Grøtt, Vegard / TT NYHETSBYRÅN
Ledarsvepet

”Frihandel gör världen motståndskraftigare”

När den fria rörligheten stryps är det viktigt att påminnas om att pandemin hade varit betydligt värre utan globalisering, skriver Pontus Almquist i en ledare på Kristianstadsbladet.

”Att likt somliga påstådda miljövänner, vänsteraktivister och högerpopulister hurra över globaliseringens död till följd av coronaviruset är bortskämt för att inte säga människofientligt” skriver han.

Adam Cwejman på Göteborgs-Postens ledarsida påminner om Kinas roll i den globala ekonomin. Han menar att det ökade kinesiska inflytandet i Europa allt för länge har varit naivt.

”Baksidan är om privat och offentligt blandas alltför mycket, i synnerhet om det offentliga i det här sammanhanget är en diktatur som i främsta hand betraktar marknaden som ett redskap för att uppnå långsiktiga politiska målsättningar” skriver Adam Cwejman.

Anela Murguz på Borås Tidnings ledarsida uttrycker en oro över Kinas mörkläggning av virussmittan och landets ovilja att stänga ner djurmarknaderna.

”Omvärldens uppgift ligger nu i att inte låta regimen komma lika lätt undan som man gjorde med sars-utbrottet” skriver hon.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer