Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Butiksdöden

Glesbygdsuppror mot Löfven – om mack- och butiksdöden

Stefan Löfven hävdar att regeringen har stoppat mack- och butiksdöden. Nu råder full upprorsstämning bland företagare och människor i glesbygden. Samtidigt växer oron för att Löfven ska dra undan mattan för företagen. ”Det är uppror där ute”, säger en företagare.

Efter Stefan Löfvens tal i helgen råder upprorsstämning bland företagare i glesbygden. Att påstå att mack- och butiksdöden har stoppats är minst sagt verklighetsfrånvänt, rasar företagare som nu känner sig överkörda. Bogge Bolstad, som driver en egen mack i Storuman och jobbar som projektledare på Svensk Bensinhandel, är en av dem som satte kaffet i vrångstrupen.

– På vilket sätt har butiks- och mackdöden stoppats? Det är väldigt intressant att en statsminister kan påstå det när vi bokstavligen kämpar varje dag för att överleva. Men långtifrån alla lyckas, säger han.

”Rent provokativt”

Han gissar att det Stefan Löfven syftar på är det stöd som förra regeringen införde för att säkra livsmedelsbutiker på landsbygden. Bidragsstödet på 70 miljoner årligen och max 300 000 kronor per butik har visserligen varit bra, menar Bogge Bolstad. Men att därifrån säga att butiksdöden har stoppats är rent provokativt, markerar han.

– Jag tolkar uttalandet som att Löfven inte kommer att göra något mer nu, han är nöjd. Och de aktuella stöden till landsbygdsföretagen upphör 2020, säger han.

Bogge Bolstad har under lång tid jobbat med frågor kring service och villkor för mackar i glesbygden. Inte minst finns stora utmaningar för att ställa om till framtidens drivmedel.

– Mackdöden är fullt verklig, jag träffar ägare varje dag som riskerar att försvinna. Inte minst finns problem vid generationsskiften. Den som tar över kan också få ta över miljöskulder, gamla pumpar och cisterner. De står då inför stora investeringar, vilket kan innebära att mackdöden sker, säger han.

”Vad är det karln säger?”

Småföretagaren Mats Eriksson som driver bloggen En företagares vardag håller med. Han la ut ett inlägg på Facebook om detta och det har fullkomligt exploderat i kommentarsfältet. Företagare och människor som bor i glesbygden ser rött, och att de nyligen fick besked om höjda bensin- och dieselskatter gör inte situationen bättre, betonar han.

– Vad är det karln säger var min första reaktion. Ordvalet är direkt fel och visar på en enorm okunnighet. Uppenbarligen känner fler som jag. Det är uppror där ute, säger Mats Eriksson.

– Företagen kämpar för sin överlevnad, den är en otrolig kamp där ute. Det handlar om företagare som lever för sin bygd och därför hittar kreativa lösningar. De krigar och så får de höra det här, fortsätter han.

Han delar inte alls Stefan Löfvens bild om glesbygdsföretagens förutsättningar.

– Den är absurd och verklighetsfrånvänd. Det räcker ju med att åka ut till förorten för att se att den inte stämmer, säger han.

Tolkas som ointresse för landsbygden

För sin blogg har han åkt land och rike runt för att besöka företagare och prata med lokalpolitiker.

– Bland kommunpolitiker finns det ändå engagemang, de vill jobba för småföretagen. De håller ofta med om att politiker på riksnivå inte har koll på verkligheten, säger han.

Riksdagsledamoten (C) Helena Lindahl är också upprörd. På Facebook skriver hon att Stefan Löfvens ointresse för landsbygden blir tydligt när han står och säger att han har satt stopp för utslagningen av mackar och lanthandlar.

”Det som gör mig riktigt upprörd är att statsministern dels påstår verklighetsfrånvända saker, men även att hans inställning tycks vara att landsbygden ska drivas på stöd, bidrag och åtgärder samtidigt som man blundar för grova brister i grundläggande förutsättningar som landsbygdens skattebetalare redan köpt via skattsedeln, exempelvis snöplogning och en tillgänglig polis”, skriver hon och menar att grundförutsättningarna måste förändras om landsbygden ska kunna leva.

Bogge Bolstad berättar att företagarna i landsorten känner sig förbigångna i en rad frågor. Och Löfvens uttalande har fått det att koka över.

– Han borde ha sagt att regeringen har gjort en del, men att de inte är färdiga. Det hade varit närmare sanningen, säger han.

Varje dag går tre butiker i konkurs

Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, anser att regeringens stöd har hjälpt en del för att rädda livsmedelsbutiker på landsbygden. Men även han konstaterar att handelns utmaningar är betydligt större än så. Varje dag går tre butiker i konkurs i Sverige.

– Villkoren för handeln måste förbättras, inte minst när det gäller trygghet, att polisen kommer till brottsutsatta och att sunda konkurrensvillkor råder. Det regeringen har gjort är ett litet steg på vägen, men att därifrån säga att butiksdöden är stoppad är att gå för långt. Vägen framåt är förbättrade villkor för företagen, snarare än bidragssystem, säger han.

”Hoppas och tror att Löfven inte menade vad han sa”

Om regeringen vill göra insatser som räknas för landsbygdsföretagare ska de börja med att ta bort flygskatten och se mer till grundförutsättningarna för att driva företag.

– Vi ser butiksdöden i hela landet, inte minst sällanköpshandlare har den stentufft. Så det är klart att det blir frustration och starka reaktioner. Men jag hoppas och tror att Löfven inte menade exakt som han sa. För då är vi illa ute, säger Mats Hedenström.

– Viljan, engagemanget, idéerna finns redan i byarna, det som saknas är att beslutsfattarna måste bestämma om kommersiell och långsiktig service ska finnas i hela landet, och i så fall hur den ska fungera, avslutar Bogge Bolstad.

Toppnyheter

Donald Trump. TT.
Trumps Amerika

Trump: Diskussion om sänkt skatt pågått länge

USA:s president Donald Trump hävdar att han kan sänka kapitalskatten utan kongressens medgivande. Det rapporterar Bloomberg.

Metoden för att göra detta skulle vara att justera kapitalvinster för inflation.

– Vi har talat om att indexera under en längre tid, sa Donald Trump vid en presskonferens i Vita huset på tisdagskvällen och fortsatte:

– Många människor gillar tanken och det kan göra väldigt lätt, det kan göras direkt av mig.

Trumps uttalande kommer efter att The Washington Post tidigare under dagen rapporterat att Trumpadministrationen överväger sänkningar av löneskatten för att boosta den nedåtgående ekonomin.

Men Trump dementerar att landet skulle vara på väg in i en recession. Vi är ”väldigt långt från en recession” och skattesänkningarna har diskuterats under en tid, sa han.

2 tim
Trumps tweet och Donald Trump. Twitter/AP/TT
undefined

Trumps bild: Jag lovar att inte göra så mot Grönland

USA:s president Donald Trump har lagt upp en bild föreställande en skyskrapa med Trumps namn på toppen inklippt på Grönland på Twitter. I inlägget skriver han att han ”lovar att inte göra så mot Grönland”.

Bilden kommer efter att Trump visat intresse för att köpa Grönland, ett tilltag som varken Grönland eller Danmark varit särskilt roade av. Presidenten har dock sagt att ett eventuelt köp inte ligger överst på prio-listan, skriver The Guardian.

Idag 05:41
Läs mer om Trumps Amerika
Illustrationsbild TT
Den svenska kronan

Analys: Partierna avgör krisande kronans framtid

Riksdagens partier avgör den svenska kronans framtid, skriver SvD Näringslivs Louise Andrén Meiton efter att kronan under tisdagen nått sin lägsta nivå mot dollarn på 17 år.

”Sedan Riksbanken blev självständig har många politiker tassat på tå för att inte riskera att klampa in och påverka oberoendet. Men snart måste de faktiskt bestämma sig”, skriver Andrén Meiton.

Hon skriver att det blivit något av en svensk paradgren att försvaga valutan för att hjälpa kronan, men frågar sig nu om ”forntida valutadopning verkligen är framtidens melodi”.

På längre sikt borde den utbombade svenska kronan kunna repa sig, skrev Dagens Industris Johanna Jeansson i lördags. Hon menar att kronan är en av de mest undervärderade valutorna just nu.

”Mätt mot ett handelsvägt index är den svenska valutan cirka 10 procent svagare jämfört med de senaste tjugo årens trend”, skrev Jeansson.

6 tim
Läs mer om Den svenska kronan
Guiseppe Conte anländer till mötet med president Sergio Mattarella. Massimo Percossi / TT NYHETSBYRÅN
Italiens nya regering

Presidenten godtar avgång – inleder samtal för lösning

Italiens president Sergio Mattarella har godkänt premiärminister Giuseppe Contes avgångsbegäran och kommer att påbörja överläggningar med partiledare i morgon i ett försök att hitta en lösning på krisen. Det uppger hans kontor enligt Reuters.

Presidenten har bett Conte att vara kvar i sin tjänst för att bedriva det vardagliga regeringsarbetet medan samtalen pågår.

Mötena med partiledarna kommer att pågå onsdag samt torsdag.

3 tim
Matteo Salvini i mitten. Gregorio Borgia / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Contes avgång var ett direkt slag mot Salvini

Italienska regeringar har en tendens att splittras, så frågan är om den som tar över efter att premiärminister Giuseppe Conte avgått kommer att vara längre? undrar Washington Posts Adam Taylor i en analys.

Att Conte självmant valde att avgå kan tolkas som ett direkt slag mot vice premiärminister Matteo Salvini vars mål är ett nyval, skriver han. Enligt Taylor kan agerandet leda till att Femstjärnerörelsen försöker få till samarbete med Demokratiska partiet eller Forza Italia för att slippa nyval.

Under sitt tal till senaten valde Conte att gå hårt åt Salvini som han menade har ”ansvarslöst” satt landet i kris. ”Med tanke på Italiens meritlista ser den förutsägelsen ut att vara säker”, skriver Taylor.

SVT:s Jennifer Wegerup skriver i en analys att regeringskrisen öppnat en rad alternativ – men att det oavsett vad kommer leda till en kamp utan dess like. Detta då det finns flera mindre partier som skulle kunna bilda en rad olika koalitioner, skriver hon.

”Frågan är vad president Mattarella nu kommer att göra.”

5 tim
Matteo Salvini/Giuseppe Conte. Gregorio Borgia / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Salvini: Redo att skjuta på nyval tills budgeten är klar

Lega-ledaren Matteo Salvini är redo att hålla koalitionsregeringen vid liv tills budgeten för 2020 godkänts innan landet går till nyval. Det säger vice premiärministern enligt Reuters.

Tidigare i dag meddelade premiärminister Giuseppe Conte sin avgång. Han kallade Salvinis agerande att utlösa den här konflikten för ”ansvarslöst”.

Nu är det upp till presidenten att välja mellan att utlysa ett nyval eller sondera terrängen för en ny regering. Enligt statsvetaren Fabio Cristiano tyder allt på att det är möjligt med en ny regeringsbildning – utan att ett nyval behöver hållas, skriver TT.

Idag 16:06
Läs mer om Italiens nya regering

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Ulf Kristersson.  Naina Helèn Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den akuta elbristen

M: Sverige behöver en ny energikommission

För att Sverige ska nå upp till sina ambitiösa klimatmål och leva upp till Parisavtalet behövs en långsiktig energipolitik som både kan tillgodose en ökad efterfrågan på el och radikalt sänka utsläppen. Det skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och partiets näringspolitiske talesperson Lars Hjälmered på SvD Debatt.

De föreslår att Sverige inför en ny energikommission, som bör tillsättas omgående och arbeta under tolv månader för att sedan lämna underlag till en uppdaterad och bred politisk överenskommelse om den långsiktiga energipolitiken.

”Vi riktar oss i första hand till de partier som ser att basen i Sveriges långsiktiga energipolitik måste utgöras av förnybart och kärnkraft”, skriver Kristersson och Hjälmered.

3 tim
undefined

Eon larmar: Risk för akut elbrist ökar

Den tyska energikoncernen Eon varnar för att risken för akut elbrist ökat ytterligare, rapporterar Dagens Industri.

– Läget för den svenska elförsörjningen är oerhört allvarligt. Och tyvärr har det förvärrats ytterligare bara under sommaren. Anledningen är bland annat att regeringen trots varningssignalerna om allvarliga konsekvenser chockhöjt skatten på kraftvärme nu i augusti, säger Johan Mörnstam, vd för Eon Energidistribution till DI.

Enligt Johan Mörnstam, tvingas koncernen att lägga ned hela elproduktionen i Heleneholmsverket i Malmö.

Idag 15:51
Läs mer om Den akuta elbristen