Maisie Williams spelar karaktären Arya. Arkivbild. Helen Sloan / TT NYHETSBYRÅN
Kultur

”Game of Thrones”-namn populära bland föräldrar

Under 2018 fick 2 545 amerikanska barn namnet Arya, som är en känd karaktär i tv-serien ”Game of Thrones”, rapporterar CNN. Namnet hamnar på plats 119 av de mest populära namnet på flickor i landet.

Flera andra karaktärers namn tar också plats på listorna över pojk- och flicknamn på nyfödda barn. Totalt 560 flickor döptes till Khaleesi och 434 flickor fick namnet Yara.

Enligt CNN är det inte konstigt att Arya blivit ett populärt flicknamn då namnet är det som mest liknar ett vanligt amerikanskt namn. Men även hennes starka roll i serien kan ha en bidragande faktor.

Toppnyheter

Elisabeth Holvik. Fotograf Ørnelund AS
Den svenska kronan

Ekonom om kronfallet: Måste titta på fundamenta

Det är dags att skrota de gamla modellerna för valutaprognoser och börja titta närmare på ekonomiska fundamenta i varje land. Det säger Elisabeth Holvik, chefsekonom på norska Sparebank 1, till Financial Times.

Holvik kommenterar de svenska och norska valutornas olikartade utveckling i år. Den svenska kronan har tappat 6,3 procent mot euron i år medan den norska kronan stärkts 1,4 procent mot euron, skriver FT.

En förklaring som tidningen lyfter fram är att Norges ekonomi spås växa 2,5 procent i år, medan den svenska tillväxten vänta landa på måttliga 1,2 procent.

18 min
Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska kronan

”Sluta mörka – Riksbanken ligger bakom kronkollapsen”

Det är hög tid att fler ifrågasätter Riksbankens agerande när det gäller kronförsvagningen, uppmanar DI:S Henrik Mitelman. Han ifrågasätter att riksbankschefen Ingves spelar oskyldig och att han tonar ned betydelse av den svaga svenska valutan.

”Riksbankschefen talar om dyrare semestrar i utlandet, men det är verkligen att förminska problemen. Först och främst rear vi ut våra kronjuveler. Nu kommer köpsugna utländska investerare. Det blir superkul för svenska aktieägare som kan sälja till ett fint pris, men är det bra för Sverige på sikt?”, undrar Mitelman.

Igår 18:58
Cecilia Skingsley SVT
Den svenska kronan

”Riksbanken försöker inte medvetet försvaga kronan”

En rad experter har skyllt den svaga kronkursen på Riksbankens penningpolitik – i kvällens Agenda i SVT försvarade vice riksbankschefen Cecilia Skingsley centralbankens agerande.

– Riksbanken har ingen sån politik som går ut på att medvetet göra kronan svag. Utan tvärtom så tror vi att vi kan klara vårt inflationsmål de kommande åren också med en starkare krona, sa hon i programmet.

Skingsley kunde däremot inte säga när kronan blir starkare igen eftersom det bestäms av stora aktörer på valutamarknaden, men spådde en uppgång ”på lite längre sikt”.

19 maj
Läs mer om Den svenska kronan
Peter Lundgren och SD-kvinnan i samtal. Omni har valt att anonymisera kvinnan. Sverigedemokraterna
Turbulensen i SD

SD:s video i natt: Kvinnan i samtal med Peter Lundgren – ”trodde att det var över”

SD gick under natten ut med ett nytt bemötande av anklagelserna om att partiets EU-topp Peter Lundgren utsatt en kvinnlig kollega för sexuellt ofredande förra året.

I en video som publiceras på Youtube samtalar Lundgren och SD-kvinnan om händelsen som de hävdar är utagerad.

Lundgren säger att han betett sig tölpigt på den fest där han i efterhand medgett att han tagit på kvinnans bröst.

– Jag var en dumbom helt enkelt. Jag hade riktig ångest för det här också, och tog kontakt med dig några dagar senare och bad om ursäkt för alltihop, säger Lundgren i klippet.

Kvinnan säger att hon inte haft någon tanke på att göra någon polisanmälan.

– Det är jag som får själv välja det, det är inte media som ska välja det, eller någon annan.

I dagarna blev det känt att SD-politikern Kristina Winberg petas från partiets EU-lista, vilket SD menar saknar samband med turerna kring Lundgren.

2 tim
Kristina Winberg och Peter Lundgren. TT
Turbulensen i SD

Nya detaljer från samtalet: ”Kunde inte komma loss”

I samtalet mellan Kristina Winberg och SD-kvinnan, som blivit utsatt för sexuella trakasserier av SD-toppen Peter Lundgren, berättar kvinnan om hur hon blev fasthållen av honom, skriver Expressen som tagit del av en inspelning från samtalet.

”Det var tur att det var folk i rummet. Tänk om jag varit själv med honom”, säger kvinnan.

Kvinnan beskriver hur Lundgren tryckte upp händerna innanför hennes behå så att hon inte kom loss och hur han ”knep med benen”.

Partiledare Jimmie Åkesson sa tidigare i dag att han haft tät kontakt med kvinnan och att han ”har en helt annan bild” av händelsen.

Igår 16:49
Sverigedemokraternas toppkandidat Peter Lundgren  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Turbulensen i SD

Kvinnan: Peter gjorde en misstolkning – sagt förlåt

Den kvinna som Peter Lundgren, SD:s toppnamn till EU-valet, ska ha tagit på brösten i samband med ett partiarrangemang förra året uttalar sig nu själv om händelsen.

”Peter gjorde en misstolkning och gick för långt”, säger SD-kvinnan i ett pressmeddelande från partiet, skriver Expressen.

Enligt kvinnan har Lundgren bett om ursäkt.

Både Lundgren och SD-ledaren Jimmie Åkesson förnekar att det skulle finnas en koppling mellan petningen av EU-politikern Kristina Winberg och uppgifterna om ofredandet. Winberg var vittne till händelsen och har bekräftat händelseförloppet.

Igår 10:56
Läs mer om Turbulensen i SD
FRED DUFOUR / AFP
Dagens börs

Starka uppgångar i Kina efter intensifierad handelsoro

De asiatiska börserna inledde i blandad riktning under tisdagsmorgonen, efter intensifierade handelsspänningar och USA:s förbud mot kinesiska telekomjätten Huawei. Utvecklingen följde idel röda siffror på New York-börserna på måndagen. Även de tyngdes av handelsoro och framför allt tekniksektorn straffades.

Under morgonen återhämtade sig flera av börserna i Kina med råge. Både Shanghai och Shenzhen visade klara uppgångar.

Vid 05.30 ligger ledande index:

• Nikkei: –0,4 %
• Shanghai: +1,7 %
• Shenzhen: +2,0 %
• Hongkong: +0,4 %
• Kospi: +0,9 %

1 tim
Illustrationsbild.  Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Dagens börs

Techsektorn föll brett i USA efter Huawei-stopp

Det rådde idel röda siffror på New York-börserna på måndagen. Vid stängning såg de ledande indexen ut som följer:

• S&P 500: −0,7 %
• Nasdaq: −1,5 %
• Dow Jones: −0,3 %

De senaste turerna i handelskriget mellan USA och Kina tyngde investerarnas humör, skriver CNBC. Googles beslut att stoppa flera viktiga Android-funktioner på Huaweis telefoner pressade flera chiptillverkare.

Nvidia, Micron Technology och Qualcomm föll 3, 4 respektive 6 procent. Googles moderbolag Alphabet backade drygt 2 procent. Halvledarindexet Philadelphia semiconductor index föll 4 procent och är därmed på väg mot sin sämsta månad sedan finanskrisen 2008, skriver FT.

– För många av de här techbolagen finns det ingen större marknad än Kina, säger Rick Meckler, partner på Cherry Lane Investments, till Reuters.

Tesla startade dagen med ett tapp på omkring 13 procent i skakig handel och ramlade under 200 dollar – den lägsta nivån sedan december 2016, skriver Finwire. Efter några timmars handel var aktien över 200 dollar igen och stängde till kursen 205,36, ner 2,7 procent för dagen.

Tappet kommer efter att en Wedbush-analytiker slaktat Teslas riktkurs till 230 dollar från tidigare 275. Rekommendationen neutral behålls.

Igår 13:50
Läs mer om Dagens börs
Arkivbild: Ikeaanställda vid varuhuset i Kungens Kurva,  Huddinge. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ikeas framtid

Uppgift: Ikea presenterar ny organisation

Ikea presenterar vid ett stormöte under tisdagen en ny organisation för anställda inom globala funktioner som it, logistik och hr till följd av att personalstyrkan ska skäras ner med 7 500 personer globalt, skriver DN. Den nya organisationen uppges börja gälla från och med 1 juni, efter att medarbetarna fått ansöka till de nya tjänsterna.

I Sverige har 650 anställda varslats, men det kan också bli färre, säger presschefen Jakob Holmström till tidningen.

– Det vi vet säkert är att det inte blir fler, säger han.

Omorganisationen av Ikea blir den största i bolagets 75-åriga historia. Det skriver Sverigechefen Lena Herder i ett internt brev till de anställda efter Expressens uppgifter om de stora förändringarna inom koncernen.

Igår 20:46
Lena Herder  Ikea
Ikeas framtid

Ikea-chef i internt brev: Vi tvingas fatta svåra beslut

Omorganisationen av Ikea blir den största i bolagets 75-åriga historia. Det skriver Sverigechefen Lena Herder i ett internt brev till de anställda efter Expressens uppgifter om de stora förändringarna inom koncernen.

Bland annat skriver hon att de nu ”genomlyser alla delar av organisationen” för att effektivisera verksamheten. ”Vi vet att den förändring vi gör, i den storleksordningen, är förenad med att vi tvingas fatta beslut som inte alltid är lätta”, skriver Lena Herder i brevet som Expressen tagit del av.

Igår 20:46
Arkivbild. Abdeljalil Bounhar / TT NYHETSBYRÅN
Ikeas framtid

Källor: Turbulens på Ikea – ”överflödiga” sägs upp

Förändringsarbetet inom Ikea har skapat stor oro och turbulens inom koncernen. Det skriver Expressen och hänvisar till flera källor på olika nivåer i företaget.

Enligt tidningen visar interna dokument att personal tvingas söka om sina jobb och i många fall gå ner i lön. Andra ska bli utköpta med nio månadslöner när Ikea planerar att göra sig av med 7 500 personer globalt.

I ett dokument står det att ”överflödiga medarbetare” kommer att informeras en månad innan sista arbetsdagen.

– Det är väldigt, väldigt turbulent i organisationen nu. Peter Kamprad har inte samma känsla som sin pappa hur man hanterar personalen, säger en person med insyn till Expressen.

Igår 06:27
Läs mer om Ikeas framtid
Den nye FPÖ-ledaren Norbert Hofer/förbundskansler Sebastian Kurz och Socialdemokraternas ledare Pamela Rendi-Wagner. TT
Österrikes högergir

Analyser: Österrike står inför smutsig valrörelse

Sebastian Kurz var ansvarig för att släppa in högernationalistiska FPÖ i regeringen. Men han har på det stora hela klarat sig undan helskinnad, trots att en av hans FPÖ-ministrar lett till en av Österrikes största skandaler sedan andra världskriget, skriver Reuters i en analys.

Det blir ändå svårt att sitta kvar som förbundskansler efter nyvalet i september. Han får hoppas på att hans parti ÖVP kan bilda en koalition med liberala Neos, enligt Reuters.

Der Spiegels Maximilian Popp skriver att FPÖ och ÖVP utåt sett lovar att bedriva en schyst valkampanj. Men under ytan mullrar det, och det skulle inte förvåna om det börjar dyka upp illvilliga rykten om Kurz och hans privatliv under de kommande veckorna, tillägger han.

”Österrike står inför en smutsig valrörelse, på ett sätt som man aldrig tidigare gjort.”

Igår 21:31
Michael Gruber / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Österrikes högergir

Alla FPÖ-ministrar avgår efter ”Ibizaskandalen”

Alla ministrar från högerpopulistiska partiet FPÖ avgår efter ”Ibizaskandalen” i Österrike, uppger en partiföreträdare enligt AFP.

Tidigare meddelades det att inrikesminister Hebert Kickl (FPÖ) fått sparken. Samtliga FPÖ-ministrar hade lovat att avgå om Kickl tvingades lämna regeringen.

Skandalen briserade i fredags när tyska Der Spiegel publicerade en film som visade vice förbundskanslern och FPÖ-ledaren Heinz-Christian Strache kohandla med en kvinna som utger sig för att vara ryska. Han avgick kort efter att inspelningen släpptes.

Igår 17:30
Herbert Kickl Michael Gruber / TT NYHETSBYRÅN
Österrikes högergir

Österrikes inrikesminister får sparken efter skandalen

Österrikes inrikesminister Herbert Kickl får sparken, meddelar förbundskansler Sebastian Kurz enligt flera medier.

Kickl tillhör det högerpopulistiska partiet FPÖ som skakas av skandalen kring partiledaren Heinz-Christian Strache. Sedan Strache tvingats lämna är Kickl den mest erfarne FPÖ-politikern i regeringen.

– Jag har rekommenderat presidenten att sparka inrikesministern, säger Kurz enligt AFP.

Igår 16:55
Läs mer om Österrikes högergir

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Tomas Tobe/Heléne Fritzon. SVT
EU-valet 2019

Fritzon och Tobé rök ihop i debatt om kollektivavtal

Socialdemokraternas EU-kandidat Heléne Fritzon och Moderaternas dito Tomas Tobé möttes i SVT:s Toppkandidaterna i en debatt om arbetsmarknaden.

S vill ha en arbetsmarknad som går ut på att alla som kommer till Sverige för att arbeta ska göra det under svenska kollektivavtal.

– Där har ni röstat emot att svenska kollektivavtalet ska gälla på svensk mark, sa hon.

– Det stämmer inte, sa Tobé varpå en ordstrid bröt ut där kandidaterna flera gånger sa emot varandra.

– Det stämmer, och jag har faktiskt begärt fram protokollet för jag ser hur ni svänger nu. Precis som ni svänger när det gäller klimatfrågan och kärnkraftsfrågan, sa Fritzon varpå Tobé svarade:

– Vi kan läsa det tillsammans om du vill.

Igår 19:36
Alice Bah Kuhnke/Sara Skyttedal. TT
EU-valet 2019

MP och KD i bråk om miljön: ”Du far med osanning”

EU-kandidaterna Alice Bah Kuhnke (MP) och Sara Skyttedal (KD) började bråka mitt under TV4:s debatt om miljöpolitiken.

Båda partierna säger sig ta klimatförändringarna på största allvar, men medan MP vill ”investera sig in i framtiden” vill KD satsa på flygskatt och kärnkraft. KD har frågor som Bah Kuhnke säger inte ens ligger på EU:s bord att besluta om.

– Det är allvarligt. Dels för du väljarna bakom ljuset och dels är det sorgligt därför att det visar att ni inte har någon klimatpolitik. Ni är inte ens lagom, säger hon.

Skyttedal anklagar i sin tur Bah Kuhnke för att ge en falsk bild av verkligheten.

– EU ska kunna utveckla snabbare och ny kärnkraft. Din politik är inte förankrad i verkligheten eller i vetenskapen, säger Skyttedal och fortsätter:

– Du far med osanning gång på gång. Dina påståenden måste granskas.

Igår 21:36
Guy Verhofstadt/Matteo Salvini med bland andra Geert Wilders och Marine Le Pen. TT
EU-valet 2019

Guy Verhofstadt till attack: Salvini vill förstöra Europa

Den italienske inrikesministern Matteo Salvini och andra högerpopulister är lierade med Vladimir Putin och vill förstöra Europa. Det säger EU-parlamentarikern Guy Verhofstadt i ett videoinlägg på sitt Twitterkonto.

I inlägget utmanar Verhofstadt, som är ledare för parlamentets liberala grupp Alde, Salvini på debatt. Han kopplar också ihop italienaren med den skandalomsusade Heinz-Christian Strache i Österrike och andra högerpopulister i Europa.

– Sådana ledare är betalda av Putin och konspirerar med honom om att förstöra Europa, säger Verhofstadt.

Igår 20:18
Läs mer om EU-valet 2019