Isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN
Handeln i siffror

Framåt för bokhandlare på nätet

Krisen pressar de redan utsatta svenska bokhandlarna. Samtidigt ökar bokförsäljningen starkt hos de stora internetjättarna.

– Förra veckan steg bokförsäljningen med 40 procent i Sverige, med 70 procent i Finland och med uppemot 90 procent i Norge jämfört med samma tid i fjol. Andra saker, som pussel går också bra, säger vd Jonas Karlén till Dagens Nyheter.

Siffror från Bokhandlareföreningen och Förläggarföreningen visar att de fysiska bokhandlarna tappade drygt 40 av sin försäljning förra veckan, jämfört med samma tid 2019.

– Det är ett jättetufft läge. I en enkät vi gjorde för två veckor sedan uppgav två tredjedelar av bokhandlarna att de inte håller ut mer än i åtta veckor. Vi jobbar för att få till stånd ett riktat stöd på 200 miljoner kronor, säger Maria Hamrefors, ordförande i Bokhandlareföreningen till Dagens Nyheter.

Toppnyheter

Person med munskydd.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Tegnell om munskydden: Stanna hemma istället

Statsepidemiolog Anders Tegnell tycker inte att munskydd passar in i den svenska coronastrategin, säger han till TT.

Det är hans kommentar efter att WHO ändrat sina rekommendationer om att allmänheten bör använda munskydd på platser där det är svårt att hålla en social distansiering.

– I Sverige har vi strategin att är du sjuk så ska du hålla dig hemma, i stället för att röra sig med munskydd, säger Anders Tegnell, till TT.

Han säger också att det är viktigt att vänta in den fullständiga rapporten från WHO, som uttalandena stödjer sig på.

Igår 18:11
Äldre som cyklar. Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Folkhälsomyndigheten: Äldre bör vara försiktiga

Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, säger till SVT att de slopade reserestriktionerna även gäller dem som är 70 år och äldre. Men de måste vara extra försiktiga.

Enligt henne är det viktigt att man fortsätter att hålla avstånd och att man väljer sitt resmål med omsorg.

– Om man är äldre, speciellt om man har någon annan sjukdom så ska man tänka på att vården kan vara extra hårt belastad i vissa regioner, säger Byfors till SVT.

Från och med 13 juni hävs regeringens uppmaning om att avstå icke nödvändiga resor inom landet.

Igår 19:21
Johanna Sandwall. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Socialstyrelsen: Mer grönt än rött i vår lägesbild

Trenden med minskat antal avlidna i covid-19 per dygn fortsätter, skriver TT. Dessutom ser elva av Sveriges 21 regioner en förbättring på kort sikt och nio av dem på längre sikt.

– Det är första gången vi har mer grönt än rött i vår lägesbild på kort sikt. Det står ju för någonting i alla fall, Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Enligt Socialstyrelsen innebär kort sikt 48–72 timmar, och lång sikt 10–15 dagar.

Igår 15:19
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer