Illustrationsbild. Daniella backlund/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Störningarna i tågtrafiken

Fullt på bussarna igen – trots SL:s löfte om fler turer

Trots att Storstockholms lokaltrafik lovade fler avgångar efter måndagsmorgonens överfulla bussar var det fortfarande problem i morse, rapporterar flera medier.

”Ska vi alla smittas? Nu står vi i 15 min och fryser i väntan på buss 748, eftersom 749 till Liljeholmen också är borttagen”, skriver resenären Agnes Kesicka till Expressen.

Enligt Mario Gavran, förbundsombudsman på Kommunal, finns det tillgänglig personal, trots att SL hänvisade till personalbrist när de drog ner på antalet avgångar efter coronavirusets spridning.

Toppnyheter

Mycket folk på Floridas stränder. Lynne Sladky / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

10 000 nya fall i Florida – vägrar stänga ner igen

I Florida konstaterades på torsdagen åter en ny högstasiffra när det gäller bekräftade nya coronavirusfall, 10 109 stycken, skriver AFP. Läget i delstaten är nu så pressat att den största vårdkoncernen i storstaden Miami meddelat att man inte längre har kapacitet att genomföra ickeakuta operationer.

Företagets chef varnar också för att man snart kan ha helt slut på vårdplatser om utvecklingen inte bromsas.

Den republikanske guvernören Ron DeSantis menar dock att de ökande siffrorna framför allt kan förklaras med omfattande provtagning. Han har uteslutit att på nytt stänga ner olika verksamheter för att bromsa smittan.

I stället riktar han kritik mot ”sociala interaktioner” bland unga på exempelvis stränder och barer.

2 tim
Köpenhamn. Fredrik Hagen / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Japaner och kronobergare välkomna till Danmark

Danmark öppnar för turister från sex länder utanför Schengenområdet, skriver Ekstra Bladet. Länderna i fråga är Australien, Kanada, Japan, Nya Zeeland, Sydkorea och Thailand.

Danskarna avråds dock fortsatt från icke nödvändiga resor till länderna, eftersom danska medborgare fortfarande måste sitta i karantän om de reser dit.

Dessutom får svenskar från ytterligare två regioner resa in i Danmark. Det gäller personer från Kronoberg och Blekinge, skriver TT. Sedan tidigare får personer från Västerbotten resa till Danmark.

6 tim
Unga tar examen i Texas/Arkivbild, tidigare självständighetsdag i USA. TT
undefined

Varningen inför helgfirande: ”Explosion” av unga sjuka

Allt fler unga insjuknar i covid-19 i USA. Inför USA:s självständighetsdag den 4 juli varnar nu hälsoexperter från delstater som är hårt drabbade av virusutbrottet – däribland Arizona, Texas och Florida – för allvarliga konsekvenser om unga inte blir bättre på att vidta säkerhetsåtgärder.

Quinn Snyder, akutläkare på Arizonas största sjukhus, kallar ökningen av unga patienter för en ”explosion”, skriver The Guardian.

– Om vi ska bekämpa den här pandemin och undvika att sjukhusen svämmas över är det absolut nödvändigt att människor i åldersgruppen 20–44 stannar hemma.

Idag 08:10
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Ann Linde TT
Coronavirusets spridning – Sverige

Linde lyckas inte övertyga grannarna om gränserna

Utrikesminister Ann Linde för en dialog med grannländerna, men har inte lyckats övertyga sina nordiska kollegor om att helt öppna gränsen för svenskar, skriver Dagens Industri.

Länderna är inte eniga om vilka siffror, data eller referenser som är de viktigaste när man öppnar gränserna.

– Vi kan konstatera att det är helt olika så kallade objektiva gränser man har, det finns ingen som helst enighet i det, säger Ann Linde.

Utrikeministern tycker att länderna borde ta hänsyn till att antalet döda i Sverige minskar.

2 tim
Kvinna med munskydd.  Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Forskare: Inför munskydd för att skydda äldre

Det är nödvändigt att begränsa smittspridningen i samhället för att skydda de äldre. Det skriver fem forskare i geriatrik på SvD Debatt.

”Äldre personer har en högre dödlighet men vi skall komma ihåg att viruset tyvärr har kapacitet att döda utan urskiljning”, skriver de.

Forskarna föreslår bland annat smittspårning i stor skala. Det tycker också att munskydd borde införas i enlighet med WHO:s rekommendationer.

2 tim
Per Follin Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Smittspridningen minskar – kan bero på viss immunitet

Spridningen av covid-19 minskar i huvudstaden, trots att stockholmarna trängs på uteserveringar och stränder, rapporterar Dagens Nyheter.

Detta kan bero på en viss immunitet enligt smittskyddschefen Per Follin.

Han säger också att Stockholmarna i allt lägre grad bryr sig om att följa myndigheternas direktiv.

– Sedan påskhelgen har vi fått signaler om att folk blivit mindre restriktiva i sina kontakter och folk rör sig mer, säger han

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Prins Andrew. Aaron Chown / TT NYHETSBYRÅN
Epstein-fallet

Analyser: Gripandet kastar obekvämt ljus på prinsen

Att den brittiska socitetskvinnan Ghishlaine Maxwell nu har gripits misstänkt för inblandning i Jeffrey Epsteins sexbrottslighet kastar återigen ett obekvämt ljus mot den brittiske prinsen Andrew, skriver The Guardians Caroline Davies i en analys.

Det var Maxwell som presenterade prinsen för Epstein 1999 och även sedan prinsen bröt kontakterna med Epstein har han upprätthållit vänskapen med Maxwell skriver hon.

Sky News Rhiannon Mills påpekar att Virginia Roberts Giuffre som säger att hon som 17-åring hade sex med prinsen träffade honom under en resa hon gjorde gjorde tillsammans med Epstein och Maxwell. Det ska dessutom ha skett i Maxwells hem.

Prinsen har förnekat detta och har uppgett att han över huvud taget inte minns Roberts Giuffre trots att de fotograferats ihop.

3 tim
Audrey Strauss vid presskonferensen. John Minchillo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Åklagaren: Är välkommet om prins Andrew berättar

Det vore ”välkommet” om Storbritanniens prins Andrew vittnade om sina kontakter med Jeffrey Epstein och den nu gripna Ghisaine Maxwell. Det sa åklagaren Audrey Strauss som utreder Epsteins och Maxwells sexbrottslighet på en presskonferens, skriver Sky News.

Maxwell uppges ha hjälpt Epstein att förmå unga flickor att gå med på sexuella handlingar under flera år på 1990-talet. Det är sedan tidigare känt att prins Andrew har umgåtts med Epstein och Maxwell. En av flickorna som utsattes för brottsligheten har tidigare uppgett att hon som 17-åring hade sex med prinsen.

Maxwell nekar till brotten.

4 tim
Ghislaine Maxwell och Jeffrey Epstein. [LAURA CAVANAUGH, HANDOUT] / TT NYHETSBYR�N
undefined

Maxwell tros ha lockat flickor till sex med Epstein

Socitetskvinnan Ghislaine Maxwell, som tidigare har haft ett förhållande med miljardären Jeffrey Epstein, och som nu gripits misstänkt för inblandning i Epsteins sexbrottlighet åtalas på sex punkter, skriver BBC.

Hon misstänks bland annat för att ha lockat minderåriga till sexuella handlingar och för flera fall av mened.

Enligt åtalet ska hon bland annat ha blivit vän med unga flickor och sedan förmått dem att ha sex med Epstein. Hon ska också ha ”normaliserat sexuella handlingar med minderåriga” genom att prata om sexuella ämnen med dem, klä av sig inför dem och vara med när de hade sex med Epstein.

– I dag får Maxwell, efter fler år, svara för sina brott, sa åklagaren Audrey Strauss under en presskonferens.

Maxwell uppges förneka all inblandning eller kännedom om brottsligheten.

6 tim
Läs mer om Epstein-fallet
Angela Merkel.  Kay Nietfeld / TT NYHETSBYRÅN
Hongkongprotesterna

Merkel: Inga speciella asylåtgärder för Hongkong

Det planeras inga speciella åtgärder för att Hongkong-medborgare ska kunna komma till Tyskland efter att Kina infört nya säkerhetslagar, säger Angela Merkel på en presskonferens enligt Reuters.

– Rätten att söka asyl i Tyskland är öppen för alla i världen, så jag ser inget behov av att handla annorlunda i det här fallet.

Förbundskanslern uppger även att det är viktigt att Europa håller en öppen dialog med Kina. Det gäller flera områden som mänskliga rättigheter, handelsrelationer och klimatförändringar, skriver nyhetsbyrån.

3 tim
Nathan Law. Michael Melia / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tung demokratikämpe har flytt från Hongkong

En av Hongkongs mest framträdande demokratiaktivister, Nathan Law, uppger att han har flytt utomlands, skriver AFP. Orsaken är den nya kinesiska säkerhetslagen som trädde i kraft tidigare i veckan.

I ett kort meddelande till journalister uppger Law att han kommer att fortsätta sitt arbete på internationell nivå. Han har inte uppgett i vilket land han nu befinner sig med hänvisning till det riskabla läget.

Samtidigt meddelar myndigheterna att ett populärt slagord som demokratirörelsen har använt, ”Befria Hongkong – vår tids revolution”, nu är förbjudet att använda. Law använde själv slagordet i ett videomeddelande som han skickade till USA:s kongress så sent som i onsdags.

5 tim
Demonstrationer i Hongkong mot säkerhetslagen. Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Australien överväger att bli fristad för Hongkongborna

Australien överväger fristadsåtgärder för Hongkongbor som svar på Kinas hårt kritiserade säkerhetslag, rapporterar AFP.

Premiärminister Scott Morrison säger att situationen är ”mycket oroande” och att hans regering tittar på möjligheterna att välkomna invånare.

I går meddelade Storbritannien att nästan tre miljoner människor från Hongkong ska erbjudas ett snabbspår till brittiskt medborgarskap, och i USA förbereds sanktioner mot kinesiska banker som svar på Pekings agerande.

Idag 05:51
Läs mer om Hongkongprotesterna

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer