Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Butiksdöden

Glesbygdsuppror mot Löfven – om mack- och butiksdöden

Stefan Löfven hävdar att regeringen har stoppat mack- och butiksdöden. Nu råder full upprorsstämning bland företagare och människor i glesbygden. Samtidigt växer oron för att Löfven ska dra undan mattan för företagen. ”Det är uppror där ute”, säger en företagare.

Efter Stefan Löfvens tal i helgen råder upprorsstämning bland företagare i glesbygden. Att påstå att mack- och butiksdöden har stoppats är minst sagt verklighetsfrånvänt, rasar företagare som nu känner sig överkörda. Bogge Bolstad, som driver en egen mack i Storuman och jobbar som projektledare på Svensk Bensinhandel, är en av dem som satte kaffet i vrångstrupen.

– På vilket sätt har butiks- och mackdöden stoppats? Det är väldigt intressant att en statsminister kan påstå det när vi bokstavligen kämpar varje dag för att överleva. Men långtifrån alla lyckas, säger han.

”Rent provokativt”

Han gissar att det Stefan Löfven syftar på är det stöd som förra regeringen införde för att säkra livsmedelsbutiker på landsbygden. Bidragsstödet på 70 miljoner årligen och max 300 000 kronor per butik har visserligen varit bra, menar Bogge Bolstad. Men att därifrån säga att butiksdöden har stoppats är rent provokativt, markerar han.

– Jag tolkar uttalandet som att Löfven inte kommer att göra något mer nu, han är nöjd. Och de aktuella stöden till landsbygdsföretagen upphör 2020, säger han.

Bogge Bolstad har under lång tid jobbat med frågor kring service och villkor för mackar i glesbygden. Inte minst finns stora utmaningar för att ställa om till framtidens drivmedel.

– Mackdöden är fullt verklig, jag träffar ägare varje dag som riskerar att försvinna. Inte minst finns problem vid generationsskiften. Den som tar över kan också få ta över miljöskulder, gamla pumpar och cisterner. De står då inför stora investeringar, vilket kan innebära att mackdöden sker, säger han.

”Vad är det karln säger?”

Småföretagaren Mats Eriksson som driver bloggen En företagares vardag håller med. Han la ut ett inlägg på Facebook om detta och det har fullkomligt exploderat i kommentarsfältet. Företagare och människor som bor i glesbygden ser rött, och att de nyligen fick besked om höjda bensin- och dieselskatter gör inte situationen bättre, betonar han.

– Vad är det karln säger var min första reaktion. Ordvalet är direkt fel och visar på en enorm okunnighet. Uppenbarligen känner fler som jag. Det är uppror där ute, säger Mats Eriksson.

– Företagen kämpar för sin överlevnad, den är en otrolig kamp där ute. Det handlar om företagare som lever för sin bygd och därför hittar kreativa lösningar. De krigar och så får de höra det här, fortsätter han.

Han delar inte alls Stefan Löfvens bild om glesbygdsföretagens förutsättningar.

– Den är absurd och verklighetsfrånvänd. Det räcker ju med att åka ut till förorten för att se att den inte stämmer, säger han.

Tolkas som ointresse för landsbygden

För sin blogg har han åkt land och rike runt för att besöka företagare och prata med lokalpolitiker.

– Bland kommunpolitiker finns det ändå engagemang, de vill jobba för småföretagen. De håller ofta med om att politiker på riksnivå inte har koll på verkligheten, säger han.

Riksdagsledamoten (C) Helena Lindahl är också upprörd. På Facebook skriver hon att Stefan Löfvens ointresse för landsbygden blir tydligt när han står och säger att han har satt stopp för utslagningen av mackar och lanthandlar.

”Det som gör mig riktigt upprörd är att statsministern dels påstår verklighetsfrånvända saker, men även att hans inställning tycks vara att landsbygden ska drivas på stöd, bidrag och åtgärder samtidigt som man blundar för grova brister i grundläggande förutsättningar som landsbygdens skattebetalare redan köpt via skattsedeln, exempelvis snöplogning och en tillgänglig polis”, skriver hon och menar att grundförutsättningarna måste förändras om landsbygden ska kunna leva.

Bogge Bolstad berättar att företagarna i landsorten känner sig förbigångna i en rad frågor. Och Löfvens uttalande har fått det att koka över.

– Han borde ha sagt att regeringen har gjort en del, men att de inte är färdiga. Det hade varit närmare sanningen, säger han.

Varje dag går tre butiker i konkurs

Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, anser att regeringens stöd har hjälpt en del för att rädda livsmedelsbutiker på landsbygden. Men även han konstaterar att handelns utmaningar är betydligt större än så. Varje dag går tre butiker i konkurs i Sverige.

– Villkoren för handeln måste förbättras, inte minst när det gäller trygghet, att polisen kommer till brottsutsatta och att sunda konkurrensvillkor råder. Det regeringen har gjort är ett litet steg på vägen, men att därifrån säga att butiksdöden är stoppad är att gå för långt. Vägen framåt är förbättrade villkor för företagen, snarare än bidragssystem, säger han.

”Hoppas och tror att Löfven inte menade vad han sa”

Om regeringen vill göra insatser som räknas för landsbygdsföretagare ska de börja med att ta bort flygskatten och se mer till grundförutsättningarna för att driva företag.

– Vi ser butiksdöden i hela landet, inte minst sällanköpshandlare har den stentufft. Så det är klart att det blir frustration och starka reaktioner. Men jag hoppas och tror att Löfven inte menade exakt som han sa. För då är vi illa ute, säger Mats Hedenström.

– Viljan, engagemanget, idéerna finns redan i byarna, det som saknas är att beslutsfattarna måste bestämma om kommersiell och långsiktig service ska finnas i hela landet, och i så fall hur den ska fungera, avslutar Bogge Bolstad.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer