Vinkrönikan, Sanna Aspberg

fPlus nya vinkrönikör älskar vin - och mat

Skaldjurssäsongen är nu som bäst. Just nu är de små kräldjuren som godast. Det är också – enligt mig - en av de gastronomiska höjdpunkter som passar ihop med de allra godaste vinerna.

Tänk Chablis, Menetou-Salon, Sancerre, Champagne men även rosé, smörig chardonnay, krispig sauvignon blanc eller kryddig riesling – listan kan göras lång. Men om man ska hålla sig till några alternativ så tycker jag det finns tre huvudgrupper och olika vinsorter därtill – naturella skaldjur, kalla skaldjursrätter och varma skaldjur.

Till naturella skaldjur är det passande med ett vitt vin som inte legat på ekfat. Till exempel från något av områdena Chablis eller Sancerre i Frankrike. Sancerre kallades faktiskt ”fattigmanschablis” för länge sedan. Helt fel för oss då de idag har gott rykte och ofta ligger högt i pris. Chablis ligger i norra Bourgogne och arbetar till allra största delen med druvan Chardonnay när det gäller vita viner. Sancerre finner man i Loire-dalen och där använder man sig av Sauvignon Blanc.

Vill man satsa på en klassisk Chablis eller Sancerre kan det inte bli fel. Sältan i skaldjuren (hummer, krabba, räkor, ostron) matchar väl mineraltonerna som finns i vinerna från Chablis. Sauvignon Blanc har ofta en ”fetare” känsla och doftar krusbär, fläder och svartvinbärsblad. Dessa lyfter gärna lite saltare skaldjur som räkor eller krabba.

Favoriter från Chablis och Sancerre:

  • Chablis Joseph Drouhin 2015, Chablis, Frankrike 184:- Artikelnummer: 5765 Elegant och ren som lyfter smaken och havskänslan i skaldjuren.
  • Sancerre Les Baronnes 2017, Loire, Frankrike 189:- Artikelnummer: 32253 Fet och syrlig frukt, perfekt till räkor som är lite salta.

Det finns såklart bra viner som inte kostar skjortan och då är Nya Världen ett bra alternativ. Ett exempel är Nya Zeeland som ofta levererar viner som påminner om de franska. Några tips:

  • Gardo & Morris Organic Sauvignon Blanc 2016, Marlborough, Nya Zeeland 102:- Artikelnummer: 6339 Sval men fruktig med fin kryddighet som passar de flesta skaldjursrätter.
  • Hunter's Riesling 2017, Marlborough, Nya Zeeland 93:- Artikelnummer 2480 Tropisk frukt och kryddor, perfekt till skaldjursplatå.

Och från Chile där man hittar bra viner från duktiga vinmakare. Moderna, välgjorda och framför allt prisvärda!

  • Cono Sur Organic Chardonnay 2017, 89:- Artikelnummer 6600 Utan ekfat men massor av frukt, fin till naturell krabba.

Det är så att man blir alldeles tårögd

När det kommer till kalla skaldjursrätter är det få rätter som slår en klassisk Toast Skagen. Du gör den enkelt själv – skala räkor eller köp hand skalade, krama ur vätskan ordentligt, klicka i majonnäs och lite crème fraîche, hackad dill och en knivsudd salt. Lägg upp på smörstekt surdegsbröd och toppa med dill och eventuellt lite löjrom.

Till detta passar mousserande som hand i handsken – den eleganta syran skär igenom den feta majonnäsen och den runda frukten matchar smörigheten i det stekta brödet så man blir alldeles tårögd. Ett tips är att köpa champagne på halvflaska, särskilt om man bara är två, den mognar snabbare än helflaska tack vare den lilla mängden vätska.

God champagne på halvflaska:

  • Palmer & Co Champagne, Frankrike 179:- Artikelnummer 7372 Ren och elegant med rund frukt, fräsch syra och härlig smak av mogna äpplen.
  • Budget men bra kvalitet: Boschendal Brut Chardonnay Pinot Noir, Western Cape, Sydafrika, 115:- Artikelnummer 7889 Tillverkad enligt traditionell metod, mycket bra alternativ till den äkta champagnen.

Den supersnabba lyxmiddagen

För varma skaldjur är det snabbt fixat att göra en supersnabb lyxmiddag genom att blanda nykokt pasta med en burk saffran- och tomatcrème fraîche, toppa med räkor eller kräftstjärtar.

Till det vill man ha lite mer kraft i vinet, gärna med ekfat men också kryddiga vita viner är finemang. För några år sedan var det populärt med mycket eksmak på vita chardonnayviner. Men som alla andra konstarter ändras modet, nu vill man gärna lyfta fram frukten men självklart få elegansen och ”ryggraden” man får av eken. Goda chardonnayviner med ekfatskaraktär:

  • Bonterra Chardonnay 2017, Kalifornien, USA 139:- Artikelnummer 16632 Mycket frukt, rostade fat och smörkola. Smakrik så det förslår, passar faktiskt även till lättare kötträtter.
  • Stoneleigh Chardonnay 2017 Marlborough, Nya Zeeland Nr 6427, 117:- Smörig och rostad, precis som man förväntar sig. Underbar till pastan ovan men också till grillade fisk- och skaldjursrätter.
  • Och en fyllig variant vin som inte är chardonnay: Casal di Serra Vecchi Vigne 2016, Marche, Italien 149:- Arikelnummer 96216 Mycket smakrikt och massor av frukt.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer