FRA. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Inrikes

FRA: Cyberangreppen ökar – över 10 000 i månaden

Cyberangreppen mot Sverige har ökat enligt Försvaret radioanstalt, FRA. Det rapporterar SVT Nyheter.

Några exakta siffror kan FRA inte ge men i januari uppgav myndigheten att den varje månad under 2017 upptäckte omkring 10 000 aktiviteter från utländska angripare. Samtliga var riktade mot mål i Sverige.

– Jag kan inte säga mer än att motsvarande siffra skulle vara högre i dag, men vi har beslutat att inte ge några fler siffror för då skulle det bli en falsk känsla av exakthet om vi gav någon sorts dagsnotering på antalet angrepp varje år, säger Fredrik Wallin som är kommunikationschef på FRA.

Toppnyheter

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Exportindustrin lånar febrilt för att överleva

Svensk Exportkredit, SEK, ökar nyutlåningen i skuggan av en mörk prognos om det exportberoende näringslivet, skriver DI.

Enligt Exportbaromoetern räknar sex av tio företag med en minskad orderingång närmaste året. Samtidigt planerar tre av tio att minska sin personalstyrka kommande halvår.

”Det ser riktigt illa ut, givet att 1,5 miljoner människor jobbar i exportsektorn. Slår prognoserna in får det stora konsekvenser för svensk tillväxt. Risken finns dessutom att utfallet blir ännu värre än prognoserna med tanke på att ekonomin utvecklas sämre än väntat”, säger Catharina Henriksson,  ansvarig för Exportkreditbarometern på SEK.

Under första kvartalet ökade nyutlåningen med 20 miljarder kronor, från 13,3 miljarder under under samma period i fjol, till rekordsumman 33,3 miljarder kronor i år.

Den största delen av nyutlåningen handlar om rörelsefinansiering så att bolagetn kan stärka sin likviditetsberedskap.

20 maj
Läs mer om Svenska exporten

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer