Lars-Magnus Andersson versamhetschef infektion, Per Karlsson förste chefläkare, Panos Vasilakis vårdenhetschef, Helena Gisslén sektionsledare svarar på frågor i tältet för provtagning för coronaviruset utanför infektionskliniken Östra sjukhuset Sahlgrenska.  Adam Ihse / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Fyra nya fall bekräftade i Västra Götaland och Skåne

Under tisdagsförmiddagen har antalet svenska bekräftade fall av coronaviruset ökat rejält.

Tre nya fall av coronaviruset har bekräftats i Göteborgsområdet uppger Västra Götalandsregionen i ett pressmeddelande. Samtliga har varit i norra Italien och insjuknat med luftvägssymtom.

– Dessa tre personer har rest tillsammans och bedöms ha smittats under resa i norra Italien, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

Kort därefter kom uppgifter om att det misstänkta fallet av coronavirus i Skåne har bekräftats. Även den personen har smittats under en resa i norra Italien.

Toppnyheter

Den nya rymdkapplöpningen

Just nu: Raketen redo för dockning – bara meter kvar

Space X rymdraket har landat vid den Internationella rymdstationen, ISS. Nasas livesändning visade hur farkosten mycket sakta närmade sig stationen för dockning, och vid 16.16 svensk tid var landningen avklarad efter 19 timmars resa.

I farkosten finns de två astronauterna Bob Behnkens och Doug Hurleys. De ska nu tillbringa cirka 110 dagar på stationen.

Falcon 9-raketen var den första bemannade farkosten som lämnade amerikansk mark på nio år. Det är också första gången ett privat företag – och inte en nation – har skickat en bemannad farkost till rymdstationen. Projektet är ett samarbete med den amerikanska rymdmyndigheten Nasa.

27 min
John Raoux / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Elon Musk: Första steget mot en civilisation på Mars

Space X-grundaren Elon Musk var mycket nöjd med den lyckade uppskjutningen från Cape Canaveral i Florida i går kväll, skriver Business Insider.

– Det här är förhoppningsvis det första steget på en resa mot en civilisation på Mars, mot ett liv på flera planeter, en bas på Månen och att utvidga oss längre än Jorden.

Uppskjutningen skulle egentligen ha skett redan i onsdags, men då tvingades man ställa in i sista stund på grund av dåligt väder. Musk berättar att han då gick från ”100 procent adrenalin” till noll när försöket blåstes av.

Inför lördagens försök var känslorna helt andra, säger han.

– Det var som att gå till jobbet.

Astronauterna väntas docka ISS klockan 16.29, svensk tid.

5 tim
Bob Behnken och Doug Hurley. TT
undefined

Svävande dinosaurien en hälsning till sönerna: ”Hoppas att de är stolta”

Space X raket håller kursen mot ISS efter den lyckade uppskjutningen i går kväll. Dockningen är planerad till 16.29 svensk tid.

I ett klipp som Nasa publicerat ger astronauterna en guidad tur i farkosten. På bilderna syns bland annat en leksaksdinosaurie som svävar runt.

Astronauterna Bob Behnken och Doug Hurley har varsin son och inför avresan fick barnen välja ut en leksak att skicka med. I klippet kommenterar Bob Behnken leksaken och säger att båda sönerna älskar dinosaurier.

– Jag hoppas att de är stolta nu, säger han.

Uppskjutningen av Space X-raketen var planerad till i onsdags, men med bara 17 minuter kvar till start ställdes färden in. Dåligt väder stoppade då rymdresan.

5 tim
Läs mer om Den nya rymdkapplöpningen
Länssjukhuset Ryhov. Johan Nilsson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Virusspridning på sjukhuset i Jönköping – minst 14 fall

En ortopedisk vårdenhet på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping har tvingats till intagningsstopp på grund av stor spridning av covid-19, rapporterar Jönköpings-Posten.

Både personal och patienter har smittats. Tidningen skriver att det totalt handlar om 14 smittade patienter de senaste två veckorna.

Enligt Folkhälsomyndighetens officiella statistik har länet rapporterat in 1 538 virusfall. Därmed har Jönköpings län åttonde flest smittade i Sverige.

1 tim
Arkivbild. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Inga dödsfall rapporterade – inte hänt sedan 13 mars

Inga nya dödsfall har rapporterats in senaste dygnet, visar Folkhälsomyndighetens uppdaterade statistik.

Senaste gången Sverige hade ett dygn utan rapporterade dödsfall var 13 mars.

– I dag har vi inga inrapporterade dödsfall, men som vanligt är det en viss eftersläpning i rapporteringen, säger Henrik Josefsson vid Folkhälsomyndighetens presstjänst, till Aftonbladet.

Totalt har 4 395 personer dött i covid-19 i Sverige. 37 542 personer har bekräftats smittade.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
En kvinna med munskydd deltar i en tyst minut för pandemins offer i centrala Madrid. Manu Fernandez / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Spansk vardag närmar sig – nedstängningen över 21 juni

Spanien behöver en sista period av nedstängning som sträcker sig fram till 21 juni ”för att avsluta pandemin en gång för alla”. Det säger premiärminister Pedro Sánchez enligt spanska medier.

Den 21 juni kommer medborgarna kunna röra sig fritt i sina regioner. Från och med 1 juli kan alla spanjorer resa över hela landet.

Under en pressträff uttryckte Sánchez sin lättnad över att antalet virusfall har sjunkit dramatiskt. På lördagen rapporterade landet bara fyra nya dödsfall.

43 min
Dominic Raab/invånare i Storbritannien. TT
undefined

Brittisk minister: Kan inte vara i ”lockdown” för alltid

Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab försvarar landets restriktionslättnader.

I en intervju med BBC säger Raab att politikerna tagit hänsyn till vetenskapliga underlag och att man nu är redo att ta små steg i riktning mot normalisering.

Riktade åtgärder kommer att kunna vidtas i områden där antalet fall av smitta ökar igen, betonade han.

– Vi kan inte vara kvar i ”lockdown” för alltid, säger Raab till Sky News.

Uttalandet görs efter att två forskare från regeringens rådgivande grupp varnat för risker med att öppna upp samhället för snabbt.

3 tim
Illustrationsbild: Människor spelar basket i Port Aransas, Texas (23 maj 2020).  Eric Gay / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Statistik visar: Mer trafik och mindre bunkring i USA

Amerikanerna närmar sig i allt högre utsträckning en normalisering av sin vardag. Det syns bland annat i statistik över antalet fordon på vägarna samt i data över livsmedelshandling, skriver Financial Times.

Enligt tidningens statistik minskade till exempel försäljningen av toalettpapper och desinfektionsmedel med 63 respektive 83 procent under maj, jämfört med tidigare under året. Även försäljningen av torrvaror – som soppa, pasta och fryspizza – har sjunkit tillbaka till nivåerna före krisen. Handsprit säljer dock fortsättningsvis mer.

Samtidigt ökar lastbilstrafiken jämfört med tidigare under våren, och bilförsäljningen ökade med i snitt 24 procent mellan den andra och tredje veckan i maj.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Branscherna som vinner på pandemin – ”helt galet”

Fritidsbranschen fick sig en rejäl törn i spåren av coronapandemin. Men en månad senare, vid påsk, svängde det om rejält, rapporterar DI.

Nu tecknar flera båtåterförsäljare bilden av en helt hysterisk kundsanstormning där populära modeller tar slut och begagnade båtar vänder i dörren.

– Det gick från att vi fick höja checkkrediten och försökte skjuta på fakturor till att det blev helt galet, säger Joakim Mellkvist, vd för Marine Store.

– Det ser mycket ljusare ut nu än för en månad sedan, säger båttilverkaren Nimbus vd Jan-Erik Lindström.

Liknande trend ses hos cykelåterförsäljaren Sportson där köptrycket har lett till att extrapersonal rekryteras för att hinna ta emot den nya tillströmningen av kunder.

Även golftillbehör och hemmaträning går som tåget, skriver tidningen.

– Vi ser en vilja att aktivera sig mer, säger Anders Andrén, presskontakt på XXL.

5 tim
Arkivbild, jordgubbsodling. Grøtt, Vegard / SCANPIX SWEDEN
undefined

Satsning på arbetslösa till svenska jordbruket pausas

Nyligen startade Arbetsförmedlingen en tvåveckors snabbutbildning för att förbereda arbetslösa svenskar för jobb inom jordbruket.

Man har befarat att exempelvis jordgubbsodlingarna ska få det tufft på grund av att pandemin leder till brist på utländsk arbetskraft.

Men efter ett svalt mottagande från branschen har utbildningssatsningen pausats, rapporterar SVT Nyheter Skåne. Få av eleverna kommer ut på praktik och branschen har varit avvaktande.

Branschorganisationen LRF bedömer att ett EU-beslut om att tillåta resor för arbetskraft gör att arbetare från utlandet kan komma som planerat. Man menar också att utbildningen är för kort.

Idag 08:15
Illustrationsbild: Hemleverans av livsmedel.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenska logistikbranschen blomstrar i coronakrisen

När många andra branscher och företag kämpar i motvind under pressen från coronakrisen, går det desto bättre för logistikföretagen. Ett exempel är Stockholmsbaserade Widriksson, som har fått öka personalstyrkan med drygt 20 procent för att möta den ökade efterfrågan för framför allt hemleveranser, skriver TT.

Samma trend ses hos branschkollegor som Budbee, som också sköter hemleveranser från e-handlare.

Enligt Widrikssons vd Johan Nyblom finns det dock vissa osäkerhetsfaktorer att ta ställning till, exempelvis vilka beteendeförändringar hos konsumenterna som kommer att bestå även efter att pandemin klingat av.

– Det är också en utmaning att rekrytera och snabbt lära upp alla. Det ställs ökade krav på leveranser och chaufförsyrket, säger han.

Idag 07:49
Läs mer om Den svenska konjunkturen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer