Gänget slog sönder butiken – ändå kom inte polisen
Strax innan stängning stormar fem unga män in och skriker, kastar stolar och bokstavligen slår sönder kaféet. Personalen, två 20-åriga tjejer, gömmer sig i köket och ringer polisen – som inte kommer. ”Det är ett slag i ansiktet, ett svek”, säger bageri- och konditoriföretagaren Stefan Fritzdorf till fPlus.
Klockan är kvart i sex på kvällen och konditoriet på Älvsjö torg ska alldeles strax stänga. Då kommer tre unga män in i den folktomma lokalen och går upp på övervåningen. Kort därefter stormar ytterligare två män in i butiken och ett våldsamt bråk bryter ut. De skriker och kastar glas och porslin på varandra. Stolar och bord flyger. Väggar och inredning slås sönder. Personalen, två tjejer i 20-årsåldern, upplever att stämningen är direkt hotfull och gömmer sig i köket. En av tjejerna ringer polisen – som väljer att inte rycka ut, vilket också framgår av en tjänsteanteckning i polisanmälan. Det hela slutar med att en grönsakshandlare på torget utanför springer in och skriker på männen som då lämnar lokalen.
Stefan Fritzdorf, som är vd för bageri- och konditoriföretaget Vivels, är rasande. Att två ensamma tjejer i en sådan situation inte får hjälp måste betraktas som ett samhällshaveri, ingen vet ju vad som hade kunnat hända, menar han.
– Om sådana här brott inte prioriteras av polisen. Vad är då prioriterat? Det är ett slag i ansiktet. Men det är ju för att vi är ett företag, säger han.
Towe Hägg, presskontakt på Polisen i region Stockholm, svarar via telefon att hon i nuläget inte kan kommentera det enskilda fallet, men att det hela tiden sker en prioritering från ledningscentralen som beror på vilka andra saker som händer i länet just då.
Går hos psykolog
En av tjejerna går nu regelbundet hos en psykolog för att bearbeta dels händelsen som skedde i juli, dels ett rån som hon utsattes för när hon inte jobbade för Vivels.
– När tumultet i Älvsjö inträffade var det sommartid och hon kunde inte prata med sin ordinarie person om det som hade hänt, så jag var tvungen att anlita och betala en jourkurator som hon kunde prata med, säger Stefan Fritzdorf.
Utöver den emotionella skadan hos personalen så innebär den här typen av brott en rad kostnader för företaget, berättar Stefan Fritzdorf. Förutom direkta kostnader för saker som ungdomarna slår sönder och samtalsstöd för personalen kan företaget aldrig ha bara en person som stänger butikerna, trots att det rent ekonomiskt inte går att motivera utifrån gästunderlag och arbetsbelastningen.
– Vi har i egentligen aldrig behov av två som stänger men det krävs av säkerhetsmässiga skäl. Konsekvensen blir ju förlängda arbetstider och mer lön för personalen i samtliga våra butiker. Vi har nästan tio butiker så det blir ju snabbt väldigt kostsamt, säger han.
– Jag brukar lära mina barn och anställda vikten av moralisk kompass och att de ska lita på polisen. Men nu orkar jag knappt själv höra på det jag förespråkar. Om de inte åker när det finns en direkt hotbild, när ska man då be om hjälp?
Inte enskild händelse – polisen dyker inte upp
Stefan Fritzdorf upplever att säkerhetshoten mot företagen har ökat på senare tid. Det är en känsla som bubblar under ytan, även om det inte alltid händer något, menar han och ger flera exempel på vad han och hans anställda har tvingats gå igenom. För något år sedan hade ett av kaféerna en incident där tjejerna i personalen sa till en person som bytte om, tvättade sig och tog sprutor på toaletten att gå därifrån.
– Då ilsknade personen till, drog fram sprutan och hotade att sticka dem med ”smittat blod”, säger han.
Även då ringde personalen polisen som inte kom, berättar Stefan Fritzdorf. Istället tog han, som befann sig utanför stan, bilen och åkte i ilfart för att hjälpa sin personal. Ungefär vid Solvalla blev han stoppad av en motorcykelpolis som gav honom böter för fortkörning.
– Jag försökte då att förklara för polisen att den enda anledningen till att jag har bråttom är att polisen väljer att inte åka ut när min personal larmar. Då ilsknade han till och jag fick kliva ur bilen, säger han.
– Min personal börjar tappa tron på rättssystemet och jag får allt svårare att svara. Anders Ygeman, Morgan Johansson och Stefan Löfven gör ju inget åt saken. Vi pratar om ett svek, säger han.
Ny trend slår mot företaget
Dessutom berättar han om en ny trend som slår mot företaget.
– Välklädda människor kommer in i butikerna och påstår att de har köpt till exempel tio tårtor och vill ha pengarna tillbaka, utan att ha vare sig kvitto eller tårtor kvar. De påstår att det har varit hårstrån i dem och allt möjligt, säger han.
Men när personalen säger nej börjar de att skrika, bli hotfulla och ställa till scener, berättar han. Företaget har nu ett tydligt regelverk för hur personalen ska agera, vilket framför allt innebär att de ska ringa Stefan Fritzdorf som får ta de obekväma samtalen. Bara den insatsen har gjort att många backar.
– Men det är ändå ingen kul miljö för mina anställda att vistas i, säger han.
Grundproblemet är att stökiga personer känner att de har ett fritt spelrum, och kan agera utan risk eller egentliga påföljder, menar han.
– Om polisen inte prioriterar att åka ut när två ensamma 20-åriga tjejer känner sig hotade. Vad ska vi då ha en polis för? Och vi kan ju inte bara anlita vaktbolag, det är också en kostnad, säger han.