Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Butiksdöden

Glesbygdsuppror mot Löfven – om mack- och butiksdöden

Stefan Löfven hävdar att regeringen har stoppat mack- och butiksdöden. Nu råder full upprorsstämning bland företagare och människor i glesbygden. Samtidigt växer oron för att Löfven ska dra undan mattan för företagen. ”Det är uppror där ute”, säger en företagare.

Efter Stefan Löfvens tal i helgen råder upprorsstämning bland företagare i glesbygden. Att påstå att mack- och butiksdöden har stoppats är minst sagt verklighetsfrånvänt, rasar företagare som nu känner sig överkörda. Bogge Bolstad, som driver en egen mack i Storuman och jobbar som projektledare på Svensk Bensinhandel, är en av dem som satte kaffet i vrångstrupen.

– På vilket sätt har butiks- och mackdöden stoppats? Det är väldigt intressant att en statsminister kan påstå det när vi bokstavligen kämpar varje dag för att överleva. Men långtifrån alla lyckas, säger han.

”Rent provokativt”

Han gissar att det Stefan Löfven syftar på är det stöd som förra regeringen införde för att säkra livsmedelsbutiker på landsbygden. Bidragsstödet på 70 miljoner årligen och max 300 000 kronor per butik har visserligen varit bra, menar Bogge Bolstad. Men att därifrån säga att butiksdöden har stoppats är rent provokativt, markerar han.

– Jag tolkar uttalandet som att Löfven inte kommer att göra något mer nu, han är nöjd. Och de aktuella stöden till landsbygdsföretagen upphör 2020, säger han.

Bogge Bolstad har under lång tid jobbat med frågor kring service och villkor för mackar i glesbygden. Inte minst finns stora utmaningar för att ställa om till framtidens drivmedel.

– Mackdöden är fullt verklig, jag träffar ägare varje dag som riskerar att försvinna. Inte minst finns problem vid generationsskiften. Den som tar över kan också få ta över miljöskulder, gamla pumpar och cisterner. De står då inför stora investeringar, vilket kan innebära att mackdöden sker, säger han.

”Vad är det karln säger?”

Småföretagaren Mats Eriksson som driver bloggen En företagares vardag håller med. Han la ut ett inlägg på Facebook om detta och det har fullkomligt exploderat i kommentarsfältet. Företagare och människor som bor i glesbygden ser rött, och att de nyligen fick besked om höjda bensin- och dieselskatter gör inte situationen bättre, betonar han.

– Vad är det karln säger var min första reaktion. Ordvalet är direkt fel och visar på en enorm okunnighet. Uppenbarligen känner fler som jag. Det är uppror där ute, säger Mats Eriksson.

– Företagen kämpar för sin överlevnad, den är en otrolig kamp där ute. Det handlar om företagare som lever för sin bygd och därför hittar kreativa lösningar. De krigar och så får de höra det här, fortsätter han.

Han delar inte alls Stefan Löfvens bild om glesbygdsföretagens förutsättningar.

– Den är absurd och verklighetsfrånvänd. Det räcker ju med att åka ut till förorten för att se att den inte stämmer, säger han.

Tolkas som ointresse för landsbygden

För sin blogg har han åkt land och rike runt för att besöka företagare och prata med lokalpolitiker.

– Bland kommunpolitiker finns det ändå engagemang, de vill jobba för småföretagen. De håller ofta med om att politiker på riksnivå inte har koll på verkligheten, säger han.

Riksdagsledamoten (C) Helena Lindahl är också upprörd. På Facebook skriver hon att Stefan Löfvens ointresse för landsbygden blir tydligt när han står och säger att han har satt stopp för utslagningen av mackar och lanthandlar.

”Det som gör mig riktigt upprörd är att statsministern dels påstår verklighetsfrånvända saker, men även att hans inställning tycks vara att landsbygden ska drivas på stöd, bidrag och åtgärder samtidigt som man blundar för grova brister i grundläggande förutsättningar som landsbygdens skattebetalare redan köpt via skattsedeln, exempelvis snöplogning och en tillgänglig polis”, skriver hon och menar att grundförutsättningarna måste förändras om landsbygden ska kunna leva.

Bogge Bolstad berättar att företagarna i landsorten känner sig förbigångna i en rad frågor. Och Löfvens uttalande har fått det att koka över.

– Han borde ha sagt att regeringen har gjort en del, men att de inte är färdiga. Det hade varit närmare sanningen, säger han.

Varje dag går tre butiker i konkurs

Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, anser att regeringens stöd har hjälpt en del för att rädda livsmedelsbutiker på landsbygden. Men även han konstaterar att handelns utmaningar är betydligt större än så. Varje dag går tre butiker i konkurs i Sverige.

– Villkoren för handeln måste förbättras, inte minst när det gäller trygghet, att polisen kommer till brottsutsatta och att sunda konkurrensvillkor råder. Det regeringen har gjort är ett litet steg på vägen, men att därifrån säga att butiksdöden är stoppad är att gå för långt. Vägen framåt är förbättrade villkor för företagen, snarare än bidragssystem, säger han.

”Hoppas och tror att Löfven inte menade vad han sa”

Om regeringen vill göra insatser som räknas för landsbygdsföretagare ska de börja med att ta bort flygskatten och se mer till grundförutsättningarna för att driva företag.

– Vi ser butiksdöden i hela landet, inte minst sällanköpshandlare har den stentufft. Så det är klart att det blir frustration och starka reaktioner. Men jag hoppas och tror att Löfven inte menade exakt som han sa. För då är vi illa ute, säger Mats Hedenström.

– Viljan, engagemanget, idéerna finns redan i byarna, det som saknas är att beslutsfattarna måste bestämma om kommersiell och långsiktig service ska finnas i hela landet, och i så fall hur den ska fungera, avslutar Bogge Bolstad.

Toppnyheter

Stockholm. Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Rapport: Covid-19 troligen den vanligaste dödsorsaken i Stockholm 2020

Covid-19 kommer troligen bli den vanligaste dödsorsaken i Stockholm 2020, skriver Dagens Nyheter. Detta visar en ny rapport från Smittskydd Stockholm och Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin.

Rapporten visar också att det finns stora skillnader mellan olika områden i Stockholm, när det kommer till hur många som har drabbats av smittan.

Några av de värst drabbade områdena är Sköndal och Rinkeby. I det första området är dödligheten kopplad till äldreboenden, medan Rinkeby har relativt få döda på särskilda boenden.

5 tim
Illustrationsbild: Resenärer på Heathrow i London. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenskar i fortsatt karantän vid Englandsresor

Svenskar tvingas fortsatt sitta i karantän vid resor till England när regeringen tar bort drygt 50 länder från listan över länder där risken att smittas av coronaviruset fortsatt anses som hög, rapporterar TT.

Bland de länder som från och med nästa fredag undantas från regler om karantän finns samtliga våra nordiska grannländer, Tyskland, Spanien och Frankrike, skriver det brittiska transportdepartementet på sin webbplats.

3 tim
Öresundsbron och en person som gör ett test. TT
undefined

Skånskt självtest gillas inte av danskarna: ”Märkligt”

De skånska självtesterna duger inte för att resa in i Danmark, rapporterar Sveriges Radio Malmöhus. Grannlandet kräver nämligen att en läkare skriver på ett friskhetsintyg.

Gilbert Tribo (L) är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.

— Det tycker jag är väldigt märkligt av Danmark faktiskt, att vi ska använda läkarresurser för att skriva att mänskor är friska, det borde räcka med provsvar, att man inte har smitta, säger han.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
I går flög de första svenska turisterna till Grekland. TT
Coronavirusets spridning – globalt

Stort charterbråk efter Tuis flyg – svenska turister på Rhodos väcker heta känslor

Resejätten Tui har hamnat i blåsväder efter att det första charterplanet sen coronapandemins utbrott landade på Rhodos i Grekland i går, rapporterar TV4 Nyheterna.

Tui säger att en grekisk minister gett klartecken till resan men resebolaget Apollo anklagar konkurrenten för att ha ljugit för att få landningstillstånd.

Apollos Sverigechef Erika Butterworth säger till TV4 att Tui uppgett att resan saknat turister och inte varit kommersiell. Även grekiska medier har rapporterat om att det hela beskrivits som en marknadsföringsresa.

Adam Györki, kommunikationschef på Tui, säger att det fanns både turister, personer som jobbar med turism och journalister ombord på planet, vilket varit en förutsättning för att få klartecken.

– Men man måste förstå att det finns en oro för coronasmittan.

4 tim
Harry Nakos / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Grekland lägger fram stödpaket på 36 miljarder

Grekland presenterade i dag ett stödpaket på 3,5 miljarder euro, motsvarande drygt 36 miljarder svenska kronor, för att landet ska klara sig genom pandemin. Det skriver Finwire och hänvisar till ett tal av Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis.

Pengarna ska gå till att stötta verksamheter som drabbats av krisen. Dessutom kommer landet införa skattelättnader för företag som tappat mer än en tredjedel i omsättning under de senaste sex månaderna.

5 tim
TT NYHETSBYRÅN
undefined

EU godkänner Remdesivir för behandling av covid-19

EU-kommissionen godkänner att läkemedlet Remdesivir används för att behandla svåra fall av covid-19, skriver flera medier. Läkemedlet kan förkorta sjukhustiden för patienter.

EU:s läkemedelsmyndighet EMA har tidigare rekommenderat ett så kallat villkorat godkännande av läkemedlet.

I dagarna blev det känt att USA köpt upp nästan hela lagret Remdesivir, vilket innebär att det knappt finns något kvar till resten av världen den kommande tiden.

Idag 10:42
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer