Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

fPlus granskar: CSN:s avgifter har gett miljard till statskassan

Centrala studiestödsnämndens (CSN) påminnelse- och expeditionsavgifter omfattar stora summor varje år. De senaste två åren har myndigheten dragit in drygt en miljard kronor i avgifter. Men pengarna går inte till den myndighet som administrerar påminnelserna – de går oavkortat till statskassan, visar en granskning som fPlus har gjort.

– Det är orimligt att det ska kosta miljarder för CSN att administrera påminnelser. Det är inget annat en dold skatt, och metoderna som myndigheterna använder sig av kan närmast liknas vid blufföretagande, säger Christian Ekström vd på Skattebetalarnas förening.

CSN har tidigare fått kritik för att påminnelseavgifterna för obetalda räkningar är mycket högre än vad privata företag debiterar. Fram till 2016 gick pengarna för påminnelseavgifterna till CSN:s egen verksamhet.

I ett inslag från Sveriges Radio 2015 uppmärksammades det faktum att CSN:s påminnelseavgifter stod för hela 41 procent av myndighetens hela verksamhetsbudget. Räknar man dessutom in expeditionsavgifter, uppläggningsavgifter och tilläggsavgifter, var 76 procent av verksamheten finansierad med avgifter.  

– Det stämmer att vi räknade med dessa pengar i vår budget och att det var en betydande del av vår finansiering, men nu är det annorlunda, säger Klas Elfving, pressekreterare på CSN.

År 2016 ändrades detta då CSN efter ett regeringsbeslut blev helt finansierat av anslag från staten.

– Ett av motiven var att få bort kopplingen mellan hur stora avgiftsinbetalningarna var från låntagarna och intäkterna för vår verksamhet, säger Klas Elfving.

Men problemet är att påminnelseavgifterna fortfarande ligger på samma höga nivå. Och de sammanlagda intäkterna har ökat med betydande summor varje år. Skillnaden är att pengarna går raka vägen till statskassan.

Åren 2016-2017 fick staten in lite drygt en miljard i påminnelseavgifter och expeditionsavgifter på studielån. Räknar man även in de avgifter som är debiterade men ännu inte betalade blir summan ännu högre – omkring ytterligare en halv miljard.

På CSN:s hemsida förklaras de höga påminnelseavgifterna under rubriken ”Därför är avgiften så hög”. Där står att avgiften ska fungera som ”drivkraft för att få alla som lånat pengar att betala i tid. De som inte betalar i tid ökar den administrativa belastningen för CSN, och det kostar både tid och pengar”.

– Detta är inget annat än en dold skatt. Att pengarna skulle vara en kompensation för en ökad administrativ börda låter som en bortförklaring. Det är helt orimligt att en sådan hantering skulle behöva kosta över en miljard, säger Skattebetalarnas Christian Ekström.

Klas Elfving på CSN vill inte närmare gå in på motiven bakom de höga intäkterna som staten får av CSN:s avgifter, utan hänvisar till politiken.

– Nivåerna på avgifterna styrs av en förordning som regeringen har beslutat om. Syftet vid införandet av de höga beloppen var att regeringen tydligt ville visa hur viktigt det var att betala tillbaka lånen. Vår uppgift är att efterleva de regler och förordningar som politikerna beslutar om, säger Klas Elfving. Trots många försök har fPlus inte lyckats få något svar från utbildningsdepartementet, där frågan om CSN:s avgifter avgörs.

Tora Heckscher, pressekreterare på regeringskansliet, säger att ansvarig minister, gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström, inte har tid att ställa upp på en intervju, men hänvisar till ett skriftlig svar som hon tidigare har gett angående de höga avgifterna.

”Låntagare som inte betalar sina studieskulder innebär en ökad administrativ belastning för CSN. Sådana kostnader måste täckas”, skriver Anna Ekström på riksdagens hemsida.

Frågan om varför dessa miljardintäkter går direkt till statskassan i stället för till CSN, som hanterar påminnelserna och expeditionsavgifterna, lämnas således obesvarad.

Christian Ekström, Skattebetalarnas Förening, anser att de höga avgifterna undergräver allmänhetens förtroende för staten.

– Det blir ett skevt förhållande mellan medborgare och stat. Ett privat företag skulle aldrig kunna komma undan med denna typ av avgifter. När det händer så är media snabba att rapportera om blufföretagande, säger Christian Ekström.

Men han menar dessutom att agerandet från regeringen är allvarligt av flera anledningar – inte minst ur rättvisesynpunkt.

– Man kan gissa att många som inte kan betala sina CSN-räkningar är arbetslösa nyblivna akademiker som inte har så stora inkomster. På det sättet är det de svaga som bestraffas. De ekonomiskt svaga får det ännu svårare att betala sina räkningar och då motverkas det uppfostrande syftet, säger Christian Ekström.

FAKTA:

Hur mycket fick staten in från påminnelseavgifter för studielån?

  • 2014: 200 530 791 kr
  • 2015: 310 489 000 kr
  • 2016: 331 737 391 kr
  • 2017: 338 386 257 kr

Hur mycket fick staten in från expeditionsavgifter för studielån?

  • 2014: 156 795 882 kr
  • 2015: 193 389 106 kr
  • 2016: 194 693 587 kr
  • 2017: 196 733 295 kr

Källa: CSN

CSN har i själva verket debiterat ännu högre summor, men mycket av pengarna har ännu inte blivit inbetalda.

Toppnyheter

Donald Trump vandrar förbi en vandaliserad husfasad på sin promenad från Vita huset mot kyrkan St John i går.  Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
Polisvåldet i USA

Förbjudet att vara ute efter 19 i huvudstaden efter oron

Tisdagens utegångsförbud i USA:s huvudstad Washington DC börjar 19.00 och slutar 06.00 på onsdagsmorgonen. Det meddelar borgmästaren Muriel Bowser efter flera dagar av kraftfulla protesterna utanför Vita huset, enligt amerikanska medier.

– Utegångsförbudet börjar 19.00. Och det betyder inte att du lämnar vid 19. Det betyder att du är borta från gatorna vid 19, säger hon.

Samtidigt säger två källor till CNN att försvarsdepartementet har höjt säkerhetsnivå vid Pentagon och andra viktiga försvarsbyggnader i landet. Nivån är nu den näst högsta.

3 min
Ann Linde. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ann Linde: Plågsamt att följa det som sker i USA

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) konstaterar på Twitter att det har varit ”plågsamt att följa” det som skett i USA den senaste veckan.

”Rasism och polisövergrepp måste bekämpas med kraft. Hot och våld mot journalister är oacceptabelt. Våld och plundringar kan leda till en farlig upptrappning”, skriver Linde vidare.

Under veckan har USA skakats av stora protester till följd av att den svarte mannen George Floyd dödats under ett polisingripande. På flera håll har protesterna övergått i våldsamheter och många städer har utlyst utegångsförbud. President Trump har hotat att sätta in militär mot demonstranterna.

2 tim
Joe Biden under talet. Matt Rourke / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Joe Biden fördömer Trump: ”Han är del av problemet”

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden fördömer Donald Trumps agerande under protesterna mot polisvåld i landet i ett tv-sänt uttalande. Biden menar att presidenten ”borde läsa den amerikanska grundlagen ibland”, och i synnerhet det första tillägget, där bland annat yttrandefriheten listas.

Han säger att det är dags för USA att ta itu med den systematiska rasismen.

– Presidenten i USA måste vara en del av lösningen, inte av problemet. Men den här presidenten är en del av problemet, säger Biden i talet.

– Jag ska försöka läka de rasistiska sår som länge har plågat det här landet – inte använda det för politisk vinning, fortsätter han.

4 tim
Läs mer om Polisvåldet i USA
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Regeringen ändrar stödregler – efter rederiernas nödrop

Rederinäringen har drabbats hårt av corona och sedermera riktat stark kritik mot regeringens knapphändiga stöd. Nu har en regeländring öppnat upp för att fler rederier ska kunna ta del av stödet, skriver Di.

När regeringen lanserade sitt stöd för sjöfarten kom snabbt skarp kritik. Kriteriet för att få ta del av stödet var att bolaget fotfarande skulle ha fartyg i trafik, inte en verklighet för de flesta rederier. Efter en regeländring Nu finns det möjlighet till sjöfartsstöd även för fartyg som tagits ur trafik.

– Nu har vi säkrat upp och sett till att man får stöd även retroaktivt. Eftersom det redan är fartyg som har lagts upp. Det kommer att gälla från och med den 13 mars till utgången av 2020, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S), till Di.

15 min
Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ingen ljusning för företagen

Ungefär lika eländigt som för två veckor sedan. Statliga Konjunkturinstitutets (KI) extramätning av läget hos svenska företag i coronakrisen visar ingen ljusning.

75 procent av de tillfrågade tjänsteföretagen svarar att de har lägre omsättning än för två veckor sedan. I tillverkningsindustrin är motsvarande siffra 71 procent.

Jämfört med den första enkäten är minskningen i omsättning nästan oförändrad, enligt KI.

Inom byggbranschen och i handeln anger företagen ett något mindre intäktstapp än tidigare.

Företagen får också frågan om det finns en risk för att verksamheten behöver avvecklas. Den risken har minskat något.

Idag 08:05
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Sommarvädret har fått många att slarva med avstånd och restriktioner. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Vårdchef: Behöver hårdare regler och fler kontroller

En ny coronavåg under sommaren kommer att slå hårt mot vården. Det säger Fredrik Sund, chef för infektionskliniken på Akademiska i Uppsala, till SvD. Han vill därför se hårdare regler och att polisen blir synligare.

– Vi måste tillgripa andra metoder och kanske hindra spontana sammankomster och ha fler inspektioner på uteserveringar och krogar, säger han.

Han tycker också att det är olyckligt att myndigheterna signalerar att Sverige tagit sig förbi den värsta smittperioden, när läget är mycket olika på olika platser. Han påpekar att det ger en felaktig bild när smittan tvärt om ökar på flera håll.

2 min
Peter Phillips / Peter Phillips
undefined

Inrikesflyget vaknar till liv

Sakta har de svenska flygbolagen börjat ta upp inrikesflyget igen. Ett fåtal linjer blir fler när bland andra SAS, Air Leap och BRA återstartar trafiken. Men flygskatten är fortsatt kvar, rapporterar Flygtorget.

Under den första halvan av juni blir det möjligt att flyga från Stockholm till inte mindre än närmare femton destinationer i Sverige, från Kiruna i norr till Malmö i söder. Det kan jämföras med april månad när antalet linjer kunde räknas på ena handens fingrar.

Senast i raden av flygbolag som tar upp trafiken är BRA. Flygbolaget är fortsatt i rekonstruktion men gör nu ett samarbete med Amapola och startar fem linjer från Bromma till södra Sverige: Malmö, Halmstad, Ängelholm, Göteborg, och Visby.

- Det är våra största destinationer och vi räknar med ett sakta växande passagerarunderlag och därför tar vi nu det här steget, säger Ulrika Matsgård, kommersiell chef på BRA till Flygtorget.

3 tim
Karolinska universitetssjukhuset. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Karolinskas stabsläge över efter nära en månad

Karolinska universitetssjukhuset har gått ner från det stabsläge man befunnit sig i sedan 8 maj, rapporterar TT.

I ett pressmeddelande skriver sjukhuset att man kan återgå till ordinarie styrning eftersom vården av covid-patienter nu blivit en del av den löpande vården.

– Det betyder inte att vi slappnar av men det är ändå ett tecken på att vi har situationen under kontroll, säger sjukhusdirektör Björn Zoëga.

Karolinska är det sjukhus i landet som tagit emot flest covid-sjuka under coronakrisen.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Eva Nordmark. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Diskussionen om LAS

Nordmark: Regeringen faller inte på las-bråket

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) tror inte att bråket om förslaget till förändrad arbetsrätt kommer att spräcka regeringens samarbete med C och L, säger hon till TT.

Hon säger att hon hoppas att arbetsmarknadens parter kan komma överens i sina förhandlingar så att politikerna slipper lagstifta i frågan. Om så inte blir fallet anser hon att utredningens förslag som presenterades i går måste förhandlas om.

– Vi (regeringen, C och L) har goda förutsättningar att få till stånd en slutprodukt som stämmer överens med det som vi enades om i januariavtalet och i direktiven till utredningen, säger Nordmark till TT.

Både C och L har dock tidigare meddelat att de inte är intresserade av att förhandla utan vill att utredningens förslag ska bli ny lag.

20 min
Tobias Baudin. Arkivbild. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kommunal varnar för strejk om las-förslag går igenom

Om utredarens förslag till nya arbetsrättsliga regler blir verklighet kan det leda till fler strejker och demonstrationer. Det säger fackförbundet Kommunals ordförande Tobias Baudin till DI.

– Då finns en risk att vi måste tänka om och mana till demonstrationer i stället för att läsa på och vara duktiga förhandlare, säger han.

Baudin tillägger att han inte vill se fler strejker men att utredningsförslagen visar på ”politisk klåfingrighet” och att den svenska modellen är hotad.

Idag 10:12
Läs mer om Diskussionen om LAS
Brynjar Gauti / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Så stoppade Island coronaviruset

Island tillhör de länder som lyckats hålla Covid-19 på mattan. Antalet smittade är bland det lägsta i Europa. Hur det gick till är rena thrillern, rapporterar The New Yorker.

Redan den 28 februari satte den isländska polisen samman en arbetsgrupp med ansvar för att spåra misstänkta corona-fall. När den första så dök upp, en man som åkt skidor i Italien, letade gruppen reda på alla som varit närmare än två meter från den sjuke. Det visade sig vara 56 personer som alla sattes i karantän.

Så fortsatte det. Alla de som varit i kontakt med sjuka spårades upp och sattes i karantän. Ett enormt arbete som gav utdelning. Den berömda kurvan över insjuknade plattades till och Island behövde aldrig tillgripa en lock-down.

3 tim
Begravning i Ghaemshahr i norra Iran. Ebrahim Noroozi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

3 117 nya coronafall i Iran: ”Folket är totalt vårdslöst”

Iran fortsätter att rapportera höga siffror över nya virusfall. Dagens 3 117 fall är den högsta siffran sedan 30 mars, skriver AFP.

Hälsoministern Saeed Namaki säger att befolkningen har blivit ”fullständigt vårdslös” och att det skapar stor oro.

– Antingen har de fullständigt förtroende för oss eller så tror de att coronaviruset är borta. Det senare är inte alls sant, säger han.

Efter några dagar med många fall oroar sig många för att Iran nu är på väg mot en andra våg av viruset. I går rapporterade landet 2 979 virusfall.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer