Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Butiksdöden

Glesbygdsuppror mot Löfven – om mack- och butiksdöden

Stefan Löfven hävdar att regeringen har stoppat mack- och butiksdöden. Nu råder full upprorsstämning bland företagare och människor i glesbygden. Samtidigt växer oron för att Löfven ska dra undan mattan för företagen. ”Det är uppror där ute”, säger en företagare.

Efter Stefan Löfvens tal i helgen råder upprorsstämning bland företagare i glesbygden. Att påstå att mack- och butiksdöden har stoppats är minst sagt verklighetsfrånvänt, rasar företagare som nu känner sig överkörda. Bogge Bolstad, som driver en egen mack i Storuman och jobbar som projektledare på Svensk Bensinhandel, är en av dem som satte kaffet i vrångstrupen.

– På vilket sätt har butiks- och mackdöden stoppats? Det är väldigt intressant att en statsminister kan påstå det när vi bokstavligen kämpar varje dag för att överleva. Men långtifrån alla lyckas, säger han.

”Rent provokativt”

Han gissar att det Stefan Löfven syftar på är det stöd som förra regeringen införde för att säkra livsmedelsbutiker på landsbygden. Bidragsstödet på 70 miljoner årligen och max 300 000 kronor per butik har visserligen varit bra, menar Bogge Bolstad. Men att därifrån säga att butiksdöden har stoppats är rent provokativt, markerar han.

– Jag tolkar uttalandet som att Löfven inte kommer att göra något mer nu, han är nöjd. Och de aktuella stöden till landsbygdsföretagen upphör 2020, säger han.

Bogge Bolstad har under lång tid jobbat med frågor kring service och villkor för mackar i glesbygden. Inte minst finns stora utmaningar för att ställa om till framtidens drivmedel.

– Mackdöden är fullt verklig, jag träffar ägare varje dag som riskerar att försvinna. Inte minst finns problem vid generationsskiften. Den som tar över kan också få ta över miljöskulder, gamla pumpar och cisterner. De står då inför stora investeringar, vilket kan innebära att mackdöden sker, säger han.

”Vad är det karln säger?”

Småföretagaren Mats Eriksson som driver bloggen En företagares vardag håller med. Han la ut ett inlägg på Facebook om detta och det har fullkomligt exploderat i kommentarsfältet. Företagare och människor som bor i glesbygden ser rött, och att de nyligen fick besked om höjda bensin- och dieselskatter gör inte situationen bättre, betonar han.

– Vad är det karln säger var min första reaktion. Ordvalet är direkt fel och visar på en enorm okunnighet. Uppenbarligen känner fler som jag. Det är uppror där ute, säger Mats Eriksson.

– Företagen kämpar för sin överlevnad, den är en otrolig kamp där ute. Det handlar om företagare som lever för sin bygd och därför hittar kreativa lösningar. De krigar och så får de höra det här, fortsätter han.

Han delar inte alls Stefan Löfvens bild om glesbygdsföretagens förutsättningar.

– Den är absurd och verklighetsfrånvänd. Det räcker ju med att åka ut till förorten för att se att den inte stämmer, säger han.

Tolkas som ointresse för landsbygden

För sin blogg har han åkt land och rike runt för att besöka företagare och prata med lokalpolitiker.

– Bland kommunpolitiker finns det ändå engagemang, de vill jobba för småföretagen. De håller ofta med om att politiker på riksnivå inte har koll på verkligheten, säger han.

Riksdagsledamoten (C) Helena Lindahl är också upprörd. På Facebook skriver hon att Stefan Löfvens ointresse för landsbygden blir tydligt när han står och säger att han har satt stopp för utslagningen av mackar och lanthandlar.

”Det som gör mig riktigt upprörd är att statsministern dels påstår verklighetsfrånvända saker, men även att hans inställning tycks vara att landsbygden ska drivas på stöd, bidrag och åtgärder samtidigt som man blundar för grova brister i grundläggande förutsättningar som landsbygdens skattebetalare redan köpt via skattsedeln, exempelvis snöplogning och en tillgänglig polis”, skriver hon och menar att grundförutsättningarna måste förändras om landsbygden ska kunna leva.

Bogge Bolstad berättar att företagarna i landsorten känner sig förbigångna i en rad frågor. Och Löfvens uttalande har fått det att koka över.

– Han borde ha sagt att regeringen har gjort en del, men att de inte är färdiga. Det hade varit närmare sanningen, säger han.

Varje dag går tre butiker i konkurs

Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, anser att regeringens stöd har hjälpt en del för att rädda livsmedelsbutiker på landsbygden. Men även han konstaterar att handelns utmaningar är betydligt större än så. Varje dag går tre butiker i konkurs i Sverige.

– Villkoren för handeln måste förbättras, inte minst när det gäller trygghet, att polisen kommer till brottsutsatta och att sunda konkurrensvillkor råder. Det regeringen har gjort är ett litet steg på vägen, men att därifrån säga att butiksdöden är stoppad är att gå för långt. Vägen framåt är förbättrade villkor för företagen, snarare än bidragssystem, säger han.

”Hoppas och tror att Löfven inte menade vad han sa”

Om regeringen vill göra insatser som räknas för landsbygdsföretagare ska de börja med att ta bort flygskatten och se mer till grundförutsättningarna för att driva företag.

– Vi ser butiksdöden i hela landet, inte minst sällanköpshandlare har den stentufft. Så det är klart att det blir frustration och starka reaktioner. Men jag hoppas och tror att Löfven inte menade exakt som han sa. För då är vi illa ute, säger Mats Hedenström.

– Viljan, engagemanget, idéerna finns redan i byarna, det som saknas är att beslutsfattarna måste bestämma om kommersiell och långsiktig service ska finnas i hela landet, och i så fall hur den ska fungera, avslutar Bogge Bolstad.

Toppnyheter

Arkivbild.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kampen mot terrorn

Imamernas advokater: ”Är ingen rättssäker process”

Sex män med starka kopplingar till svenska muslimska samfund pekas av Säpo ut som hot mot rikets säkerhet och har placerats i förvar. Fyra av de sex männens advokater är starkt kritiska till hur processen gått till och menar att den inte är rättssäker, skriver TT.

Problemet är enligt advokaterna att klienterna ställs inför vissa påståenden utan att få ta del av bevisning – vilket gör det svårt att bemöta anklagelserna.

– Det finns en bevisning som Säpo inte visar oss. Vi har sett en generell sammanställning där anklagelserna är väldigt allmänt hållna och väldigt luddiga, säger Joakim Johansson som företräder en imam från Västerås.

Igår 20:50
Dennis Töllborg. Bild från 2005. Anders Wejrot / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rättsexpert: ”Avviker från minimikrav på en rättsstat”

Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet, är mycket kritisk till Säpos hantering av fallen med de sex män med starka kopplingar till svenska muslimska samfund som satts i förvar, skriver TT.

– Det avviker från minimikraven på en rättsstat. Att du och jag inte får reda på det här – fair enough, det kan finnas anledningar att hålla det hemligt. Men ingen får dömas ohörd och då måste man få ta del av det material som ligger till grund för ett myndighetsbeslut, säger han.

Fyra av de sex männens advokater kritiserar processen för att inte vara rättssäker och menar att de inte fått ta del av bevis som finns mot deras klienter.

Men Säkerhetspolisens pressekreterare Gabriel Wenstedt håller inte med om kritiken. Han menar att Migrationsverket såväl som regeringen och Migrationsdomstolen har tillgång till de uppgifter som ligger till grund för en ansökan om utvisning.

– I vissa fall kan det finnas uppgifter där sekretessen är såpass omfattande att de måste hållas hemliga även för personen själv, säger han och tillägger att det handlar om uppgifter som kan röja källor eller avslöja hur Säpo arbetar.

Igår 20:52
Läs mer om Kampen mot terrorn
Illustrationsbild/Kerstin Heinemann 2004 och Linnéa Darell 2002. TT
Liberalernas framtid

L-politikerna lämnar efter avhoppet: Allvarlig delning

Partiveteranen och den tidigare riksdagsledamoten Linnéa Darell, 73, lämnar L:s partistyrelse efter Erik Ullenhags besked att han drar sig ur partiledarkampen, skriver TT.

Hon har tidigare tagit tydlig ställning för Ullenhags socialliberala linje. Darell hade inga planer på att kandidera till omval vid landsmötet, men väljer att kliva av nu eftersom hon anser att det finns andra som kan ”lirka ihop viljor” bättre.

73-åringen kan inte minnas att splittringen varit större än vad den är nu.

– Nej, inte sedan jag blev aktiv i partiet, sedan jag gick med som medlem 1983 och fick mina första uppdrag, säger hon till TT och fortsätter:

– Det som har funnits, vilket jag också sett på nära håll i vinter och nu än mer, är en väldigt allvarlig delning i politiska åsikter.

Även den tidigare riksdagsledamoten Kersin Heinemann och Anna Maria Hellström Narti, liberal från Stockholm, lämnar partiet, skriver Aftonbladet.

Igår 17:37
Nyamko Sabuni. Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mätning: Sabuni har var femte väljares förtroende

Drygt var femte väljare, 22 procent, har ganska eller mycket högt förtroende för Liberalernas partiledarkandidat Nyamko Sabuni, visar en ny opinionsmätning av Novus på uppdrag av SVT.

Samtidigt uppger tio procent att de har ganska eller mycket högt förtroende för Erik Ullenhag.

– Jämför vi med Jan Björklund låg hans förtroende på 15 procent i den senaste mätningen, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till SVT.

Igår 16:23
Annie Lööf/Ulf Kristersson/Nyamko Sabuni. TT
undefined

Lööf: Jag ser fram emot konstruktivt samarbete

C-ledaren Annie Lööf gratulerar Liberalernas partiledarkandidat Nyamko Sabuni efter att hennes sista motståndare, Erik Ullenhag, meddelat att han drar sig ur.

”Ser fram emot ett konstruktivt samarbete för liberala värderingar och frihetliga reformer som Sverige behöver!” twittrar hon.

M-ledaren Ulf Kristersson säger till Expressen att han inte vill lägga sig i andra partiers partiledarval.

– Nu konstaterar jag att det är Nyamko Sabuni kvar och jag tror att det kan bli väldigt bra, säger han.

Europaparlamentarikern Marita Ulvskog (S) skriver på Twitter att Ullenhag var för snäll när han formulerade sina politiska ambitioner. ”Snällhet vinner inga segrar i dagens politiska klimat.”

Igår 15:11
Läs mer om Liberalernas framtid
Saki Kumagai gråter efter matchen- LUCY NICHOLSON / BILDBYRÅN
Fotbolls-VM damer 2019

”Det är tragiskt – vi kan inte spela som pingviner”

Japan var förkrossade efter VM-uttåget mot Nederländerna. Trots stor dominans i andra halvlek blev det förlust, sedan Nederländerna fått straff med en minut kvar.

Straffsituationen blev omdiskuterad. Viviande Miedemas skott tog klart på Saki Kumagais hand. Bilderna visade dock att Kumagai försökte dra bort handen men att hon på grund av det korta avståndet inte hann. Enligt de nya reglerna ska det vara straff, oavsett om man tar med handen frivilligt eller inte.

– Vi kan inte spela fotboll som pingviner med händerna bakom ryggen, säger experten Malin Swedberg i TV4:s studio.

Östersundsspelaren Tom Pettersson reagerar också starkt på straffen.

”Handsregeln förstör vår sport. Orkar inte”, skriver han på Twitter.

Igår 21:23
undefined

”Läget ger hopp om att slå mardrömsmotståndaren”

På pappret är Tyskland en mardrömsmotståndare för Sverige när lagen möts i kvartsfinal på lördag. Tyskland har besegrat Sverige 19 gånger på 27 försök.

Men SVT:s kommentator Frida Östberg säger att det nu är ett bra läge att möta Tyskland.

– De har en ny förbundskapten och har inte hunnit spela ihop sig. Det har man också sett under turneringen där de har varit ojämna i sina matcher. Jag tror att Sverige har goda chanser att gå vidare, säger hon.

Även DN:s Johan Esk skriver att han känner ”små spår av hopp och tro”, av två skäl. Ett är att ”årets Tyskland inte har varit som det Tyskland vi varit vana vid att se. Mycket på grund av superstjärnan Dzsenifer Marozsans tåskada”. Det andra skälet till Esks optimism är att ”vi i matchen mot Kanada fick se det Sverige vi väntat på. Till slut”.

Igår 08:34
Läs mer om Fotbolls-VM damer 2019
Grøtt, Vegard Wivestad / TT NYHETSBYRÅN
Företagande i praktiken

10 sätt att sänka bilutgifterna – kan spara tusenlappar

Upplever du att dina bilkostnader har skenat i väg på sistone? Misströsta inte. Det är förbluffande enkelt att få ordning på kalklylerna igen, skriver Mestmotor.se. I bästa fall kan du spara flera tusen om året.

Här sammanställer vi sajtens 10 viktigaste tips för att sänka bilutgifterna:

1. Se över ditt bilbehov

Först av allt är det viktigt att fråga sig hur stor användning du har av din nuvarande bil och dess utrymme alla 365 dagar på året. Det kan det vara ett alternativ att skala ner på bilens storlek, spara på bränsle- och driftkostnader och istället hyra större bilar från fall till fall.

2.Ska du äga eller leasa? Kanske bilpool?

Att privatleasa kanske passar en person medan bilpool är mer förmånlig för den andra. Titta igenom villkoren och jämför de olika alternativen så finns det förmodligen pengar att spara.

3. Köpa ny bil eller begagnad?

Båda alternativen har sina för- och nackdelar. Den nya bilen är visserligen fräsch och fin men löper stor risk för att tappa mycket i värde på kort tid. Den äldre kan bli ett fynd men i slutändan kosta mer i oberäkneliga service- och reparationsutgifter. Gör därför research för att bespara dig onödiga utgifter i framtiden.

4. Välj rätt finansiering

Att köpa bilen via lån eller privatleasing kan kosta mer än det smakar. Därför är det bra att jämföra med andra alternativ, som till exempel privatlån.

5. Håll koll på värdefallet – den största boven

Ingen vill se sin bil tappa hälften av sitt värde på 3-4 år. Därför måste den här dolda kostnaden vara inräknad i ekonomikalkylen vid allra första början när du letar bil. Bättre att se sanningen i vitögat direkt än att få en chock efteråt.

6. Jämför försäkringar

Inför ett bilköp kan man också redan från början jämföra vad försäkringen kostar mellan olika bilmodeller. Det tar inte mer än några minuter och ger samtidigt jättemycket tillbaka.

7. Sänk bränsleförbrukningen

Här besitter du själv makten att minska på förbrukningen genom så kallad eco-driving. Det är också viktigt att hålla koll på däcktrycket, vilket minskar risken för slitage, bilens prestanda och allt vad det innebär för ekonomin.

8. Vårda din bil

På så sätt undviker du onödiga värdetapp när det är dags att sälja. Ta dig tiden att hålla bilen ren och fri både in- och utvändigt. Håll också koll på all dokumentation kring bilen och se till att serva den efter de intervall som anges.

9. Sälj din bil på mest förmånliga vis

Vill du byta in din bil mot en nyare modell bör du inte ge bilhandlaren ensamrätt att sälja din bil. Det kan vara mer förmånligt att försöka sälja den privat. För den som ser det som svårt och omständigt finns det även företag som kan bistå i detta.

10. Välj rätt förmånsbil

Sist men verkligen inte minst, se över möjligheten att skaffa tjänstebil ellerv förmånsbil och då gärna en laddhybrid eftersom nuvarande regelverk gör det mer förmånligt. Försök övertala företags ekonomichef om de ekonomiska vinsterna, skriver Mestmotor.se och hänvisar till de stora skillnaderna i månadsutgifter mellan en bensindriven bil och en laddhybrid.

24 jun
Mostphotos
undefined

Larmet: 9 av 10 chefer jobbar på semestern – så varvar du ned

En ny studie från Ledarna inom privat tjänstesektor (LPT) visar att chefer allt oftare jobbar över och har svårt att koppla av på sin lediga tid, skriver DI.

Branschorganisationen, som har kartlagt attityderna hos drygt 1 700 ledare, kan bland annat visa att hela nio av tio jobbar någon gång på semestern.

Samtidigt känner sig bara 27 procent helt lediga efter arbetstid.

Den bakomliggande orsaken är stressen av att ständigt vara uppkopplad på mejl och sociala medier. Även samhällets krav på att chefen ska vara motsvarigheten till företagets 112-tjänst, pekas ut som en orsak, enligt LPT:s ordförande Lorri Mortensen Mates.

Nu larmar hälsoforskaren Magdalena Stadin, som forskar om digital stress i arbetslivet, för att de som inte kan dra gränsen mellan arbetsliv och fritid på sikt kan drabbas av utmattningssymptom som exempelvis sömn- och koncentrationssvårigheter, skriver tidningen.

I tidningen Chef tipsar Johan Mellnäs, projektledare hos Prevent, om hur du bäst förbereder dig inför semestern. Det handlar bland annat om att prioritera, inte läsa mejl och att ta höjd inför oförutsedda händelser.

Igår 17:33
Läs mer om Företagande i praktiken
Arkivbild. Roald, Berit / TT NYHETSBYRÅN
Sommarvädret

SMHI larmar om kraftigt regn: ”En kollision i luften”

SMHI utfärdar riskmeddelanden för stora regnmängder i Västra Götalands, Östergötland, Sörmlands och Örebro län, skriver Aftonbladet.

”Risk för stora regnmängder finns utfärdat där vi bedömer att det finns en viss sannolikhet för skyfall”, skriver SMHI. Ett skyfall innebär att det kan falla minst 50 millimeter regn under en timme eller minst 1 millimeter på en minut.

Skyfallet beror på att ett norskt lågtryck kommer att krocka med den europeiska supervärmen på onsdag morgon och förmiddag.

– Det blir som en kollision mellan olika luftmassor, och det triggar igång regnet lite extra, säger Stina Karlsson, meteorolog på Foreca, till Aftonbladet.

Igår 13:45
Turister i Paris svalkar sig. ALBERTO PIZZOLI / AFP
undefined

Nya värmerekord väntas i Europa – kan bli 45 grader

Värmeböljan över Europa väntas driva upp temperaturerna på nya rekordnivåer, skriver The Guardian. Meteorologer tror att länder som Österrike, Belgien, Tjeckien, Danmark, Tyskland, Luxemburg, Nederländerna och Schweiz kan komma att få se nya junirekord den här veckan.

I Frankrike kan temperaturerna på en del håll nå 45 grader, enligt väderinstitutet Météo-France. Den högsta junitemperaturen som hittills uppmätts i landet är 41,5 grader 2003.

Även i Tyskland väntas rekord.

”På vår station i Potsdam, som varit i drift sedan 1893, ser vi ut att slå junirekordet med ungefär 2 grader”, skriver Stefan Rahmstorf vid Potsdams institut för klimatforskning på Twitter.

Igår 15:39
Bilder från värmeböljans Paris.  TT
undefined

”Kylrum” öppnar upp i Paris när extremhettan slår till

De närmaste dagarna väntas temperaturer på uppemot 40 grader på flera håll i Europa. I Paris öppnas flera ”kylrum” i kommunbyggnader för att folk ska kunna svalka sig, rapporterar DN.

Staden kommer även att öppna tillfälliga utomhusbassänger, installera 1 200 små fontäner och hålla badhus öppna även på kvällstid under den extrema hettan.

Värmeböljan väntas drabba länder från Spanien bort till Schweiz och myndigheter varnar barn och äldre för att vara utomhus under veckan.

Igår 07:43
Läs mer om Sommarvädret

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Bilkö på Essingeleden i Stockholm. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

”Reseavdraget bör göras om – kan drabba 200 000”

Avskaffa dagens reseavdrag och ersätt det med en avståndsbaserad och färdmedelsneutral skattereduktion för längre arbetsresor, skriver Reseavdragskommittén, som utrett frågan åt regeringen, på DN Debatt.

Kommittén menar att dagens system gynnar höginkomsttagare och föreslår en skattereduktion på 60 öre per kilometer, med en lägre gräns på 30 kilometer enkel resa och en högre gräns på 80 kilometer. Som högst kan skattereduktionen bli 12 600 kronor.

Skattelättnad kan beviljas med en övre gräns på 150 kilometer om kollektivtrafiken är dålig, exempelvis i glesbygd eller på natten.

”Vi bedömer att 150 000–200 000 färre än i dag kommer att få skattelättnad”, skriver de.

Igår 19:43
Roald, Berit / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: "Plastskatt, nej tack"

Att regeringen vill införa en skatt på plastbärkassar, trots att detaljhandeln för några år sedan höjde priserna för att förebygga plastanvändningen, visar på symbolpolitik som värderas högre än resultat.
Det skriver Ellen Gustafsson på DI:s ledarsida.

Därmed inte sagt att nedskräpningen av plast är ett globalt problem som måste motarbetas. Men det är viktigt att politikerna då införa regler som är rimliga och kan tas på allvar, menar hon.

Vidare menar hon att beskatta plasten i affärerna ändå inte träffar målet eftersom avfallspåsar fortfarande är undantagna skatten.

Dessutom visar en dansk studie att den uppmanade tygkassen har samma miljöavtryck som 20 000 plastpåsar, hävdar Gustafsson och avslutar:

"Snarare än att öka miljöskatterna med otaliga miljarder för sakens skull som regeringen vill göra i sin gröna skatteväxling, borde man eftersträva en utformning av miljöskatter utifrån principen att förorenaren betalar".

Igår 18:16
Läs mer om Det svenska skattetrycket