Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Butiksdöden

Glesbygdsuppror mot Löfven – om mack- och butiksdöden

Stefan Löfven hävdar att regeringen har stoppat mack- och butiksdöden. Nu råder full upprorsstämning bland företagare och människor i glesbygden. Samtidigt växer oron för att Löfven ska dra undan mattan för företagen. ”Det är uppror där ute”, säger en företagare.

Efter Stefan Löfvens tal i helgen råder upprorsstämning bland företagare i glesbygden. Att påstå att mack- och butiksdöden har stoppats är minst sagt verklighetsfrånvänt, rasar företagare som nu känner sig överkörda. Bogge Bolstad, som driver en egen mack i Storuman och jobbar som projektledare på Svensk Bensinhandel, är en av dem som satte kaffet i vrångstrupen.

– På vilket sätt har butiks- och mackdöden stoppats? Det är väldigt intressant att en statsminister kan påstå det när vi bokstavligen kämpar varje dag för att överleva. Men långtifrån alla lyckas, säger han.

”Rent provokativt”

Han gissar att det Stefan Löfven syftar på är det stöd som förra regeringen införde för att säkra livsmedelsbutiker på landsbygden. Bidragsstödet på 70 miljoner årligen och max 300 000 kronor per butik har visserligen varit bra, menar Bogge Bolstad. Men att därifrån säga att butiksdöden har stoppats är rent provokativt, markerar han.

– Jag tolkar uttalandet som att Löfven inte kommer att göra något mer nu, han är nöjd. Och de aktuella stöden till landsbygdsföretagen upphör 2020, säger han.

Bogge Bolstad har under lång tid jobbat med frågor kring service och villkor för mackar i glesbygden. Inte minst finns stora utmaningar för att ställa om till framtidens drivmedel.

– Mackdöden är fullt verklig, jag träffar ägare varje dag som riskerar att försvinna. Inte minst finns problem vid generationsskiften. Den som tar över kan också få ta över miljöskulder, gamla pumpar och cisterner. De står då inför stora investeringar, vilket kan innebära att mackdöden sker, säger han.

”Vad är det karln säger?”

Småföretagaren Mats Eriksson som driver bloggen En företagares vardag håller med. Han la ut ett inlägg på Facebook om detta och det har fullkomligt exploderat i kommentarsfältet. Företagare och människor som bor i glesbygden ser rött, och att de nyligen fick besked om höjda bensin- och dieselskatter gör inte situationen bättre, betonar han.

– Vad är det karln säger var min första reaktion. Ordvalet är direkt fel och visar på en enorm okunnighet. Uppenbarligen känner fler som jag. Det är uppror där ute, säger Mats Eriksson.

– Företagen kämpar för sin överlevnad, den är en otrolig kamp där ute. Det handlar om företagare som lever för sin bygd och därför hittar kreativa lösningar. De krigar och så får de höra det här, fortsätter han.

Han delar inte alls Stefan Löfvens bild om glesbygdsföretagens förutsättningar.

– Den är absurd och verklighetsfrånvänd. Det räcker ju med att åka ut till förorten för att se att den inte stämmer, säger han.

Tolkas som ointresse för landsbygden

För sin blogg har han åkt land och rike runt för att besöka företagare och prata med lokalpolitiker.

– Bland kommunpolitiker finns det ändå engagemang, de vill jobba för småföretagen. De håller ofta med om att politiker på riksnivå inte har koll på verkligheten, säger han.

Riksdagsledamoten (C) Helena Lindahl är också upprörd. På Facebook skriver hon att Stefan Löfvens ointresse för landsbygden blir tydligt när han står och säger att han har satt stopp för utslagningen av mackar och lanthandlar.

”Det som gör mig riktigt upprörd är att statsministern dels påstår verklighetsfrånvända saker, men även att hans inställning tycks vara att landsbygden ska drivas på stöd, bidrag och åtgärder samtidigt som man blundar för grova brister i grundläggande förutsättningar som landsbygdens skattebetalare redan köpt via skattsedeln, exempelvis snöplogning och en tillgänglig polis”, skriver hon och menar att grundförutsättningarna måste förändras om landsbygden ska kunna leva.

Bogge Bolstad berättar att företagarna i landsorten känner sig förbigångna i en rad frågor. Och Löfvens uttalande har fått det att koka över.

– Han borde ha sagt att regeringen har gjort en del, men att de inte är färdiga. Det hade varit närmare sanningen, säger han.

Varje dag går tre butiker i konkurs

Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, anser att regeringens stöd har hjälpt en del för att rädda livsmedelsbutiker på landsbygden. Men även han konstaterar att handelns utmaningar är betydligt större än så. Varje dag går tre butiker i konkurs i Sverige.

– Villkoren för handeln måste förbättras, inte minst när det gäller trygghet, att polisen kommer till brottsutsatta och att sunda konkurrensvillkor råder. Det regeringen har gjort är ett litet steg på vägen, men att därifrån säga att butiksdöden är stoppad är att gå för långt. Vägen framåt är förbättrade villkor för företagen, snarare än bidragssystem, säger han.

”Hoppas och tror att Löfven inte menade vad han sa”

Om regeringen vill göra insatser som räknas för landsbygdsföretagare ska de börja med att ta bort flygskatten och se mer till grundförutsättningarna för att driva företag.

– Vi ser butiksdöden i hela landet, inte minst sällanköpshandlare har den stentufft. Så det är klart att det blir frustration och starka reaktioner. Men jag hoppas och tror att Löfven inte menade exakt som han sa. För då är vi illa ute, säger Mats Hedenström.

– Viljan, engagemanget, idéerna finns redan i byarna, det som saknas är att beslutsfattarna måste bestämma om kommersiell och långsiktig service ska finnas i hela landet, och i så fall hur den ska fungera, avslutar Bogge Bolstad.

Toppnyheter

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire. Benoit Tessier / TT NYHETSBYRÅN
Trumps nya tullar

Franske ministern: USA:s tullar en ”fientlig handling”

USA:s nya tullar mot EU är en ”fientlig handling” mot allierade. Det sa Frankrikes finansminister Bruno Le Maire till reportrar i samband det IMF:s och Världsbankens pågående årsmöte i Washington, rapporterar AFP.

– Det här fientliga handlingarna är inte välkomna, fortsatte han.

Under natten till fredagen införde USA rekordhöga tullar bland annat mot flygplanstillverkaren Airbus och på flera EU-varor till ett värde av 7,5 miljarder dollar, motsvarande 72,5 miljarder kronor.

3 tim
Sofia Tanaka/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

EU: Måste vidta åtgärder efter USA:s höjda tullar

EU är nu tvungna att svara på USA:s höjda tullar mot unionen. Det säger handelskommissionär Cecilia Malmström.

– Vi beklagar USA:s val att gå fram med tariffer, säger Malmström i ett uttalande under fredagen.

– Det här lämnar oss utan något annat alternativ än att fortsätta på den inslagna vägen med tariffer i fallet med Boeing, där USA har brutit mot WTO:s regler.

Det var under natten till i dag som rekordhöga tullar mot EU-varor för 7,5 miljarder trädde i kraft.

Tullarna är riktade mot flygplanstillverkaren Airbus som är i en långdragen konflikt med amerikanska Boeing samt europeiska livsmedelsvaror som ost, vin och whisky.

6 tim
Regis Duvignau / TT NYHETSBYRÅN
undefined

USA-tullar mot EU:s Airbus och whisky trädda i kraft

Natten till fredagen trädde USA:s tullar mot EU i kraft. Tullarna gäller varor värda totalt 7,5 miljarder dollar. De är riktade mot flygplanstillverkaren Airbus samt europeiskt vin och whisky.

Flygplanen från Airbus kommer att kosta ytterligare 10 procent när de importeras till USA. Vin från Frankrike, Spanien och Tyskland beläggs med 25-procentiga tullar.

Frankrikes finansminister Bruno Le Marie har sagt att EU kommer att svara USA inom ramarna för handelsorganisationen WTO:s regler. Han säger samtidigt att det är ansvarsfullt att undvika konflikter i samband med den ekonomiska avmattningen.

– Dessa beslut kan ha väldigt negativa konsekvenser både från ett ekonomiskt och ett politiskt perspektiv.

Tullarna mot Airbus träder i kraft bara en dag efter att USA fått grönt ljus från WTO.

Idag 05:24
Läs mer om Trumps nya tullar
Morgan Johansson (S)/Syriska flyktingar. TT
Kriget i Syrien

”Vi ska inte tillbaka till flyktingsituationen 2015”

Striderna i norra Syrien har drivit över 300 000 människor på flykt – en utveckling som justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) kallar ”oroande”, rapporterar Expressen. Samtidigt menar han att det i dag är svårare för människor att ta sig genom Europa och att Sverige har en annan lagstiftning än under flyktingvågen 2015.

”Det gör att risken för en ny flyktingkris i Sverige, likt 2015, är avsevärt mindre. Migrationsverket har en beredskapsplan och regeringen har en nära dialog med Migrationsverket. Vi ska inte tillbaka till den situationen vi hade 2015”, skriver han i ett mejl till tidningen.

3 tim
Erdogan i Istanbul i dag. TT NYHETSBYRÅN
undefined

Erdogan kallar Trumps brev ”över gränsen”, lovar svar

Donald Trumps omtalade brev till sin turkiske kollega Recep Tayyip Erdogan var över gränsen för vad som är acceptabelt i diplomatiska kontakter. Det säger Erdogan i sin första kommentar om brevet, enligt Bloomberg.

I det ovanliga brevet varnade Trump Erdogan för att gå för hårt fram i sin invasion av norra Syrien.

”Var inte en tuffing. Var inte en idiot!” skrev den amerikanske presidenten.

Erdogan säger att ett svar på brevet inte är högst på agendan just nu.

– Men när tiden är den rätta, så kommer nödvändiga åtgärder att vidtas.

3 tim
Skadad man behandlas på sjukhuset i Tal Tamr i Syrien nära den turkiska gränsen. DELIL SOULEIMAN / AFP
undefined

Amnesty anklagar Turkiet: ”Allvarliga krigsbrott”

Kurdiska röda halvmånen uppger att minst sex personer vårdas för brännskador som de fått av okända vapen, skriver The Guardian.

FN kommer att samla information om krigsföringen i nordöstra Syrien och uppgifterna om att kemiska vapen används av de turkiska styrkona.

Samtidigt anklagar nu Amnesty Turkiet för krigsbrott skriver flera medier. Organisationen menar att Turkiet gjort sig skyldiga till ”allvarliga överträdelser och krigsbrott” sedan offensiven i nordöstra Syrien inleddes 9 oktober.

6 tim
Läs mer om Kriget i Syrien

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer