JUAN BARRETO / AFP
Hälsolarmen

Global trend: Rekordmånga är arga

Aldrig har så många globalt känt sig mer ledsna, arga och oroade än. Det visar en ny Gallup-rapport där 150 000 vuxna har intervjuats i drygt 140 länder, rapporterar Veckans Affärer. Trots att världsfattigdomen har minskat kraftigt under de senaste decennierna och att färre dör i krig, verkar vi människor ändå bli allt mer oroliga.

Undersökningen visar att ilska ökat med två procentenheter, oro med en procentenhet, och sorg lika mycket.

”Det finns stor anledning att ta det hela på allvar, då tidigare studier visar hur negativa känslor kan ge direkt livsfarliga effekter på människors hälsa”, skriver Veckans Affärer.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Hälsolarmen

Toppnyheter

Anders Tegnell på pressträff.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Folkhälsomyndigheten går emot egna regler om insyn

Sedan coronavirusets utbrott i Sverige har Folkhälsomyndigheten frångått sina egna rutiner och håller minnesanteckningar från centrala möten hemliga, rapporterar Ekot.

I ett mejl från myndigheten framgår att inga minnesanteckningar från de möten som hålls med landets smittskyddsläkare varje vecka har expedierats efter den 17 mars – därmed har de heller inte blivit allmänna handlingar.

Orsaken till beslutet är enligt flera av smittskyddsläkarna en oro för att man inte skulle kunna tala fritt annars.

– Om det man vill stöta och blöta blir förstasidesnyhet så är det ju risk att man hittar andra sätt för att stämma av, säger Inger av Rosen som arbetar med smittskyddssamordning på Folkhälsomyndigheten.

25 min
Sjukvårdstält utanför Östra sjukhuset i Göteborg Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sjukvårdens oro: Antalet patienter ökar i Göteborg

Antalet patienter med covid-19 som har lagts in på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har ökat under den gångna veckan, skriver GT.

På söndagen vårdades 155 personer med coronaviruset på sjukhuset varav 44 på intensivvårdsavdelningen. Förra lördagen var siffrorna 148 respektive 40.

Det ökade antalet patienter bekymrar chefläkaren Per Karlsson. Han menar att det finns en oro inom sjukvården för att människor slappnar av och inte håller lika hårt på social distansering.

– Vi måste få ihop sommaren. Och för att klara den är det viktigt att inte ha alltför många covid-fall, säger han till tidningen.

Igår 19:00
Gunnar Hökmark (M), socialminister Lena hallengren (S) och SD-ledaren Jimmie Åkesson.  TT
undefined

Kritiken mot regeringen: En vilsen krishantering

Oppositionen riktar hård kritik mot regeringens hantering av coronatesterna, skriver Expressen.

I interna mejl från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, fick statssekreterare inom regeringskansliet information om att det inte finns behov av att öka provtagningen för covid-19.

– Det råder otydlighet från såväl regeringen som de ansvariga myndigheterna och det visar att regeringen inte har kontroll över situationen, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Även den moderate tidigare EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark är skeptisk och menar att regeringen är ”vilse i krishanteringen”.

Igår 19:33
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer