5 tim
Läs mer om Diskussionen om LAS